Den s.k. fetmaprofessorn Stefan Rössner skriver idag en artikel i den politiskt korrekta papperstidningen Svenska Dagbladet. Av allt att döma har han fått totalt frispel av Livsmedelsverkets (SLV:s) nygamla kostråd som jag skrev om för några dagar sedan. På samma sätt som SLV är han ute och försvarar decennier av fullständigt tokiga kostråd till överviktiga och metabolt sjuka människor. SLV har tillhandahållit en skyttegrav åt Rössner att gräva ner sig i.
Det upprörande med Rössner är hans raljanta sätt att tala om mycket allvarliga hälsoproblem. Slutklämmen i hans artikel är ytterst talande: Strunta i larmen, lev allmänt vettigt och varierat och håll tummarna! Enligt Rössner skall vi alltså strunta i att snart halva jordens befolkning är överviktig och att den metabola sjukligheten sprider sig som en pandemi. Rådet till en allt sjukare allmänhet är att leva på som vanligt och hålla tummarna. Kan man visa sitt förakt för sina sjuka patienter tydligare?
Rössner lyckas skriva en helsida i SvD utan att med en stavelse beröra att faktiskt uppåt en fjärdedel av svenska folket, sedan ett knappt decennium, har ändrat sin kost till LCHF (lite kolhydrater och mer fett) och liknande dieter. Och de som gjort denna kostomställning tröttnar inte efter kort tid som han raljerar om. De som tröttnat är de stackars patienter som hamnat i klorna på läkare som Rössner.
Spåren från kostomställningen syns i försäljningen av bröd som går ner och smör som går upp. Förekomsten av hjärtinfarkter har varit i avtagande ända sedan vi för trettio år sedan började äta mindre med margarin. Nedgången har accelererat sedan LCHF-revolutionen började. Rössner har hela tiden kämpat emot och gjort sig löjlig över alla som blivit friskare av att inte följa hans och SLV:s förlegade kostråd.
Rössner nämner inte med en stavelse alla hundratusentals svenskar som botat eller är på väg att bota sin diabetes eller prediabetes sedan de valt en kolhydratfattig kost, helt emot hans och SLV:s kostråd. Han skriver inte en rad om alla patienter med högt blodtryck som kunnat sluta med sina blodtrycksmediciner sedan de valt att inte följa samma kostråd.
Rössner försöker förminska senare tids forskning som visar vad fel han själv alltid haft och som publicerats i de mest ansedda medicinska tidskrifterna. Han menar att forskning som bekräftar den erfarenhet som sjuka människor haft av sin koständring aldrig borde fått publiceras.
Rössners artikel visar tydligt varför KOSTFONDEN behövs.
skriven
Jag reagerade på samma sätt, men inte lika vältaligt som här av Lars Bern. Man blir förvånad att SvD inte ställer högre krav på skärpa. Rössner nämner inte med ett ord socker vad jag kunde se. Det är ju nu socker till och med i rökt skinka! När jag handlade på COOP häromdagen fick jag veta att endast en av skinkorna i charken var utan socker. Det visste ett välinformerad charkbiträde.
skriven
Jag förklarade för sonens flickvän litet om problemen med kolhydrater och fick frågan om farligheten med rött kött. Jag bemötte den så gott jag kunde och kom sedan att fundera.
Det finns en mekanism i både detta och klimatnyset som påminner om hur man som barn först tror på tomten och sedan kommer sanningen successivt krypande.
Och då ser man logikluckorna. I mitt fall var den största logikluckan att om tomten fanns, varför stod det givarnas namn på klapparna?
Och hur kunde han komma ner i den smala rökgången? Vilket han ju inte gjorde - han kom ju in genom dörren.
Kristendomen har på samma sätt logikproblem som jag insåg tidigt; Om gud finns, varför tillåter han alla orättvisor och sjukdomar med mer?
Och vad sjutton är denna treenighet. Han är sin egen son???
Det finns kanske skäl att titta litet mer på de mekanismer som ligger bakom hur överheten - i vart fall försöker - manipulerar oss med sina falska koncept och hur den enskildes upplevelse är när man ser logiken rämna?
skriven
Tack Lars Bern för en utmärkt sitopp, som förklarar lite för omvärldens förståsigpåare hur lite Stefan Rössner egentligen kan. Nu kan jag själv avstå att lägga ut om kunskapsbristen både hos Rössner och Debattredaktören på SvD. Att mainstreammedia aldrig lär sig förrän det är väldigt sent. Förr hade man redaktörer som behärskade området någorlunda - men numera kan dom inte ens månadens senaste diskussioner.
hälsar karl
skriven
Vi lever i skojarnas tidevarv!
Upplysning & vetenskap är ointressant.
Istället är det magkänsla och värdegrund som fått ersätta både vetenskap och lagar.
Mediehusen påminner allt mera om Krösa-Majas boning.
De bildade får snart känna sig som de befann sig på apornas planet, Ni vet, filmen!
skriven
nog ska Lars Bern publicera sin lysande kommentar i SvD som replik!! Eller?
skriven
Det kan ju försiktigtvis inte uteslutas att sa Rössner något annat än rappakaljan skulle han inte bli gammal på sin post..
En industriell produkt kan inte bli gammal hur länge den än ligger på hyllan.. Livsmedelsverket har lärt oss att det kallas mat oavsett dess tillstånd, giftighet och brist på näring. Sitt berättigande har Rössner inte fått ur nyttan eller näringen utan vinsterna. Att försöka skjuta sig fri som Rössner gör imponerar på populisterna, men är att bekräfta sin omogna hållning till verkligheten, kulturen och vår gemensamma hälsa. Livsmedelsverkets ockupanter borde avhysas...
