Är Europa redan förlorat?

För att förstå vad som händer i vårt samhälle och hur det kommer att utvecklas i framtiden har beslutsfattare alltid velat göra framtidsprognoser. År 1987 bildade riksdagen Institutet för Framtidsstudier i detta syfte. Jag utsågs till näringslivets företrädare i institutets styrelse. Till chef utsåg vi nationalekonomen professor Åke E Andersson som sedan gjorde ett väldigt professionellt jobb under sin tid i ledningen. Han lärde mig den grundläggande principen för hur man kan göra användbara framtidsbedömningar. Det gäller att försöka hitta de långsamma skeendena som i det korta perspektivet knappast märks. De utgör grunden för vad som kommer att ske. Han pekade på att det skeende som sannolikt är viktigast för de politiska besluten, är att kartlägga de demografiska förändringarna i samhället och i världen.

En som jobbar mycket med att beskriva den demografiska utvecklingen är professor Hans Rosling. Han har beskrivit befolkningsutvecklingen i världen utifrån de demografiska trender som han kan se idag. Befolkningen fördelar sig så att den amerikanska kontinenten, Europa och Afrika har ca. en miljard innevånare var och Asien har fyra miljarder. Fram till seklets mitt kommer detta att växa så att Afrika kommer upp till två och Asien till fem miljarder. Till sekelslutet har han beräknat att Afrika ökar med ytterligare två till fyra miljarder, medan övriga världsdelar förblir i stort sett oförändrade. Tillsammans beräknar han att jordens befolkning planar ut omkring elva miljarder innevånare till nästa sekelskifte.

En annan viktig parameter för att skapa sig en trovärdig bild av hur framtiden kan gestalta sig, är att studera de långsiktiga ekonomiska skeendena. Vi ser då att ekonomierna i Europa och Amerika i stort sett fastnat på en låg tillväxttakt, medan det tidigare fattiga Asien har kommit upp i en snabb tillväxttakt på i storleksordningen tre gånger högre än västvärlden. Fattigdomen är på väg att försvinna i stora delar av Asien.

Afrika har i likhet med Asien ökat sin tillväxt markant under senare decennier, men man har fortfarande kvar ett jättestort fattigdomsproblem p.g.a. sin väldigt snabba befolkningstillväxt. Den utvecklingen är viktig att ha i minnet för att förstå vad som väntar. Till den afrikanska befolkningstillväxten skall läggas att norra halvan av Afrika och hela Mellanöstern idag är mitt upp i ett inbördeskrig mellan en rad olika, mest religiösa grupperingar, där i princip alla slås mot alla. Kombinationen av fattigdom, krig, terror och en mycket snabb befolkningstillväxt har satt igång den flyktingström norrut till Europa som vi ser början på idag.

De europeiska fredliga samhällena med sina humanitära sekulära lagar och mycket generösa trygghetssystem och höga levnadsstandard utgör en enorm lockelse på miljontals fattiga afrikaner. Lockelsen är så stor att man utan att tveka riskerar sina liv för att ta sig till Europa. Idag väntar kanske en miljon sådana flyktingar bara i det laglösa Libyen på att ta sig över Medelhavet i livsfarliga båtar. Att hjälpa dessa desperata människor att ta sig till EU har utvecklats till en mångmiljardindustri för skrupelfria människosmugglare.

EU:s politiker står totalt handfallna inför anstormningen och vågar inte fatta nödvändiga beslut för att stoppa den flod av människor som EU:s länder inte har en chans att klara av. Mest handfallna är de svenska politikerna. Det är trivialt för den som är räknekunnig att räkna ut, att stabiliteten och den ekonomiska tryggheten inom EU kommer att haverera inom något decennium, om man inte lyckas hitta ett effektivt sätt att hantera flyktingströmmen.

Med tanke på den politiska beröringsskräck som EU:s politiska elit uppvisar kan vi inte räkna med några effektiva åtgärder innan det är för sent. Man har inte ens hittat ett fungerande sätt att assimilera de 50 miljoner i huvudsak invandrade muslimer som redan finns inom EU. Europas sekulära lagstiftning är på reträtt, för att politikerna inte längre vågar försvara lagar om tolerans, jämlikhet och jämställdhet. Vi ser dagligen exempel på hur man ger efter för krav på hänsyn till medeltida trosföreställningar och vidskepligheter.

Sannolikheten är väldigt stor att EU-fientliga politiska partier som kräver hårdhänta åtgärder för att stänga gränserna kommer att växa sig ännu starkare än de redan är. Troligen kommer vi det kommande decenniet att få se sådana partier ta över regeringsmakten i en rad länder. Konsekvensen blir att EU havererar och att EU länderna får klara sig själva bäst de kan. Många av dessa partier vänder sig till Ryssland för att söka stöd, därför att man ser att ryssarna är fast beslutna att stänga sina gränser för den framvällande flyktingströmmen.

Det tragiska för Europa är att den katastrof som nu kommer är i stort sett självförvållad. Afrika och Mellanöstern var en gång helt koloniserat av europeiska stater. Vi lade grunden till deras problem redan när gränser drogs med linjal mellan de olika ländernas kolonier. Ingen hänsyn togs till att det rörde sig om stam- och klansamhällen. Man byggde in enorma spänningar mellan olika folkgrupper inom de länder som senare uppstod ur kolonierna. Västs krig mot Irak har därtill utlöst det totala kaos som utbrutit i Mellanösterna och norra Afrika.

Under efterkrigstiden när det västeuropeiska Gutmensch-idelet växte fram ville vi hjälpa de fattiga i Afrika, för att visa hur goda vi är. Sverige gick givetvis före som vanligt, vi är ju en humanitär stormakt gudbevars. Västvärldens bistånd tog givetvis formen av allmosor som i stort sett oavkortat hamnade på de afrikanska härskarnas bankkonton i Schweiz. Grunden lades för en korruption som effektivt hindrat all ekonomisk utveckling. I sjuttio år har vi hållit på med att sända allmosor till Afrika utan att någon ekonomisk utveckling av betydelse skett.

