Försvinner den viktigaste kronjuvelen nu?

För exakt ett år sedan gav Ekerlids Förlag ut min bok med titeln ”Varför försvinner våra kronjuveler?”. Boken handlar om den snabba avindustrialiseringen av Sverige och orsakerna bakom den. Vårt land, som en gång var en världsledande industrination med flera av världens främsta företag med bas i landet, har under de senaste decennierna tappat mer än hälften av våra viktigaste företag på ett sätt som inget annat motsvarande industriland gjort. Boken har med några få undantag förtigits av de etablerade medierna och samhällsbevakarna, men den har trots det lästs av mycket stora delar av det etablerade näringslivet. Politiker har varit ointresserade. Jag har trots medietystnaden bjudits in att tala om denna allvarliga utveckling i en lång rad sällskap där näringslivstoppar samlas. Bokens första upplaga sålde slut på några månader.
 

Idag kom så det senaste dråpslaget mot det svenska näringslivet, det amerikanska företaget Cisco är av nyheterna att döma på väg att köpa denna den viktigaste av de kvarvarande kronjuvelerna inom svensk industri – Ericsson. Om den affären blir av är det utomordentligt allvarligt för landet. Företagets betydelse för svensk ekonomi går nämligen långt utanför själva Ericssonverksamheten. Dels är företaget plantskola för rader av mindre företag som aldrig skulle blivit till utan spin of från Ericsson och utan att dess medarbetare fått sin skolning inom Ericssons högteknologiska verksamhet. Dels är en stor del av den så omtalade tjänsteexporten från Sverige helt avhängig av systemleveranser från Ericsson. Allt detta kan gå förlorat på något decennium med en amerikansk ägare. Vi kan bara se vad som hänt med finska Nokia och vilka allvarliga konsekvenser det fått för finsk ekonomi.

En förlust av Ericsson är desto allvarligare i skenet av att landets ekonomi står inför en historisk ansträngning p.g.a. den fullständigt hämningslösa migrationspolitik som landets politiker fört under det senaste decenniet. Det politiska etablissemanget har nu tappat kontrollen över utvecklingen som exploderat i samband med flyktingkatastrofen i Mellanöstern. Med en snabbt urholkad svensk industri och en vikande tjänsteexport kommer det att bli övermäktigt att integrera hundratusentals flyktingar, för att inte tala om när vi får vårt första allvarliga terrordåd.

Ansvaret för den törnrosasömn som Ericsson gått in i på senare år vilar tungt på styrelse och ägare som är gräddan av det svenska näringslivsetablissemanget med familjen Wallenberg i spetsen. Bristen på kompetens i styrelse och ledning har på senare år lett till interna maktkamper och en handlingsförlamning som gjort att man inte fått särskilt mycket ur händerna. Om inte Wallenbergs tar sitt ansvar och ser till att Ericsson förblir ett svenskt företag och att man sätter in mer dugande och drivande personer i styrelsen, förtjänar man inte den centrala ställning man åtnjuter i vårt samhälle längre. Där finns ett politiskt ansvar för att ställa krav på ägarna och att sluta upp att kröka rygg för dem. Läs analysen i min bok så ser ni att det inte finns mycket som motiverar den respekt och tillit som dröjt sig kvar från framlidna industrialister som gamla Marcus och Jacob Wallenberg.

Signalerna om Ciscos önskan att förvärva Ericsson ger mig mycket dåliga föraningar, speciellt mot bakgrund av att landet samtidigt sprungit blint in i en migrationskatastrof som hotar landets välfärd och statsmaktens stabilitet. Jag har tidigare alltid fått rätt när det gäller vad som händer med företag vid sådana här förvärv.

Näringsliv | Cisco, Ericsson, Industrivärden, Investor, Wallenberg, migration | |
#1 - - Björn Sveninge:

Lars Bern är i mina ögon den vassaste analytikern av vår samtid i Sverige och dessutom fullständigt orädd.
All heder åt honom!
Inom den politiska världen finns inget som ens går att jämföra med Lars.
På det området verkar det omvända gälla, ju dummare desto bättre.
Kakistokrati heter det förhållandet.

