Kina insvept i smogg

En vanlig missuppfattning som jag ofta möter när det gäller Kina, är att regimen i stort sett struntar i landets stora miljöproblem. Jag tror ofta den uppfattningen bottnar i någon sorts önsketänkande att Kinas stora ekonomiska framgångar skall ta ett abrupt slut bl.a. på grund av miljöskäl. Jag tror detta är ett feltänkande, Kina har jätteproblem men det hade vi även i Europa på 60-talet och vi löste problemen. Räkna med att kineserna gör detsamma, och jag tror t.o.m. att det kommer att gå fortare för dem.
Min övertygelse beror bl.a. på att den officiella webbtidningen China Daly i stort sett dagligen skapar opinion för snabba miljöåtgärder. Här kan ni läsa dagens inlägg:
http://www.chinadaily.com.cn/china/2014-02/25/content_17304093.htm
 
Även uppmärksammat i Ryssland: 
http://rt.com/news/air-china-smog-pollution-576/
1 Bo Blomberg:

skriven

Visst kommer Kina att lyckas, men det kommer nog att ta sin tid. Jag hoppas ockås Kina satsar på nya generationer av kärnkraft så att dom ändå kan minska sitt beroende av främst kol. Även om dom lyckas, framåt, bygga nya kolkraftverk där man skrubbar bort i stort sett alla föroreningar och "partiklar" så har dom ju en gigantisk ryggsäck.

2 Christer Persson

skriven

Kina har stora problem med luftföroreningar, men man håller det inte hemligt. Det finns en site på nätet som visar föroreningar i realtid (nästan i alla fall)
http://aqicn.org/map/china/
Här kan man även gå in och i princip alla större städers luftföroreningar.
Jag bor själv i Suzhou och håller koll på detta nästan dagligen.
Märkligt att ingen mätning görs i Sverige till denna site. Nästan hela övriga världen finns med, men inte Sverige.