På senare år har västvärlden kommit på ett nytt sätt, att försöka hålla utvecklingsländer kvar i fattigdomen. Vi försöker tvinga på dem en anorektisk fossilfri energiförsörjning. Förevändningen är att växthusgaser från fossil energi påstås leda till katastrofala skador på klimatet. Växande utsläpp av växthusgaser har inte kunnat visas orsaka några klimatskador av betydelse, däremot finns det massor av tecken på motsatsen. Det växer bättre än någonsin på jorden och fler munnar än någonsin kan mättas. Det finns otaliga bevis för hur våra allmosor i klimatets namn används för att inhandla i stort sett värdelösa solpaneler, fottrampade vattenpumpar, vindsnurror och liknande miljömuppepåfund.

Asien har visat vägen för hur man löser fattigdomens problem. Där satsar man nu kraftfullt på att bygga upp en försörjning av billig kolbaserad elenergi. Den är grundförutsättningen för att ta människor ur fattigdomen och samtidigt lösa världens allvarligaste miljöproblem, som är sjukdomar orsakade av matlagning över öppna eldar. Asien med Kina och Indien i spetsen investerar kraftfullt i en hypermodern infrastruktur i form av kraftverk, flygplatser, snabbtåg och motorvägar. Resultatet är en enorm ekonomisk revolution som snabbt lyfter Asien till en ledarposition i världsekonomin. Afrika har med kinesisk hjälp börjar kroka på denna utveckling och uppvisar redan resultat som inte sjuttio år av västvärldens allmosor kommit i närheten av.

Från västvärldens sida är reaktionen att försöka förhindra Asiens och Afrikas utveckling, med en klimatpolitik som lägger locket på för billig fossil energi. USA:s president Obama har tillsammans med EU-eliten satt sig före att försöka tvinga på övriga världen en klimatöverenskommelse som effektivt skulle sätta stopp för Asiens och Afrikas snabba tillväxt. Genom västs dominans inom FN och de ledande globala institutionerna inom ekonomin som Världsbanken och Valutafonden, försöker man strypa möjligheterna att finansiera t.ex. de nödvändiga fossilkraftverken. Reaktionen från ledaren Kinas sida har varit att starta Asia Infrastructure Investment Bank (AIIB) som jag tidigare skrivit om. Banken kommer givetvis att ställa upp med finansiellt stöd för de nödvändiga kraftverken. Trots försök från USA att sabotera den nya banken, har alla USA:s allierade plus hela Asien ställt upp bakom den. Man har givetvis insett att det skulle vara skadligt för den egna exportindustrin att stå utanför.

Enda chansen för EU att rädda sig ur den katastrofala utveckling vi nu kan se fram emot, är att vi överger den helt vansinniga klimatpolitiken och istället hjälper till med en kraftfull investering i Afrikansk infrastruktur. Det gäller att snabbt försörja alla afrikaner med billig el från kol och gas samt att snabbt bygga ut motorvägar, flygplatser och snabbtågslinjer över hela Afrika. Detta skulle kunna lyfta Afrika ur fattigdom och krig, samtidigt som de män som nu flockas för att ta sig till EU får möjlighet att hitta jobb och utkomst hemmavid. Kanske vi t.o.m. kan få en del av de män från Afrika som nu driver runt utan jobb i Europas utanförskapsområden att flytta tillbaka för att jobba.

Kina gör nu exakt en sådan satsning i Pakistan som EU borde göra i Afrika.

Alternativet att vi fortsätter försöken att tvinga på resten av världen en energianorexi vill jag inte ens tänka på. Det blir EU:s undergång och den europeiska välfärdsstatens död. Ryssland däremot kommer att klara sig, med sina stängda gränser och enorma energitillgångar.

Energi | Afrika, BRICS, Energipolitik, Flyktingar, Indien, Islam, Kina, Klimatpolitik, Kol, Obama, olja | |
#1 - - Anonym:

"Kombinationen av fattigdom, krig, terror och en mycket snabb befolkningstillväxt har satt igång den flyktingström norrut till Europa som vi ser början på idag."

Detta är det mänskliga normaltillståndet. Det är vad evolutionen skapat oss för.

"De europeiska fredliga samhällena med sina humanitära sekulära lagar och mycket generösa trygghetssystem och höga levnadsstandard ..."

Detta är ett abnormt och tillfälligt tillstånd. Troligtvis skapat av en tillfällig period av billiga bränslen.

Alltså, läs historia någon? Vårt problem är vår oändliga arrogans och vanföreställningen att vår tid på något sätt skulle vara skapelsens krona eller historiens slut. Vi är en anamoli. Och verkligheten tänker nu lära ut några välbehövliga lektioner i ödmjukhet. Något vi redan borde ha kunnat. Det är idiotgenerationerna från första världskriget och framåt som har gjort att vi har glömt bort hur man är en levande organism. Vi människor existerar i konkurrens mot varandra. Förvirrade europeer har glömt bort det och kommer därför troligen att utrotas. Rätt åt oss.

#2 - - Göran:

Det räcker inte med tåg och motorvägar för att ändra på Afrika. De måste bli kapitalistiska. Äganderätt måste införas. Dra in allt bistånd.

Svar: Jag håller med om det Göran. Artikeln är tyvärr redan väl lång, men temat skall återkomma. Har skrivit om äganderätten tidigare: http://antropocene.se/2015/march/tafsa-inte-pa-aganderatten.html
Lars Bern

#3 - - m96:

#1 - 2015-04-19 23:20:40 - Anonym
Hehe.. det var inte många rätt :) Människan har överlevt främst pga samarbete. Det var oerhört lite våld osv i de ursprungsssamhällen vi levde i från början. Pga att folk hade anknytning till varann och inte var för många. Vi var beroende av varann för vår överlevnad. Det tillstånd som du tror är normaltillståndet kom först iomed jordbrukssamhällets införsel med äganderätt osv. Det är med knappa eller upplevt knappa resurser som människans "sämsta" egenskaper kommer fram.

