Nu har Livsmedelsverket SLV kommit med nygamla kostråd igen. Trots den långa raden av nya forskningsrön som ifrågasatt de gamla kostråden framhärdar man med sina sedan årtionden hälsovådliga råd. SLV:s kostråd har i högsta grad bidragit till den skenande metabola sjukligheten.
SLV rekommenderar starkt ett ökat intag av kost från växtriket, trots att forskningen visar på ett allt tydligare samband mellan sådan kost och de metabola sjukdomarna.
Frukt rekommenderas trots att den typ av frukt som numer säljs i våra matmarknader innehåller stora mängder socker som är mycket skadligt för hälsan. En betydande del är dessutom fruktsocker, vilket bara kan omvandlas till fett och ge leverskador liknande de man får av alkohol. Frukterna som säljs är även ofta starkt giftbesprutade. Väljer man ekologisk frukt måste man se upp med risken att få i sig farliga mögelgifter. Frukt skall intas med stor måtta och då som hela frukter och inte som juicer. De som har problem med kolhydrattoleransen och fetma bör nog i stort sett avstå från frukt.
SLV rekommenderar även ökat intag av grönsaker trots att de flesta grönsaker också är rejält giftbesprutade. Ett klokt val är att köpa fräscha ekologiska grönsaker utan att äta massor av dem. Man skall även välja ovanjordgrönsaker, eftersom rotgrönsaker är mycket rika på kolhydrater som man bör vara restriktiv med.
Grönsaker och spannmål består till stor del av cellulosa som vi inte kan förbränna i vår matsmältning, vilket gör att fullkorn där cellulosa är en stor del inte är till den nytta som det påstås. Dessutom innehåller spannmålsskalet gifter, som lektiner och fytiner, som är skadliga i större mängder. Personer som har inflammerade tarmar typ Ulcerös kolit och Chrons sjukdom blir oftast sjukare om de äter mycket fibrer.
Spannmål i form av vitt mjöl är precis som socker koncentrerade kolhydrater som höjer blodsockret, vilket i sin tur drar upp insulinhalten. Båda är skadliga för våra kroppar på flera olika sätt. Gluten som ingår i mjölet är också sjukdomsframkallande för många människor.
Som synes är SLV:s rekommendation att kraftigt öka andelen kost från växtriket fullständigt missriktat om man utgår från vad som är hälsosamt för oss människor. Vi äter redan idag för mycket sådan kost.
Trots fullständigt förkrossande nya forskningsrön om hur skadliga industrifetter som margarin är, fortsätter SLV att rekommendera dessa i kosten. Det är en skandal, eftersom det sannolikt är inflammationer i blodkärlen som dessa fetter orsakar som är en huvudorsak till åderförkalkning.
Margarinkonsumtionen i Sverige började vända ner i början av åttiotalet och parallellt minskade även antalet hjärtinfarkter. Sedan sekelskiftet har smörkonsumtionen ökat samtidigt som minskningen av hjärtinfarkterna accelererat. Om det finns något statistiskt samband mellan mättat animaliskt fett och hjärt-kärlsjuklighet så är det omvänt. Med en ökad smörkonsumtion och minskad margarinkonsumtion förbättras av allt att döma hjärt-kärlhälsan.
SLV fortsätter att varna för mättade fetter trots att senare tids forskning visat att dessa är nyttiga för vår hälsa och då speciellt vår hjärnhälsa. Mejerifett, ägg och övriga animaliska fetter är bra för våra kroppar, både som byggmaterial och energi. Animaliskt fett som kommer från gräsbetande djur som inte fått kraftfoder är det bästa ur hälsosynpunkt. Även mättade växtfetter som kokosfett och växtoljor som raps- och olivolja är nyttiga.
Det är värt att påpeka att det var när människor en gång började öka sitt intag av kött och animaliska fetter som den mänskliga hjärnan växte till och vi blev Homo Sapiens. Kan det vara så, hemska tanke, att tjänstemännen på SLV äter för lite mättade animaliska fetter?
SLV varnar även felaktigt för att vi skulle få i oss för mycket salt. Saltbrist är livsfarligt medan ett måttligt överskott av salt inte är farligt, det utsöndras problemfritt via njurarna. Vi behöver också jod för sköldkörteln vilket ofta kommer med saltet.
SLV gör ett stort nummer av att vi måste minska intaget av rött kött till högst 500 g i veckan. Att rött kött skulle vara speciellt dåligt för hälsan saknar evidens. Ser man till flera naturfolk är evidensen den motsatta. Mycket tyder på att intag av rent rött kött från betande djur är lika nyttigt för människan som såväl fisk som fågel. Att rött kött uppmärksammats beror sannolikt på att det klumpats ihop med charkuterier som är fulla med tillsatser som gör dem mindre nyttiga.
När jag går igenom SLV:s kostråd på det här sättet och jämför dem med senare tids allt tydligare forskning på det här området, frågar jag mig var hunden ligger begraven. Varför struntar man i det vetande som ökar för var dag? Jag tror att det finns två svar på frågan. Det första svaret är prestige, man har i decennier haft fel och vill inte erkänna det.
Räddningen för folket på SLV har blivit klimatfrågan. De rödgröna försöker använda klimatproblem som ännu inte visat sig, till att införa en planekonomisk samhällsordning där våra liv skall regleras i detalj av politiker. Den enda påvisbara effekten hittills av stigande halter av växthusgaser är att det växer mycket bättre och världens jordbruk slår nya skörderekord varje år.
En del i klimatkampanjen är att stigmatisera köttätande. SLV krokar desperat på detta ytterst tveksamma miljöargument för att hitta ett sätt att rädda ansiktet. Det som gör att man kan utpeka köttätande som ett hot mot miljön, är det industriella sätt på vilket man idag producerar kött. Om vi återför köttproduktionen till gräsbete och ett allsidigt jordbruk där djurhållning och spannmålsproduktion sker i balans, skulle köttproduktionen istället bidra till ett bättre fungerande ekosystem.
Något ekologiskt skäl att avstå från rött kött finns inte. Med ett ekologiskt balanserat jordbruk blir säkert köttet lite dyrare, men det kan kompenseras med att äta lite mindre och att inte som SLV rekommenderar skära bort det feta. Det skall ni äta, eftersom det är det nyttigaste på köttet.
Att följa flera av SLV:s kostråd är sannolikt lika farligt som att röka!