Fredrik Reinfeldt

Den förre statsministern Fredrik Reinfeldt har skrivit en hyllningsskrift över sig själv och kommer givetvis att kamma hem en rejäl hacka på försäljningen av boken. Jag kommer inte att läsa den. Orsaken är att jag alltid blir väldigt illa berörd av misslyckade ledares försök att försköna sitt eftermäle med egna böcker. Historieskrivningen över Reinfeldts åttaåriga regeringstid måste skrivas av en seriös källkritisk forskare om något decennium, när vi fått lite avstånd från den aktuella tiden och kan betrakta den i ett större sammanhang.

Självklart har jag som politiskt intresserad en föreställning om hur historien kommer att minnas den här mannen.

Reinfeldt vann valet år 2006 i en tid när det svenska samhället fått sin ekonomi uppstädad av företrädaren Göran Persson. Den svenska politiska debatten var förhållandevis lugn och det fanns en samsyn i många frågor i det svenska samhället. Missnöjet med den snabbt ökande invandringen i många andra europeiska länder som gett upphov till växande invandrarkritiska partier hade inte fått fotfäste i Sverige. Ny Demokrati hade bara klarat sig en mandatperiod i Riksdagen och dess efterföljare Sverigedemokraterna (SD) hade bara samlat 3% av väljarna i valet.

SD med rötter i flera högerextrema invandrarkritiska rörelser lockade år 2006 främst nationalistiska frustrerade män på landsbygden. Partiets genomslag i samhällsdebatten var svagt. Under Reinfeldts första mandatperiod utmanade han SD med en invandringspolitik och diverse provokationer som gav dem den vind i seglen som de behövde. I valet år 2010 dubblerade man sitt väljarstöd, kom in i Riksdagen och fick en vågmästarroll. Det underminerade Reinfeldts politiska plattform. Man bröt isen och gjorde efterstävade inträngningar i andra än sina traditionella väljargrupper.

Reinfeldts ursinne över att SD satte en käpp i hjulet för hans maktambitioner gick inte att ta misstag på. Han glömde en av ledarskapets främsta principer att skapa endräkt i samhället. Han valde det motsatta och träffade en migrationsuppgörelse med Miljöpartiet som förespråkade helt fri invandring. I ett hårt angrepp på Sverigedemokraterna avslöjade han något år senare att uppgörelsen syftat till att straffa SD-väljare med ännu större invandring än tidigare.

Reinfeldts strategi visade sig helt katastrofal. I valet år 2014 gjorde SD stora nya inbrytningar bland breda väljargrupper och mer än dubblerade sitt väljarunderlag för andra året i rad med 13% av rösterna. Den slagne Reinfeldt smet på valnatten från sitt ansvar och försvann ut i kulissen. Därifrån orkestrerade han en uppgörelse (DÖ) med vänsterblocket om att sätta den etablerade svenska parlamentarismen ur spel för att åter straffa SD:s väljare.

Under Reinfeldts regeringsperiod och regi exploderade det harmoniska svenska samhället i hat och motsättningar mellan olika folkningsgrupper. Arvet efter hans ledarskap kan avläsas genom SD:s tillväxt i opinionen som verkar fortsätta efter valet. Det ligger i korten att partiet kan komma att dubblera sitt väljarunderlag en tredje gång i nästa val och då bli Riksdagens största parti. Det kan de tacka Reinfeldt för.

Under Reinfeldts ledarskap har förortsbrottslighet och utanförskapsområden ökat lavinartat. Idag finns över femtio ”No Go” zoner dit polisen knappast vågar sig av risk för att bli beskjutna med stenar, brandbomber, handeldvapen och handgranater. Gängkriminaliteten ökar lavinartat med dagliga gängkrig med skjutvapen. Samhället klarar inte längre av att upprätthålla lag och ordning i hela landet.

Under Reinfeldts ledarskap har skolresultaten fortsatt falla katastrofalt i främst invandrartäta förortsområden, vilket skapar stor ojämlikhet och starka motsättningar mellan gamla och nya folkgrupper.

Under Reinfeldts ledarskap har järnvägens infrastruktur eftersatts så till den grad att landets järnvägstransporter snart inte fungerar.

Under Reinfeldts ledarskap har statens trygga guldkalv inom energiförsörjningen – Vattenfall – gått från en säker kassako till ett jätteföretag på bankruttens rand. Den tidigare trygga stabila svenska elförsörjningen är plötsligt så osäker att många stora industriinvesteringar sannolikt inte blir av.

Under Reinfeldts ledarskap har det svenska försvaret i stort sett helt avvecklats trots kraftiga upprustningar och millitära konflikter i närområdet .

Under Reinfeldt ledarskap påstår han sig ha skapat ordning och reda i rikets affärer. Det ligger något i det, men på sikt är denna ordning och reda hotad av bristen på rättslig ordning och reda. Och landets BNP per capita har under Reinfeldts ledarskap minskat.

Det den här mannen inte tycks ha förstått är att man inte hjälper de som kommit hit på flykt undan krig och förföljelse genom att låta samhället falla sönder. Politiskt ledarskap handlar inte bara om att ha rätt principer, utan också att kunna förverkliga dem under folklig endräkt. Att tala om öppna hjärtan, när man som Reinfeldt splittrat samhället och utlöst bittra hatiska motsättningar mellan landets medborgare, är ett hån mot folket.

Vilken tror ni historiens dom över Fredrik Reinfeldt blir?

Demokrati | Decemberöverenskommelsen, Reinfeldt, Sverigedemokraterna | |
#1 - - Karin:

Tack för en mycket stark analys av mannen som lyckades med det han ville - förstöra nationen Sverige.

#2 - - Siri Oskarsson:

Utan tvekan, om Sverige någonsin haft en landsförrädare, så kommer just Fredrik Reinfeldt att bära den titeln. Här kommer det inte längre heta att en landsförrädare är "en quisling" utan han är "en reinfeldt".

#3 - - tipp:

Det var en ypperlig beskrivning av Reinfeldts regeringsperiod och tiden därefter. Det är rätt många sorgliga skepnader som styr "Det Här Landet" som en gång sågs som det välordnade Sverige.

#4 - - Tom Dahl:

Tack Lars
Din bild och analys över denna samhällsförstörare överensstämmer också med min analys.

Frågan är bara hur i helskotta folk kan gå och rösta på ett parti som företräds av en människa som uppvisar klart psykopatiska drag.

Granskning Sverige har intervjuat Bruno Reinfeldt, Bo Lundgren och Ulf Adolfsson och det är inga bra betyg som utdelas
https://www.youtube.com/watch?v=5FbyI6nYDII
Frågan är om inte denne man borde sitta bakom lås och bom

Hans efterträdare verkar trampa på i samma spår och kallar helt omöjliga uppdrag för utmaningar

Tack för ordet

#5 - - Peter:

Dagens utanförskap, med ständigt ökande våld och radikalism i förorterna, kan sägas vara resultatet av invandringen – som den såg ut för ett tjugotal år sedan (en ny generation börjar bli vuxen).

I dag är invandringen tre–fyra gånger större än den var för tjugo år sedan. Dessutom kommer en stor merpart av dagens invandrare från kulturer som ligger långt från svenska värderingar om man tittar på World Values Survey (https://en.wikipedia.org/wiki/World_Values_Survey#/media/File:Inglehart_Values_Map2.svg).

Lägg därtill att utbildningsnivån på dem som kommer hit i dag är lägre än för tjugo år sedan, att det finns betydligt färre enkla jobb i dag och att bostadsbristen är betydligt större i dag och framtiden ser ... nej, det vågar jag inte ens tänka på.

Vi behöver bara gå tillbaka till 1989 och Luciabeslutet (https://sv.wikipedia.org/wiki/Luciabeslutet) för att inse hur verklighetsfrämmande Sjuklövern är. Då ansåg samtliga riksdagspartier, förutom Folkpartiet, att ett litet land som Sverige inte kunde ta emot 30000 asylsökanden per år. I dag handlar det om närmare 100000, där det dessutom är förbjudet att ens nämna ordet "volymer" ... Vi har förstås också de förändrade förutsättningarna i dag (som jag nämnde ovan), jämfört med hur det såg ut för tjugo år sedan.

