Antibiotikaresistens och kolloidalt silver

 
Bland alla hårt polariserade debatter om kost, klimat, invandring och migration så rasar en debatt på nätet för och emot användning av kolloidalt silver (ett i stort sätt homeopatiskt preparat) för att motverka infektioner från bakterier, virus och svamp. Det som gör dessa debatter så hårt polariserade är att de alla är samhällets etablissemang mot folket. Förr var denna typ av debatter inte så vanliga, vilket säkert förklaras av att då saknade vanligt folk voice. Med Internet och de moderna kommunikationsmedlen har plötsligt människor utan access till etablissemangets medier, fått en egen kanal där de kan blanda sig i samhällsdebatten och kommunicera med varandra utan att filtreras av journalister. Irritationen från olika auktoriteter, myndighetspersoner och politiker samt från journalistkåren är inte att ta miste på. Helst skulle man vilja lägga locket på. Men det är nog för sent.

Mitt intresse för den medicinska vetenskapen har fått mig att följa silverdebatten. Jag tillhör även dem som dagligen använder kolloidalt silver som profylax mot urinvägsinfektioner. Bakgrunden är att jag efter en canceroperation för 23 år sedan väldigt lätt fick bakterier som gick upp i mitt njurbäcken och orsakade infektioner där. Man blir väldigt sjuk vid den typen av infektioner och måste sätta in antibiotika för att häva dem. I början kunde jag vara tvungen att underkasta mig antibiotikakurer flera gånger per år. Alla som vet hur antibiotika fungerar, vet att det inte är bra. Upprepad antibiotikaanvändning leder lätt till utveckling av resistenta bakteriestammar.

För att minska risken för infektioner och resistensutveckling skrev mina läkare ut ett kemiskt preparat (Hiprex) som jag skulle ta en massa av varje dag som profylax. Preparatet skapar en starkt sur miljö som bakterierna inte trivs i. Problemet var dock att det givetvis försurade min kropp, vilket inte är hälsosamt ur andra aspekter. Preparatet visade sig därtill inte nämnvärt minska infektionsrisken. Så jag forskade lite runt vilka alternativ jag kunde sätta in och fann då grönt te och kolloidalt silver. Sedan jag för några år sedan börjat med detta har jag inte haft någon infektion – peppar, peppar. Jag kan inte avgöra om orsaken till att jag hittills sluppit infektioner är det gröna teet och silvret, eller om det bara kan bero på tur eller andra livsstilsförändringar.

Detta är bakgrunden till att jag kommit att intressera mig för silverdebatten.

Som jag sa tidigare, står här det medicinska etablissemanget och läkemedelsindustrin mot en massa människor som tror sig ha blivit botade från allehanda infektioner. Det finns starka krafter som helt enkelt vill förbjuda försäljningen av silverpreparaten, vilket skulle vara helt kontraproduktivt, eftersom vem som helst själv kan tillverka en silverlösning hemma i köket. Det är säkrare att människor kan köpa sitt kolloidala silver som är tillverkat under kontrollerade former, än att de kokar själva utan kontroll av kvalitén. Att en vattenlösning med 0,001% silver skulle kunna vara så hälsovådlig att det motiverar ett förbud verkar inte troligt. Då måste man även i konsekvensens namn förbjuda användning av silverbestick och förvaringskärl av silver.

Den hetaste debatten idag står mellan de som hävdar att bruket av kolloidalt silver kan öka risken för framodling av bakterieresistens och de som menar att det är tvärt om. Den främsta företrädaren i Sverige för det första lägret är en universitetslektor från Uppsala som heter Åsa Melhus. I dagarna har det lagts fram en doktorsavhandling vid Uppsala universitet av en av hennes doktorander som säger sig visa på resistensbildning. I det andra lägret är det främst Anders Sultan som själv tillverkar och säljer kolloidalt silver, som hävdar att det är tvärt om. Han stödjer sig på artiklar i den vetenskapliga litteraturen som säger sig visa att preparatet förstärker effekten av antibiotika 10 till 1000 ggr. För den som vill fördjupa sig ämnet är det bara att söka på Google, det finns tiotusentals artiklar att botanisera bland.

Om det är som förespråkarna hävdar att silver kan vara en metod för att minska resistens, så är det mycket intressant ur hälso- och miljösynpunkt. En av de främsta bakomliggande orsakerna till dagens resistensutveckling är det massiva bruket av antibiotika inom uppfödning av köttdjur, fågel och fisk. Den vägen kan resistenta bakterier sedan föras vidare via kosten till oss människor och ut i ekosystemet.