Den som undrar hur mobbingen kan frodas i vår kultur behöver inte raketforskning för att finna svaren, utvecklingen lever sedan länge i en bubbla, med misstänksamhetens vassa udd riktad mot alla avvikelser... Att Rössner vill leva på en annan planet råder ingen tvekan om.. Hur kan Rössner vara skrämd av att det går att andas här?
skriven
Intressant att Rössner varit sanningen på spåren sedan länge. I Läkartidningen 2004 diskuterar han olika bantningsmetoder och kommer fram till att han funnit
"Efter ett par dagars behandling med enbart proteinpulver börjar kroppens fettförråd att brytas ner. Denna ketonemi leder till att hjärnan måste börja använda sig av fettnedbrytningsprodukter för sin
energiförsörjning i stället för socker, och detta i sin tur ger mättnadskänslor och en viss eufori. För patienter som genomgick proteinpulverkurer var det därför inte mycket svårare att låta bli maten än för de patienter som fått en mera drastisk begränsning införd mekaniskt i munhålan. "
Jaha, han tog bort kolhydrater och fett och fann att fettnedbrytningen kom igång men inte ett ljud om att kolhydratnedbrytningen sattes igång. Javisst ja, vi har inga större förråd av kolhydrater så de kan inte brytas ned mera.
Att sedan inte kunna dra slutsatsen av sitt fynd "att hjärnan måste börja använda sig av fettnedbrytningsprodukter för sin energiförsörjning i stället för socker," synes tyda på en viss kognitiv dissonans alternativt bristande intrakraniell mjuk- och hårvara alternativt $$ i ögonen á la farbror Joakim von Anka.
Intrakraniell betyder innanför skallbenen, mjukvara är det som man lär sig i Livets programmeringsanstalt och hårdvara är det nätverk av hopkopplade nervceller. Alltså modern terminologi för hjärnan och våra kunskaper
skriven
Intressant och välformulerat inlägg av Lars Bern som jag instämmer i.
Bland kommentarerna pekar Anders Ulfvarson på att socker inte nämns samt att socker allt oftare tillsätts i smyg till rader av matprodukter. Ulfvarson är här inne på ett allvarligt problem där Livsmedelsverket, som borde sätta stopp för sådana fasoner, istället gynnar livsmedelsindustrin.
Att smörgåspålägg såsom t.ex. ”Rökt skinka” från Ekvalls (ingår i danska Tulip-koncernen) överhuvudtaget får säljas är ett exempel på detta. Produkten innehåller bara 59 % ”skinkbitar”, resten är utfyllnad i form av sockrat vatten, skinkbuljong och en massa kemikalier. Produkten är inte ens rökt, utan bara tillsatt rökarom. En ren fuskprodukt mao. (Och smaken? Tja – frånvarande ...)
Och värre blir det. Som en spin-off från tekniken med vattenjetskärning har numera injektionsmaskinerna med nålar ersatts av automatiska maskiner baserade på injektionsdysor med högt tryck. Sålunda kan allehanda råvaror (kött, fisk, fågel osv) injiceras med vattenbaserade kemikalieblandningar utan att några injektionshål uppstår. Färskt kött eller färsk fisk kan alltså ha kemikaliebehandlats utan att konsumenter eller butiksbiträden anar oråd. Vanligen injiceras polyfosfater (smaklösa, färglösa kemikalier), gärna i kombination med smakförstärkare av olika slag såsom jästextrakt och glutamat samt glykos (druvsocker). Avsikten är att polyfosfaterna (även druvsockret) skall binda stora mängder vatten, så att produktvikten ökar, och smakförstärkarna skall kompensera för att produkten blivit ”utspädd”. Detta borde naturligtvis betecknas som bedrägeri i den högre skolan!
Denna ständiga sockertillförsel i alla möjliga sammanhang gör att bukspottkörteln måste arbeta ”övertid” för att genom insulinutsöndring hålla nere blodsockernivån. Tillslut mäktar bukspottkörteln inte med, utan sockersjuka (diabetes typ 2) uppstår. Höga nivåer av det fettinlagrande hormonet insulin ger dessutom övervikt och fetma. I tillägg ger för höga blodsockernivåer en effekt som är identisk med den när man gravar lax, dvs. vävnaderna urvattnas och hårdnar. Resultatet blir att t.ex. hjärtats kringliggande vävnader påverkas, varpå hjärtfunktionen försämras.
Och detta tillåts ske bara för livsmedelsverkets kompisar i industrin skall kunna lägga beslag även på den sista lilla vinstmarginalprocenten – allt medan Rössner trumpetar på och befolkningen blir fetare och sjukare...
Peter Jensen, Fil.Dr i Biokemi, Göteborg
skriven
Det är inte bacon utan vattensprängd skinka. Köp "Alspånsrökt sidfläsk" på Proviant vid Sturegatan korsn. Östermalmsgatan. Du kommer inte att ångra dig - jag lovar.
Jag vill ta tillfället att honorera Margareta Lundströms, från Göteborgs beskrivningen av Rössners pajaseri i SvD häromveckan och även förstärka bilden av SvD debattredaktions
oförmåga att filtrera debattinlägg i en rikstidning.
Karl E. Arfors
skriven
I Norge säljer man nu "ekte bacon uten tilsetninger"... Det har väl varit för många översvämningar kan man tro. I stekpannan alltså : )