Tillväxtens gränser försvinner i fjärran

Anders Wijkman är en av ordförandena i Romklubben och Bo Ekman och Johan Rockström är hans domedagspredikande kompisar. Dessa herrar har nu i några decennier livnärt sig på grundlös skrämselpropaganda. De verkar leva gott på det.
 
Kommer ni ihåg Romklubbens skrift Tillväxtens Gränser från år 1972 som spreds som en präriebrand över världen? Oljan och andra råvaror var på väg att ta slut skrev man och världsekonomin skulle rusa in i väggen. Volvos då nyutnämnde chef PG Gyllenhammar gick på skrämselpropagandan, mycket tack vare sin stabschef Bo Ekman som tillhörde domedagsprästerna och fortfarande gör det. Man slutade tro på personbilens framtid och BMW kunde lätt köra förbi Volvo på marknaden och Sverige tappade sina personbilar till kineserna. Vi svenskar blev lite fattigare.
 
Allt detta började 1798 med Malthus och Tillväxtens Gränser var bara en etapp på vägen fram till dagens klimathysteri. Den har nu landat i COP21 i Paris där man tror sig kunna sätta ett lock på den ekonomiska utvecklingen i världen. I Asien bygger man 2500 stora nya kolkraftverk. Samtidigt kan vi läsa i NYT om att det råder överskott på nästan alla strategiska råvaror och livsmedel, priserna rasar och utvecklingens gränser försvinner i fjärran:
http://www.nytimes.com/2015/12/09/business/anglo-american-to-cut-85000-jobs-amid-commodity-slump.html?_r=0
 
Jag tror det är dags att formulera en ny naturlag rörande den mänskliga utvecklingen efter Malthus´ ödesdigra felbedömning som lyder:
Det blir alltid tvärt om!
 
Orsaken är att domedagsprofeter som kommer med den ena prognosen efter den andra om hur samhället går mot sin undergång alltid utelämnar människans kreativitet och uppfinningsrikedom i sin bedömning. Snart har alla glömt klimatfrågan och malthusianerna hittar något nytt att försöka skrämma oss till underkastelse med. Då skall ni komma ihåg naturlagen: Det blir alltid tvärt om!
 
Med klimatet är allt normalt och vädret håller sig stabilt inom sin normala variabilitet. Jordens tre stora isområden är helt normala. Att klimatet på jorden kommer att ändras det vet vi, men inte när och knappast varför. Historien talar dock för att inlandsisen som tillfälligt drog sig tillbaka för 12.000 år sedan är på väg tillbaka inom en inte allt för avlägsen framtid. Låt oss släppa lös vår kreativitet och uppfinningsrikedom för att hitta ett sätt att hindra isens återkomst. Is och kyla har trots allt alltid varit ett större hot mot livet på jorden än värme.
Hållbar utveckling | COP21, Kol, Malthus, Rockström, Romklubben, Volvo, Wijkman | |
#1 - - torbjörn lindskog:

Lars, Inför varje VM match in tungviktsboxning före och något efter Ingemar Johansson så frågade experterna alltid Joe Louis, vem han trodde skulle vinna, och eftersom han alltid hade fel, så satsade alla pengar på motståndaren.

Inte mycket har förändrats, eller som man kan läsa om 1a världskriget: "Generalerna hade ingenting lärt av 1870års krig, utom att upprepa misstagen i större skala!"

Bästa
torbjörn

#2 - - Håkan Birke:

Lättsamt och spot on!

#3 - - Mikael Gnejsir:

Jag fullkomligen frossar i dina kloka åsikter. Tack Lars.

#4 - - Hasse:

Ibland frågar jag mig hur det är möjligt att en person gång på gång kan åstadkomma en text som är en intellektuell njutning att läsa.
Tack!

#5 - - Bo Larsson:

Lars, du skulle kolla in den engelske forskare som studerat solfläckarnas och solvindarnas aktivitetscykler och jämfört med väderdata som funnits tillgänglig sen 300 år tillbaka och funnit en sådan överensstämmelse att hans forskarteam har kunnat förutsäga klimatet och vädret, torka, värmeböljor och översvämmningar pga nederbörd med uppåt en 90 % korrekthet, ibland flera år i förväg. Det om något förklarar varför klimatet och vädret ändras. Han säger naturligtvis att "climate change" hysterin är ett rent bedrägeri.

