Talar frälset i tungor?

Igår startade något som SvD nog vill att vi uppfattar som en debatt om EU:s s.k. klimatmål. Först ut var yrkespolitikerna Lena Ek och Anna Karin Hatt med en artikel där de efterlyser högre klimatmål. Idag kommer det som tidningen planerat ett genmäle från likaledes yrkespolitikerna Marita Ulvskog och Matilda Ernkrans som säger att de två första bluffar.

Det dessa naturvetenskapligt illitterata yrkespolitiker har att säga är pinsamt verklighetsfrämmande och innehållslöst. I mina öron ägnar de sig bara åt kvasireligiöst tungomålstalande för klimatreligionens troendes skaror. Vad dessa ansvariga makthavare borde ha skyldighet att göra, är att sakligt analysera hur vi skall klara vår framtida energiförsörjning på ett så hållbart sätt som möjligt och sedan redovisa det. Men tyvärr tror jag inte de har en kunskapsnivå som tillåter det, de har aldrig sysslat med annat än det politiska spelet i hela sina liv. Någon erfarenhet av ett yrke, där man måste genomföra saker och få dem att fungera finns inte i denna krets.

Den här skendebatten på SvD Brännpunkt råkar sammanfalla med en rapport från en tysk oberoende regeringskommission för Forskning och Innovation rörande landets EEG direktiv gällande förnyelsebar energi. Detta direktiv har under senare år legat till grund för landets ruinerande Energiwende som inneburit enorma subventioner till vind- och solenergi.

Experterna rekommenderar att man skrotar hela direktivet. Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) skriver att expertkommissionens slutsatser är förödande: EEG direktivet i sin nuvarande form är inte försvarligt från en innovationspolitisk synvinkel och det har inte funnits någon mätbar effekt på innovationer. Tidningen fortsätter med konstaterandet att den av EU initierade utökningen av förnyelsebara energiformer har inte lett till att ytterligare CO2-utsläpp kunnat undvikas runt om i Europa, snarare har de bara flyttats någon annanstans. Kommissionen menar att EEG-direktivet således inte åstadkommer mer skydd av klimatet, utan snarast bara gör det avsevärt mycket dyrare.

Detta är vad oberoende experter på området kommer fram till. Vår egen Vetenskapsakademis energiexperter har för vår del dragit liknande slutsatser. Våra politiska broilrar förstår dock intet och tuggar på med sitt meningslösa tungomålstalande med löften om hela tiden större offergåvor på klimataltaret. Det sorgliga med dessa yrkespolitiker är att de är så okunniga att de inte ens kan hämta råd, de klarar inte av att skilja en verklig kompetent expert från en larmande charlatan.

Den svenska regeringens främsta ”klimatexpert” är en uttalad neomalthusian och agronom som livnär sig på larm. Han uppträder ofta som predikant på klimatreligionens tältmöten i Tällberg. Att lyssna på Vetenskapsakademins experter har av allt att döma aldrig fallit regeringen i tanken. Men förlåt dem, ty de begriper icke bättre.

Ansvaret är ditt! Kryssa in kandidater i valet som har yrkeserfarenhet och som begriper bättre.

1 Lasse:

skriven

Utmärkt artikel som visar på EUs distans till verkligheten.
Kina har enorma problem och exporterar det vi inte kan tillverka här med våra regler. Skärper vi dem så ökar den exporten.

3 Bo Blomberg:

skriven

Usch ja Lars! Det är hemskt och det är förnedrande för Sverige med såna nollor i regeringen! (Och inte bara där tyvärr - i alla medier och i alla partier, utom möjligen SD, är dom i majoritet) Som nån sagt: vi blir galna i grupp men tillfrisknar en och en.... och det tar tid! om det ens sker för somliga. Jag är optimist av födsel och ohejdad vana men ibland känns det tungt...