Med den bakgrund jag målat här tycker jag det skulle vara ytterst intressant om några forskare inom jordbruket testade antibiotika tillsammans med silver på några djurbesättningar som regelbundet står på antibiotika. Om det är så att silvret förstärker antibiotikans effekt 10 till 1000 ggr, skulle man kraftigt kunna decimera antibiotikaanvändningen.

Som ni förstår känner jag mig ytterst ambivalent inför frågan om kolloidalt silver är en frälsare eller inte. Vi vet att silverpreparat användes flitigt inom sjukvården innan vi hade antibiotikan och jag tror det fortfarande finns vissa applikationer kvar. I min läkarbok från år 1932 som jag nämnt i andra sammanhang, står kolloidalt silver omnämnt som ett i vissa sammanhang användbart preparat.

Kom gärna med synpunkter och erfarenheter på detta område. Jag tror en öppen debatt är nödvändig i en tid när läkemedelsindustrins inflytande är så stort som idag. Det är lätt insett att man i det lägret knappas skulle vara entusiastiska om detta preparat skull visa sig potent.

Hälsa | kolloidalt silver | |
#1 - - Gösta Walin:

Mycket intressant! Jag försöker få bukt med min kroniska halskatarr med hjälp av kolloidalt silver. Jag är osäker på hur det skall intas.
Tar du en klunk outspätt varje dag? Eller sprejar du i halsen? Eller...
Tacksam för tips.
Gösta

Svar: Jag tar två kapsyler i ett glas vatten till kvällen och hoppas på det sättet lite silverpartiklar skall ta sig ut genom njurarna och påverka bakterierna i urinledarna. Om jag hade en kronisk halskatarr skulle jag skaffa en inhalator och använda den. Det är ju alltid värt att pröva eftersom det knappast har några biverkningar i dessa doser.
Lars Bern

#2 - - Ingela Lövgren:

Jag använder silver till allt. Jag inhalerar det för min KOL, jag dricker en "slurk" både morgon och kväll. Tvättar mina sår. Till mina hundar. Jag blev biten av mina hundar i ett hundslagsmål, det som gör såren rena direkt är silver. Jag kan inte leva utan det. Hurra för KS!!!

#3 - - Mikael:

Personligen kan jag rekommendera klordioxid utspätt i ett glas vatten. För egen del har jag helt blivit av med problem med infekterade luftrör med tillhörande pipljud, lättirriterad långvarig hosta och dålig andedräkt kopplat till dessa ständiga infektioner. På köpet blev jag också av med tinnitus i vänster öra.

Man blandar lika delar (tre droppar av varje rekommenderas) natriumklorit (med "t") och femtioprocentig citronsyra och låter detta reagera ca 30 sekunder eller något mer. Det kommer då bildas en gulbrun vätska vilken avger en svag gas (klordioxid). Denna blandas ut med vanligt vatten (trefjärdedels vanligt dricksglas blir bra) och dricks varannan timme i tre veckor. Observera att man inte ska inta föda i direkt anslutning till dessa intag av klordioxid-vatten. Dessutom ska man undvika c-vitamin och gärna också kaffe under dessa tre veckor.

Efter denna kur kan man med fördel börja och avsluta dagen med ett glas även fortsättningsvis för att även fortsättningsvis hålla sig frisk.

#4 - - Inge Bolin:

Jag vet inget om kollodialt silver men har istället en annan sak som är intressant:
2002 hade jag stora besvär med allergi och hittade reklam för ett hälsokostpreparat som hette Moducare och sades hjälpa mot allergi. Efter 11 dagars användning gjorde det verkan och jag slapp ca halva allergibesvären. Jag tog Moducare ca 3 år och märkte sidoeffekter: Sedan 2002 har jag bara varit förkyld en gång. Dessutom behöver jag sällan eller aldrig på toa på nätterna. Men det hjälper inte mot influensa. Min fru har haft liknande erfarenhet, hennes astma blev mycket bättre. OBS Effekten kvarstår fastän det är många år sedan vi använde det.
Jag tycker att detta skulle vara tillräckligt intressant för att många yrkeskategorier såsom artister och proffsidrottare skulle ta emot det med öppen famn. Jag har försökt tipsa lite här och där men ingen reaktion någonstans.
Numera finns Moducare inte att köpa i svensk hälsokosthandel, man får sända efter det från USA t.ex.

