Assange och den nya svenska rättvisan

 

Några tankar i sommarvärmen från vännen Lennart Bengtsson.

Utvecklingen av Internet och den digitala kommunikationen har påverkad det mänskliga kommunikationsutbytet på ett sätt som inte ens kunde anas för ett kvartsekel sedan. Förutom att det inneburit en astronomisk ökning av det mänskliga kontaktutbytet så innebär det dessutom att digital kommunikation i stort sett för all framtid finns bevarad på olika lagringsmedia.

Att det därigenom har blivit allt svårare att hemlighålla olika slag av delikat information och till och med sådant som måste betecknas som statshemligheter, har blivit alldeles klart inte minst efter Julius Assanges och Edward Snowdons avslöjanden. Att göra all möjlig information tillgänglig för en global allmänhet kan ses som en viktig form av demokrati och offentlighetsprincip men är måhända

 i sin yttersta form varken praktisk eller önskvärd. Som vi alla vet när skriven information tas ur sitt större sammanhang kan den lätt missförstås vilket lett till alla slag av störningar i mänskliga relationer. Det är därför naturligt att se på både Assanges och Snowdons verksamhet med blandade känslor.

 Trots detta har avslöjandena varit viktiga för att stärka det öppna samhället och haft en i stort sett positiv effekt genom avslöjandet av oacceptabla metoder för informationsinsamling av ländernas spionorganisationer. Inte minst i Tyskland har detta uppmärksammats på ett mycket positivt sätt.

Att såväl Edward Snowdon som Julius Assange, vilka nu tillfälligt uppehåller sig i Ryssland respektive på Ecuadors ambassad i London, är föremål för USAs intressen är helt uppenbart och säkert kommer att arresteras vid första bästa tillfälle. Att de av denna anledning håller sig undan är därför fullt naturligt.

De svenska turerna i samband med Julius Assange har fått stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt, nu senast efter Stockholms tingsrätts både märkliga och upprörande beslut att vägra få stopp på häktningsdomen mot de föregivna våldtäktsövergreppen på svenska kvinnor för snart fyra år sedan. I ett av dessa fall, rapporterad i svenska media, blev Assange efter ett föredrag hembjuden till en kvinna i Enköping för middag med följande övernattning. Hon betalade tom med för tågresan. Enligt uppgift hade de båda sexualumgänge varefter de gemensamt insomnade i kvinnans säng. Detta är säkert inget ovanligt i Sverige med sin sedan länge frigjorda syn på sexuella förbindelser utom äktenskapet. Uppenbarligen vaknade Assange upp på småtimmarna och kände behov av ett ytterligare närmande, något som kvinnan efter någon dags övervägande karakteriserade som våldtäkt och formellt anmälde förseelsen. Då det här uppenbarligen inte föreligger något oberoende vittnesmål står kvinnans uppgift mot Assanges varvid rätten utan större betänkligheter uppenbarligen gått på kvinnans uppgift.

Detta förefaller vara en konsekvens av den något underliga svenska prostitutionspraxisen där försäljning av sex är helt korrekt medan däremot köp av sex är kriminellt. Något sådant kan nog bara hända i ett land som Sverige och i några få övriga länder som prövat märkligheten som Norge, vilken dock avser att ändra lagen då den uppenbarligen inte haft någon effekt att stävja prostitutionen. Huruvida lagen tillämpas på kvinnor som köper manliga sexpartners är obekant. Man kan bara fundera över att ha samma absurda lagstiftning för andra farligheter som försäljning av sprit, snus och snask.

Att svenska myndigheter vägrar att förhöra Assange i London är upprörande då Assange av helt naturliga skäl kan räkna med att bli utlämnad till USA om han skulle infinna sig i Sverige. Efter som våldtäktsbrott i Sverige avskrivs efter 10 år, får kanske Assange räkna med att vänta ut de svenska myndigheterna ytterligare sex år till. Huruvida engelska myndigheter men sin skrala ekonomi (man har hittills lagt ut ca 6 millioner pund på ambassadbevakningen) kommer att fortsätta bevaka Ecuadors ambassad i ytterligare sex år för stora kostnader, är däremot föga troligt såvida inte svenska skattebetalare står för kostnaderna, vilket får anses rimligt. Storbritannien har ju ändå en tradition av pragmatism och förnuft vilket däremot tycks saknas i dagens svenska rättssamhälle.