Avslutningsvis måste man också nämna att kontrollen av flyktingar som kommer hit i dag lämnar mycket övrigt att önska (över 90 procent saknar ID-handlingar, Migrationsverket hinner inte göra grundliga utredningar, etc).

#6 - - Tobbe:

Det bästa du skrivit hittills.

#7 - - Lars Bern:

Många utav bloggens läsare är med rätta djupt besvikna på Fredrik Reinfeldt och jag har fått kommentarer som ibland innehåller beskrivningar av honom som jag väljer att inte släppa fram. Att Reinfeldt uttrycker sig nedsättande och kränkande mot sina motståndare får inte legitimera att man bemöter honom på samma sätt.

#8 - - Lennart N.:

Domen lär bli hård! Hat, förakt, arrogans och hämndlystnad är inga bra egenskaper om man vill gå till historien som en stor statsman, landsfader och välgörare. Reinfeldts s.k. "karisma" har tyvärr i huvudsak präglats av ovanstående egenskaper.

Kommer inte heller att läsa boken. Det räckte med att lyssna på några få minuters sommarprat i P1 för att definitivt avskriva mannen som en misslyckad nolla. Hur man kan sätta ett helt lands välfärdssystem på spel för en personlig hämndlystnad är helt obegripligt men svensken i gemen är inte hämndlysten som tur är för herr Reinfeldt och kompani. Man glömmer och går vidare.

#9 - - Lennart Bengtsson:

Jag kan erinra mig att Göran Persson beskrev Reinfeldt som en person som man glömde bort när han lämnade rummet. Låt oss hoppas att något positivt till slut händer i Sverige så vi kan glömma bort och gå vidare. De sista fyra åren av tiden med alliansen och Reinfeldt liksom det DÖ som Sverige fick som slutgåva av mannen kommer knappast bli något som det framtida Sverige kommer att minnas med stolthet. Kanske utgjorde det slutet på en lång och framgångsrik period i Sveriges historia. Framtiden får utvisa.

#10 - - pekke:

Tyckte själv att FR var en frisk fläkt när han kom, men under andra regeringsperioden märktes att nåt började gå snett med deras politik.
Tyvärr så verkar dagens veliga regering köra samma race och Moderaternas partiledare AKB verkar vara en ren produkt av FR:s anda, så de kommer nog tappa allt fler väljare.
Lite satir om den nuvarande Moderatledaren:
http://ledarsidorna.se/2015/09/hubboten/

#11 - - Björn i Bromma:

Man kan med fullt fog även lägga till förstärkning av en fallererad bostadsmarknad samt en anmärkningsvärd ökning av kriminaliteten.
Den historiska domen lär sannolikt inte att bli nådig.
För närvarande torde man kunna sätta "Ej rekommendabel, oavsett", men det kan bli avsevärt värre.
Själva boken är ju ointressant, vem vill läsa om en loser?
Föredrar "Tomtebobarnen" av Elsa Beskow.

#12 - - Elfyma+:

Lysande analys.
Men hur är det möjligt att en person kan få så stor makt i ett demokratiskt samhälle ?
De enda som protesterade var SD och "näthatarna" (som vi brukas kallas av MSM).
Det tog nästan ett år efter att Reinfeldt avgått tills förlamningen började släppa och en och annan borgerlig journalist vågade ifrågasätta den förda invandringspolitiken.

Anna Dahlberg och Per Gudmundson tillhör de modigas lilla, men växande, skara. De blev påhoppade av de vänsterliberala kollegorna under PK-klubbens senaste debatt om invandringen/SD. Läs mer:
https://varjager.wordpress.com/2015/09/01/pk-klubben-debatterar-med-sig-sjalv-om-invandring-och-sd/

Vill med detta ha sagt att MSM:s makt måste brytas för att rädda demokratin och yttrandefriheten.
Taktikern Reinfeldt insåg att med en "generös" invandringspolitik så skulle han få stöd av den rödgröna journalistkåren.
Han sålde mao sin själ till dj*vulen för att få makten.
Men inte ens media kunde rädda honom när verkligheten inte kunde döljas längre tack vare oss "näthatare".

#13 - - Pelle:

Tack Lars
Även om jag sällan kommenterar så läser jag alltid varje inlägg. Det finns ett antal högkvalitativa bloggar som är en lisa att läsa i en tid då media i övrigt förvandlats till agendadrivna pamflettverksamheter. Alltid med ett ben i PK-världens dravel oftast med bägge benen där.
Reinfeldts förfall från en lovande inledning har gått genom en obegriplig övergång till kulturmarxism. Jag tror att han positionerade sig så långt vänster ut han kunde för att maximera röster, i tron att ingen skulle våga lägga sig till höger om honom, och där kom SD och förstörde. Hans politiska mål är troligen att skapa ett låglöneproletariat för att öka industrins konkurrenskraft som han i sin obildning menar att industrin behöver.
Sedan känns det som att relationen med svenska folket blev som hans äktenskap, en schism som slutade med skilsmässa då verkligheten börjar avvika från hans.
Pelle.

#14 - - lensof:

Jag ser Reinfeldts radiotal och bokutgivning som tafatta försök att få omvärlden att se på honom som han ser på sig själv. Att han inte själv inser att dessa försök bara lyfter fram sidor av honom en förnuftig person skulle ha vett på att ligga lågt med, gör det hela på gränsen till pinsamt. Som en utsatt och utpekad person sa kan man undra vilken planet han levt på, någon verklighetsförankring verkar inte alls finnas.
Det mest intressanta som framkommer är att det uppenbarligen blir en tysthetskultur runt Reinfeldt. Leda kan han inte men tydligen tysta och trycka ner. Vad det säger om honom behöver knappast utvecklas.

Svar: Ann-Marie Pålssons bok "Knapptryckarkompaniet" rekommenderas.
Lars Bern

#15 - - Göran:

Fredrik Reinfeldt var ingen lysande statsminister, men hans negativa gärningar är relativt små i jämförelse med det elände som Olof Palme skapade.

Göran Persson må ha rensat i Sveriges finanser, men vilka gjorde dem dåliga?

Järnvägarna i Sverige har inte blivit bättre på senaste år, men underhållet var dåligt långt innan Fredrik tog över. Underhållet fungerar faktiskt bättre idag, med privata aktörer än tidigare, när allt skötes helt statligt. Det många inte förstår är att järnvägen inte är dimensionerad eller skapad för den mängd järnvägstrafik som existerar idag.

Fredrik lovade banta staten men den har svällt ännu mer.

Problemet med Vattenfall är att de inte är ett företag utan en myndighet. Samma sak med Telia. Båda klarar inte av att driva en verksamhet under konkurrens. Därav att de söker sig utomlands och söker liknande monopolistiska förhållanden som de tidigare hade i Sverige.

Att elmarknaden inte fungerar i Sverige kan vi skylla helt och hållet på riksdagen med alla regleringar, subventioner och beskattningar. Bara att ta bort dem så kommer det att fungera.

Svar: Så landets ledare åren 2006-2014 hade inget ansvar för en fallerande infrastruktur, en rättsstat i upplösning och ett folk där hatet vuxit lavinartat?
Lars Bern

#16 - - Bengt:

En lysande artikel. Jag har sagt det förr, men jag kan säga det igen. Reinfeldt var SD,s bästa valarbetare. SD var ju utanför riksdagen innan allianstiden.En stor statsman skriver en del tidningar. Det andra stora problemet, är ju journalisterna dom som skall granska den förda politiken, eller som dom numera borde heta "Maktens megafoner"dom gör ju verkligen inte sitt jobb.Efter ha sett debatten i veckan på publicist klubben där Anna Dahlberg Per Gudmundsson Per Svensson och Åsa Lindeborg debatterade om invandring och tiggeri måste man ju fundera på i vilken galax lever dom här människorna. men fortsätt så, så har ni snart avskaffat er själva.