Svar: Det är fler faktorer än solen som påverkar klimatet, därför skrev jag att vi inte kan förutsäga det. Ingen vet idag när inlandsisen kommer tillbaka, bara att den med stor sannolikhet gör det. Men självklart är solcyklerna en av de viktiga faktorerna och människan en av de mindre viktiga.
Lars Bern

#6 - - Johan Tisell:

Min kloka syster har i många år haft en liknande lag, eller levnadsregel;

"Det man oroar sig för brukar aldrig hända!"


I stället är det ju alltid något annat jävulskap som brukar hända, så varför inte ett stort vulkanutbrott eller liknande.

#7 - - Stefan.:

"Månglare" med avlatsbrev som affärsidé, kommer att i värsta fall, enbart med sin förekomst, att kväva tillväxten.
En tydlig särart hos oss människor, till skillnad mot alla andra varelser på vår jord, sägs vara att människan har ett samvete och en moraluppfattning.
Despoter i vår historieskrivning ( Adolf och Josef t.ex. ) ,kan väl upplevas som ett undantag , som befriade från bördan med samvete och moral.

Eventuellt allt för enkelt uttryckt kanske, men ändock upplevs dessa undantag som samvetslösa och helt utan moraluppfattning.
Men nu är det ju så att de allra flesta av människorna på jorden har ett samvete att "dras" med.
Att få människor i allmänhet att till del känna moralisk skuld, är den främsta och mest effektiva metoden för att sälja avlatsbrev.
I andra affärsmässiga sammanhang har "kunden"
ganska gott rättsligt skydd gentemot mindre seriösa försäljningsmetoder.
Att saluföra en "produkt" där varje upplyst människa kan med goda belägg hävda att:
Det blir alltid tvärt om, kan väl inte betecknas som en seriös försäljningsmetod.
Det luktar "falsk tillvitelse" om halva Paris numera.
(så till den grad att syrebrist uppstår) med den naturliga följden att kunna fatta väl underbyggda
beslut omintetgörs.
I vilket fall som helst kan vi knappats ha förhoppning om att beslut som främjar framtidstro och investeringsvilja hos de entreprenörer som genererar tillväxt.

#8 - - Olle Eriksson:

Detta insåg jag redan 1998. Då i ekonomiska termer. Tvärt om regeln fungerar nämligen även här.
..Man läste i Di: "Nu stiger elpriserna -Dags att binda" O.s.v
Jag har gjort tvärt om, Och jag har aldrig tjänat så mycket pengar som på denna "Naturlag" som Lars Bern beskriver så bra, Det kan jag säga.

#9 - - Stefan.:

Idag på morgonen i SR P1, gavs återigen agronomen Rockström tillfälle att föra propaganda.

Efter att ha läst Lars Bern och erhållit insikt om fulspelet NWO, är det lättare att förstå vad agendan är.
Jag citerar Rockström:
" Vi kräver också stora förändringar i hur samhällen organiseras".
Jag hoppas att ordspråket gäller:
Den som gapar efter mycket, förlorar ofta hela stycket.
Eller:
Det blir alltid tvärt om!

#10 - - Lasse:

Det blir alltid tvärt om:
USA bedriver hetsjakt på klimatforskare som inte tror på undergång. (Förhör i senaten i veckan som gick).
De bedrev även hetsjakt på kommunister inom landet samt i Vietnam. Vilket resulterade i en förlust i Vietnam och en förgrymmad generation Hippies. Ändå blev det tvärt om-Kommunismen föll av sig själv.

OT Arktis is växer eftersom AMO går över på kalla sidan, för första gången sen 1979 då satelliterna började bevaka isen.
Periodicitet ger naturlig variation.

#11 - - Katarina Pålman:

Jepp, tvärsom leken. Ekonomin går bra säger Magda och då vet vi bestämt att den är urusel. Det berömda psykologiska spelet då msk är ett flockdjur och gärna vill passa in. Vilket resulterar i att vi gör lika samma som alla andra. Detta utnyttjar media och politker bland annat gnm att inte skriva om vissa politiska partiers höga siffror.