#4 - - Lennart Bengtsson:

Den framtidsvision som Lars Bern målar upp är knappast orealistisk och betydligt mer sannolik än en nära förestående “klimatkatastrof”. Vad som är på väg att hända kan i en framtid komma att jämföras med de stora folkvandringarna. Att Europas små välfärdsstater kommer att överleva detta är föga sannolikt. Till skillnad från de flesta länder som ser det som ett hot välkomnar det officiella Sverige vad som sker och underlättar det i ett obeskrivligt uttryck av naivitet eller snarare ren dåraktighet. Det enda hopp som finns nu är om EU kan få kontroll över situationen eller om man redan beslutat sig för att offra Sverige och låta det dränkas i de pågående invandringstsunamin för att rädda de egna länderna. Landets nya framtidsministerium har säkert inte med denna utveckling då den säkert inte tillåtes finnas i rådande åsiktskorridor utan i stället är man i färd med att på egen hand rädda jordens klimat.
Att en extrem islamisk stat är under uppbyggande i Mellanöstern och Nordafrika är ett faktum och den har betydligt mer vidsträckta och genomtänkta ambitioner än vad vi hittills sett. Extremt våld är en del av strategin då man vet från historien att skräck är det mest effektiva sättet att lägga under sig land och folk. Det gjorde hunner och mongoler liksom de tyska nazisterna så sent som för 75 år sedan.
Det enda hoppet är att göra allt för att få ett antal dysfunktionella stater i främst Afrika och Mellanöstern att fungera. Ett effektivt sätt är att ta efter den strategi som Kina förföljer i Afrika med jättelika satsningar på infrastruktur viket bidrar till att skaffa arbete och skapa en stabil grund för ett funktionerande samhälle. Större delen av västvärldens och inte minst Sveriges bidragssystem har mer eller mindre misslyckats på grund av passivitet och byråkrati och de generösa bidragen har hamnat i fickorna hos en politisk kleptokrati vilket i hög grad förvärrat dagens kaotiska situation.
Risken är dock stor att det redan är för sent och Sverige inte minst får börja förbereda sig på en annan och mindre angenäm framtid än det liv som funnits de senaste 75 åren. Skall man börja bekymra sig för sina barnbarns framtid finns det säkert värre faror än att temperaturen kan stiga med någon grad till mot slutet av detta århundrade och att skidåkningssäsongen kan komma att förkortas.

#5 - - Evert Nilsson:

Finns en enkel lösning på problemet. FN/EU bör snarast i Libyen eller Tunisien bygga ett immigrantläger. Alla båtflyktingar skeppas omedelbart tillbaka till dessa läger.

De som har flyktingstatus slussas proportionellt ut till alla EU-länder. Andra får enkel biljett tillbaka till hemlandet. Alla utan ID-handlingar skickas till USA.

#6 - - tipp:

Efter två år i Sverige är det endast fem procent av de nyanlända invandrarna som har ett arbete utan stöd. De flesta fortsätter i arbetsmarknadspolitiska program, rapporterar enligt uppgift Ekot.
Det ökande antalet sjukskrivningar kostar mycket pengar och det ska bli krissamtal enligt DN. Det vore intressant att veta om det finns ett samband.
Det skulle vara intressant att veta om det finns ett samband. Jag tror inte att folk från tropikerna mår så bra i ett subarktiskt område, i synnerhet som religioner skapar en del begränsningar för dem. Under folkvandringarna så dog många på den långa resan från syd till norr. Dagens snabba förflyttningar gör att de "bara" blir sjuka, och förmodligen kommer vår vårdpolitik att braka ihop snarare än vi tror. Allt fler människor slutar sjukvårdsjobben på grund av överbelastning och dålig administration. Ökad utbildning hjälper inte.
Och MP ökar enligt en SIFO-undersökning. Tar olyckorna aldrig slut...?
Människor här som inte arbetar med att hålla sig själv friska kommer nog inte att få det så roligt i framtiden. Och tyvärr hjälper inte statens kostråd till med det. Tyvärr hänger allt samman. Det är inte så enkelt som politiker tror, att vrida på en kran här eller där, när det det är huvudledningarna som är trasiga.

#7 - - Anonym:

"Det var oerhört lite våld osv i de ursprungsssamhällen vi levde i från början. Pga att folk hade anknytning till varann och inte var för många."
Den vanligaste dödsorsaken för vuxna män i ett stamsamhälle är våld. Den vanligaste dödsorsaken för alla andra är svält. Orsaken är att populationer växer många gånger snabbare än mattillgång, så länge de har mat. Sedan hamnar de i en svagt sjunkande trend eftersom en mänsklig maxpopulation i en jägarsamlar ekonomi urholkar mattillgången genom överjakt.

Det är så frustrerande att läsa sådan oceaner av ytlighet och brist på eftertanke och brist på förmåga att ta till sig de mycket enkla fakta historien lär oss, tillgängliga för alla att se, såvida man inte lemlästar den egna tankeförmågan. Det finns två sätt att tävla mot andra grupper i en värld med obegränsad mat. Antingen genom överlägsna födslotal. Eller genom överlägset våld och vilja att använda den. Vi saknar båda två och kommer därför att utrotas av de som har en eller båda.

Dessa förslag om nykoloniala infrastruktursatsningar i Afrika är, ja, ska man skratta eller gråta? Kommer det ändra afrikanska populationers hälsosamma beteende? Knappast! Och om det gjorde det så vore det ett övergrepp utan dess like på de som ni lyckas förändra. Allt ni skulle åstadkomma vore att utrota de befolkningar i afrika som lyssnar på er och er enfald.