#5 - - PFEP:

Verkligen intressant text, detta skal jag kolla mera vad det lider, tack så mycket.

#6 - - Åke Södergren:

Ca 80% av alla sjukdomar kan härledas till en mental påverkan från sinnet mot kroppen.
Jag har använt EFT (av G. Craig) en gör-det-själv hjälpmetod som är mycket effektiv.
En lungåkomma reducerades på 30 sekunder, artitisk inflammation i ett knä formligen "blixturladdade" med våldsam smärta och försvann direkt, när jag riktade processen mot el-överkänslighet i knäet. Sorger efter en ekonomisk kollaps är helt urladdade och har blivit ett; jaså så var det.
Även www.yawnguy.com funkar mycket bra med att höja det mentala tonläget och göra en än mer resistent.

#7 - - Lennart:

Finns på apotek
l eller i hälsokostbutik något preparat som har de goda egenskaper som berörs ovan, mot ständiga luftvägsinfektioner? Min läkare skriver t v ut Symbicort Turbohaler.

#8 - - nasenmann:

Intressant inlägg.

Innan diskussionen spårar ur totalt:

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Placebo_effect

Svar: Ja placeboeffekten är vetenskapligt visad, vilket kan vara förklaringen till att en rad homeopatiska preparat faktiskt hjälper mot olika åkommor.
Lars Bern

#9 - - Jan Carlsson:

Jag har haft nagelsvamp i mer än 10 år och har under de tre senaste månaderna baddat nageln med KS. Svampen är nu bortabilligt. Dessutom tar jag tre teskedar KS per dag ej i utspedd form.
Sannolikt kan KS bota många sjukdomar men medlet är
för enkelt och för billigt för industrin.

#10 - - Björn i Bromma:

Apropå läkemedelsindustrins olika preparat så kan det berättas om min mormors bror som hade stora problem med astma. Läkaren ordinerade att dricka 2 st conjak dagligen eftersom detta vidgar luftrören, vilket stämmer helt och hållet. Han fick detta utskrivet från Systembolaget för en billig peng när det begav sig.
Mormors bror tyckte att detta var en väldigt bra ordination, på alla sätt och vis...Han gick bort vid 96 år ålder.

#11 - - Mikael:

Det är likadant på alla bloggar. Så fort någon kommer in med alternativ information dyker misstänkta "trollare" upp och förlöjligar. I detta fall får ni själv avgöra vilka kommentarer som sänker respektive tillför artikeln någonting.

Känn själv efter vad som händer kognitivt när ni läser om någons avlägsna släkting jämfört med hur det känns när ni läser om någon som skriver om KS, MMS (natriumklorit+50% citronsyra=klordioxid) eller dylikt...

#12 - - Göran och Inger Torsson:

Tack! Vår lilla son har drabbats av akut leukemi och läkarna vill behandla honom med cytostatica och benmärgstranspantation. Tack vare ditt tips om silverbehandling har vi nu beslutat att hämta hem honom från sjukhuset och tacka nej till deras behandling. Han skall nu bara få ren silverbehendling av oss i hemmet enligt ditt recept.
Tack för hjälpen att rädda hans liv.

Svar: Jag tror inte ni seriöst menar det ni skriver, jag ser det som en ren provokation. Om ni läser vad jag skriver så har jag absolut inte rekommenderat er att sätta in kolloidalt silver mot leukemi. Silver är möjligen verksamt som profylax mot bakterier, virus och svamp. Det säljs som ett vattenreningsmedel, där det fungerar. Att använda enbart det mot leukemi är absolut inte rekommendabelt. F.ö. är benmärgstransplantation en mycket väl beprövad och fungerande behandling som jag aldrig skulle undanhålla ett barn med leukemi.
Lars Bern

#13 - - lensof:

Håller fullständigt med dig om att en öppen debatt är nödvändig i detta som i allt annat om ett samhälle ska kunna utvecklas. Man kan kritisera eller ifrågasätta innehåll men när man i brist på argument går över till angrepp eller förlöjligande då stannar alla givande samtal.
Personligen är jag tacksam för det du skriver framför allt inom hälsa. Det stödjer mig i mina egna försök att hålla mig frisk och stark i stället för att bli ännu ett offer med diagnos.