För övrigt eftersom ekonomin går så bra :)) så ska silver beskattas från juni 2016 (gäller helaEU). Grekland ska även som jag sagt tdigare bra få inneha kontanta för 15000 euro och guldsmycken för 30.000 euro, från 1 januar 2016 och detta bara för att ekonomin går så br :))

#12 - - Johnny Andersson:

Bravo Lars Bern!

#13 - - tomas:

Man skall alltid ställa frågan VARFÖR till predikanter när dom framför sina budskap och VEM tjänar på det?
"It is easier to believe a lie that one has heard a thousand times than to believe a fact that no one has heard before." Robert D. Ballard
"Man ska aldrig överskatta medborgarnas kunskap, men man ska heller aldrig underskatta deras intelligens."

#14 - - Bo Larsson:

Lars, jo det är klart att det är många faktorer som spelar in men att det här forskningsteamet lyckas pricka in prognoserna i det korta perspektivet på några år (jämfört med förändringar över 100-tals eller 1000-tals år och mer) med så stor träffsäkerhet visar ju på hur avgörande stor betydelse solens aktiviteter har för jordens klimat och att människans påverkan är mer som en fis i rymden.

#15 - - Björn i Bromma:

Låter som en bra idé !
Den bäste ishockeyspelaren genom tiderna anses vara Wayne Gretzky.
Ishockeyexperter anser unisont att det som gjorde honom stor var att han inte åkte dit pucken befann sig, utan dit den borde vara. Dvs precis tvärtom mot många andra spelare
Engelskan har ett bra talesätt :
"It´s not what it seems"

#16 - - Johan:

Jag kommer att tänka på det gamla talesättet "bara döda fiskar flyter med strömmen".

#17 - - Lasse:

Tvärt om hela tiden:
Vi vet alla vad regeringen gick ut med när SD talade om att kriminalisera de som reste och anslöt sig till IS. Mona gick ut i TV och talade om hur rasistiskt SD var som inte förstod hur synd det var om dem som faktiskt "lurades" att åka och strida. Minns ni, inte länge sedan? typ några månader sedan.

Vi vet alla hur tyst regeringe var när SD ville sätta stopp för missbruket av svenska pass. Total tystnad, not a word. Inte ens uppe på bordet.

Vi vet alla vad regeringen svarade när SD ville ha kraftfullare lagar mot handgranater och explosiva vapen. Statsmakten svarade att VI MÅSTE VÄNJA OSS VID DETTA SAMHÄLLE, minns ni, inte länge sedan, typ några månader sedan.

Vi vet alla vad regeringen sade när SD ville strypa statsbidragen till organisationer som förespråkade våldsbejakande budskap, absolut ingenting, inte ens ett ord om det, not a singel word.

Exakt det som SD har blivit kallade rasister utifrån är just det som den blocköverskidande åtgärderna handar om. SD VAR INTE INBJUDEN ATT DELTAGA FÖR JUST DENNA SYNEN PÅ ÅTGÄRDER SOM DE NYSS ANTAGIT?? Patetiskt tvärt om va!

Tvärt om hela tiden. Så nästa gång ngn säger att SD är rasister då vet vi alla att de är de mest kärleksfulla partiet med den mest mänskliga och kompetenta värderingarna av alla politiska partier.

Så äntligen slut på förvirringen av medias och statsmaktens påståenden, tänk TVÄRT OM!

#18 - - EVA:

#17 Håller fullständigt med dig Lasse! Att Nobelstiftelsen inte bjöd in SD´s partiledare till Nobelfesten är dessutom en stor SKAM! SD har haft rätt om det mesta senaste året och om det vore val nu skulle de förmodligen bli STÖRSTA parti. Jag är så heligt FÖRBANNAD på alla tokigheter i vårt land just nu, på alla blaha-sägare, medlöpare och lögnare! Tack Lars Bern för din fenomenala blogg!

#19 - - Göran:

Re #18 EVA

Att SD inte får vara med på Nobelfesten är inte det minsta skamligt. De får bjuda in vilka de vill och har sin fulla rätt att diskriminera vilka de vill. Däremot är det en skam att vissa andra bjuds in såsom kommunister med tanke på att kommunister konfiskerade alla familjen Nobels tillgångar i Ryssland och därtill svartmålade dem.

