Att bo och leva i Sverige

Efter att ha bott 40 år utomlands, varav mest i Storbritannien men nu återvänt till Sverige kan jag inte undgå att göra vissa betraktelser. Jämförelsen blir kanske inte helt rättvis då mitt boende har gått från villa på en småort till lägenhet, centralt belägen i Uppsala.

Årets höst är förvisso mild med upplevelsen att inte frysa inomhus och ha ett fungerande ventilationssystem är något som jag ständigt njuter av. Att hitta allt vad man önskar inom nära gångavstånd och att handla i affärer men vänliga, kunniga och tillmötesgående expediter lyser upp vardagen. Erfarenhet från svensk tandvård har varit utomordentligt positiv, sympatiskt och professionellt och vad jag förstår från släktingar och kollegor som haft otur med svåra hälsoproblem är också läkarvården högst professionell.

Banker är ett under av effektivitet med enkla och lättanvända system och praktiskt taget överallt kan man finna fungerande Internet förbindelser.  Sverige är säkert mer datoriserat än de flesta länder. Tågbiljetter går inte längre att köpa över disk inte ens på Uppsala Central men via sin portabla dator eller moderna mobil får man lätt biljetten dit i elektronisk form. Något elavbrott kan jag inte erinra mig (inte heller under de 40 år som jag tidigare levde i Sverige) och uppsamling av sopor och avfall är ett under av ordning och reda och endast Tyskland kommer upp i denna klass. Med fasa tänker jag på sophanteringen i Bracknell.

Som sagt även om man verkligen anstränger sig är det svårt att hitta något att beklaga sig över i Sverige om man som jag lever i centrum av en välskött och stimulerande stad.

Vad är det då att reagera negativt över?

Som de flesta svenskar kanske inte reflekterar över så är Sverige fortfarande trots en omfattande invandring ett kulturellt sett ytterst homogent land och nästan alla har i stort sett samma uppfattning i de flesta viktiga frågor.  Alla invandrare som kommit under senare år finns där men finns ändå inte. Tiggande romer finns i de flesta gathörn men ytterst få berörs längre. Att förbjuda tiggeri vore en lösning som flera länder i Europa har gjort men här hoppas man på något sätt att de bara en vacker dag skall försvinna av sig själva. Världen utanför, vad som i många avseenden fortfarande är en motsats till en svensk idyll, tränger sig dock på men den omfattande invandringen drabbar tills vidare bara delar av landsbygden eller storstädernas mindre attraktiva förorter där getton etableras mer och mer. I vissa av dessa områden är det mindre trevligt med stigande kriminalitet, skadegörelse och förfall. Men detta händer långt borta från storstadens gågator och flanörstråk. Att läsa om detta är som rapporter från andra mindre lyckliga länder och som inte får finnas i Sverige. Den allmänna attityden från etablissemanget är att låtsas som om detta egentligen inte finns, då det inte kan finnas eller får finnas i det lyckliga och perfekta Sverige. Tankarna går till Peter Sellers i sin geniala framställning av mr. Chance och som trycker på sin medhavda TV-kontroll när några otrevliga busar kommer emot honom på gatan. I hans enkla värld finns sådana endast på TV.

Inte heller vill man ta ett nytt, som man säger främlingsfientligt parti, på allvar trots att detta nu är Sveriges tredje parti i storlek och stöds av mer än 800 000 röstberättigade.  I stället för att bemöta deras oro för den mycket stora svenska invandringen i jämförelse med andra länder i vår närhet, ignoreras detta parti och avfärdas som icke rumsrent – det får inte finnas och skall inte finnas då detta stör Sverigebilden, ty denna är viktigare än verkligheten.

Den extremt smalspåriga debatten med sin beröringsskräck sprider sig även utanför den politiska sfären. Att vara kritisk till en överdriven klimatpolitik betraktas närmast som hädelse då detta stör bilden av den nation som vill vara världsledande i sin kamp mot alla slag av utsläpp som kan hota Naturen vilken allmänt ses som överordnad människan.

Till och med på morgonens smörpaket blir man påmind om att Naturen är god. Kanske man skulle förflyttas till dagens Island för att påminnas om att naturen faktiskt kan vara riktigt ond som den brinnande lavan och de jättelika svaveldioxidutsläppen på 35000 ton/dag från Holuhrauns lavafält.