#14 - - Inger Eriksson:

Hej Skulle vilja veta om kolloidalt silver kan hjälpa mot Artos som är en inflammation ???

Svar: Knappast! Grundorsaken till artros må vara inflammation, men när artrosen utvecklats kan nog inte ett svagt antibiotikum göra ngt åt det.
Lars Bern

#15 - - Cristina Kronlund:

Ingela Lövgren
Du skriver att du inhalerar KS mot KOL- Jag har KOL
och undrar vad du har för inhalator, vill gärna veta.
Tar ca 3 matskeda KS per dag.

#16 - - Sven.:

Leukemi är väl en typ av cancer (fungus - svamp alltså), när roppen har för lågt PH-värde (ska vara mellan 7,35 och 7,45), och det finns många sätt att höja detta. http://www.phbalans.com/ .

#17 - - Anonym:

Leukemi är väl en typ av cancer (fungus - svamp alltså), när kroppen har för lågt PH-värde (ska vara mellan 7,35 och 7,45), och det finns många sätt att höja detta. http://www.phbalans.com/ .

#18 - - Stefan:

För 2-3 år sedan började jag skölja munnen i outspädd KS varje kväll. Eftersom jag har Sjögrens har jag haft stora problem med tänderna och (blödande) tandkött. Efter bara 2 veckor hade jag tid hos tandhygienisten. Hon verkade mycket konfunderat och sa att mitt tandkött mådde mycket bättre. Jag berättade om KS och hon utbrast: jag VISSTE att du hade gjort något - ditt tandkött mår så mycket bättre! Hon var verkligen imponerat och ville gärna veta mer. Så pass intresserat, att hon gav mig sin private e-mailadress, så jag kunde skicka länkar med info till henne. Nu efter 2-3 år mår mitt tandkött fortfarande riktigt bra (med tanke på omständigheterna). Och skulle kanske kunna må ännu bättre, om jag sköljde både morgon och kväll eller kanske t.o.m. flera gånger.

#19 - - SEN:

En bekant till mig, en kvinna i 70-årsåldern, började för ca 1½ år sedan må allt sämre. Hon tappade matlusten, gick ner kraftigt i vikt och hade gräsliga smärtor… Trots en massa olika undersökningar kunde man inte förrän ett par veckor före jul 2011 (trots att vad jag förstår symtomen var ganska typiska) ge henne en diagnos – pancreascancer. Det visade sig nu, att hon också hade metasta­ser i både levern och en njure (fast detta är mer oklart; diagnostiken där är tydligen mycket svår). Pancreascancern var dock odiskutabel, och symtomen till alla delar typiska. Hon hade statistiskt ca 4 månader kvar att leva, och palliativa teamet kopplades in. Det var förstås bara smärtlindring som gällde, i väntan på det oundvikliga slutet.

Nu råkade jag ha läst en del om kolloidalt silver och en del spektakulära tillfrisk­nanden bl.a. just av cancerpatienter. Naturligtvis var jag väldigt skeptisk till det hela. Det verkade litet för bra för att vara sant. Men Livsmedelsverkets delvis pinsamt okun­niga smutskastning av preparatet gjorde mig snarast mer positivt inställd. Samti­digt hade jag också tagit del av de senaste rönen om D-vitaminets uppenbarli­gen mycket viktiga roll i en hel mängd processer i kroppen, och dess sannolika bety­delse för att motverka cancer. I samråd med kvinnans vuxna barn, som nu läste in sig på ämnet, rekommenderade jag henne att dels ta en rejäl dos D-vitamin (2x 2000 IE per dag), samt två teskedar kolloidalt silver flera gånger per dag (det blev sedan 15 ml fem gånger per dag). Båda prepa­raten torde vara garan­terat ofarliga i dessa doser – och det fanns förstås inget att förlora i det här läget. Naturligtvis var kvinnan själv också med på det hela.
Efter ett par månader kunde man vid ny undersökning (biopsi) inte längre se någon cancer i lever eller njure! Viss förvåning hos läkarna… Men hon mådde fortfarande mycket dåligt. Efter ytterligare någon månad fick hon så tid för opera­tion i Uppsala. Vid operationen tog man förstås också cellprover. Man tyckte sig se ”vissa föränd­ringar” i bukspottkörteln, och den delen opererades bort. Efter ett par veckor kom resultatet av biopsin: Ingen cancer! I de delar som opererats bort trodde man sig se ”förstadier till cancer” (Min kommentar: Var det möjligen i stället ”eftersta­dier” till cancer?). I övrigt fanns det inget spår av cancer! Med andra ord förklarades hon cancerfri!
Efter en tids rehabilitering är hon nu sedan flera månader hemma – med visst stöd av Hem­tjäns­ten. En märklig situation blev det förstås för palliativa teamet – när kvinnan nu inte hade vett att dö enligt pla­nerna. Men tea­met fanns ändå med en tid som samtalspartner. Kvinnan bor nu alltså hemma med sin man och verkar kunna leva ett bra tag till – även om hon än är svag efter den genomgångna sjuk­domsperioden och har vissa hälsoproblem på andra områden…