#20 - - Arga Socialdemokraten:

Jag vet inte om jag skulle kunna beskriva SD, eller något annat parti för den delen, som kärleksfullt eller mänskligt...

Det extrem-högern i hela Europa gör just nu är att slänga upp det argument: Vad var det vi sade?

Grejen är dock den att denna politik som nu följs av mitten är det som krävs, i vissa sammanhang, men det gör den inte per automatik till högerns politiska uppfinning! Politiken har bara blivit så pass vänster- och nyliberal-orienterad att allt som har med statens suveränitet och nationella intressen att göra nu uppfattas som något från det extremt-högra hörnet. I själva verket är det dock en mycket moderat och socialdemokratisk politik, som kanske inte är den allra varmaste, men det har vi nog i dessa tider inte heller råd med!

Att dock basera dessa steg på SDs politiska ideologier, som faktiskt är populistiska och mycket höger, är något mycket farligt. Front Nationale gör just nu samma sak i Frankrike, med mycket folkligt stöd. Det var också en annan, då ganska moderat nationalist som använde sig av exakt samma retorik för ungefär 85 år sen! Han snackade mycket det globala kapitalet och hur det slaktade ut nationernas välfärd och identitet. Han snackade mycket om orättvisor, arbetslöshet, mer demokrati via mer nationalism och en stolt europeisk kultur! Han hette Adolf Hitler. Nu ska man så klart inte jämföra dåtidens nationalister med dagens, men det är då som nu extremt farligt att använder sig av denna slags demokratiska täckmantel, för under denna gömmer sig alltid något mycket oroväckande! Men för att vinner röster, så måste man helt enkelt ta det lugnt i början! Efter en tid och många röster kan det dock sluta med att man försvarar dem demokratiska värden med anti-demokratiska lagar...hur det slutar i vet vi alla!


Svar: Är inte alla partier populistiska i någon bemärkelse, jag tycker begreppet visar på ett stort förakt för vanliga enkla människors åsikter. Sedan har jag ett tips, det är så lätt att ta till Hitlerargumentet för att understryka det man vill säga, men för var gång man gör det så devalveras det. Jag faller tyvärr då och då i den fällan själv.
Lars Bern

#21 - - Marianne:

Detta med att det oftast är rätt att tänka tvärt emot hur de flesta tänker, att inte bara blint följa med strömmen, att inte gå på grupptryck o.s.v. märker man ofta att det är rätt väg. Vi som säger oss ha ett så demokratiskt samhälle, borde vara vana vid och acceptera en massa olika åsikter. Men istället har det blivit precis tvärt om. Det är precis som om, att när man haft demokrati länge, så slutar folk att tänka själva. De följer slentrianmässigt med en ström - som fattar beslut efter åsikter, inte efter kunskap. Detta är livsfarligt för hela vårt samhälle, för vår överlevnad.
Att ha en åsikt, är inte samma som att ha kunskap. Nu är det alldeles för många som har åsikter och faktiskt är med och beslutar, om saker de inte har någon som helst kunskap om. Jag menar politiker förstås, vissa partier verkar ha fler med dåliga kunskaper än andra. Som att MP har så dåliga kunskaper om hur allt hänger ihop inom naturvetenskapen, är väldigt skrämmande.
För mig är en åsikt utan verifierade fakta med källhänvisningar, helt värdelös. Ofta kräver en korrekt åsikt, en hel kedja av lika korrekt fakta.
Som jag brukar säga - Att ju mer man lär sig, desto mer förstår man, hur lite man vet.

#22 - - Björn i Bromma:

#16
Det finns en annan bra, som även stämmer fullt ut :
"Without deviation from the norm, progress is not possible"
Frank Zappa

#23 - - Anonym:

@Arga Socialdemokraten:, Att ni sossar inte är speciellt bra på att tänka bevisar du själv med dina påståenden.

Innan du beskyller några för något de inte står för bör du själv betänka ditt eget partis bedrifter. T.ex var det en sosse som föreslog just Hitler till Nobels fredspris. För att inte tala om alla dessa oskyldiga människor som sossarna skändade genom bl.a kastrering. Vi talar tusentals oskyldiga.

Så Hr. Sosse tänk innan du skriver dina infantila påståenden.