#8 - - Lasse:

Migration är kostsamt.
Tendens i P1 just nu om en Somalisk lärare som har varit här i 8 år men saknar egen försörjning för sig och fru och barn.
Han lever på vår standard med stöd från samhället.
Ett stöd som hade räckt till många goda insatser i Somalia där hans lärarroll skulle komma flera till del.
En kostnad för Somalia och oss.

#9 - - Åke Sundström:

Mer insiktsfullt än något man tillåts ta del av i PK-pressen - för där skulle knappast ditt inlägg blivit publicerat. Så till grundproblemen hör den starkt beskurna yttrandefriheten här hemma, i vår faktiska enpartistat, där hela sjuklövern trängs i ett överbefolkat mittfält som dödar all diskussion (träffande nog via DÖ, decemberöverskommelsen).

De lösningar du skissar skulle säkert omfamnas av en som majoritet av väljarna, men eftersom ämnet är tabu händer ingenting. Handlingsförlamning och anarki råder - inte bara i major Björklunds skolor.

Bra kommentarer också. Men jag saknar den kanske viktigaste åtgärden: att utvidga EU:s tullunion till att omfatta hela Afrika. Då kan vi importera varor i stället för människor. Döden på Medelhavet är en följd av detta och många andra s k systemfel både i ett genomkorrumperat Bryssel och i de dödas hemländer.

En annan bra metod är bryta med Afrikas diktatorer, även de som falskeligen kallar sig något annat, men stödja folkens kamp mot sina förtryckare. En mer effektiv väg än än många vill tro . Enda haken är förstås att även Europas folk har anledning att revoltera mot sin egen Brysseldiktatur. Det blir tungt att föra krig på två fronter.

Den andra viktiga reformen vore att omvandla EU till en frihandelsunion utan politisk överbyggnad. Eller att initialt återbörda asylpolitiken dit den hör hemma, i de enskilda medlemsländerna. SUBSIDIARITET kallas det visst, kära KD-vänner. Dagens kaos skulle evaporera lika snabbt som en gång Sojvetunionen.

Låt oss ständigt ha minnet EU:s planekonomiska och politiska dårskaper (allt som inte handlar om frihandel) är skulden till det mesta som gått snett i dagens Europa. Trappor skall städas uppifrån.


Svar: Du har rätt i det du skriver.
Lars Bern

#10 - - Åke Sundström:

Lars,

Finns det ingen redigeringsfunktion på A? Om inte, skulle du vilja korrigera två skrivfel i senaste inlägget, du upptäcker dom lätt.

mvh
Åke S

#11 - - Tege Tornvall:

Som David Archibald påpekar i sin bok Twilight of Abundance (Överflödets skymning), kan muslimska länder med över 600 miljoner invånare inte försörja sina befolkningar på egen spannmåls- och livsmedelsproduktion utan måste importera det mesta. Några kan betala importen med oljeinkomster. Andra får ekonomiskt stöd från i-länder.

Med denna "konstgjorda andning" skaffar familjer i dessa islamska länder många barn. Med minskande spädbarnsdöd och ökande livslängd ökar deras befolkningar med 2-3 procent per år.

När oljan med tiden sinar, kommer de definitivt inte att kunna försörja sina folk. Med låg eller ingen tillväxt i välståndsvärlden, ont om energi och höga energipriser som följd av klimathysterin kommer i-ländernas stöd att minska eller helt utebli.

Om samtidigt den globala temperaturen minskar, minskar därtill skördar och försörjning ytterligare. Då kan vi få se både massdöd och rena folkvandringar. I sanning ett oroande perspektiv!

#12 - - Fd neokonservativ:

Re: tipp

Det är väldigt viktigt att ta reda på hur ens egen individuella tidspreferens ser ut. En fråga är ju på vilket sätt man tjänar på om man blir gammal och frisk längre, är det ens praktiskt möjligt eller önskvärt att vara gammal och frisk i ett framtida Sverige som kanske ligger på samma HDI-nivå som dagens Kongo? Jag menar inte att man ska ta sig av daga däremot har beräkningarna av livets tidspreferenser blivit helt annorlunda inom den utvecklingsprocess vårt samhälle befinner sig i.

Om vi ohejdat kan förstöra kapital ekonomiskt genom monetära verktyg eller tvångsmedel som skatter så får det också effekter för hur man förvaltar sitt hälsokapital och hur hälsokapitalet står sig i värde i samhällsekonomin över tid. Jag kan intyga dig att ett starkare hälsokapital i vår etiska kultur av marxistiskt snitt innebär att man får en ökad försörjningsbörda på sina axlar om man inte är klipsk nog att lösa det problemet innan det är för sent.

Hel och ren eller smal och stark är inte alltid en praktisk och trevlig kalkyl som passar alla.

#13 - - Göran:

#7 Åke Sundström:

"Handlingsförlamning och anarki råder - inte bara i major Björklunds skolor."

Det är knappast bristen på anarki som är problemet utan att vi behöver mer anarki. Våra politisk centralstyrda skolar är problemet med att skolan är så förbaskat dålig.

Anarki betyder fri från överhet och inte kaos som många tror. Vad våra skolor behöver är just frihet från överhet. Inte ens alla pengar i välden skulle göra skolan bra och inte ens en lärare per elev skulle göra skolan bättre, så länge som det är centralstyrning som gäller. Klart det blir kaos både i skolan och i världen när alla ska lära sig samma saker. Speciellt när alla får lära sig att ekonomi ska styras med socialism och regleringar.

#14 - - Солжени́цын:

Tack för en otroligt bra text.

Jag tänker på talesättet "Om man inte vet vart man ska, så spelar det ingen roll".

Jag kommer ihåg mina samtal med mor- och farföräldrarna och de talade ofta om att de kämpade, höll samman och hade ett mål att ständigt bygga ett bättre samhälle för dem själva och kommande generationer.

