Bloggen antropocene.se fyller ett år

Bakgrunden till att jag startade den här bloggen för ett år sedan var att jag skrivit boken Antropocen (Recito Förlag). Boken var ett försök att ta ett holistiskt grepp på frågan om hållbar utveckling. Jag frågade mig, mot vad skall samhället vara hållbart?

Eftersom de analyser och slutsatser jag framför i boken ifrågasätter den politiskt korrekta uppfattningen om hållbarhet som samhällets elit förfäktar, förstod jag att min bok varken skulle få recensioner i gammelmedia eller bli uppmärksammad på annat sätt. Jag insåg att sedan jag intagit en kritisk hållning till den politiska elitens ensidiga uppfattning i klimatfrågan och portats från gammelmedierna, så måste jag skapa en egen arena där jag kunde lägg fram mina tankar.  Jag valde att starta den här bloggen för att föra ut bokens budskap till en större krets och förhoppningsvis finna köpare till boken. Jag har nått mitt mål och bokens första upplaga är nu slutsåld sånär som på något dussintal böcker som jag har kvar.

Det kommer en andra reviderad upplaga under våren hoppas jag.

Bloggen antropocene.se har inte bara sålt boken, den har i sig själv utvecklats långt över förväntan. Idag lever bloggen sitt eget liv och har ca. 20.000 besök i veckan och vissa veckor har den passerat det dubbla. Bloggen har för många läsare utvecklats till ett debattforum, där de kan läsa analyser och slutsatser som inte ryms i den trånga åsiktskorridor som är på väg att förkväva den svenska debatten inom Public Service och de gamla papperstidningarna.

Antalet kommentarer till de framförda artiklarna har efter hand ökat markant. Kommentarer som ägnar sig åt förolämpningar mot person, inte har anknytning till artikeln eller som framför starkt extremistiska uppfattningar släpps inte fram. Under resans gång är det mindre än en procent som tagits bort.

De ämnesområden som tas upp på bloggen har breddats utöver hållbar utveckling som jag började med. Det var naturligt att speciellt behandla frågor rörande energi och näringsliv som ligger nära hållbarhetsfrågorna. Ett annat näraliggande område som ligger mig varmt om hjärtat har varit hälsa, där jag speciellt har intresserat mig för hur kost och mediciner påverkar folkhälsan. Eftersom bloggen av naturliga skäl blivit väldigt politiskt har jag även tagit upp frågor om vår demokrati och hur den fungerar eller inte. Med dessa inriktningar har det givetvis även varit av intresse att beröra allmänna spörsmål rörande etik.

Bloggen har under året tagit in bidrag från gästskribenter, där min vän professor Lennart Bengtsson stått för de flesta och mest uppskattade.

Jag vill passa på att framföra mitt tack till alla er som läst och läser bloggen och bidrar till att sprida dess innehåll i olika sociala media. I dagens samhälle försöker starka krafter att med alla medel tysta den fria debatten och se till att alla håller sig inom åsiktskorridoren. Det ger den typ av under ground arenor som den här bloggen stor betydelse.

Min avsikt är att försöka låta det fria ordets låga fortsätta brinna på antropocene.se!

God Jul önskar Lars Bern.

1 Bibi Lidmalm:

skriven

Hoppas du unnar dig att känna stolthet över din skapelse. Bengt och jag har fått många tack under året för att vi berättat om den. Och vi har blivit klokare! Tack gamle vän!

3 svitjod2000:

skriven

Gratulerar å det varmaste på ettårsdagen.
Må det bli många år framöver med insiktsfulla rapporter och inlägg.

God Jul!

5 Svante1:

skriven

Tack för att du finns, Lars !! Fortsatt God Jul och Gott Nytt År !

7 bom:

skriven

Tack för en utmärkt blogg - en av de bästa. God Jul. Nedan

Reinfeldts julhälsning

© TV4
Fredrik Reinfeldt i nytt spektakulärt uttalande.
Reinfeldt: Sverige tillhör invandrarna – inte svenskarna
Publicerad 24 december 2014 kl 18.58

Politik.Moderaternas avgående partiledare Fredrik Reinfeldt bröt tystnaden och gjorde inför julaftonen ett nytt vänsterpolitiskt uttalande apropå det kommande nyvalet. Den före detta statsministern hävdar nu att Sveriges gränser är påhittade och att Sverige tillhör de invandrare som kommer hit – inte svenskarna.

Alliansen måste nog försöka didtansera sig från sin f d ledare. Hur mycket ytterligare skada kan han på fri fot hinna med på tio till femton veckor ytterligare? Hoppas psykiatrin kan göra något.

9 Anders Å:

skriven

Tack för en mycket välformulerad och intressant blogg. Jag följer med stort intresse det som skrivs här. Till skillnad från MSM så blir man inte bedragen här.
Den här bloggen fyller faktiskt tommrummet som uppstod när Dr Max tyvärr la ner sitt forum 'Andas lugnt'

11 Bengt Rydén:

skriven

Lars, integritet, mod och insikt präglar Din person och Din blogg. Bloggen har givit mig inspiration under sitt första år och jag har stora förväntningar på fortsättningen. Tack för Ditt engagemang!