#17 - - Anonym:

Jag har läst "Knapptryckarkompaniet"
"Den makten som finns i riksdagen, den har kidnappats av partieliterna. Och där sitter då partiledaren, omgiven av en liten, liten krets, som styr hela agendan; som styr allting, i kraft av de maktmedel som partierna utrustats med."
Anne-Marie Pålsson
Har även läst "Världens öppnaste land" Fores
http://fores.se/varldens-oppnaste-land/

#18 - - Elfyma+:

Nej jag kommer absolut inte att köpa Reinfeldts bok "Halvvägs".
Men kan tänka mig att köpa några ex av hans förra bok "Det sovande folket", eftersom den har blivit ett samlarobjekt.
Bara ett fåtal ex. i världen lär finnas kvar efter att Moderaterna/Reinfeldt försökt köpa upp alla ex för att bränna dem.
Om man går in på Wikipedia så förstår man varför.
I boken argumenterar Reinfeldt för ett övergivande av den generella välfärdspolitiken i Sverige, för kraftiga skattesänkningar och för ett tillbakarullande av statens åtaganden även i fråga om till exempel utbildning, lagstiftning, kultur och medier.
Reinfeldt skriver bl.a enl. Wikipedia att
Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd.slut citat.

Om det sovande svenska folket hade läst boken och insett att Reinfeldt menade allvar hade katastrofen möjligen kunnat förhindras, men det är inte säkert. För det röda laget var inte bättre.
Jag ser vissa paralleller med en annan bok som skrevs av en mustaschprydd herre. Alla tyskar köpte boken för att ha ryggen fri, men ytterst få orkade läsa den illa skrivna boken.
Därför var det ingen som insåg i tid vad som komma skulle om visionerna i boken skulle förverkligas. Churhill

#19 - - Göran Fredriksson:

Jag håller med Lars, men frågan är vad som kan göras nu för att om möjligt rädda den liberala demokratin åt våra efterkommande. Att vänta på att politikerna skall vilja och hinna göra något i tid är riskfyllt.

Den fråga som behöver diskuteras är hur kan väljarna - över blockgränsen - återta något av den makt som politikerna har snott från väljarna under det senaste halvseklet. Politikerkollektivet har minskat sitt beroende av väljarna genom partistöd och genom att öka på sina egna förmåner och kan numera fatta beslut i strid mot folkets intressen.

Politikerkollektivet har blivit våra översåtar, de är inte längre våra ombud och ledare.

Politikerkollektivet kommer alltid att söka förstärka sin makt över befolkningen. I det enas partiledningarna.

#20 - - Lasse:

Tack Lars för en bra analys.
Just hatet mellan människor tror jag Fredrik kan ges ansvar för.
Han tvekade aldrig att mobba SD och deras företrädare.
Samtidigt som upploppen i förstäderna pågick allt oftare.

Svar: Ja han tyckte ju att SD:are som fick stryk fick skylla sig själva. I hans värd stod inte demokratins grundprinciper högt i kurs.
Lars Bern

#21 - - Samuel af Ugglas:

En som vanligt, när det kommer från Lars Bern, utmärkt analys.
Men Lars har glömt det viktigaste som socialisten Palme och hans föregångare åstadkommit nämligen det försummade försvaret för och av den enskilde svenske medborgaren mot övergrepp från det socialistiska kollektivet. Innebärande bl.a. en total skatteutplundring av den enskildes egendom, lön och besparingar. Därvid lag finns inga gränser satta för vad korrupta politiker tillåter sig i Sverige, där framstår Reinfeldt som den ynkrygg han är.

#22 - - Samuel:

Sverige är i praktiken en totalitär en-parti stat. Reinfeldt satte de sista byggklossarna på plats. Oppositionen är nu en del av regeringsunderlaget. Det enda parti som representerar befolkningen förföljs och hånas av det politiska och mediala etablissemanget.

Politisk Korrekthet maskerad som liberalism är en totalitär ideologi precis som kommunismen och nazismen. Kapitalismen är ersatt av socialistisk planekonomi där centralbanker sätter den fria marknaden ur spel. En växande statsapparat med allt större utgifter och kontrollbehov jagar än mer skatter av den överskuldsatta befolkningen. Ett penning löst samhället är på väg att införas för att ännu hårdare kunna beskatta och kontrollera alla medborgare.

Den glada nyheten är att detta socialistiska totalitära monster håller på att förlora kontrollen. Vi ser det på börs och finansmarknaderna, i den offentliga debatten och i den växande ilskan bland befolkningen.

Håll koll på statsobligationsmarknaden. Obligationsmarknaden är världen största bubbla genom tiderna. De växande astronomiska skulderna kommer aldrig betalas. När befolkningen och Das Kapital förlorar förtroendet för statsmakterna kommer flykt från statspapper till privata tillgångar. Obligationsmarknaden kollapsar, räntorna går genom taket och det är GAME-OVER worldwide.

När PK patrasket jagats ut ur Riksdagen, mediehusen och våra institutioner, kommer det finnas något kvar att rädda av vårt en gång så fina land? Vi får hoppas det.


#23 - - Riga:

Är det bara jag som tycker retoriken ekar lite tomt. "Vi ska öppna våra hjärtan", sedan väljer man att bo i en kommun som bedriver en mer restriktiv flyktingpolitik än den Sverigedemokraterna förespråkar.

#24 - - Stefan Lundin:

Jag tänker inte heller läsa boken Reinfeldt skrivit, den kanske mest är en angelägenhet för andra politiker och journalister, vad vet jag.

Reinfeldt började starkt, tycker jag, med skattesänkningar som skulle ge medelklassen lite mera utrymme. Det var borgerlig politik, helt enkelt. Han behöll dock den starka stat som socialdemokraterna skapat och gjorde inget åt de 500 statliga myndigheterna (enligt myndighetsregistret). Besparingar i offentlig sektor hade kunnat ge oss ytterligare lägre skatter såsom "Skattebetalarnas förening" beräknat. Det finns mängder av jobb där som kan avvecklas efter sammanslagningar och datorisering. Exempel: finns det någon som vet vad "Tillväxtverket" sysslar med?

Reinfeldts andra mandatperiod var tom och innehållslös. Vad gjorde uppgörelsen med Miljöpartiet för gott? Spiken i kistan blev som många påpekat Decemberöverenskommelsen. För dessa två misstag kommer han att bli ihågkommen.

#25 - - Bengt Söderberg:

Bra igen, Lars!

#26 - - JB:

För att i dagens samhälle kunna bli betrodd, eller kunna bli beskriven för att vara en s.k. god eller en s.k. anständig människa och medborgare, så måste man deklarera, eller mer eller mindre öppet svära, en slags trohetsed till en s.k. demokratisk värdegrund....?


Dvs., en omtalad deklaration, eller devis, som på svenska menas heta: Alla människors s.k. lika värde.

Denna devis, eller deklaration, får alltså en mening på svenska, som innebär att alla människor verkligen kan ge alla människor i sin omgivning ett fullkomligt lika värde.

Detta är naturligtvis i en verklig verklighet och i en realitet en fullkomlig omöjlighet för absolut alla människor.

Dvs., ingen enda människa kan ge alla människor omkring dem ett fullkomligt – lika värde -.

Istället ger alla människor, just till alla människor omkring dem, ett – olika värde - för just deras eget välbefinnande, deras egna hemmakänslor, deras egna tillhörighetskänslor, deras egna samhörighetskänslor och deras egna känslor av delaktighet med och till olika människor.

Ingen enda människan kan göra någonting annat än att ge alla människor ett olika värde, ett värde som skiljer sig åt i betydelse och värde för just deras egna liv och sammanhang.


DÄREMOT är ju absolut alla människor, både onda, goda, långa, korta, fula, vackra, kloka, dumma, elaka, snälla, små, stora, mördare, änglar osv., osv., osv., ovillkorligen bärare av just digniteten människa.

Ingen enda människa kan deklareras inte vara människa. Ingen människa kan deklareras vara i avsaknad av digniteten människa.

Människor finns av absolut alla olika sorter. Ingen människa kan någonsin sluta att vara människa.

Men en del människor kan ses som goda eller bra människor, för just en del människor, och andra människor, kan av samma människor, kanske ses som onda eller dåliga människor....

Alltsammans är då beroende på utgångspunkter, tidpunkter, sammanhang, förhållanden, relationer och omständigheter....

Det som man i dagens värld och samhälle alltid vill hävda och framhålla vara gott, för att då kunna anses vara god, det är det politiska styrelseskicket som vill kallas för s.k. demokrati, (vilket oftast översätts med ordet - folkstyre - ).