Jag tycker att vi saknar en sådan vision. Visst Reinfeldt har väl försökt med "en humanitär stormakt" men jag vet inte om jag lockas eller om svenska folket kan hållas samman av en sådan vision.

Var och en har sin egen vision men det står, tror jag, ändå klart att vi människor mår bäst och det skänker oss mening om vi tillsammans med andra som har liknande mål kan sträva mot dem.

För mig handlar allt om den inre cirkeln. Vad är bra för mig och min familj. När man börjar fundera lite djupare kommer insikten att mina barn kan inte gå i en trygg skola om landet Sverige inte bryr sig om vilka som släpps in här. Som du gör kan man vidga detta ytterligare såklart.

Det som hänt idag är alla dessa yttre cirklar betyder allt. De inre cirklarna tycks makten göra allt för att förstöra.

Jag tänker då på den ömsesidiga respekten och beroendet av man och kvinna, av arbetare och företagare, av familjen, kontakten mellan generationer, det lokala och nära, anknytningen till din familj, din ort, ditt land, o.s.v.

Det är först när vi människor inte skäms för att sätta oss själva främst som vi också kommer få ledare som gör det. Läget är tyvärr svårt eftersom media idag är helt i kontroll av makten och ständigt påverkar oss människor både medveten och omedvetet.

Nigel Farage var inte glad i debatten på BBC senast då man gjort allt för att den skulle vara så fientlig mot honom som bara går. Makten, ett litet skikt på toppen, har sin egen agenda som inte tar hänsyn alls till befolkningen. När många inser det då (om) kommer mycket positivt att hända.

En blogg som denna gör mycket för att få folk att vakna. Tack.

#15 - - Åke Sundström:

Sant, anarki har den statsrättliga definition du nämner, men också en mer allmän betydelse som påminner om kaos. Mer anarki i form av minskad statlig makt över individen är något positivt, det är vi eniga om. Men min bild åsyftade förstås dagens Sverige, en nation på drift med kaptener surrade vid sina dogmatiska master på väg mot klipporna. Präglad av en uppgivenhet och en passivitet som vi bäst känner från skolvärlden, i asylpolitiken, i EU:s ödesfrågor och på andra områden, där tabu- och PK-stämplar paralyserar våra ombud på Helgeandsholmen.

Men även en liten, hårdbantad nattväktarstat behöver och en överhet, ett rättsväsen framför allt. När sådana vitala delar av samhällsbygget drabbas av handlingsförlamning är kaoset och den destruktiva anarkin närmast totalt. Vi är på väg i den riktningen.

Vill vi backa före stupet borde ett första steg vara att lämna fattigdomsunion EU, den som försnillar ca 5 procent av våra inkomster - summan av vår del av notan för planhushållningen i bl a jordbruket och energisektorn samt med klimatnojan som toppen på galenskapens pyramid.

#16 - - Dan:

Våra kära ledare av DÖ-partierna och deras föregångare måste inneha någon slags världsrekord i inkompetens.
Vi är väl antagligen det enda landet i historien som på egen hand avskaffat (kan inte uttryckas annorlunda) sitt militära försvar, och därtill med vett och vilja låter horder av människor från främmande kulturer flytta hit och bli försörjda av ursprungsbefolkningen. En ursprungsbefolkning som dessutom diskrimineras på arbets- och bostadsmarknaden, och även i andra sammanhang.
Under tiden tungomålstalar man om en kommande klimatkatastrof.

Framtiden ser inte ljus ut för oss.

#17 - - Göran:

#15 Åke Sundström:

Jag instämmer. Vi har med planhushållning och allt som följer med det lärt oss att bara tänka inom vissa ramar. När det händer saker utanför ramarna så vet vi inte vad vi ska göra.

Det mesta i ett samhälle kan skötas utan en stat. Vi har bara lite svårt att tänka oss det. Desto mer jag tänker på det själv, desto mer inser jag hur dålig staten är på att sköta i princip allt. Men framförallt är staten en omoraliskt konstruktion.

#18 - - Henrik Mahlberg:

Det finns en bok som heter Vete Vapen och Virus. Den försöker beskriva varför Européer erövrade Amerika och inte tvärtom. I slutet av boken vad jag minns så försöker sig författaren på förklara varför just norra Europa/norra Amerika blev en sådan motor under industrialismen. Vad jag minns så hävdade han att en orsak kunde vara på det sätt man bedrev jordbruk i norra Europa. Det gjorde att man måste organisera sig i byalag. De som inte kunde anpassa sig åkte helt enkelt ut (effektiv Darwinism). Detta till skillnad mot södra Europa där det snarare bedrevs familjejordbruk. Än så långe verkar det fortfarande vara så att kapitalism i kombination med demokrati verkar fortfarande bara fungera i norra Europa/norra Amerika. Kan det ligga nåt i vad författaren skrev? Om det är så som författaren skriver, kommer nyanlända till Sverige anpassa sig till "byalagen" Hittills verkar det ju gått rimligt bra med de tidigare invandrarna, t ex chilenare. Kommer de som idag anländer till Sverige klara av anpassningen? Lars, du skrev nåt om klaner/familjer tidigare, jag antar att du är pessimistisk till anpassning.

Svar: Nej jag tror på integration, problemet är bara att idag klarar vi inte av den därför att vi tar in för många människor med komplicerad kulturell bakgrund. Sverige är idag sämst i Europa på just integration.
Lars Bern

#19 - - Björn i Bromma:

EU kommer i en framtid att spela i division 2.
Håller man på med krökningsradier för gurkor istället för grundläggande väsentligheter så kan det inte gå på annat sätt.