#24 - - Arga Socialdemokraten:

@Lars,

Hitlerfällan är lätt att gå i, det håller jag med om! Dock så känns det ju i dagens politiska klimat ändå relevant att ta upp den nationella politiken som rådde i bl a Tyskland, men även Sverige och resten av Europa på 20- och 30-talet! Just för att mönstren är så pass lika, då och nu! Som sagt så var ju Hitlers NSDAP ingen extrem-radikal rörelse från början, utan det utvecklades gradvist! Med t ex LePens FN kan man absolut se nationalsocialistiska tendenser idag, även om också de inte alls är extrema? Om de blir det i en snar framtid vet vi naturligtvis inte, men jag väljer helst inte att vänta på svaret till den frågan!

@Anonym

Först och främst har jag aldrig sagt att jag sympatiserar med något parti. S i Sverige är idag står tyvärr ganska långt ifrån den äkta socialdemokratin som jag förespråkar! Så tänk innan...ja, du vet ;)

Sedan tycker jag nästan jag borde ändra min blogg till Hr Sosse, det låter mycket bättre! Tack för tipset!

För det tredje, även om jag inte gilla att läxa upp folk, så nominerade Brandt Hitler, för att han ville satiriskt kritisera den europeiska och tyska politiska utvecklingen. En bra grej enligt mig och hur rätt han hade med att ironisera Hitlers fredsambitioner...för bara några månader senare så visade Hitler hur fredlig han och hans Reich var, mot Polen. Att använder sig av ironi i sådana lägen är farlig, men också briljant, även om det, då som nu, inte förstås av allt för många människor.

För det sista, ja, alla politiska ideologier har gjort horribla dåd genom historien! De följde helt enkelt den normen som rådde på den tiden, tyvärr! Men extrema ideologier, som nazismen, kommunismen eller fascism har, och kommer nog alltid att stick ut rejält! Det är därför man blir lite rädd när högerextrema partier normaliseras så pass mycket i dagens samhällen. Vi borde nu veta bättre

Ha en trevlig helg, herr/fru Anonym

#25 - - Lasse:

#20
Självklart, så säger vi folket, vi vanliga människor som har blivit TVINGADE till tystnad för att kommunismdemokratin har antagits av samlingsparterna -VAD VAR DET VI SA!!!!
Självklart och du ska veta hur underbart härligt det känns när kommunismdemokratin (inkluderar samlingspartierna) inser hur LATA och TRÖGA de varit i sin oerhört korrumperade tolkning av situationen som landet befinner sig i. Sticker inte under stol med stoltheten hur skickliga SD är med att se saker såååå låååång för andra, till och med bättre än regeringspartier, de du!

Förtydligande av kommunismdemokati "en detaljstyrd demokrati baserad på falsk frihet med överstatlig kontroll"

#26 - - Katarina Pålman:

#20
Förstår inte hur du resonerar, att det inte per automatik blir högerns uppfinning (Sen vad är högern, det verkar vara samtliga partier idag med den politik som förs).

Konstigt beteende av vår regering iaf, först slänger de vissa partiers politik rakt i soporna som de sagt är för smutsig, sen plockar de upp samma smutsiga politik som dessutom nu är ännu smutsigare efter att ha legat i soporna. Gång efter gång, herregud det är väl klart att folk ruskar på huvudet och undrar varför de plockar upp en smutsig politik som de själva sagt är för smutsig.

Soporna blir ju inte per automatik renare beroende på vem som plockar upp dem.

#27 - - Arga Socialdemokraten:

@Katarina

det kan jag hålla helt med om! Som Lars sade så beter sig den nuvarande regeringen tyvärr också ganska populistisk. Den sämsta politiken är den som hela tiden svänger åt olika håll...
Själv tycker inte jag att detta rättfärdiga att man då i stället röstar på ett parti som SD, men det rättfärdiga absolut att man kan tröttna på denna politik som förs. SD är i nuläget ändå ganska moderata i en rad olika punkter, om man jämför med en del andra europeiska och populistiska högerpartier. Ändå har SD helt klart nationalistiska och fascistiska tendenser! Och sådana partier tycker i a f inte jag ska få kunna styra regeringar, 85 år efter Weimar Republiken!

Vad vi ser nu är att demokratin, än en gång, håller på att avskaffa sig själv, via passiva och odugliga politiker! Bakom allt står, då som nu, det globala kapitalet. (mer om detta på min blogg i kväll, om någon är intresserad).