13 Dennis Lundqvist:

skriven

Grattis på ettårsdagen! Hoppas du fortsätter med ditt skrivande och det upplysningsarbete du samtidigt åstadkommer. Jag gör vad jag kan för att sprida kännedom om din blogg och de artiklar jag särskilt fastnar för genom att dela dina artiklar på Facebook. Jag ser fram emot ett intressant 2015. Än en gång, Grattis och Gott Nytt 2015!

15 Rolf Löfgren:

skriven

Med förhoppning om ett mycket Gott Nytt År, 2015.
Tack för det här året, det har varit givande.

17 Gunnar Hovstadius:

skriven

Tack for Din blogg. jag hade i stort sett get upp hoppet om att kunna lasa nagot vettigt pa svenska innan jag blev rekommenderad att lasa Din blogg. Hoppas att Du orkar fortsatta och att antalet lasare tiodubblas!
Gunnar

19 Atakan Befrits:

skriven

Hej,

Jag arbetar med Tobaksskadereducerande nikotinprodukter (läs bla snus) till rökare i Asien/Afrika/Mellanöstern och skulle gärna vilja ha kontakt. Ni verkar onekligen ha en vettig inställning till forskning i Sverige. Jag är till leda trött på att snus som koncept förnekas rökare i allt högre utsträckning världen över med Sverige som förebild. Sverige som egentligen borde stå som förebild för en diametralt motsatt riktning för arbetet mot rökning. Tack på förhand och med Vänlig hälsning, Atakan

2 Bengt Söderberg

skriven

Lars, du är värd vår aktning för att du vågar stå upp och framföra åsikter som ofta är politiskt inkorrekta men som bygger på viljan att lyfta fram det som är sant.

Tack för ett fint år med din blogg. Din bok är värd beröm.

Jag ser fram mot ett nytt år med fortsatt stridbara blogginlägg från dig, Lennart och andra som har viljan att vidmakthålla den fria debatten.

4 Staffan gribel

skriven

Tack Lars för att du sprider ljus i mörkret.

6 Johan E

skriven

God Jul
Gratulationer på 1-årsdagen. Bloggen är viktig. Vi uppskattar den.

8 frideborg karlsson

skriven

Tack för det du skapat för oss vanliga människor, utbildade, högutbildade, men i dagens läge utan röst, du för fram vår röst. Politiker och dagens media krymper i hop som en symbios i alla rapporter som kommer om våld, vårdkaos, våldtäkter rån, överfall etc, varför?
Jag konstaterar om intagningspoäng till Journalistutbildningen som exempel, var som att inget krävdes i stort sett 2000, och sedan har flera utbildningar följt det samma varför? Intressant tycker jag eftersom dessa personer är mitt i livet och har stor påverkan på ett Public Service som kostar skattebetalarna cirka 38 miljarder kronor, och nu räknat. De vi tar in i vårt land betalar inte skatt på bidragen som de får. så där får vi inget igen i vår skattekista, tänkvärt i dag när vi ska vara så hjärtliga. I Grekland kostade Public Service 32 miljarder, där stängde de ner den riktade propagandan, faktiskt de är mer rimlig rapportering nu, jag vet litet om det, jag har följt det sedan 16 år tillbaka. Åter igen Tack Lars

10 Björn Törnvall

skriven

Gratulerar Lars till framgången, både med boken och bloggen! Din blogg har utvecklats till en omistlig källa till både glädje och framtidshopp i dessa tider av jounalistisk demokratur i gammelmedia. Slutsatser byggda på erfarenhet, klokhet och sunt förnuft är tyvärr en bristvara i dagens snuttifierade mediasamhälle. Därför är dina, Lennart Bengtssons och Göran Fröjdhs inlägg i den fria debatten så viktiga och uppfriskande. Gott nytt år till både dig och bloggen, hoppas att du orkar fortsätta länge till!

12 Björn i Bromma

skriven

Ha den äran på födelsedagen!
I dessa JVM-tider så får man hoppas om fortsatt forechecking högt upp i banan.

14 Ann Löfving-Henriksson

skriven

Kan bara instämma med alla övriga. Det är en ynnest att kunna ta de av vise äldre mäns insikter när det gäller att söka orientera sig i vår ofta motsägelsefulla värld. När pinsamma MSM inte förmår lyfta sig ur den politiskt korrekta buren finns den fria bloggosfären med Antropocene och andra värdefulla kunskapskällor.

16 Lars Myrén

skriven

Lars, stort tack för Antropocene.
Har just läst att det blir inget nyval i Sverige.
Alla partier var nog rädda att vid nyval, SD skulle öka och KD själva att de skulle ramla ut ur riksdagen. Så KD ordnade till det med Magdalena och resten följde med. Givetvis fanns det två môjligheter: M + S eller Alliansen plus SD.
Så det blev S + M som skall regera och resten av partierna, vad kan de göra? Kanske det skall fungera. Logiskt sett det enda som kunde tänkas fungera.
Här i Belgien har vi haft landsvida General strejker, som lamslagit landet, i protest mot den höger/Liberala regering vi har efter många år av regeringar med dominans av socialister och ecologister. Vi hoppas att syndikaterna skall börja tala med regering och näringsliv som man gör i Sverige och undvika vidare strejker.
Gott Nytt Aar, Anne och Lars

18 EmersonB

skriven

Tack för att du genom din blogg tillför en sansad och välbehövlig röst i det fördummade mediaskvalet. Tillsammans med Tino S och några andra få utvalda är Antropocene min huvudsakliga tillflyktsort.