Det är nu tre år sedan detta hände - och kvinnan lever fortfarande och är cancerfri

#20 - - Солжени́цын:

Det stora felet är att man lurat oss och att vi inte längre kan lita på myndigheterna. Man har en agenda - men säljer en annan. Första världskriget såldes in med slogan "Make the world free for democracy" men i själva verket var det ett krig för att mota den gryende tyska nationen som hotade Storbritanniens dominans. Irak-kriget såldes också till oss med fina slogans som "fighting for our freedom" och "defend the peace" när det kriget inte alls handlade om detta.

Rockefeller som låg bakom FDA i USA använde sig av samma metodik. Sälj in en verklighet till "pöbeln" men i realiteten är det något helt annat som gäller. Det var väl otroligt smart att tvinga alla som får arbeta med läkemedel att bli licensierade när Rockefeller själv bestämde vad som är vetenskapligt beprövat och vad som är kvacksalveri. Ett monopol på vad som fick föreskrivas och inte.

Man vill sälja in till befolkningen hotet om en varmare planet trots att, bevisligen, kyla utgjort det dominerande hotet mot mänskligheten i alla tider. Låt oss njuta medan det är varmt. Statistiken talar sitt tydliga språk och kylan kommer tids nog.

Sedan en tid försöker man sälja till folket nödvändigheten och det rättfärdiga i att betala för och över tiden befolka Sverige med nya kulturer och språk.

Det är kanske då inte så konstigt att många inte länge litar på vad myndigheterna säger. Det går att lura alla en gång, och någon många gånger, men inte alla hela tiden.

Fler och fler vaknar och ställer berättigade frågor. Svaren kanske inte alltid är så enkla eller givna men bara det att många idag börjar ifrågasätta är ett sundhetstecken.

Så länge sjukvården och det som kallas läkekonsten helt ska domineras av vad som är bra för de som äger läkemedelsbolagen kommer vi inte att komma vidare. Endast en öppen debatt och ett fritt vetenskapligt förhållningssätt med ett genuint människofokus (inte fokus på vinster till läkemedelsindustrin) kommer att på sikt minska människans sunda misstro mot myndigheternas råd.

#21 - - A. Nonym:

Om kollidalt silver vet jag inget, men jag skulle inte bli ett dugg förvånad om det fungerar för vissa åkommer.

#11 - 2015-05-09 12:03:03 - Mikael:
och
#20 - 2015-05-09 19:13:13 - Солжени́цын:
och kanske någon mer slog huvudet på spiken.

Ju längre tid det gått mellan när bloggaren skrev och när kommentaren skrevs, desto större nypa salt bör användas när man läser kommentaren.

#22 - - Calista:

Det är en myt att det Sverige finns nöt-svinbesättningar som står på konstant antibiotibabehandling. Det enda preparat som används profylaktiskt är coccidiostatika till fågel. Coccidier är en sorts parasit i tarmen.

Svar: Jag skrev inte specifikt att djurbesättningarna var svenska. Jag skrev inte ens specifikt om svinuppfödning. Men vi importerar massor av kött från områden där antibiotika används i stor utsträckning och vad som händer på andra håll påverkar oss. Onekligen vore det intressant att i praktiken testa en kombination antibiotika/silver där det är relevant. All minskning av antibiotikaanvändning är viktig i en global värld.
Lars Bern

#23 - - Sven Erik Bergvall:

Sprid kunskapen om hur man själv gör Kolloidalt Silver. Den dag kommer när skurk o bedrägeri-industrin med sina resurser
har framtvingat Lagstiftning mot Kolloidalt Silver. När du ligger där
och antibiotikan inte längre gör nytta och inget alternativ finns,
då är det inte så dumt att kunna framställa det själv. Sprid kunskapen på alla tänkbara digitala media. Här några adresser

http://www.2000taletsvetenskap.nu/tidning/03nr2/03-2art1.htmhttp://silveredge.nuhttp://www.huskurer.net/medikament/kolloidalt-silver/

#24 - - Lasse:

Det finns ett företag , Bactigard, som drar nytta av silvers bakteriehämmande effekt genom silverklädda urinvägskateter.