I allt detta har man i Sverige lanserat ett etiskt begrepp som omfattar ett antal uppfattningar under huvudtiteln Värdegrund. Här samlas litet av varje, uppfattningar om miljö och klimat, diverse inne-uppfattningar om mänskligt beteende som i vissa avseende är extremt oflexibla, politiska värderingar, uppfattningar om länder som antingen goda eller onda osv. Allt som anses gott och riktigt hamnar i den rätta värdegrundspåsen, allt annat i den moraliska avfallspåsen. Att inte ansluta sig till en dylik värdegrund kan innebära utfrysning eller i flera fall avskedande. Sannolikt är grunden till denna exempellösa intolerans just fasan att den goda Sverigebilden kanske inte längre finns och därför måste narrspelet fortsätta ända till salongen har helt tömts.   

Och det är precis detta som jag finner allt svårare att vänja mig vid, alla positiva erfarenheter till trots. Nämligen att vara så fixerad vid en bild av Sverige att man föredrar en narrbild av landet som inte längre finns i verkligheten. Sverige har inte längre en ledande intellektuell elit, det finns inte längre en Dag Hammarsköld eller Olof Palme. Sverige har faktiskt blivit ett vanligt nordeuropeiskt land med både fördelar och brister och ju snabbare man accepterar denna verklighet desto bättre är detta för landet.  Om man däremot inte snart inser detta, riskerar man att den intellektuella liksvepningen kommer att täcka allt positivt den utomordentliga centralvärmen och sophanteringen till trots.

Lennart Bengtsson

9 december 2014

Kategori: Demokrati
Taggar: Klimatpolitik Sverigedemokraterna integration
1 Anders:

skriven

Härlig läsning, så här strax innan man går hem för dagen.
Jag noterade i ett av nyhetsprogrammen i SVT, efter beskedet om extra valet, så intervjuades några personer på ett café kring detta och en man sa att "...riksdagen är medelmåttans paradis".
- Hur menar du då? frågade reportern (som uppenbarligen inte förstod ironi).
- Ja, men se dig bara omkring! svarade mannen.
Och då blev det tyst.
På tal om Lennart Bengtssons "Sverige har inte längre en ledande intellektuell elit..."

3 Lars Cornell:

skriven

Det var en utmärkt analys Lennart och trevligt skriven. Med rundgång i utnämningssystemet, inte de mest sakkunniga utan de mest extrema, exempel Romsson, representerar Sverige. Med åsiktspolis i SVT har Sverige blivit ett U-land i kunskap, sämst bland I-länderna i en undersökning. Beslutsfattarna i Sveriges Riksdag och Regering hör till de okunnigaste i världen. Vart brakar det hän?

5 Sten Kaijser:

skriven

Väl skrivet Lennart,

beröringsskräcken med SD kommer att bli ett allt större problem.

Men visst är det bisarrt att något som borde vara en vetenskaplig fråga, nämligen vilken effekt som en förhöjd koldioxidhalt i luften kommer att få - blir en fråga om ont och gott

7 pappasvenpappasven:

skriven

Mycket bra. Dock skiljer vi oss åt eftersom Norge är ett rikt land (REELLT!) Och Norge, Finland och Danmark har en helt annan åsiktsfrihet . .kanske dags att leta rätt på begåvningsreserven precis som på 60-talet . .

9 per eriksson:

