Den utsträckta handen var en knuten näve!

 

Jag har tidigare skrivit ett antal artiklar om den politiska klassen som av framlidne journalisten Anders Isacsson döpts till Den nya adeln. Det är med sorg jag kan konstatera att Stefan Löfvens nya regering ger en skrämmande provkarta på hur illa det står till inom den här adeln och hur utarmat det politiska livet tydligen är på kompetens. Det som är speciellt bekymmersamt är att Löfven tycks helt ha glömt den utsträckta handen. Hur han skall klara den nödvändiga samverkan med allianspartierna med denna samling statsråd är en gåta?

Utbildningsminister Gustaf Fridolins högsta utbildning är en kandidatexamen i orientaliska språk, och högskoleminister Helene Hellmark Knutsson saknar högskoleexamen helt och hållet. Den rekordunga sjukvårdsministern Gabriel Wikström, saknar all formell utbildning och har ingen erfarenhet av sådant som berör sjukvård. Är det inte illa nog att Stockholms sjukvårdslandstingsråd är minst lika obildad?

Infrastrukturministern Anna Johansson är ett skolexempel på politisk adel som ärvt sin upphöjelse. Hennes pappa är Göteborgs tidigare starke man Göran Johansson som länge varit en centralt placerad figur inom sin yrkesförening Socialdemokraterna.

Socialförsäkringsministern Annika Strandhäll är en ekonom som helt saknar politisk erfarenhet på riksnivå. Ministern för strategi- och framtidsfrågor Kristina Persson har tidigare gjort spektakulära uttalanden om att hon under ockulta seanser återupplevt tidigare liv – seanser som enligt pressuppgifter bekostats med skattemedel. Hon leder därtill en starkt tillväxtfientlig neomalthusiansk tankesmedja vilket ger en sällsynt dålig bakgrund för att forma strategier för landets framtid.

Miljöpartisten Mehmet Kaplan blev minister för bostads- och stadsutveckling. Det är en skandal att han överhuvudtaget kom på fråga som minister, en radikal muslim som under sommaren jämförde de muslimer från Sverige som slåss och våldtar för Islamiska statens räkning med svenska frivilliga under finska vinterkriget. Civilministern Shekarabi är en invandrare som kom till Sverige illegalt och gick under jorden efter att dåvarande Invandrarverket beslutat om utvisning av hans familj. Under hans tid som SSU-ordförande avslöjades ekonomiska oegentligheter som hade diskvalificerat honom om han varit allianspolitiker. Alice Bah som ny kulturminister må vara ett friskt grepp, men hennes kompetens att driva kulturpolitiska frågor ifrågasätts på många håll. Hon har gjort uttalanden som knappast bäddar för samverkan med andra partier än vänsterextremister som Mp och V.

Man kan på det här sättet gå igenom ministerlistan och hitta det ena underligare än det andra. Det bestående intrycket är att en rad förhållandevis erfarna och tunga politiska namn från de regeringsbildande partierna saknas. Mitt intryck är att Löfven haft mycket svårt att övertala en rad erfarna politiker att ställa upp. Han har fått gå ner i B- och C-laget och skrapa kistbotten för att få ihop en ministerlista. Av allt att döma har de starkare namnen inte velat riskera sin politiska plattform genom en kort sejour i en regering som sannolikt havererar redan vid budgetpropositionen.

Det som förvånar mig mest är hur en så pass erfaren förhandlare som Löfven tänkt att han skall kunna sy ihop majoriteter bakom sin politik med den här ytterst svaga och kontroversiella statsrådsskaran. Om han verkligen menat allvar med en utsträckt hand till allianspartierna, borde han ha satsat på mer förtroendegivande personer i sitt lag. Ännu mer förvånande är att han börjar med det ytterst kontroversiella utspelet att erkänna Palestina som en stat trots den uppenbara splittringen mellan två halvstater, en i Gaza och en på Västbanken. Mot bakgrund av de antisemitiska krafter som efter Perssons ledarskap vuxit sig starka inom hans parti, borde Löfven varit ytterst försiktig, om han vill ha det där breda stödet för sin politik som han efterlyst. Allt liknar mer en medveten provokation än en utsträckt hand.