#2 - - björn:

Ibland känner man att fredagen den 13:e inte är en bra dag.

#3 - - Peter:

Hur säger man? Jo, "Amen to that", Björn Sveninge (Kommentar #1).

Jag skriver detta ungefär samtidigt som jag under den tidiga morgonen läser att Åsa Romsons första kommentar till terrordåden i Frankrike var: “Det mycket allvarliga händelserna i Paris just nu kan försvåra för klimattoppmötet i dec då över 100 regeringschefer planerat delta.”

Jag vet inte vad som gör mig mest rädd. Att Miljöpartiet finns; att svenskarna (indirekt) röstade fram partiet till att bli ett av regeringspartierna, eller kanske ännu hellre: att Alliansen i sin iver att stänga ute Sverigedemokraterna släppte fram de Rödgröna till makten ...

Svar: Det är många människor som är rädda i vårt samhälle och det innan terrordådet i Paris. Snart når den rädslan en s.k. tipping-point och då sker samhällsförändringen snabbt.
Lars Bern

#4 - - Samuel af Ugglas:

Jag undrar stillsamt, var tog stödet för ett svenskt näringsliv vägen då Palme, Hermansson och socialistmedia fritt fick härja med förtal, lögner och bondfångeri för utplundrade skattepengar?
Vem reagerade på Hr. Ture Königsons (folkpartiet) utslagsröst i pyramidspelet ATP´s tvångsinförande på 1960 talet? Sverige och svenskarna har fått precis det dom önskat, ett socialistiskt förrädarväldet, åter igen med utplundrade skattepengar. Det slutliga priset känner vi inte men vi börjar ana.

#5 - - Elfyma+:

Håller absolut med LB i hans analys.
Det som hände med anrika Scania skulle kunna hända Ericsson.

Det som vi inte trodde kunde hända hände.
Investor (Wallenbergarna) sålde sina Scania-aktier till Volkswagen efter att de erbjudits en överkurs för de röststarka A-aktierna. Övriga aktieägare blev blåsta alt. överkörda.
Pengarna placerades sedan inom det välfärdsindustriella komplexet, förmodligen även inom migrationsindustrin.

Ericsson har väl inte varit någon kassako för Investor under senare år. Att ännu en gång få sälja sina A-aktier till överkurs kan då vara frestande för Investor.
Systemet med röststarka A-aktier motverkar idag sitt syfte - att behålla makten över våra företag inom landet.

Har personligen ett speciellt förhållande till Ericsson.
Dåvarande LM Ericsson var min första arbetsgivare på 60-talet och gav mig min industriella fostran, något som fortfarande sitter djupt.
Lönerna låg förvisso i underkant, men i gengäld tog de väl omhand om sin personal. Konjunktursvackor reds ut utan personalnedskärningar på ett skickligt sätt. Det var legotillverkarna som fick ta smällen.

Idag är Ericsson ett helt annat företag, förmodligen under trycket av en hårdnande konkurrens.
Att sparka tusentals ingenjörer på ett bräde var otänkbart tidigare, men är inget ovanligt på 2000-talet. Det enda man kan vara säker på är att konkurrensen hårdnar ännu mer.

Det är möjligt att Investor från sin insiderposition ser att de kan tjäna mer pengar på att göra som Bert Karlsson -än att följa familjetraditionen och investera exportindustrin.
Det är isf en tragisk anpassning till det rådande destruktiva politiska klimatet.

#6 - - Tomas:

Jag kommer ihåg vad Sigvard Tomner på STU sa på 70-talet. Verkstadsindustrin bär upp hela Sverige...
Frankrike var avundsjuka på alla fina svenska exportföretag...

Dagens lågutbildade politiker saknar ryggrad...
Stefan Löfven gick tvåårig ekonomisk linje på gymnasiet i Sollefteå. Han har gått en svetskurs under 48 veckor på AMU i Kramfors och studerat i ett och ett halvt år på socialhögskolan i Umeå innan han hoppade av studierna.