Svar: The Bactiguard infection protection technology is based on applying an extremely thin noble metal coating, consisting of gold, silver and palladium, to medical devices. The Bactiguard® coating is firmly bound to the surface of the device and reduces the adhesion and growth of microbes. This occurs without any pharmacological or toxic effect. The solution is unique. It is effective and, at the same time, biocompatible and tissue friendly, which increases patient safety. Bactiguard infection protection is thus an important component in the prevention of HAI and reduced use of antibiotics.Verkar inte tyda på att metallen skulle bidra till antibiotikaresistens.
Lars Bern

#25 - - tommy:

lita aldrig på en doktor eller på konspirationsterotiker båda har fel

Svar: Det var väldigt generellt. F.ö. vem som är konspirationsteoretiker är ju en bedömningsfråga. Jag skulle nog snarare ge rådet att lyssna på fler än en doktor och att själv forska lite runt sin åkomma och olika botemedel. Skälet till att jag skrev den här artikeln var en osäkerhet rörande effekten av Kolloidalt silver efter att ha läst vad som finns i den vetenskapliga litteraturen. Där står två uppfattningar mot varandra och det kan vara svårt att bedöma vem som har rätt.
Jag saknar fortfarande ett entydigt svar på den frågan.
Lars Bern

#26 - - Lennart:

Till Lars
Ks kan det tänkas minska eller motverka inflammation i blodkärl,
Tänkte på detta i natt när jag låg vaken.

Svar: Möjligen om inflammationen beror på en infektion, men många inflammationer har andra orsaker och då har jag svårt att se varför silver skulle ha ngn effekt.
Lars Bern

#27 - - Ingmarie:

Jag undrar hur man ska dosera kolloidalt silver. Kan man dricka det rent av vs ospätt eller ska man spä ut det och dricka/inhalera/spraya?
mvh /Ingmarie

Svar: Fråga i din hälsokostbutik eller kontakta leverantören.
Lars Bern

#28 - - Ingemar Ljungqvist:

Ingemar Ljungqvist says:
11 Maj, 2015 at 12:11
disputationen i Uppsala urartade till en fars då hela arbetet bara undersöktes med provokationer av silvernitrat. det man mätte var sålunda bara ev resistensutveckling av komplexet silvernitrat – men i rubriken på disputationen hade man avlägsnat ordet nitrat. – och i föredraget blandade man silvernitrat med kolloidalt silver utan någon som helst vetenskaplig stringens.
Vid den följande. Opponentomgången tillläts bara fyra stycken att ställa frågor.
men då dessa underlät den viktigaste frågan se ovan tog jag til orda strax före kl 16
ag gjorde jämförelsen med HCN. Vätecyanid och undrade om man undersöker dess resistensutveckling visavi dess giftighet ska man då diskutera komplexet eller en av de ingående atomerna väte H, kol C eller kväve N
samma hann jag säga om parallellen med AgNO3
Då dök en professor upp bakom min rygg och bad mig hålla tyst, annars kulle polis tillkallas. bakom hennes rygg dök en väktare upp som förde ut mig ut lokalen. Han var mindre upprörd än professorn så jag fick gå in i gen och diskutera med andra i publiken, en stund till.tills väktaren dök upp igen och då fann jag det för gott att lämna Dag Hammarskjölds väg 17
Ingemar Ljungqvist, DrScience. (OIUCM)

Svar: Åsa Mellhus är inte professor utan universitetslektor.
Lars Bern

#29 - - Margareta:

Viktigt, tycker jag, om man skall nyttja kolloidalt silver, samt tillverka sådant
1. att man läser upp sig ordentligt på ämnet och förstår så mycket att man inte får oönskade effekter. 2. Ser till, att man får ordentlig omrörning i lösningen under tillverkningen. 3. Att man använder tillräckligt rent silver, samt 4. att man inte gör en lösning med okontrollerad styrka. 5. Att man förvarar lösningen mörkt och i rumstemperatur.