Om jag skall våga mig på en förklaring till Löfvens osmidiga agerande så lutar det åt att han räknar med att Alliansen är nere för räkning, efter Reinfeldts svek i ett kritiskt parlamentariskt läge. Löfven räknar med att Alliansen saknar ledarskap och därför kommer att lägga sig platt. Ett uttalande från folkpartiledaren under söndagen tyder på motsatsen.

Palestina-utspelet och utnämningen av en halvkvävd IS sympatisör till minister är inte bara dumt i relationen till alliansen utan kan inte annat än spela Sverigedemokraterna i händerna. Eftersom ett snart nyval är högst sannolikt är det en riktigt dålig strategi. Redan statsministeromröstningen visade upp för väljarna att riksdagens oppositionsledare heter Jimmy Åkesson, nu när Reinfeldt har svikit och smitit ut bakvägen. Moderaterna står utan ledning och har totalt tappat sin ideologiska kompass.

Min tidigare tro att Stefan Löfven var en klok karl har fått sig en ordentlig törn. Även Socialdemokratins image som ett regeringsdugligt parti kan idag starkt ifrågasättas, att Miljöpartiet inte är det vet vi redan.

Låt mig göra två förutsägelser mot bakgrund av det jag skrivit här, dels tror jag den här ministären kommer att välta på första bästa tuva som kommer i dess väg och dels tror jag snart vi får ett nyval och då blir SD det näst största partiet i Riksdagen.

 

Kategori: Demokrati
Taggar: Löfven Miljöpartiet Reinfeldt Riksdagen Socialdemokraterna
1 Björn i Bromma:

skriven

Ja, herregud arma land! Personligen blir jag förvånad om det hela överlever max 2 år.

3 Johan Tisell:

skriven

En petkommentar, men jag hörde intervju (slutet) med Kaplan alldeles nyss. Han sa upprepade gånger "jag och Mikael Dammberg". Utöver att det tyder på bristande uppfostran att sätta sig själv först, är det nog också ett uttryck hans självuppfattning.

Som barn blir man lärd att det heter Pelle och jag och inte jag och Pelle. Men för Kaplan är det nog "jag och Sverige". Bättre att se det som Kennedy:

Vad kan Kaplan (som borde vara tacksam för att fått komma hit) göra för Sverige och inte Sverige för honom?

5 Tobbe:

skriven

Så här blir det när man har inkompetens och okunskap som ledstjärnor. I nobelveckan till råga på allt.

7 Anonym:

skriven

Ministerlistan är ett uppenbart fall av anti-professoros (se dito begrepp utan anti av Ingemar Hedenius). Icke akademikern Löfven (som i alla andra sammanhang löser problem med mer utbildning!) har rafsat ihop ett lågutbildat gäng av illitterata människor. De tror på new age och klimatharmageddon och koranen. Arma land och hoppas nyvalet kommer som en blixt innan de hinner höja skatterna katastrofalt. Nyutnämningsentusiasm parad med obildning och enfald är en farlig kombination!

9 Rosenhane:

skriven

Bland det första Löfven gör, med en minoritet i ryggen, är att gå kommunisternas ärenden genom ett palestinskt erkännande för att dagen efter som rosen på tårtan gå med på vänstens krav på vinstförbud i välfärdsbolag.
Fredrik Reinfeldts tjurskallighet riskerar att skicka Sverige ned i avgrunden ännu snabbare än om han hade valt att fortsätta regera.
Arma land, hoppet står till nedröstad budget och nyval.

11 Tobbe:

skriven

Sitter just och tittar på tillkännagivandet av Nobelpriset i medicin. Tänk om våra politiker ens kom i närheten av denna hjärnkapacitet. Det vore en nåd att stilla bedja om. Är det inte i Kina som man har fatta detta: Att ledningen måste vara begåvad?

13 Lars Bohman:

skriven

Bildningsföraktet sticker i ögonen. Som läkare förvånas man över att det inte krävs någon utbildning alls för att leda landets sjukvård, även om vi gradvis fått vänja oss vid chefer och direktörer som styr och ställer över landsting och universitetssjukhus med samma avsaknad av meriter och erfarenhet från verksamheten. Men så ser det ut som det gör i sjukvården. Man klagar över brist på pengar och brist på kvalificerad personal trots att Sverige har en av världens bäst finansierade sjukvårdsapparater och störst täthet på läkare och sjuksköterskor. Vad som verkligen saknas är kompetens på ledningsnivå. De fåtaliga sjukvårdsutbildade på beslutande nivå har utvalts med fingertoppskänsla för vilka som alltid prioriterar lojalitet med ledningen framför verksamhetens väl.