Men frågan är om ett s.k. demokratiskt styrelseskick, och särskilt s.k. representativt demokratiskt styrelseskick för en nation, alltid är så funktionellt, så välfungerande och så fysiskt reellt?...


Demokrati verkar vara en slags idé som alla – tror på - , verkligen finn, och måste försvaras, men som samtidigt verkar kunna menas – lysa med sin frånvaro - ? ...

Det verkar alltså vara svårt att verkligen i någon verklig verklighet kunna – se - någon s.k. demokrati?

Man - ser - alltså demokrati, endast i en idévärld, där man samtidigt alltid vill mena, (kanske för att kunna anses vara god?), att demokrati är någonting gott?...

Detta trots att demokratin alltså inte verkar kunna ses i någon egentlig verklig realitet, med endast knapptryckarkompanier till partibildningar, där mer eller mindre diktat och dikteringar och alltså diktatur, råder, osv?...

Kanske är då demokrati egentligen en omöjlighet i en verklig fysisk verklighet?...(Därför att människor i grupp, fungerar som människor gör?...)

Kanske är då s.k. demokrati endast möjlig just som en – god idé - ?...

Som en – god teori - ?...

Eller som en – god tanke - ?...Vem vet….

#27 - - Magne:

F. Reinfeldt är en nolla. Och S. Löfven är ännu en nolla. Båda två hetsar mot SDare. Löfven skräder inte orden han heller. Han insinuerar att SD är nazister och fascister.

Det finns många SD-hatare, som skapar ett "vi och dom samhälle". Fredrik och Stefan är båda medlemmar i den klubben.

Sverige skulle ha varit mera invandringsrestriktivt för 30 år sedan. Reinfeldt gjorde på många sätt svenskar uppmärksamma på att systemet kommer haverera med denna invandringsmodell. Svenskar blev uppmärksamma på detta. På ett sätt ska vi också tacka den utopiske globalisten, Reinfeldt. Å andra sidan satte han den sista biten på plats i pusslet "förstöra Sverige" med invandring från dysfunktionella stater.

#28 - - CEB:

Tänk att det var precis vad jag har kommit fram till faktiskt, och det konfirmerades när jag läste om Reinfeldts bok. Alltså att han är rasande på SD för att dom bidrog till hans försvagade ställning och slutliga fall. Och du gör en perfekt beskrivning här, samt tar upp hans makthunger. Man kunde se en liknande reaktion från Magdalena Andersson när hon förlorade budgetomröstningen och då direkt efter bittert och ilsket angrep SD med tillmälet nyfascister (alltså ett tillmäle, inget annat.) Och Löfven stödde henne med hänvisning till "historikern och journalisten Arnstadt"! Hur ska vi få upp kompetens, vishet och kanske framförallt mognad (mognad syftar speciellt på MP, förutom dom här nämnda) på våra politiker?

#29 - - Visionären:

Här. En av de bättre analyserna än så länge. http://www.di.se/artiklar/2015/9/1/ledare-reinfeldt-visade-till-slut-en-brist-pa-sjalvfortroende/

Men jag håller självklart med i det stora hela. Gåtan Reinfeldt bör i lugn och ro analyseras när vi fått erforderlig distans till ämnet . Just nu är för mycket känslor inblandade.

V

#30 - - Ulf Hermansson:

Instämmer i stort om FRs misslyckande och framför allt polarisering av samhällsdebatten.
Man måste ändå tillstå att allt var inte hans fel. Vattenfallsinvesteringarvi Tyskland var redan beslutade 2006, liksom försvarets neddragningar och omläggning . Skolan var redan på ett sluttande plan och den misslyckade integrationen syntes tex genom FPs rapport om utanförskapsområden .
Vad som skall läggas till last är att man fortsatte i tangentens riktning och inte tog några åtgärder för att bryta utvecklingen.

#31 - - Christer:

Tack Lars för en klockren analys av Fredrik Reinfeldt. "Historiens dom kommer att vara hård" - för att citera en tidigare statsminister. Det jag främst kommer att minnas är uppgörelsen med MP om migrationen. Tänk om en liten fågel viskat i hans öra "gör du detta kommer SD om några år att vara Sveriges största parti". Undrar om han lyssnat till det?
Att så till den grad kunna hata en politisk motståndare, så att man kunnat göra detta mot sitt eget land, och det parti som fostrat honom är närmast obegripligt.
För mig är omfamnande av islam det största sveket. Jag besökte ett arabland första gången innan jag gjorde min värnplikt. Chocken var total eftersom jag inte var förberedd på något vis. Senare har jag kunnat bredda mina kunskaper både inom islam och med deras kultur och traditioner. Men avsmaken består.
Jag vill göra en travestering på Humphrey Bogarts uttalade: "Jag kan aldrig lita på en man som inte tar sig en fylla då o då"! Jag säger: "jag kan inte lita på en man som inte är tveksam inför islam"!
Detta får mig att begrunda vad Nobelpristagaren i litteratur Imre Kertész nyligen sa angående islam. "Europa som alstrat Hitler står i dag handfallna, och portarna står vidöppna för islam. Ingen vågar prata om ras eller religion, samtidigt som islam bara känner hat mot andra raser och religioner." Han slutar med en känga åt politiken - "Den självmördande liberalismen och den stupida demokratin... det slutar alltid likadant: civilisationen når ett stadium av övermognad där den inte är i stånd att försvara sig, utan där den på ett obegripligt sätt syns dyrka sin fiende". Håller man med Kertesz i denna analys så är domen över Fredrik Reinfeldt än hårdare.

#32 - - Mattias:

Det är en ganska stor känga du ger till Fredrik Reinfeldt. Du har aldrig reflekterat över med tanke på senaste uttalanden han levererat beträffande hans nya bok att han anser SD som rasister är ett sätt provocera oliktänkande? Det är ju precis det han är ute efter splittra samhället i vi och dom. Varför håller han inte käften istället? Han lämnade sitt uppdrag illa kvickt efter valförlust men nu helt plötsligt ska han uttala sig utan någon bemöter. Jag är ej SD i den mening men man undrar vad det är frågan om när mannen i fråga ska självupphäva sig själv och förneka att hans öppna hjärtan tal inte va menat som ett sådant utan i praktiken handlade om byggnadsregler. Nu har han förvisso ändrat sin förmulering ang byggnadsregler till ngt annat. Men herregud Reinfeldt har haft ett är på sig komma upp med något annat än byggnadsförutsättningar i sitt öppna hjärta tal. Det mest nedslående är att han betraktar vanliga som okunniga och ej begriper. Det kommer stå honom dyrt.

#33 - - Göran:

@Lars Bern

"Så landets ledare åren 2006-2014 hade inget ansvar för en fallerande infrastruktur, en rättsstat i upplösning och ett folk där hatet vuxit lavinartat?"

Självklart har Fredrik ansvar för det. Men att lägga så mycket krut på Fredriks skuld gör att de som banade väg för honom glöms bort.

Det var inte Fredrik som skapade det socialistiska samhälle med en indoktrinering som har satt socialism i ryggraden på nästan varje svensk, inklusive mig själv. Lyckligtvis har jag insett det och lyckats hela mig själv.

#34 - - Dilema:

Men en sak gjorde han bra, eller hur? Han sänkte skatten för de som jobbar och mest fick de som hade höga inkomster, sedan jobbavdrag, rut, rot mm som gav vissa mer i plånboken på bekostnad av sjuka, arbetslösa och pensionärerna, avskaffade fastighetsskatten, förmögenhetsskatten och arvsskatten. Så många hade skäl att rösta på Alliansen. Han hade dock inget mer att komma med.
Inget att undra att statsfinanserna är inte bra.
Det värsta är att nuvarande regering är inte bättre och SD är ingen ersättning. Det behövs ett nytt politiskt parti som kommer att föra i verkligheten förankrad politik på alla områden och inte håla på med någon höger eller vänster ideologi.

#35 - - Ådärkomdenja:

Dom? Landsförrädare.

Tror inte att Reinfeldt kommer att "kamma hem en rejäl hacka". Vad jag läst/hört/sett, så har boken totalsågats av alla resenscenter. "Tråkig som en påstigande i Alvesta", "totalt opersonlig, en kavalkad av upprepningar, av redan kända fakta", några exempel. Vem köper en sådan genomtorftig bok?