5 Rosenhane:

skriven

Denna pinsamt låga nvå hos ansvariga politiker återspglas när man läser brännpunktsartikeln av den puerile moderaten Fredrik Schulte som försöker sig på konststycket att läxa upp Timbro för att de inte stryker de nya moderaterna medhårs. Pinsam inlaga milt sagt.
Intressantare var dock tisdagens lunchseminarium hos Timbro son avhandlade Svt:s objektivitet vad gäller rapporteringen om friskolorna och frågan om dessa ska tillåtas vara vinstdrivande. En rabiat vänsterreporter vid namn Kristina Lagerström var där och påstod att Svt är hur objektiva som helst i alla sammanhang. Timbros Mats Olin vann kampen med råge och Staffan Dopping var utmärkt och underhållande som moderator.
En timmes underhållning?
Gå in på timbro.se

7 Bengt Söderberg:

skriven

Suveränt skrivet. Sanningar som en mycket större krets än vi som följer din blogg borde få del av!

9 lennart bengtssone:

skriven


När man ser och hör dessa politiska kvinnor som helt saknar relevant utbildning för vad de sysslar med och som ersätter bristen på kunskap med arrogans så frågar man sig naturligtvis vad är orsaken att vi aldrig får fram någon av alla de synnerligen dugliga kvinnor som finns i samhället? Vill de inte bli politiskt aktiva som en Margret Thatcher eller Angela Merkel med en solid vetenskaplig utbildning eller stoppas de på vägen av obstinata karlar eller avundsjuka och manipulerande medsystrar. Eller har det politiska Sverige blivit så oattraktivt att ingen person av dimension längre vill ägna sig åt politik. Finns det någon som ex Carl Bildt så är det snarare ett undantag.

2 Lars Myrén

skriven

Lika illa här i Belgien, broilers. Men vi har en liberal(MR=M) politiker med oss som förstår energi och el-behoven som väl är.
Tyvärr finns också Vice-Presidenten IPCC, J-P Van.Ypersele här till vilken vi ställde några viktiga frågor igår kväll 25/2 på Egmont, Royal Academy:
1.Hiatus,17 år med stagnerad Temperatur,ökande skillnader mellan uppmätta temperaturer och modelldata under det att CO2 utsläppen ökat med ca 30 %. Svävande svar, inertia som fördröjer effekten av CO2. Vetenskap ????
2. Efter 25 års forskning har ni misslyckats med att bevisa att människan påverkar klimatet, är det inte tid att befria vetenskapen från detta mandat? Opolitiserad forskning att forska ut allt som påverkar klimatet skulle väl vara mer fruktbart?
Svar: Våra modeller har bevisat att naturens påverkan på klimatet är obetydlig medan de har visat att människans CO2 har störst inverkan.????

Svar: Tablå!
Lars Bern

4 Bibi Lidmalm

skriven

Går det inte att bjuda in till lunch och servera fakta?
Jag bjuder om du försöker......
Men dumhet kan inte botas så det är nog kört......

6 Johan Tisell

skriven

Tack Lars! För att du finns och kämpar på.

Litet "Peter Stilbskt" kan jag som motpol till allt PK rekommendera denna film som jag hittade genom notis i SVD (där man givetvis ondgjorde sig):

http://www.youtube.com/watch?v=SQDip9V49U0

Johan

8 Björn i Bromma

skriven

Svenska politiker uppfyller med råge William Shakespeares(1564-1616) berömda :
"Upp flyga orden, tanken stilla står
Ord utan tanke aldrig himlen når"

Svar: Touché!
Lars Bern

10 Jan

skriven

I ett "samhällssystem" där det är oerhört mycket viktigare att vara politiskt opportun för att hålla sig väl med och få en positiv bild förmedlad av sig själv av media än att kräva en intellektuell diskussion baserad på en djupare bildning och erfarenhet från verkligheten kan vi inte förvänta oss att ha en högre nivå på politikerna än den vi har idag

Svar: Exakt!
Lars Bern