#20 - -

Tack för en skrämmande men realistisk text
Det är lite lätt skrämmande i Sverige med tanke på att ca 90% av dom som kommer inte har några papper mördare,våldtäktsmen,jihadister,mm mm vilket våra skitpolitiker fullständigt ignorerar vi tar ju till och med emot polismördare från ryssland som inte utvisas pga risk för dödsstraff i hemlandet. Vi behöver en fullständig vändning i hela etablissemanget men det kommer inte att hända med dom nu folkvalda som sen länge fullkomligt glömt sitt uppdrag och ansvar mot sitt folk. Dom har slaktat både försvaret sammanhållningen och jordbruket vilket kommer leda till katastrof

#21 - - Jan Ivarson:

FLYKTINGTRAGEDIERNA PÅ MEDELHAVET

Flyktingar som drunknar i överfulla båtar i Medelhavet är en tragedi. Många frågar sig vad som bör göras för att förhindra fler katastrofer. Den första åtgärden man tänker på är att förbättra levnadsvillkoren i Afrika men det låter sig knappast göras på kort sikt. I det kaotiska tillstånd som lyder i Libyen finns inte möjligheter att hindra flyktingarna på land. Av allt att döma kommer flykten över havet att fortsätta och fler få mista livet så länge Europa ta emot dem.

Italien har hittills fått ta största bördan, låt vara med ekonomiskt stöd från EU. Regeln att den stat skall ta bördan som ligger närmast den där flyktingar kommer från, förutsätter begränsat antal flyktingar. Regeln visar att politiker inte skapat ett regelverk som tål stor belastning. Det rimliga är att EU-staterna delar på bördan med hänsyn till ländernas befolkning och ekonomier. Det är vad svenska politiker länge talat för utan framgång.

EUs ANSVAR
EU har skapats för att handlägga EU-staternas gemensamma angelägenheter. I allt för hög grad har verksamheten varit inriktad på detaljstyrning medan frågor som migrationspolitiken lämnats utan tydliga beslut. En orsak kan vara att EU-politiker som haft ansvar för flyktingfrågor haft större ambitioner än vad ländernas väljare vill ha. Våra Cecilior har drivit en politik de inte haft tillräckligt folkligt mandat för i medlemsländerna. Det kan ha bidragit till de katastrofer vi nu upplever.

BLOCKERA ELLER UNDERLÄTTA
Vad kan då EU göra? Det första unionen bör bestämma är om stor invandring är möjlig i längden och accepteras av väljarna. Mycket talar för att så inte är fallet och visas av att nya partier gått framåt. Stora delar av väljarna är missnöjda med befolkningsutbytet med nya värderingar, omfattande sociala problem, arbetslöshet och sjunkande ekonomier. Många av de som kommer saknar västerländska vanor och utbildning som har bidragit till problemen de flytt från.

Australien har gått en annan väg. Där har man låtit sin marin patrullera gränserna. Efter ren kort tid slutade flyktingbåtar att komma och olyckor med dåliga överlastade båtar upphörde.

EU måste överväga om nuvarande politik är den rätta. Den innebär nu att de som riskerar livet på havet får komma in i Europa istället för att avvisas.

ENTREPRENÖRERNA I FLYKTINGBRANSCHEN
De som organiserar flyktingtransporterna kallas för smugglare och människohandlare. De tjänar pengar på verksamheten men det gör även alla i flyktingindustrin i Sverige. Det man kan kritisera är förmodligen priserna och främst kvaliteten på transporterna. Svenska politiker och tjänstemän säger vi behöver stor invandring och bör därför vara glada för att trafiken pågår.

Så länge Migrationsverket inte engagerat sig i transportkedjan är privata entreprenörer vad som står till förfogande. Man kan fråga sig vad som skulle hända med de som sökt sig till nordafrikanska kusten, om researrangörerna upphörde med sin verksamhet. Inga skulle drunkna i Medelhavet men några kanske dö av svält och umbäranden i ökensanden.

Om man inte vill förhindra flykten över havet men heller inte vill att folk skall drunkna, återstår möjligheten att EU inrättar gratis trafik med passagerarfartyg. Stora atlantfartyg kan sättas in mellan nordafrikanska hamnar och europeiska, likt världskrigens trupptransporter. Det kan ge Sverige ny möjlighet att leva upp till ambitionen som humanitär stormakt. De som får plats i förstaklasshytter på de över däcken skulle kunna erbjudas att komma till Sverige. Övriga i turistklass fördelas på andra europeiska länder. Kanske skulle de flesta som fick resa så, visa sig ha ID-handlingar.

En fråga EU skulle få slita med ifall fartygstrafiken kom igång, är om fartygen skulle få segla under bekvämlighetsflagg. Den omhuldade principen om upphandling till lägsta pris av okunniga upphandlare, talar för bekvämlighetsflagg, kanske med redare med erfarenhet av nuvarande trafik över Medelhavet.

#22 - - Alenius:

EU - Ett dagcenter för de verkligt begåvningshandikappade.

#23 - - Göran:

#19 Björn i Bromma:

Guds tio bud: 70 ord
Amerikas självständighetsförklaring: 270 ord
Eu-lag om gurkor: 3.000 ord

Björn, du fattar vad det handlar om.

#24 - - Åke Sundström:

Lars,
Tack för instämmandet i mina ganska så radikala förslag om att omvandla EU till ett frihandelsområde och överlåta asylpoltiken åt de berörda länderna. Självklart att då också skrota Schengenavtalet, Bryssels miljardgåva till människosmugglarskrået.

Det är helt logiskt att du (vi) som växthusspektiker ser på EU med kritiska ögon; det är ju där politiken i dag utformas och med en fåraktig passivitet godtas av Sveriges riksdag. Ett utträde ur EU vore ett Alexanderhugg. Genom ett enda klokt beslut höjer vi vår inkomstnivå med cirka minst 150 miljarder kronor, ett ofattbart stort belopp som i nuläget försnillas av våra politiska ombud. Därmed kan Sverige återupprättas som ett fritt land, befriat från en mindre blodig men nästan lika parasitär och självdestruktiv union som gamla Sovjet.

