NGO som täckmantel för agentverksamhet

Ryssland och Indien har länge anklagat USA och EU för att bedriva subversiv verksamhet i deras länder med användning av olika s.k. Non Governmental Organisations. Flera gröna NGO får starkt ekonomiskt stöd med skattepengar från FN, EU och flera västländer, pengar som delvis går till opinionsverksamhet i andra länder. Jag har tidigare redogjort för hur indiska säkerhetspolisen ingripit mot bl.a. Greenpeaces verksamhet och hur EU med betydande belopp stödde bl.a. miljögruppers våldsamma demonstrationer under FN:s klimatmöte i Köpenhamn år 2009.

Ryssland har nu tagit efter EU och USA och pumpar in pengar i viktiga gröna lobbyföretag i väst för att skada västliga företagsintressen som konkurerar med ryska företag på olje- och gasområdet. Verksamheten bekräftas av ett uttalande från NATO-chefen Anders Fogh Rasmussen förra året: “I have met allies who can report that Russia, as part of their sophisticated information and disinformation operations, engaged actively with so-called non-governmental organizations—environmental organizations working against shale gas—to maintain European dependence on imported Russian gas”.

The Washington Free Beacon rapporterar här ganska detaljerat om denna typ av ryska aktiviteter. För egen del har jag svårt att känna upprördhet över att ryssarna tagit efter västs metoder för att störa och påverka verksamhet i våra länder med hjälp av gröna lobbyföretag som WWF, Greenpeace, Friends of the Earth m.fl.. Vad som däremot är upprörande är att dessa lobbyindustrier och deras subversiva verksamhet, av västs förment granskande medier framställs som någon sorts ideella organisationer. När skall Public Service och de gamla papperstidningarna börja granska de gröna lobbyföretags förehavanden och informera allmänheten om vilka cyniska företag de är?

Jag har i olika sammanhang pekat på hur t.ex. kungliga WWF bedrivit rent bedrägliga insamlingskampanjer som den om påstått utrotningshotade isbjörnar, utan att någon enda granskande journalist inom gammelmedia känt sig manad att granska verksamheten. Jag har även pekat på WWF:s, av det djupt oetiska företaget Coca Cola sponsrade, Earth Hour får aktivt politiskt stöd på en rad håll i vårt samhälle. Earth Hour är ett rent kommersiellt jippo som därtill sprider desinformation i sin propaganda. Ett annat exempel är hur Greenpeace skaffade sig uppmärksamhet genom att allvarligt skada ristningarna i peruanska Nasca som är skyddade som ett världsarv. Det skedde i samband med den nyligen avhållna klimatkonferensen i Lima. Det går att räkna upp en rad liknande verksamheter från flera s,k, miljöorganisationer.

Det är en skam att flera av dessa företag med sina mycket högt betalda direktörer får fortsätta sin verksamhet med stöd av våra skattepengar. Det är även djupt oetiskt att odemokratiska NGO behandlas på samma sätt som suveräna stater vid internationella konferenser i EU:s och FN:s regi. Organisationerna har bl.a. haft ett stort och avgörande inflytande när FN:s klimatpanel har gått ut med sina klimatlarm. Rapporter som påståtts varit utarbetade av forskare har istället varit skrivna av aktivister från olika NGO.

Upprördheten över att Ryssland tagit efter våra metoder är svårförståelig. Det bästa vore givetvis om stater och överstatliga organisationer som EU och FN slutade att ge pengar och inflytande till den här typen av verksamheter utan demokratisk insyn och öppenhet.

Intressant artikel i ämnet: 

http://www.business-standard.com/article/opinion/deepak-lal-the-eco-fundamentalists-115012301522_1.html

 

Kategori: Etik
Taggar: EU, FN Greenpeace NATO NGO WWF
1 Ann Löfving-Henriksson:

skriven

Lars B., här kommer i rask takt det ena insiktsfulla kapitlet efter det andra i "Lars Berns klokbok". Mediavärlden låter sig inte påverkas, men bland alla de tusentals läsare som varje dag går in och får dagens dos av ny visdom måste det ändå finnas några som tar intryck och kan vara med och styra upp utvecklingen så att vi kan komma ifrån det vansinne vi upplever idag. Tack för alla goda tankar och speciellt för att Du satte mina spretiga tankar kring dagens ämne på pränt.

3 Bo Adolfsson:

skriven

Jag har mycket kontakt med Sri Lanka.Där har NGO:s tidigare haft stor inverkan på politiken. De försökte hindra ett slut på inbördeskriget genom att stödja rebellrörelsen helt i USA:s och den tidigare kolonialmakten Englands anda. Efter tsunamin 2004 verkade fler än 150 NGO-organisationer i Sri Lanka.
Den tidigare presidenten ströp denna verksamhet och vände sig till Kina för stöd.
När han nyligen förlorade valet vänder sig den nya regimen åter till västmakterna och NGO bjuds in igen.
Det är en ständig pendelrörelse för att skaffa sig världsmakt. I detta används NGO som subversiva element.
Detsamma ligger bakom utvecklingen i Ukraina.
Globaliseringen mot suveräna stater.
Läs gärna Naomi Klein: The shock doctrine om detta.
Civilingenjör Bo Adolfsson

5 Björn i Bromma:

skriven

Det börjar påminna om det gamla "kalla kriget". När det dock begav sig förra gången så fanns det på 1960-talet de tre B:na: Beatles, Bond och Batman.

2 Christer Ivanov

skriven

Hur skall vi på jorden förhindra att dumhet breder ut sig? Vi ser det idag inom miljörörelsen, som i artikeln ovan.
Vi ser det i politiken.
Hur kan man kvalitetssäkra? Några läsare som har förslag?

4 tommy

skriven

tråkig läsning