#36 - - tipp:

Vid en resa i Kina för längesen berättade en guide om det kejserliga maktsystemet. Kejsaren var ju solens ättling och var förstås enväldig. Men för varje generation i dynastin så tappade kejsaren lite kraft och efter tillräckligt många generationer så blev han mer eller mindre kraftlös. Då var det rätt av folket att göra uppror. Är det så man kan sa alla maktsystem, inklusive demokratin? Efter tillräckligt många generationer så har de ursprungliga idéerna förfuskats så mycket att folk tröttnat? Kommer demokratierna i Europa att i olika former av uppror förvandlas till andra styrelseformer? Demokrati är trots allt ett hyggligt system så länge politikerna är upplysta ledare som ser sig som folkets ombud. Finns det risk att demokratin försvinner? I folkuppror? Eller då EU-elitister förenar sig med megaindustrier och Obama-lika administrationer och kör över folk av maktlystnad? Jag är pessimist, men lyckligtvis gammal.

#37 - - JB:

Nobellpristagaren i litteratur Imre Kertész sa tydligen nyligen angående islam: "Europa som alstrat Hitler står i dag handfallna, och portarna står vidöppna för islam. Ingen vågar prata om ras eller religion, samtidigt som islam bara känner hat mot andra raser och religioner.”

Tror inte att denna beskrivning riktigt stämmer.
Islam är betydligt mer lik en kommunism med internationalism och en världsherraväldesdröm på schemat, än vad en nationell socialism var. En kommunism där alla arbetare över världen skall förena sig, för att de alla skall kunna anses bli lyckliga....

Islam blir då mindre lik en nationell socialism, med erkännande av etniska signalement som grund för olika nationers och dess människors förmågor till självbevarande, och islam blir mer lik kommunism.

Uttalande blir därför en slags förfalskning av en verklighet.

Det som har alstrats i Europa alltsedan 1789, med hatuppviglade befolkningar som rått, hånfullt och applåderande mördar och halshugger dåtidens etablissemang i s.k. vetenskapsuppror, som fortsätter vidare in på 1800-talet i en vetenskapsdyrkan, kanske med avbrott i slutet av det seklet då det blossande upp en kristen s.k. väckelserörelserörelse där många nya s.k. kristna rörelser och förbund startas, kanske som försök till en slags folklig motståndskraft mot all vetenskapsdyrkan,så fortsatte en vetenskapsdyrkan tappert vidare.

Denna dyrkan av vetenskap fortsatte med en maskindyrkan, en rationalitetsdyrkan och en effektivitetsdyrkan som envetet marscherade vidare fram till en masstillverkningsmani vilken fortsatte träget in på 1900-talet med fasansfulla, vidriga, hånfulla, hatiska, mördande och dödande s.k. kommunistiska revolter och revolutioner, med totalitarism och världserövring i sikte.

Detta vilket i sin tur skapar en lika vetenskapsdyrkande, maskindyrkande, masstillverkningsdyrkande nationellt inriktad socialistisk variant, som blir lika fanatisk, obarmhärtig, hånfull, diktatorisk och hysterisk som den tidigare kommunism som utvecklats i Ryssland, där arbetsläger, dödsläger, omskolningsläger och massmördande och massfängslanden av protesterande folk blivit en verklighet.

En nationellt inriktad lika diktatoriskt, vetenskapligt, hjärtlöst, kyligt, hänsynslöst och totalitärt socialistiskt experiment som en vetenskapsdyrkande kommunism, såväl då skulle skapa fram - Den Nya Människan - , med mängder och åter mängder av kallblodigt, hånfullt, okänsligt och hjärtlöst dödande av människor längs den vetenskapsdyrkande vägen.

Så att vilja säga dels att islam med sin världserövrardröm skulle likna en nationellt inriktad socialism som ville ge olika nationer rätt att erkänna sina befolkningars signalement och etniska profiler som en del av grunden för deras samhällens möjligheter till harmonisk utveckling, det stämmer inte riktigt med en verklighet.

Islam vill inte erkänna att det över huvud taget finns några sådana skillnader mellan folk.

Islam vill att hela världen skall föras in under Gud, alltså under Allah, ”Den barmhärtige och Medlidsamme”, och menar att världsliga lagar är sämre än s.k. Gudslagar.

Gudslagar som då menas ta hänsyn till framför allt skillnader mellan män och kvinnor genom det faktum att det endast är kvinnor som kan föda barn.

Om det inte hade börjat ett vetenskapsdyrkande uppror i Frankrike, med sin hatpropaganda, sin blodiga revolution, sin uppviglingspropaganda, så kanske sådant hysteriskt revolterande inte hade kunnat fortsätta fram till det blodiga revolterandet i Ryssland, och skapandet av ett diktatoriskt Sovjet med en kommunistisk världserövraragenda, som i sin tur ledde Europa fram till två vedervärdiga världskrig, med mängder och åter mängder av döda européer.

Man kan undra om en vetenskapsdyrkande kommunism eller socialism ens hade skapats.

En desperat och frenetisk nationell självständighetsdyrkan ville motsätta sig en världsomspännande kommunism, som då till varje pris av just en världsmaktsdyrkande kommunism, tillsammans med ett världsmaktsdyrkande kapitalism, ansågs nödvändig att slå ned?

En självständigt u

#38 - - Göran:

@Dilema #34

Jag faktiskt har Fredrik gett mer i folks plånbok än någon enda fackföreningen har lyckats åstadkomma. Sett till det är fackföreningarna totalt misslyckade.

Folk är arga på Fredrik på grund av invandringen, men de borde även vara arga på facken för att de skapar arbetslöshet.

Det mest löjliga med Fredrik i mina ögon är att alliansen kom till makten på att folk var trötta på alla bidrag till folk som fuskade med arbetslöshetsbidrag, sjukbidrag och andra liknande bidrag. De som jobbar och gör rätt för sig ska gynnas i första hand.

Vad händer sedan? Jo, Fredrik startar kanske den största bidragskarusellen i Svensk historia; alla bidrag till invandringen.

#39 - - JB:


Forts. från tidigare kommentar, från 3/9

,,,

Detta krigande kunde ske då därför att en desperat och frenetisk nationell självständighetsdyrkan ville motsätta sig en världsomspännande kommunism, som då till varje pris av just den världsmaktdyrkande kommunismen tillsammans med kanske en lika världsmaktdyrkande kapitalism, då ansågs nödvändig att slå ned…Vilket också gjordes, till ett mycket, mycket högt pris, inte minst också för väldigt många européer själva, men även andra folk.


Det nationella sågs som ett uppstickande försök till självständighet av en nation, och som sådan sågs den då automatiskt som någonting ont, eller störande, eller något som skapade ett slags streck i räkningen för just en kommunism och tillika en kapitalism, som då hade siktet inställt på att kunna erövra hela världen?…


Islam önskar sig också världsherravälde, varför den såsom lära är betydligt mer lik just en världsmaktdörmmande kommunism och kanske också en världsmaktsdrömmande kapitalism, än några former av nationell socialism.

Och särskilt inte någon nationalism med inriktningar på erkännande av att olika befolkningars signalement vill tillåtas kunna ha betydelse för människors möjligheter till hemmakänslor och också för olika folks och människors möjligheter att kunna skapa välfungerande och harmoniska nationer och samhällen..som då är deras – hemländer – ….

Islam önskar sig då mer att en hel värld skall vilja underställa sig Gud, dvs., Allah, som vill menas vara: ”Den barmhärtige och Medlidsamme”.

Islam menas önska sig att en hel värld skall anpassa sig till just Gudens Lagar i tillvaron, där såklart alla som är muslimer, och underställer sig Guden då kan bli betraktade som just – goda – människor, (om de följer lagen förstås), och där icke-muslimer, (som alltid också förstås ickekommunister, ickesocialister, ickekapitalister, icke marxister, ickekristna osv., osv. beroende på vilken samhällsideologi, som för tillfället i historien råkar ha makten,då har kunnat ses?…), då automatiskt kan antas för att vara och kunna ses som s.k. – mindre goda – människor och medborgare…. .