Det är en bedrövelse att behöva konstatera att det ser ut likadant på andra samhällsområden. Det är priset för den populism som säger att allas synpunkter är lika viktiga, oavsett kvalifikationer. I ett högteknologiskt och komplicerat samhällsbygge är detta en katastrof.

Som om inte detta var nog så föreslår man att alla (!) ska tvingas gå gymnasiet - inte på några yrkesförberedande linjer - alla ska erhålla behörighet för att studera på universitetsnivå. Det som var en möjlighet för de (10%) mest begåvade ska nu göras tillgängligt för alla. Vad blir det för universitet av det? Knappast något som kommer att producera miljöer för nobelpristagare. Den som vill ha en verklig akademisk karriär tvingas utomlands. Kompetensflykt innan den ens hunnit uppstå.

Det enda positiva är att läget verkar instabilt. Kan en förbättring växa upp ur ruinerna?

15 Jan:

skriven

Obildade beslutsfattare utan relevanta erfarenheter blir lätt offer för det som för stunden är trendigt och vältaliga lobbyister. Bevare oss för sådana beslutsfattare.

17 Hans Berggren:

skriven

Utmärkt artikel. Spännande att se när förutsgelserna slår in

19 Tallskog:

skriven

Rekommenderar denna läsning trots att en del kommer sätta kaffet i vrångstrupen:

http://detopaverkadesinnet.blogspot.se/2014/10/bilderbergs-svenska-regering-klar.html#comment-form

21 Frank Nilsson:

skriven

Rakryggat av Lövén!

Vi erkänner ju Israel, en rasistisk stat på stulen mark. Varför skulle vi inte erkänna Palestina?

23 Torsten:

skriven

Förmodligen måste det bli riktigt illa innan något kan bli bättre. Ur det perspektivet är det ju bra med en Muppet Show till regering och att politiken just nu verkar dikteras av Jonas Sjöstedt. Det är nog nödvändigt att väljarkåren nu får uppleva konsekvenserna av valresultatet.

25 QSL:

skriven

Anonym @#7: Det där om Hedenius och "professoros" du nämner ger Googles sökalgoritm ordentliga bryderier verkar det som ... blir inga söksvar med nån som helst relevans eller bäring på det begreppet.

För övrigt blir det nyval, det såg jag i min Palantir

27 DIana:

skriven

Fick ett skrattanfall när jag såg idioterna Löfven skrapat ihop för att styra Sverige. Det värsta är att det inte är ett skämt

29 Mikael R.:

skriven

Lögnerna har varit som spöregn det här valet jämfört med spridda småskurar tidaigare val. Smutsig valrörelse och det är vänsterpartierna som är de
skyldiga.

2 Lennart Bengtsson

skriven


En bra sammanfattning som jag helt delar med det lilla tillägget att jag hoppas att de snarast kommer att välta så vi kan lägga denna pinsamma episod i det moderna mångkulturella Sverige bakom oss. Om inte alliansen tar sig samman och sätter ned foten så finns det bara ett alternativ kvar som inte heller är det allra bästa. Vi kan bara hoppas att alliansen inser detta.

4 Mats Qviberg

skriven

Tack för den. Q

6 Bim

skriven

Nu måste vi hjälpas åt allihop!!!
Konstig statsminister som ropar på hjälp innan ens börjat regera.

8 tipp

skriven

Alice Bah från Ungdomsstyrelsen som vägrar SDU bidrag men gärna ger kommunister och andra organisationer. Det är "demokrati och likabehandling" på högst självsvåldiga grunder. Men det är ju bäst enligt deras sätt att se med enpartistater, som verkar vara lite bättre med några pyttepartier vid sidan om, som i DDR.