Lennart Bengtsson

23 juli 2014  

Kategori: Etik
Taggar: Feminismen
1 Johan Tisell:

skriven

Jag håller med dig i allt väsentlig, men vill tillrättalägga några saker.

I samtliga fall har det handlat om frivilligt sex, men JA har inte velat ha kondom. I det fall du tar upp frågade hon när hon vaknade om han hade något på sig och han svarade bara dig. Hon lät honom ändå fullfölja.

Den andra kvinna påstår att han rivit sönder kondomen så den blev till ett slags krage.

Sedan gick de två till polisen och frågade om han kunde tvingas HIV-testa sig. Då omformulerade polis det till diverse brott.

Han är också misstänkt för någon form av ofredande då han gått med bar underkropp i den andra kvinnans lägenhet...

Han har svarat relevant på alla frågor och det finns enligt min uppfattning inga ytterligare frågor att ställa.

Vad gäller häktningsbeslutet var det nog ändå väntat. Domstolen konstaterar bara att han inet kunnat förhöras och samhället måste vara konsekvent och tufft i det läget.

Den intressantare frågan är vad ett ytterligare förhör skulle innehålla och kunna styrka!

3 Lisa:

skriven

Tänk vilken stor uppmärksamhet denna våldtäkt fått. Sverige har ju haft en kraftig ökning av sexualbrott på senare år, av betydligt grövre art än att någon vägrat använda kondom, som dessvärre oftast läggs ned.

5 Claes (Peking):

skriven

Edward Snowden nämns också härovan. Han avslöjade [2013] att NSA (National Security Agency) i USA sysslade med övervakning av bl.a. oss i Europa. Man har t.ex. [har det kommit fram senare] övervakat förbundskansler Merkel; hon är inte alls glad över detta.
- Och (om jag får vara personlig) Yahoo Mail berättade [också 2013] för mig att ”myndigheterna” i USA sagt att jag sysslade med otillbörliga saker. I fortsättningen skulle jag inte kunna skicka mail via Y. ...
- Ack ja. Nu fick jag i alla fall klart för mig på vilken låg nivå ”NSA” arbetar. Jag har följt en del konservativa sajter - NRO, Breitbart, WND, en och annan blogg - men förvisso ingenting upprörande. Jag är kristen, och konservativ! (Och det är väl där felet ligger, menar kanske NSA.)
- Obama-regimen är helt förbluffande enfaldig. (Nu ska mister Kerry fixa fred neråt Egypten-hållet... Hoho...!)

7 Claes (Peking):

skriven

Några ord till om Kerry? Han är i Egypten, alltså. Men man testade honom med metall-detektor innan han släpptes in till presidenten, fältmarskalk al-Sisi. USA:s utrikesminister litar man inte på idag!
http://www.nationalreview.com/corner/383487/egyptians-search-kerry-allowing-him-meet-sisi-andrew-c-mccarthy
- Sisi-regimens stora motståndare är Muslim Brotherhood, Egypten (som hade makten där 2012-2013). Hamas, makthavarna i Gaza, är Muslim Brotherhood i Gaza...
- Men mister Kerry tänker sig att tillsammans med al-Sisi ordna ”fred”, så att raketanfallen mot judarna får fortsätta från Gaza... Ack ja.
http://en.wikipedia.org/wiki/Palestinian_rocket_attacks_on_Israel
- Kring 2010 fick Egypten in $30 miljarder på exporten, och $10 miljarder på turismen. Men sedan 2012 -- har ni Egypten som tänkbart resmål? Nej. (Ni vet ju också att Brödraskapet inte gärna ser otrogna hemmavid!)

9 Claes (Peking):

skriven

Redan 2010 kom fler Israel-turister från Ryssland än USA. Vädret är bra, förstås, men det finns också mycket att se. Många där talar ryska! Och ryssarna brukar vara kristna idag... (Liksom Putin) [Det kom 3,5 miljoner turister det året till Jerusalem (Wiki)]
- Men om det vore stabil fred [och rörelsefrihet] i området, hur mycket fler turister skulle det inte bli! Från hela världen. Jordan inser lönsamheten (påvebesök i Israel börjar ’alltid’ i Jordan). Egypten och Libanon skulle också göra storvinster. Damaskus, och andra gamla syriska platser...
- Men nu finns Muslimska Brödraskapet i Gaza... Hizbollah i Libanon... Och ISIS i Irak och (delvis) Syrien. ”Gud vill att vi dödar de otrogna! Han klarar inte riktigt av det själv.”
- Ack ja.