#40 - - JB:


Nobellpristagaren Imre Kertész lär då också ha uttalat en känga åt politiken i Europa:

"Den självmördande liberalismen och den stupida demokratin... det slutar alltid likadant: civilisationen når ett stadium av övermognad där den inte är i stånd att försvara sig, utan där den på ett obegripligt sätt syns dyrka sin fiende"….


Med "sin fiende", i Europa, som då europeiska politiker anses av Imre Kertész alltså på ett obegripligt vis vilja dyrka, menas då alltså vara islam….


Men islam är förmodligen från början delvis ett slags svar på judendomens växande prekära situation i ett alltmer kristnat Europa?

Där en kristenhet blir alltmer maktfullkomlig och dominant, och då avkräver sina medborgare och undersåtar att ansluta sig till – Den Sanna Rätta Läran - , dvs., kristendom, för att kunna anses vara pålitliga och betrodda medborgare och undersåtar?

Där växer det då fram en slags missto mot människor som inte var kristna, vilka då kunde utsättas för press och stress, eller ifrågasättas och misstänkliggöras eller motarbetas osv., därför att de då – avvek från konsensusen - inom en kristen nation...(Samma gamla krav på konsensus som också i alla andra ismer och läror, partier och sammanslutningar...?...)


Islam blir vid sin tillblivelse, och i sin teologiska lära, ett slags stöttande, på ett teologiskt plan, till en judendom.

Detta därför att islam med sitt avståndstagande från en – Avgudadyrkan inom religion - , kan tillsammans med judendom då se en kättersk komponent, inom kristen lära.

Att kristendomen kunde anses som en kättersk lära, berodde på att kristendom förklarat Jesus för att vara – Gud - . ( Jesus Kristus blev på 300-talet i Det Romerska Imperiet förklarad för att vara - Sann Gud och Sann Människa - , och kristendom blev också upphöjd till att vara statsreligion i polisstaten och den mäktiga militärenheten, Det Romerska Imperiet. Detta ökade dess maktambitioner och skapade problem mellan judendom och kristendom.

När islam kom, som deklarerade att Det finns ingen Gud utom Gud, samt också förbjöd avbildningar av Guden, (som ju inom den kristna kyrkan hade växt fram alltmer), så var den teologiska ståndpunkten mer lik en judisk lära, som också förbjuder avbildningar av Gud, samt också förbjuder - Avgudadyrkan - , s.k. - Idolatry - .

Motsättningar mellan judendom, och även islam, och kristendom, kulminerade kanske i Spanien 1492, där då både islam och judendom blev förbjudna, och tvingades att antingen konvertera till kristendom, eller flytta från det kristnade Spanien.

Många judar flyttade då till muslimska nationer, och än idag verkar det bo många, kanske särskilt ortodoxa judar, inom muslimska nationer. T ex i Iran.

#41 - - Göran:

@JB #41

"Nobellpristagaren Imre Kertész lär då också ha uttalat en känga åt politiken i Europa:

'Den självmördande liberalismen och den stupida demokratin... det slutar alltid likadant: civilisationen når ett stadium av övermognad där den inte är i stånd att försvara sig, utan där den på ett obegripligt sätt syns dyrka sin fiende'…."

Jag kan hålla med om att demokratin är stupid. Men, vad gäller liberalism. Ja, utan den hade vi inte suttit här idag och skrivet kommentarer. Troligen hade vi legat på en levnadsnivå som i de fattigaste länderna i Afrika som aldrig har haft någon liberalism.

Liberalism startade välståndet för i stort alla människor i västvärlden. Socialism i västfärden håller på att backa tillbaka samhället till en levnadsstandard à la 1800-talet.

#42 - - JB:

Göran 42, skrev:..”Utan liberalism hade vi inte suttit här idag och skrivet kommentarer. Troligen hade vi legat på en levnadsnivå som i de fattigaste länderna i Afrika som aldrig har haft någon liberalism.
Liberalism startade välståndet …”…


Om liberalism kan anses vara en orsak till ett s.k. – välstånd - (med vilket väl vill menas ett materiellt välstånd), eller inte, och också då att andra ismer kan antas kunna bringa samhällen bakåt, det måste nog egentligen kunna vara svårt att verkligen veta….

Kanske ismer, likväl som också religioner, eller nedtecknade lagar och ordningsregler för samhällelig samvaro, mer eller mindre skapas fram vartefter att förändrade tider, omständigheter, förhållanden och utvecklingar sker?

Förändringar som då kanske kan ha andra orsaker än själva ismerna, eller lärorna och de lagar och förhållningsregler som nedtecknas i en lära, eller religion, eller ism, och som då förväntas efterlevas för att mena kunna ge just välgång, lycka, framgångar, erövringar och segrar osv. …


Kanske att det alltså inte är ismerna i sig, eller lärorna i sig, osv., som skapar förändringar, nya villkor, omständigheter och förhållanden, utan att det är ändrade villkor, nya förhållanden och omständigheter, som också skapar fram nya ismer, nya lagar, nya regler och nya läror?...

Detta skulle kunna innebära att den s.k. utveckling som åberopas ha skett, endast tack vare t ex s.k. liberalism, kanske hade kunnat ske ändå... . …

Vem vet…

Framför allt är det svårt att kunna spekulera hur det hade kunnat se ut, med fantasifulla skräckscenarier, samt att det kan anses finnas brister också i den s.k. utvecklade, dvs., materiellt, och även på annat vis, s.k. utvecklade världen…


Allt är kanske inte alltid guld, det som verkar glimma….

#43 - - tipp:

@JB. Inte ens en allsmäktig eventuell gud kunde hindra syndafallet. Därför har vetenskapsdyrkan alltid rått. Annars hade vi bott kvar i grottor och hade inte haft datorer att skriva långa kommentarer på. Men det finns väl en dualism i allt, nästan. Det finns bra och dålig vetenskap. Det finns bra och dåliga regeringar. Det finns goda och onda människor. Men det finns bara dåliga gudar. Men lyckligtvis finns de bara i människors hjärnor, inte i verkligheten.

#44 - - Claes H:

Ja käre Tipp, hela den här världen kom till för 13-14 miljarder år sedan – av ingenting. Och tänk på livet sedan (Cambrian explosion, om du vill). Också 'konstruerat' av – ingenting. DNA – RNA – proteiner. Vuxit fram av sig själv!
Kul! Smart är du!

#45 - - JB:

Tipp , nr 44, säger:… .”Men det finns väl en dualism i allt, nästan. Det finns bra och dålig vetenskap. Det finns bra och dåliga regeringar, goda och onda människor… men bara dåliga gudar…”..

Gudar har nog i alla tider, i alla mänskliga kulturer och försök till samhällsbyggen, varit till för att kunna förmå lyfta människors sinnen och lära urskilja vad som är av godo, och vad som är av ondo för ett samhälles förmåga till överlevnad, som en kultur och en befolkning...

Gudar menas kunna berätta gudomliga berättelser, som talar just till den inre människan. Det är den delen i människan som vill höra ord som beskriver just skillnader mellan gott och ont, bra och dåligt, rätt och fel, för just överlevnadsmöjligheterna för samhällssammanslutningen, folket, eller kulturen...

Gudar menades ha gudomliga insikter (dvs. – insikter - ), och därigenom kunna förmedla rättvisa omdömen och regler i olika frågor rörande en befolknings överlevnad.

Det kunde handla om regler vid födelser, vid död, för liv och levande, sjungande, dansande, gråtande, röra äktenskap, barn och övriga förhållanden som handlade om just överlevnad och hur man kunde bekämpa fruktan, rädslor och misstro kanske då med hjälp av tilltro, hopp och tillit, genom danser, sånger, osv., osv.

Gudar anses då ha insikter som kunde bli till berättelser, som kunde bli kulturer, traditioner, seder och bruk, och vara till för att kunna – sammanbinda - folket, (religion, tror jag kommer från ordet relegio = ungefär, att laga samman många, eller kanske att lagligen sammanbinda många, eller att sammanbinda många med – lag - ....), dvs., att binda samman ett folk, en befolkning, ett samhälle, och därmed kunna öka dess överlevnadsförmågor genom sammanbindande kulturella traditioner, osv.