skriven

Bra beskrivning av Sverige, ett land som är homogent i media och i salonger men också ett land som fungerar allt sämre både i skola, näringsliv och offentlig sektor.
Upprinnelsen till förfallet kan tänkas vara att svensken i gemen fick storhetsvansinne efter andra världskriget, inte nog med att landet med stor "skicklighet" stod utanför masslakten och förstörelsen, man blev också på kuppen världens tredje rikaste land, givetvis med stor hjälp av skickliga ingenjörer och hög arbetsetik hos arbetare och tjänsteman.
Under slutet av 60-talet så hände något, man glömde bort varför landet hade blivit rikt och tog välståndet för givet vilket manifesterades i att politik blev den nya religionen och samhällsvetenskaperna de nya verktygen, politiker, journalister och sociologer trängde sig fram på alla fronter och hade svaren på alla problem eller fiktiva problem - ingenjörer och "doers" trängdes undan och ansågs mindre vetande eftersom de per definition inte var politiskt medvetna.
Universiteten expanderade som en spärrballong och allt fokus lades på" tyckar ämnen" varifrån den nya eliten också rekryterades för att besätta hundratusentals nya skattefinansierade jobb.
Allt gick som smort, det var bara att höja skatterna samtidigt som respekten för traditionell kunskap urholkades och som en funktion av detta så slutade det politiska systemet av mäta kunskap eftersom det var tillräckligt att ha en åsikt.
Cirkeln är nu sluten, skolan har de facto upphört med att förmedla "hård" kunskap och fungerar enbart som en förvaringsinstitution vars enda mission är att förmedla den politiskt korrekta värdegrunden dvs idéer och värderingar som är sanktionerade av politiker och journalister.
Resultatet av skolans totala kollaps ser vi omkring oss dagligen, en lärarkår som i bästa fall rekryteras från det akademiska bottenskrapet men som ofta annars inte har några meriter alls att undervisa, en riksdag och regering vars kvalitet hade varit otänkbar för 40-50 år sedan dvs ministrar och riksdagsledamöter saknar antingen bildning och/eller arbetslivserfarenhet och har aldrig ens varit i närheten av den sektor som föder dem och landet i övrigt dvs den privata sektorn - och - de som bestämmer det mesta i landet, journalistkåren, politikernas stormtrupper och kampanjmakare, som till och med skulle imponera på Adolf, Josef & Benito.

11 Anonym:

skriven

Bra skrivet tycker jag men det är ju inte så att intellektuella förfallet fortgår utan protester, trots allt så är SD Sveriges tredje största parti, där finns många röstande som tycker PKväldet har gått för långt, och det utan att vara rasister osv, åsikter dom pådyvlas av dom som förlist på värdegrundet. Det är inte slut på Sverige, jag tror nog att de värsta stollarna inom alla partier kommer att åka ut och det blir mer folk även i riksdan som vill jobba för att problemen ska lösas på ett för de flesta bra sätt. Invandring och migration kommer att diskuteras och SD kommer att vara med i diskussionen (kanske sen dom fått en rejäl skjuts framåt i mars...?). Klimatbluffen kommer att avslöjas och vänstern och miljöpartiet kommer att stå med brallorna nere, Lövfén och S kommer att marginaliseras till dess dom fått ordning på sin självbild och lyckats få till åtminstone en förnufting partiledare, jag trodde SL skulle vara en sån, men tji vad jag bedrog mig. M kommer nog att få en bättre partiledare nu än vad FR var, åtminstone om man ska dömma av hands drömmar i flygplanet. Vi går mot ljusare tider mina damer och herrar!

13 Leander:

skriven

Skojarnas tidevarv kanske är över nu? Med Sverigedemokraterna känns det som vi går en ljus och positiv framtid till mötes. De vågar vara ärliga, raka och vill ha tillbaka "Made in Sweden - Andan".
Man är de enda som har en vision och målbild. Att få tillbaks det traditionella och trivsamma Sverige, Där man kunde lämna bilen olåst -Inte få den uppbränd av någon anledning.
De står för fakta. De andra har uppvisat att de döljer den helst.
Detta borde även borga för en renässans för den sk klimatforskningen -Bort med skojarna! In med fakta.

Och kanske går även vi nu mot en period av uppsving på samma vis som man gjorde efter det mörka kaos som var i början av det förra seklet.
Oj vad skönt och välbehövligt det skulle vara!

15 Bengt Söderberg:

skriven

Väl skrivet. Borde läsas av många.

17 Åke Sundström:

skriven


"Den allmänna attityden från etablissemanget är att låtsas som om detta egentligen inte finns, då det inte kan finnas eller får finnas i det lyckliga och perfekta Sverige."

En träffande och drabbande observation om det svenska hyckleriet, som kanske är enklast att upptäcka för den som levt eller lever utomlands.

2 Tobbe

skriven

Du tronar på minnen från fornstora dar. Och de var väl inte så pk heller enligt dagens mått mätt?