11 QSL:

skriven

Julian och inte Julius. Snowden och inte Snowdon. Korrektur, bäste skribent, korrektur. ;-)

2 Gunnar Juliusson

skriven

Det är ju faktiskt värre än så. De sk offren hade ju faktiskt på sina bloggar etc skrutit över sin erövring av Assange, och även umgåtts i all vänskaplighet efter de sk brotten. Problemen uppstod när de bägge offren senare fick klart för sig att de inte var exklusiva i sin bedrift och började bekymra sig för ev HIV-smitta. Vid förfrågan hos polisen om möjlighet att tvinga Assange till HIV-test kom man på oklart sätt i kontakt med Claes Borgström, och Marianne Ny utfärdade förhörsorder, som sedan drogs tillbaks av annan advokat innan M Ny lyckades reversera detta. Assange var ju tillgänglig i Sverige många dagar efter detta, men då var förhör inte högprioriterat utan först sedan Assange fortsatt sin planerade resa till London. I svenska medier anges detta som att han flydde. Förstår inte Borgström och Ny att hela detta förfarande är en direkt skymf för alla dem som faktiskt blir utsatta för sexuella övergrepp, och ett starkt stöd för uppfattningen Die Dumme Schweden. Att Claes Borgström även var en av de som främst orsakade Thomas Quick-affären genom sitt underlåtande att utreda de faktiska omständigheterna gör inte saken bättre.

4 Claes (Peking)

skriven

Nåja, Julian Assange (f 1971 i Australien) sysslade ju med annat än att hålla sängen varm. Han hade en tidigare karriär som hackare, han var med om att grunda WikiLeaks, och han lyckades där [2010] publicera ett omfattande amerikansk militärt och diplomatiskt material som han fått från ”Chelsea” Manning (född Edward M., 1987). Från Afghanistan, Irak, Gitmo, och en kvarts miljon diplomatiska telegram...
- USA vill sedan dess ha tag i honom. Det svenska våldtäkts-jippot skulle ju på något sätt kunna vara i samförstånd med amerikanerna - han skulle kunna utelämnas åt dem, sedan han fått några månader villkorligt här för ”våldtäkterna”. Det är detta han är rädd för!
- Och visst. ”Chelsea” fick 35 år för sin aktivitet. Assange skulle kunna få något liknande i USA. Det är en god regel att hålla sig borta från hemlig militär eller diplomatisk korrespondens; det kan bli kostsamt annars!

6 Anonym

skriven

Har inte Assange-fallet partipolitiska förtecken. Damerna ifråga var S, Borgström är S och vänsterkvinnorna var heta på att sätta åt så många män som möjligt.


8 Claes (Peking)

skriven

FAA (Federal Aviation Administration USA) förbjöd 22/7 flighter till Ben-Gurion (Tel Aviv), sedan en Gaza-raket hamnat några kilometer därifrån.
- El Al Israel Airlines fortsatte förstås som vanligt.
- Och inte bara de. Egyptens Air Sinai lät också sina fyra veckoflygningar till Ben-Gurion fortsätta. Det beslutet lär ha tagits på högsta nivå, som en signal...
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-gaza-conflict-2014/1.607068

10 Claes (Peking)

skriven

A propos Hamas: Hur muslimer ska bete sig på toaletten hittar ni här:
http://www.myreligionislam.com/detail.asp?Aid=6096
- Jag slog upp detta därför att jag läste om den nigerianske ”kalsong-bombaren” Umar Farouk Abdulmutallab (f 1986), som 2009 misslyckades med att spränga en Airbus A330 -- med 300 personer ombord -- i luften.
- Han hade nämligen haft kalsongerna på sig mer än två veckor. Sprängämnena i dem hade blivit ’dåliga’. Tanken var annars, sade han vid rättegången i USA, att låta bomben bli ”ett välsignat vapen” för att hämnas på de som förtrycker fattiga muslimer. Han fick livstid, utan framtida nåd. (Daily Mail 25/7)
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2705644/Underpants-bomber-failed-mission-blow-airliner-wore-pair-underwear-two-weeks.html#ixzz38ZYEcfOZ
- Inför domen sade Abdulmutallab att han ”var stolt över att döda i Guds namn, för det är det som Gud säger åt oss att göra, i Koranen”. (Wiki)