Troligtvis började religioner med lagar kunna nedskrivas och började uppstå när mänskligheten började just bygga samhällen, och därmed bygga kulturer som då krävde gemensamma lagregler, byggda med ord, osv….


Gudar, med insikter alltså, till skillnad då från de flesta av oss vanliga – insiktslösa - och dödliga, som ofta gör felbedömningar och felaktiga omdömen, (i brist då på – insikter - ), både om allt möjligt och om alla möjliga…

#46 - - Göran:

@JB

Vi kan nog med ganska god precision utgå ifrån att vi inte hade suttit här och skrivit på bloggen utan liberalism. Ganska enkelt att se att så är fallet. Vad finns för -ismer förutom liberalism och vad vill de?

Liberalism strävar åt eget bestämmande medan i stort alla andra strävar mot central planering.

Eget bestämmande är ett incitament för skapande och handel. Central planering ett antiincitament i detta sammanhang.

Så, när liberala tänkare och förespråkare under 1800-talet lyckades ta bort skråsystem, feodala system osv., då släpptes de skapande krafterna fria tillsammans med handel. Det är det som har gjort att vi befinner oss där vi är idag.

Alla socialistiska system är precis motsatsen. Det finns hur mycket exempel som helst på det och det finns inte en enda i hela världen som har lyckats bevisa något annat. Minst 95% av alla världens nationalekonomer försöker bevisa förträffligheten med socialism. Ingen lyckas och väldigt många bidrar med sin tokiga satser till skapandet av dagens ekonomiska kris i världen.

#47 - - Mattias:

Till Göran dina brister ligger i att du utgår ifrån att din sanning är sanningen. Du har också ett mycket kompetent ordregister som du använder föredömligt via dina kommentarer. Har du övervägt att se mitt tips kommentar #39. Liksom alla andra här som brottas med tankar vad som verkligen pågår. Om det jag hänvisar till är en konsperationsteori låter jag va osagt men närmare än så kommer inte jag i mina tankegångar. Väl mött

#48 - - Maria:

Reinfeldt den gode herren som påstår (i sin nya bok) att folk mår dåligt och är missnöjda med sina liv som röstar på annat parti än hans.....hehe, det säger den som ser ut att lida av värsta depression själv. Är inte Reinfeldt för övrigt känd för att ständigt skylla ifrån sig på allt och alla.....hm.....

#49 - - JB:

Kan följande kallas för en – SANN – nyhetsrubrik?..:

– En TORNEDALING åtalas för att ha begått FOLKMORD i Ruwanda…..

– En JUDE åtalas för att ha begått folkmord i Ruwanda.

– :En SAME åtalas för att ha begått folkmord i Ruwanda.

– En ROM åtalas för att ha begått folkmord i Ruwanda.

– En FINLANDSSVENSK åtalas för att ha begått folkmord i Ruwanda.

....

Det kanske inte spelar någon roll och har ingen egentlig betydelse, dvs., det innebär ingen egentlig skillnad?

Alla dessa minoriteter är ju bedömda för att vara SVENSKAR, även om de själva kanske främst vill identifiera sig med just den s.k. minoritetsidentitet som de har rätt till att värna…?...


I nyhetsrubriken stod det att läsa::

– En SVENSK åtalas för att ha begått folkmord i Ruwanda - …….. ….En följdfråga man kan ställa, blir då:

Är – svenskar – tornedalingar, i tornedalingars ögon? Är svenskar judar, i judars ögon? Finlandssvenskar, i finlandssvenskars ögon? Romer i romers ögon? Samer i samers ögon?…


Det är mycket tveksamt och inte troligt..
….

Tycker att det vore artigare också mot ruwandier att faktiskt låta också de behålla sin ruwandiska identitet, även om de är medborgare i Sverige med samma rättigheter och skyldigheter som alla andra medborgare i Sverige.

Om en ursprungssvensk skulle invandra till Ruwanda och bli Ruwandisk medborgare, så är det mycket tveksamt om ruwandier där skulle betrakta vederbörande invandrad svensk för att vara ruwandier (eller tutier, eller hutier, osv…)

Det är bättre, artigare och också sannare att tillåta att människor som blir medborgare i Sverige får fortsatta att behålla sina ursprungsidentiteter tillsammans med sitt svenska medborgarskap, och kanske beskrivas som t ex Ruwandier-svensk, eller som – svensk medborgare med Ruwaniskt ursprung- osv.

Vem vet, det är kanske en degradering för en del som invandrar till Sverige och blir svenska medborgare att tvingas att behöva bli identifierade som - endast svensk - när de i sig själva bär en annan identitet med sig (som de kanske inte vill tvingas att behöva förneka?..).


Det också är artigare och sannare mot ursprungssvenskar, alltså svenskar, att inte beskylla dem för några folkmord i Ruwanda om inte några ursprungssvenskar har gjort sig skyldiga till det...

Det är då artigare att kalla ursprungssvenskar för svenskar.

Vad den politiska viljan beror på, bakom ett slags oartigt feltänk som framkommer i rubriksättningar i MSM, är svårt att riktigt veta, men att det är ett slags feltänk mot alla inblandade parter går inte att förneka.
.

#50 - - Maja Axelsson:

Demonstration AVGÅ
Det finns öppen FB-grupp som har fått tillstånd till att demonstrera att regeringen skall avgå och nyval skall utlyses.

Man kan också signera här: http://www.skrivunder.com/demonstration_avga

TID OCH PLATS:
2015-09-15 kl. 10:00-13:00
Sergels Torg, Stockholm
Valet av tid beror på att det då är upprop i riksdagen kl. 11:00.
---------------
MÅL:
Att regeringen ska avgå, samt utlysa EXTRAVAL.
Så att väljarna återigen får ta ställning.
---------------
VIKTIGT:
Inget parti ligger bakom denna demonstration.
En Demonstration FÖR Nuvarande regerings AVGÅNG.
För oss, folket, oavsett partitillhörighet som tröttnat.
Vi kräver en regering som ser till Sveriges invånares Trygghet och Värdighet.
Landet har missköts
Är du precis som oss Trött och Oroad över vårt lands snabba förfall och besviken på vår sittande regerings ansvarslösa ställningstagande till allt som sker.
Vi har i Sverige idag 2015:
* 30-tal explosioner i Malmö hittills i år
* 55 No Go Zoner- som förnekas av vår inrikesminister
* Gruppvåldtäkter som ökar
* Skottlossningar och Gänguppgörelser
* Bilbränder
* Hedersmord
* Barnäktenskap accepteras
* Massmedia som mörklägger
* 225.000 Fattigpensionärer
* Acceptans och Förnekelse av det Organiserade Tiggeriet
* Bristfälliga bakgrundskontroller av nyanlända
* Brutala Mord
Listan kan göras lång på allt det vår regering tillåter ske i jakten på att vara en Humanitär Stormakt.
Vi fick NOG när tragedin skedde då två människor mördades brutalt inne på IKEA i Västerås den 10/8-2015.
NU RÄCKER DET!
Och känner Du som oss så är du hjärtligt välkommen att delta.
Din röst är VIKTIG - DU är VIKTIG!
---------------
LÄNKAR till ovanstående punkter.
Använd dom gärna i diskussioner.
30 explosioner
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx…
Inga No Go
http://www.svt.se/…/terrorexpert-sagas-efter-uttalande-om-n…
55 No Go
http://www.svd.se/55-no-go-zoner-i-sverige
Gruppvåldtäkter
http://www.mitti.se/jag-trodde-att-jag-skulle-do-dar/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20251296.ab
http://www.nwt.se/…/2015/08/13/gruppvaldtakt-i-centrala-kar…
Skottlossning
http://www.svt.se/…/lista-over-samtliga-skottlossningar-i-g…
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20491074.ab
Bilbränder
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx…
http://www.sydsvenskan.se/lund/bilbrander-i-lund-i-natt-1/
http://norrteljetidning.se/…/1.3057518-tv-nya-bilbrander-ga…
http://www.svt.se/…/regionalt/skane/annu-en-bilbrand-i-malmo
http://nwt.se/kristinehamn/…/23/flera-bilbrander-pa-kort-tid
http://www.expressen.se/nyhet…/flera-bilbrander-i-stockholm/
Hedersmord
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Hedersmord
http://www.svt.se/…/inrikes/maria-syster-situationen-ar-obe…
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20711368.ab
http://www.expressen.se/…/kvinna-skadad-efter-fall-fran-ba…/
http://mobil.nt.se/…/kvinna-omkom-efter-fall-fran-balkong-8…
Barnäktenskap
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx…
Massmedias lögner
Lögnen;
http://www.svd.se/atta-svenskar-misstanks-for-farjevaldtakt…
Fattigpensionärer
http://www.veteranen.se/…/var-tionde-pensionar-under-eus-f…/
Tiggeriet
http://www.expressen.se/…/polisens-spaning-visar-tiggeriet…/
http://www.expressen.se/…/nu-backar-polisen--ar-inte-organ…/
Bakgrundskontroller
http://www.svd.se/jihadister-i-is-kommer-till-sverige-som-a…
http://hotpot.se/val-2015-migrationsverket.htm
Brutala Mord
IKEA
http://norran.se/…/skellefteborna-som-dodades-vid-knivdadet…
Vårgårda
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21255514.ab
Elin Krantz
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12874648.ab