En lösning, som är gul skall inte användas tex.
Det finns bra text hos "The Silver Edge"

#30 - - Lisa:

Jag har använt kolloidalt silver så gott som dagligen i några år nu. Tar 10ml efter tandborstningen varje kväll och sköljer runt en stund innan jag sväljer. Har aldrig problem med blödande tandkött längre. Förkylningsblåsor i mun kommer 1ggr/10 istället för 10ggr/10. Typ:) Dessutom blir jag inte särskilt sjuk av de förkylningar som kommer på besök. Känns mest att något irriterar i halsen och att lymfan i ljumsken är svullen. Dottern som har problem med öroninflammationer får numera silver så fort hon nämner att det börjar värka. Inflammationen försvinner fort och hon slipper en sprucken trumhinna. (Var vanligt innan) Jo, jag har också använt det på ringorm. (Min egen diagnos då Dr bara konstatera att det inte var borrelia, men skrev ut antibiotika i alla fall.) Funkade utmärkt men tog lite tid.
Till er som undrar över dosering: Förebyggande: 10ml/dag
Vid förkylning,influensa: 5ml/timme
Har hört att det ska vara bra vid ögoninflammationer också. Har tack och lov inte behövt prova själv.
Det finns ett företag i Australien som säljer apparater för tillverkning. De heter Silver Well.

#31 - - Bosse50:

Inger Eriksson du som frågade om artros, jag använder gurkmeja och MSM, har tidigare använt nyponpulver, tror att MSM är ett mera potent medel än nyponpulver, det är min personliga uppfattning.
Det onda i knät har i alla fall gått bort och jag kan springa en del utan att få ont efteråt.
Det är bättre att röra den drabbade leden eller lederna och få lite ont efteråt än att inte röra dom alls. Är det bortta dagen efter så har det gjort mer nytta än skada.
Gå med i facebook gruppen kollidialt silver 2 om du vill bekanta dig med MSM.
Gurkmeja säljs på Citytgross i stora burka så det är ganska billigt, tag 1 till 2 teskedar om dagen i ett glas vatten.
Lycka till.

#32 - - Ingemar Ljungqvist:

@ kommentaren till 28
Med sådan hög stämma bakom ryggen kan bara en professor uttala sig trodde jag, då. Men att det var Åsa Mellhus lärde jag mig strax. Viktigast Lars maila mig så jag får din mailadress . Jag har en artikel värd att publiceras i pappersmedier, men då ska vi vara flera som skriver på och med hyfsade titlar. Viktigast är att avslöja det forskningsfusk som Uppsala håller på med.

#33 - - ano:

Du skriver:
"Att en vattenlösning med 0,001% silver skulle kunna vara så hälsovådlig att det motiverar ett förbud verkar inte troligt. Då måste man även i konsekvensens namn förbjuda användning av silverbestick och förvaringskärl av silver."

men tidigare spelade det stor roll i vilken förening silvret kom i (AgNO3 vs na-AG), så silver i den form som kommer från silverbestick etc. kan ju vara ofarlig utan att det säger något alls om silver i kolloidal form.

Det är kanske en petitess, men när man debatterar emot den rådande uppfattningen tror jag det är viktigt att vara helt fair.

Svar: Det silver som skrapas från silverbestick när man äter med dem är sannolikt i stor utsträckning just kolloidalt, så jag tror jämförelsen här högst relevant. För att silver skulle släppa från besticken i form av silvernitrat så måste maten innehålla salpetersyra och då har man nog betydligt allvarligare problem. Så jag tror faktiskt min jämförelse är i högsta grad fair.
Lars Bern

#34 - - Anja:

Jag undrar varför du inte använder/äter tranbär i stället? Säkrare och effektivare medel mot urinvägsinfektion finns knappast. Silver är ett för kroppen främmande ämne som inte ens behövs i små doser. Och vilket orsakat antibiotikaresistens i naturen och stör reningsprocessen i ett avloppsreningsverk.

Svar: Silver är enormt mycket billigare och det är en myt att silver skulle kunna orsaka antibiotikaresistens. Det är faktiskt tvärt om enligt vetenskapen som inte Big Pharma gillar: http://www.nature.com/news/silver-makes-antibiotics-thousands-of-times-more-effective-1.13232
Lars Bern

Upp