10 bom

skriven

Ha! Expressen avslöjar nu att Romson målat makens båt med förbjuden kopparfärg och att man släpper ut gråvattnet i världens mest förorenade hav. Hon bråkar om att tidningen kommit över hennes copyrightade målningsbilder men ber sedan om ursäkt för sina miljöbrott. Bloggen Cornucopia? kräver hennes avgång. Miljöbrott är värre än TV-skolk!

http://www.expressen.se/nyheter/val2014/asa-romson-malar-med-forbjuden-farg/

12 Bibi Lidmalm

skriven

Ingen rolig läsning, men tyvärr ser det ut som LB skriver! Sorgligt, sorgligt för ALLA med denna samling oerfarna och outbildade människor som ska ta hand om vårt land.

14 Björn i Bromma

skriven

#10
Ja så blev det bevisat. Åsa Romson är en av dessa otaliga miljömuppar som lider av NIMBY-syndromet, (Not In My Back Yard). Dessutom är hon utnämnd sk. miljöminister och vice statsminister.
Här tvingas mängder med sommarstugeägare i skärgården att installera reningsanläggning för sitt lokala disk-och tvättvatten. Båtägare i båtklubbar får ej längre göra rent sina bottenmålade båtar med högtryckstvätt.
Man kan med fullt fog travestera senatorn Cato dä (234 f.kr-149 f.kr) som avslutade sina tal i romerska senaten med "För övrigt så anser jag att Kartago bör förstöras".
I detta fall blir det naturligtvis:
"För övrigt så anser jag att Åsa Romson bör avgå"

16 Per Eriksson

skriven

Utnämningarna och kompetensnivån i den nya regeringen är helt i linje med det sedan länge pågående förfallet i Sverige dvs en skola som är sämst bland jämförbara nationer, en vänstervriden lärarkår som rekryteras från det akademiska bottenskrapet, en journalistkår som inte ens låtsas rapportera objektivt - tvärtom så skapar man sina egna "nyheter" och agerar som det politiska etablissemangets stormtrupper, en outbildad politisk adel som har mer gemensamt med sina politikerkollegor i andra partier än med sina respektive väljare.

Politiker, journalister och lärare har under några decennier lyckats hjärntvätta en stor del av nationen vilket har fått till följd att det som anses vara normalt och rimligt i andra jämförbara nationer i Sverige anses vara extremt, löjligt eller förlegat - mig veterligt är Sverige det enda landet i världen där politiker och lärare är överens om att det är odemokratiskt att undervisa från katedern.

Att dränera landet på resurser anses vara fint, att de industriella kronjuvelerna är i utländsk ägo anses inte spela någon roll, att Borg skänkte 100 miljarder till IMF dvs lånade ut till nästan nollränta samt att Reinfeldt skickade iväg 24 miljarder till FN utan redovisningskrav passerar utan kommentarer.

Sverige har för länge sedan passerat Zenit och snart är pengarna slut - landet i norr återgår då till normaltillståndet dvs en fattig avkrok i norra Europa där endast medelmåttor och oföretagsamma bor.

18 Tallskog

skriven

Det positiva är att många alternativa medier granskar de utnämna väldigt noga!

20 Mikael Johansson

skriven

Jag börjar alltmer luta åt att Löfven kallt räknar med att det blir nyval och snarare ser regeringen och uppgörelserna som en del av nästa valrörelse.

22 Bonicivis

skriven

Här är det ord och inga visor. Man skäms som svensk att behöva läsa detta.

http://blogs.timesofisrael.com/sweden-the-new-donald-duck-government/

24 Mats J C Wiman

skriven

Mycket bra analys av ett bedrövligt tillstånd i landet.
Nyvalet är nog tämligen givet.

26 Josef Boberg

skriven

Hej Lars,

Sedan en tid tillbaka så fastnar ej mina kommentarer här.

Jag gör nu ett försök till med en vägvisning om hur RiskDagen = bl a Stefan Löfven har att agera - utifrån hur det historiskt har sett ut och ser ut i dags dato. Om det på min blogg här http://josefboberg.wordpress.com/2008/03/14/demokrati/#comment-998

Skicka gärna ett email till mig josef@boberg.nl - ifall Du tycker att mina kommentarer är olämpliga på Din blogg.

Svar: Jag har inte sett några inlägg från dig den sista tiden, så jag kan inte svara på frågan. Det enda jag refuserar är sådant som inte har med ämnet att göra och där det förekommer personliga förolämpningar mot någon.
Lars Bern

28 Berit

skriven

Enligt mig så finns det bara ett alternativ och det är nyval snarast och då hoppas jag på SD får egen majoritet.