4 svitjod2000

skriven

Det blåser antiintellektuella vindar i landet. Det visar sig inte minst när media släpper fram en s.k. historiker som Henrik Arnstad som ljugit om sina examina och som statsministern nu hänvisar till i fascistanklagelserna mot SD.

6 Cosmik Debris

skriven

“Alla invandrare som kommit under senare år finns där men finns ändå inte.”

Ett alldeles utomordentligt nyktert och korrekt konstaterande. Jag har tänkt i liknande banor många gånger. Och kommit till slutsatsen att detta kan bara sluta i elände.

Svensken står inför ett bryskt uppvaknande den dagen t.ex. muslimer anser att SVT kl.20 fredag, lördag och söndag (bästa sändningstid) också bör spegla deras kultur och religion. Det kommer att bli problematiskt och går inte att stoppa med nuvarande enorma inflöde.

Svensken vill för sitt liv inte bli påmind om att Sverige inte längre är Sverige och att Saltkråkan, Söderkåkar m.m. tillhör en svunnen tid. Bättre är då att blunda och för säkerhets skull blunda stenhårt.

Jag tänker inte ha någon lång utläggning med exempel utan överlämnar till var och en att fundera över hur framtiden kan tänkas bli. Jag har definitivt min prognos klar.


Den ljusnande framtid är inte Sveriges!

8 Tore Moren

skrivenI sin debattartikel på DN debatt föreslår alliansen att grundlagen ändras så att man kan regera trots att man inte har folkmajoriteten bakom sig.

Moderaternas nya ledare har uttalat att de som bor utanför Stockholm är ointelligenta lantisar. -Hur kan de en reflektera att välja en sådan partiledare?!!

-Om de stänger dörren för demokrati så öppnar de samtidigt dörren för maktspråk med vapenmakt.

10 Leif Johansson

skriven

#9
Hear, hear. Så klockrent beskrivet!

12 Eva Nenzen´

skriven

#9 Fantastiskt bra beskrivet!

Så blir det när åsikt blivit viktigare än fakta/vetenskap.

1400-talet: Här kommer vi !
Vi har tidningar som mera kan liknas vid en sorts nutida Krösa-Maja och politiker i regeringen som är snudd på dummare än Svinarps starke man.
-Man baxnar.

Så kommer SD med briljans och klokskap.
Att de får regeringsmakten råder det knappast något tvivel om nu när vi har en situation där båda blocken djupt förolämpat de Svenska väljarna.
-Inte speciellt taktiskt.

"Alla utanför Stockholm är ointelligenta lantisar"

"800.000 st Svenskar är nyfacsister"

Men kanske är det räddningen? Det kan väl knappast bli sämre.

14 teekey

skriven

Ett utomordentligt inlägg !!
Denna blogg är suverän,bildande,lärorik,upplysande. Kort sagt:Tänk om alla dessa lärdomsord skulle nå 87 % av det röstberättigade svenska folket.... innan man lägger ner sin röstsedel ?
Tack Lars Bern för dina inlägg och dina väl valda kollegor .
<<<<<<<ps Även kommentarerna håller hög klass !!

16 Björn i Bromma

skriven

Med den stora och kontinuerliga islamska invandringen till en, i sammanhanget, liten inhemsk befolkning så är det rimligt att anta att dessa invandrare kommer ställa allt fler och högre krav på samhället i islamsk riktning.
Resultatet lär då bli en tillbakavridning av den historiska klockan, religiöst och grundvärderingsmässigt. Denna starka misstanke har i alla fall vi som jobbat en hel del i Mellan Östern på 1970-och 1980-talet.
Vad som sedan händer är osäkert och skrivet i stjärnorna. Ett är dock säkert, att styrande politiker med dess journalistsvans ej har tänkt "linan ut".
Vem vet, kanske det blir en del som flyttar ifrån stadens boningar ut till den Reinfeldska "The Last Frontier"?

18 Gunnar Hovstadius

skriven

Jag har bott utomlands I drygt 30 ar och har exakt samma reaktion pa Sverige nar jag kommer "hem". Det tragiska ar att man har blivit sa radd att avvika fran den sa kallade vardegrunden att det kanns som om en vat filt slangts over all diskusion for att stoppa den. Nar sa skolan totalt forfallit sa undrar man om landet har en framtid vard nagot.