Kombinationen EU-utträde och klimatkritik, med tillhörande stora skattesänkningar, räcker garanterat för att krossa den odemokratiska 4-procentsspärren. Har du aldrig, Lars, funderat på att gå från ord till handling? Ett politiskt tomrum större än i mannaminne skapar bättre möjligheter än någonsin att sälja in radikalliberala reformer.

Svar: Jag har en gång för alla valt att inte längre engagera mig partipolitiskt. Kan inte inordna mig under ett parti. Jag tror jag gör mest nytta som kritisk granskare av alla makthavare. Att sådana behövs är ju ganska tydligt i en tid när pressen abdikerat från sin historiska roll och istället blivit okritiska propagandaorgan för makten.
Lars Bern

#25 - - Robex Lundgren:

fin blogg

#26 - - Åke Sundström:


# 24

Visst, oberoende granskare fyller en mycket viktig uppgift, i synnerhet nu när den klassiska vakthunden ”tredje statsmakten” slutat gläfsa och forskaretiken ersatts av bidragsjakt med tillhörande munkavlar.

Att också agera politiskt behöver dock inte betyda att "inordna sig", som du tycks mena och som t ex Ian Wachtmeister gjorde - och bl a därför misslyckades. Det går att skydda sig mot infiltratörer och knäppgökar.

Jag förstår fuller väl din besvikelse på de (borgerliga) partier du försökt påverka. Det är du inte ensam om, säkert har väldigt många av dina läsare har gjort liknande erfarenheter.

Men SD har visat att 7-klöverdiktaturen, dagens i nästan allt eniga nomenklatura, ingalunda sitter i orubbat bo. Både Bildt, Persson och kappvändare Reinfeldt regerade i skyddet av en alltför tyst intelligentia, på samma sätt som 30-talets tyska skönandar underlättade Hitlers maktövertagande och därmed gjorde sig medansvariga för ett förödande världskrig. En högröstad kulturvänster har spelat en likartad roll med sina naiva bugningar inför Sovjetdiktaturens kreatur (som Olof Palme bör ha beröm för att ha gisslat). Väljarnas protester talar sitt tydliga språk, en revolt är inledd och kan påskyndas.

Du är sannerligen inte tyst, men skulle göra ännu större nytta som aktiv politiker. För om alla goda krafter nöjer sig med eleganta sågningar, verbala protester eller lärda essäer, var finns då en bättre framtid för våra barnbarn? Och med en liberal grundsyn bör man kanske inte låta SD få monopol på kritikerrollen? Så fundera gärna ett varv till på din tveksamhet.

Under tiden är din blogg en lisa för alla PK-trötta och ofta ursinniga medborgare. För egen del har jag visserligen varit kritisk till en viss otydlighet i dina svar om klimatpolitiken, fast numera är vi i allt väsenligt eniga.


#27 - - Göran:

Jag skulle kunna se en poäng med att engagera sig politisk. Bilda ett nytt parti och kräv riktigt radikala idéer såsom att lova att ta bort 50 % av alla statliga myndigheter i landet. Avskaffa all central styrning av skolan osv.

Vittsen är mest att låta det vara en slags anslagstavla för att nå en större del av Sveriges befolkning än vad en blogg ger.

Dessutom om det skulle komma till debatt i media, så kommer folk få upp ögonen för hur korkade alla politiker är. Jag kan dessutom inte tänka mig att det finns några generaldirektörer som ens skulle kunna argumentera övertygande för deras existens.

#28 - - Rune Lanestrand:

Det går dåligt för gammelmedia. Det öppnare upp för en mer öppen och demokratisk debatt. https://runelanestrand.wordpress.com/2015/04/21/pressmonopol-hot-mot-demokratin/

#29 - - emiliesbeauty:

Hela världen är redan förlorad

#30 - - Martin:

Många intressanta vinklar, även om jag inte håller med om allt. Den viktigaste kritik jag har mot artikeln är att Kina inte lämpar av ett par säckar ris i utvecklingsländer då och då som bistånd utan verkligen investerar. De incitament som en investering ger, att vinna något själv, gör att potentialen för verklig utveckling blir betydligt större. Fottrampade pumpar och liknande kommer precis som på många ställen i Kina och Indien fortsätta vara vanliga ett långt skede in i en industriell utveckling just för att det är det enda folk kommer ha råd med. Rent tekniskt är det vettigt med solceller och små lokala elnät på platser där elnätet är dåligt uppbyggt. Mot den bakgrunden tycker jag du gör fel som på ett aningen raljant sätt kritiserar bistånd med t.ex förnybar energi i Afrika. Sporadiskt bistånd kommer ju förstås inte lyfta hela Afrika ur fattigdom dock.

Kina storsatsar dessutom på förnybart i Afrika genom stora vattenkraftprojekt. Förutom i Sydafrika verkar det inte finnas kolfyndigheter på den afrikanska kontinenten. Därför kan det ju tänkas att Kina har ett stort intresse av att göra Afrika kolberoende. Möjligheten finns ju också att teckna avtal om att kolet måste köpas från Kina för att investeringar ska ske. Det ger förstås både makt och inkomster för Kina. En parallell satsning på lokalt producerad förnybar energi försätter inte dessa länder i samma beroendeställning till både Kina och globala priser på kolvätebaserad energi. Detta kan också minska de negativa effekter på ekonomi och miljö som miljontals ton av skrubbergenererat avfall från kolkraftverk annars ger. Eller ännu värre, de väldigt påtagliga effekter som eventuellt kommer uppstå om rökgasrening försummas.

http://www.ucsusa.org/clean_energy/coalvswind/c02d.html#.VTcHbCEn_Gc

Sen vet ju båda som Chalmerister att det är ju inte energi i sig som leder till utveckling, utan det nyttiga arbete vi använder energin till. Att lägga fokuset på billig energi i sig anser jag därför ger ett felaktigt fokus, fokuset bör ju ligga på att uppnå hållbar produktion med låga förluster.