Svar: I stort sett alla politiker har en väldigt tunn bildning i botten och de flesta saknar till skillnad från Löfven även yrkeserfarenhet. Speciellt är den naturvetenskapliga bildningen nära nollstrecket.
Lars Bern

#7 - - Ekolog:

Är det så att en uppmanipulerad Petro$ och en rykande sedelpress gör det möjligt för Angloamerikanska ”Rent-Seekers” (ARS) eliten att köpa upp en betydande del av världens företag och naturtillgångar?

Svar: Självklart ger dollarns ställning som internationell reservvaluta enorma fördelar till USA och amerikanska oligarker med sina tillgångar i dollar. Det får säkert sådana effekter som de du pekar på.
Lars Bern

#8 - - Anonym:

Sverige är som en stjärna som imploderar.
Lars Bern lyser upp... Alltid lika läsvärd...
First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win. Mahatma Gandhi

#9 - - Svante11:

En annan (fast lite mindre) kronjuvel, Axis , blev ju uppköpta av Canon i våras :(

Svar: Förvisso, men Axis har inte på långa vägar den betydelse för resten av den svenska ekonomin och industrin som Ericsson så de går inte att jämföra.
Lars Bern

#10 - - Svante1:

Blev lite fel med signaturen....en 1:a för mycket :)

#11 - - Peter Grafström:

Usa drivs förutom av sedvanlig girighet även när det gäller elektronikföretag av en vilja att förhindra att viss teknologi utvecklas för samhällsnyttiga tillämpningar ( och i samband med det ochså jobb och tillväxt) och i st hemlighålls för Usas dolda syften. Usa håller sedan årtionden tillbaka utvecklingen av det skälet men genom då och då återkommande mediainslag vill man ge sken av att en utveckling sker när det i verkligheten bara är på stället marsch. Jag tänker bla på den sedan länge tekniskt genomförbara förbikoppling av skadade nerver i ryggraden som ju gör att människor är rullstolsbundna hela livet eller än värre handikappade. Om Usa hade velat kunde såna problem varit ett minne blott sedan 1980-talet. Många andra länder skulle kunna genomföra sån utveckling.

#12 - - Spocial konstruktion:

#1 Björn Sveninge
Glöm inte bort Karl-Olov Arnstberg, en riktig tungviktare, också helt orädd.

#13 - - Stefan Lundin:

Tyvärr har den forna stjärnan Ericsson tappat momentum och saktat in tillväxt och konkurrensförmåga medan den största konkurrenten, kinesiska Huawei, har tagit marknadsandelar. Detsamma gäller för Nokia f.ö. Jag kan inte se att Ericsson plötsligt skulle börja glänsa igen. Som det nu ser ut kommer inte Cisco att köpa Ericsson, utan ett samarbetsavtal ska ge de båda företagen sådan kraft att de kan tjäna 1 miljard USD. Ja, den som lever får väl se hur det blir med det, men Ericsson kan inte av egen kraft klara konkurrensen.

Svar: Det är ägarnas ansvar. Varför inte se över den svaga styrelsen och få in lite dådkraft, kompetens och entreprenörsanda. De som sitter där passar in på epitetet "fega pojkar får inte pussa vackra flickor!"
Lars Bern

#14 - - Björn i Bromma:

Devisen "förvärva-ärva-fördärva" är onekligen aktuell, precis som gamla byggnader som sätts under "vind för våg".

#15 - - Glenn:

Jahaja, det är så man tar man godis från barn!

Skapa kaos(migrationskaos)plocka sedan plocka sedan godiset(Ericsson)från dom inte fullt utvecklade. Samma sak hände
Krisen 90-93 också, politikerna hade sitt huvud upphört i sin egen plånbok
Som vanligt och låtsades som det regnade.

#16 - - Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet:

Ett direkt resultat av nedmonteringen av den nationella demokratin och införseln av frihandel genom EU-medlemskapet

#17 - - FkDahl:

Kommer ni ihåg på 90 talet då Ericsson ville flytta högkvarteret till London (av alla platser). Hur i helsicke kunde ledningen sitta och vela med sånt istället för att ta fram nåt liknande Iphone?

Upp