#51 - - Maria:

Håller med dig JB, om en msk har dubbla medborgarskap så anser jag att det borde isf stå båda medborgarskapen om nu media har behov av att lägga skuld på en viss grupp.

#52 - - Göran:

@Mattias #48

Jag har övervägt ditt tips och jag har sett lite i början på det och har tänk att jag skulle se hela. Verkar intressant och ligger inte alls långt ifrån min "sanning".

Min sanning kan annars beskrivas i att tusen människor tänker bättre än tio representanter för dem. Det kan även beskrivas med att tusen individer kan prova mer alternativ än vad tio individer kan.

Fundera lite på det och tänk sedan på vad som händer runt omkring oss. Tänk på skolan. Hur implementeras egentligen tanken att alla ska ha samma förutsättningar? Låter vi alla barn blomma ut, eller beskär vi de barn som kan växa högre än andra?

#53 - - tipp:

@ Claes H, världen tillkom inte av ingenting utan av någonting- Människans vetenskapsdyrkan har dock ännu inte listat ut av vad. Så länge människor inte vet orsaker brukar de ofta skylla på en gud. Det är ju rätt behändigt men inte mera vetenskapligt än att skylla på tur och otur,
@ Allt vad du räknar upp är inget annat än påhitt av just människor. Sedan fanns det ju alltid andra påhittiga människor som påstod sig ha talat med någon gud för att skaffa sig makt över sina medmänniskor. Det var enklare förr när vetenskapen inte kommit så långt att inbilla människor både det ena och det andra, ungefär som politiker och idoler försöker göra idag.
För övrigt tycker jag det är konstigt att människor tror på gudar som var så dåliga hantverkare att människor måste göra om deras viktigaste skapelser. Jag tänker på bl a omskärelser. Och att allsmäktiga gudar är så svaga att de måste försvaras med mänsklig vapenmakt.

#54 - - pelle:

Hej lars
Jag har ett stort förtroende för dej och dina artiklar.

Aftonbladet har idag en artikel om orsaken varför folk flyr ifrån sina länder.

Kan du förklara så lättförståligt som möjligt dina tankar om detta

Pelle

#55 - - Hanna:

Jag tycker tvärtom. Reinfeldt är i mitt tycke den bästa statsministern vi haft hittills. Jag hade förtroende för hans ledarskap. Värre är det med den statsminister vi har nu, Stefan Löfvén. Han kommer definitivt skapa oreda och kaos med sitt ledarskap som passar inom fackförbund men definitivt inte som ledare för ett land.

#56 - - Dorothea:

Reinfeldts akutliberalisering av Sverige kan inte betraktas ur ett svenskt perspektiv, utan måste ses med globala glasögon. Dessutom har såväl media som samtliga partier arbetat stenhårt de senaste decenniet för att medvetet föra fram Sverigedemokraterna i svensk politik. Sedan valet 2014 är det synnerligen uppenbart dels i och med DÖ och dels i och med alla vettlösa utspel angående invandring, skatter, etc. med efterföljande stickprovsundersökningar i form av opinionsmätningar. Har aldrig skådat dess like ens under ett infekterat valår.
Politikerna i Europa har inget val än att gilla läget enär Europa är gisslan sedan många decennier.

#57 - - Erik :

"Det sovande folket" finns fritt att hämta ner för de som vill förkovra sig (http://www.slideshare.net/AlliansfrittSverige/fredrik-reinfeldt-det-sovande-folket). Det har jag gjort och som varande litterat person (och förtjust i dystopier) såg jag direkt parrebellerna med dels "1984" samt "Brave New World". Litterär bedömning? Den litterära kvalitén? Boken är som en barnslig kopia av originalen skrivna av en illitterat gymnasist. Det finns något omoget över hela karln. Fredrik kallar hela svenska folket för mentalt efterblivna och de röstar in honom som stadsminister - två gånger; så i ett stycke har han rätt - svenska folket är mentalt efterblivna. Tja valmanskåren ... Ni fick som Ni ville - varför klaga?
När valförlusten var ett faktum för honom hålla hans sitt berömda "öppna-era-hjärtan-tal" som han visst skulle ge SD många, många röster. Fick han inte som han ville, så kunde han i vart fall straffa Sverige med mer hat och mer motsättningar. I hans senaste bok spär han på med ytterligare splittring genom att kollektivt beskylla alla som inte faller i trans inför hans nya Sveriges som varande just efterblivna med dålig tillit till demokratiska institutioner. Själv bor han i en tre i Täby Centrum. Inga flyktingar eller asylsökande här inte - i Täby bor etniska svenska allena ty alla hyresrätter är ju borta sedan länge. Ja menar inte köper väl Täby kommun in borätter till flyktingar.

#58 - - Ann:

Gåtan Reinfeldt får enligt mig och många andra sin förklaring om man känner till den psykopatiska personlighetsstörningen.
Psykopaten manipulerar, förvirrar, vilseför; spelar roller, spelar god och talar som prästen i kyrkorummet: "Öppna era hjärtan och ta emot dagens episteltext!"
En psykopat kan klättra långt genom sin förslagenhet. Han kan bli populär pastor i en frikyrkoförsamling, hyllad länspolismästare och till och med statsminister.

#59 - - Arthur:

Lars!

Jag tänker inte heller läsa denna bok. En vän gjorde det och ger rådet att låta bli. Den är inte bara tråkig, rörig och dryg utan saknar också den sedvanliga informationen om spelet bakom kulisserna som skulle kunna göra den läsvärd.

Hjärtligen
Arthur

#60 - - matspp:

Lars!

"Vill man nödvändigtvis söka SD:s rötter, hamnar man i Medborgerlig Samling (MbS) och Centerpartiet, Folkpartiet och Högerpartiet (Moderaterna) 1964 som 1968 blev Framstegspartiet samt Sverigepartiet, som 1986 bildades av utbrytare från Framstegspartiet."

https://sbojerud.wordpress.com/

#61 - - Göran Nilsson:

"Under Reinfeldts ledarskap har det svenska försvaret i stort sett helt avvecklats trots kraftiga upprustningar och millitära konflikter i närområdet ."

"Allt" du skriver är väldigt klokt och rätt men...
Har du inte själv blivit förd bakom ljuset när det gäller försvarspolitiken?
I vilket läge är Sverige ens i behov av ett försvar?
Vilket land är ute efter oss?
Med detta sagt kan nämnas att vi lägger 60 miljarder om året på ett försvar som inte kan försvara oss mot en påstådd fiende.
Har Sverige någonting som Ryssland är intresserad av och som Ryssland själva inte har mångdubbelt mer utav?
Är Sveriges gräns mot NATO till nytta för Ryssland eller har de vapen som med lätthet kan passera över oss?
...och skulle de vilja ta oss så behövs ju bara ett visst pulver...
Nej - det vore önskvärt om du som klok man, skrev om hur vi kan använda de pengarna på ett för världssamfundet betydligt bättre sätt. Det är dags att helt göra upp med det gamla och börja leva ett förnuftigt liv.
Behåll dock vapenindustrin - den står för både inkomster och utveckling.

Upp