Att basera produktionen enbart på kolbaserad energi kan vara en stor fälla då priserna varierar. Förmodligen är det det som Kina insett och Kina är det land i världen som producerar mest förnyelsebar energi. Du och industrilandet Kina verkar ha olika uppfattningar om vikten av förnybar energi. Kanske är Kina ett "miljömuppsland" ?

Ser fram emot ett svar. Mvh




Svar: Konstaterandet om Kinas politik för att få fart på utvecklingen i andra utvecklingsländer håller jag med om, där har västvärlden misslyckats kapitalt - möjligen med flit? Både Kina och Indien har insett att billig el som alla har råd med och effektiv infrastruktur för transporter är grundförutsättningen för att kunna bygga bort fattigdomen. Båda länderna satsar massivt på den billigaste råvaran kol. I dagarna besöker Kinas president Xi Jinping Pakistan och tecknar då ett avtal om ett investeringsstöd på ca. 400 miljarder kr för utbyggnad av kolbaserad elproduktion. Sannolikt kommer den av Kina nystartade investeringsbanken för infrastruktur AIIB att bli engagerad. Den försökte Obama stoppa, men han misslyckades och alla övriga västländer stödde Kina.Att Kina skulle vara ute efter att få exportera kol är mindre troligt, de är ju själva starkt importberoende. Jag tror att Australien är deras största leverantör.
Vad Kina nu gör är att bygga upp ekonomierna i andra utvecklingsländer för att på så sätt knyta dem till sig. Det kinesiska ekonomiska imperiet kommer att bli enormt och Kina kommer att få fantastiskt stora marknader för sin industri. Samtidigt står väst vid sidan om och gör sitt yttersta för att bromsa den ekonomiska utvecklingen i dessa länder med meningslösa klimatavtal.
Självklart satsar Kina en del på förnyelsebar energi för att vara med i utvecklingen och främst för att kunna exportera utrustning till västvärldens i mina ögon helt snurriga investeringar som ju inte påverkat utsläppen ett dugg.Förnyelsebar energi i form av biomassa och vindkraft är idag det kanske största miljöhotet vid sidan av rovdrift av haven. Därför är jag ytterst kritisk till dessa satsningar. Solenergi blir ett bra alternativ den dag vi får en bättre teknik för att lagra energin så att nackdelen med den intermitenta energitillförseln kan elimineras.
Lars Bern

#31 - - PFEP:

Hej Lars, jag läser med behållning din eminenta blogg och ser att du nu har ändrat bloggens layout, ganska snygg och funktionell faktisk.
Enda saken jag vill anmärka på är storleken på typsnittet, det är i minsta läget och jag har ibland problem att lösa texten utan besvär, dådet är långa radar numera.
Öka gärna lite på textstorleken.

Svar: Fixat!
Lars Bern

#32 - - Dennis Lundqvist:

Snygg förändring av bloggen. De smala kolumnerna var dock lättare att läsa på dagens breda skärmar.
För övrigt kan jag bara hålla med om de mesta kommentarerna här. Allt politiker lägger sin våtvarma regleringsfilt över går galet och kräver sen sina "handlingskraftiga" (kostsamma) åtgärder av nästa likadana politikeradel i nästa generation. Ibland går galenskaperna ännu fortare så att samma politiker som reglerade sönder nåt som redan fungerade får tillsätta kollegor i nån utredning att åtgärda galenskapen på torsdagen som andra ställde till med på tisdagen. Vi måste få ett slut på Centraliseringen av makt som förstör våra medborgerliga och private liv. Vi libertarianer måste bidra med alla våra förmågor att visa på den förstörelsekapacitet som ligger i VälfärdsStatskonceptet och CentralStatskonceptet och Högskatteprincipen. Det går inte att beskatta en nation till Välstånd.

#33 - - Jan Ivarson:

Håller med #32 Dennis Lundqvist.
Textfältet är för brett. Vi som har lite nedsatt syn behöver förstora och den möjligheten blir begränsad och ger för breda rader.

Lundqvist sista mening är välfunnen – Det går inte att beskatta en nation till välstånd.

#34 - - Åke Sundström:

# 27,28

Göran, en myndighetsslakt, som på 20-talet, är en av många poänger med den libertarianska doktrin som både Lars Bern och jag - och många andra bloggare - förespråkar. Däremot inget av våra riksdagspartier. Ett nytt radikalliberalt och värdekonservativt parti skulle fylla ett stort tomrum och återskapa ett fungerande folkstyre.

Rune: Enbart positivt att vår ideologiskt urarva PK-press förtvinar, nya och konstruktiva tankar tänks numera bara i bloggvärlden. Därför det blir fel att skylla angripa pressmonopolet, det är dagens ideologiskt urarva och genomkorrumperade partiapparater som är demokratins och medborgarnas värsta fiender.

#35 - - Göran:

Åke Sundström! Det är precis det jag menar. Någon måste kliva fram i rampljuset och ta den debatten. Men den personen måste vara hårdhudad och ekonomiskt oberoende och ekonomiskt oantastbar.

Det är dock lite svårt att vara politisk som libertarian eftersom doktrinen är att våld inte får initieras mot person eller egendom, vilket är vad staten i huvudsak sysslar med.

#36 - - Anonym:

Det här är något av det bästa jag läst. Oerhört bra sammanfattning som jag sprider och delar till så många som möjligt. Tack Lars!

#37 - - Jan Andersson:

Afrika har ett stort problem: det saknar randberg som styr klimatet. Alla andra kontinenter har randberg som gör årstidsväxlingar och nederbörd förutsägbar. Därför har afrikaner historiskt alltid varit nomader. Sju års regn följs av sju års torka. Kolonialisterna fattade inte mycket av detta utan inrättade en europeisk samhällsstruktur som inte var anpassad till förutsättningarna. Vi ser fortfarande stora problem med detta. Läs gärna någon av Laurens van der Posts underhållande och faktarika böcker om Afrika.

Upp