#28 - - Anonym:

@Arga Socialdemokraten:, absolut ingen förklaring till illdåden att påstå att de följde tiden. Att sedan fortsätta att pladdra på om högerextrema gör inte saken bättre.

En mycket större fara enligt vår säkerhetstjänst utgör de vänsterextrema. De glömde du helt bort i dina utsvävningar om ingenting. Mer än 100 miljoner döda verkar inte vara något du bryr dig om. Så återigen, du använder samma uttjatade argument, men glömmer bort de verkliga farorna.

Dessutom är du lite försent ute. Fler och fler av de i åsiktskorridoren som du tillhör har börjat vaknat upp och inser att man siktat lite vid sidan av. Så glöm Hitler och prata om Mao Zedong, Pol Pot och dina andra idoler istället. Deras ideologer var och är ett större hot. Fråga Säpo om du inte tror mig.

#29 - - Anders Rydén:

Att prata om tillväxt är väl bara intressant för de som vill ha en växande skattebas?
Vanliga människor tjänar mer på produktivitetsökning i stället, mer för en mindre insats, enkelt uttryckt.
Ett annat exempel, för att förtydliga.
Fram till Palmes tid satsades det på en ökad produktivitet, arbetstiden sjönk och välfärden steg.
Under och efter Palmes tid har det satsats på tillväxt med känt resultat, det har inte blivit särskilt mycket bättre för vanligt folk.
Har vår välfärd ökat i samma takt som BNP sedan 70talet?

Att som Rockström och co. tjata om tillväxt och dess gränser tycker jag är rent trams.
För mig är ökad produktivitet viktigare.

#30 - - EVA:

#26 Härlig sammanfattning av läget i vår "demokratiska"(?) ledning av landet. Det symboliseras mycket med "en slank hon hit, en slank hon dit och en slank hon ner i diket..."
För allas vårt bästa får vi hoppas de kravlar upp ur diket, beter sig som folk, idkar DEMOKRATI och hjälper vårt land ur kaos, även om det är i elfte timmen...

#31 - - Arga Socialdemokraten:

@Anonym:

Du får scrolla upp och läsa en gång till: "Men extrema ideologier, som nazismen, kommunismen eller fascism har, och kommer nog alltid att stick ut rejält!"

Håller absolut med om att den extremistiska vänstern är minst lika farlig som den extrema högern! Den historiska kunskapen har nog alla! Men nu handlade ju debattdelen mer om SD och högern, eller hur? Och just nu är det ju de högerextrema partierna som växer starkast. Man får hålla lite tidsbaserad relevans!

Att kommunisterna och socialisterna är ett lika dystert pack som högern råder det ingen tvekan om. Jag föddes i ett gammalt socialistiskt land, så jag vet!

Sedan undrar jag varför vissa alltid måste ha en sådan nedtalande och aggressiv ton?! Man kan väl föra en debatt med olika åsikter utan att attackera verbalt?

#32 - - tipp:

Från det ena till det andra...Arbetsförmedlingen i en ort utan för Stockholm med ett par hundra anställda anställde ytterligare 16 nya. 15 var invandrare och en var svensk. Se vi kommer att se att anställningen av invandrare kommer att gå med raketfart i fortsättningen.

#33 - - Eschaton:

@Arga Socialdemokraten

Till att börja med så håller jag med dig om att man ska hålla en artig ton och att en del använder alldeles för ohövligt språk vilket är tråkigt.

Däremot ställer jag mig frågande till din beskrivning av SD. Du skriver att de har "nationalistiska och fascistiska tendenser".

På vilket sätt menar du att de skulle uppvisa fascistiska tendenser? Jag har inte sett något av detta.

När det gäller nationalistiska tendenser så hoppas jag att du har rätt eftersom det verkligen behövs i Sverige idag.

Slutligen så skrev du även något om att demokratin håller på att avskaffa sig själv. Jag hoppas att du förstår att SD är det parti som har mest gräsrotskontakt av riksdagspartierna idag och att de på det sättet är det mest demokratibefrämjande riksdagspartiet.

Att de sen skött interndemokratin dåligt på senare år är tråkigt men delvis förståeligt i den snabbväxande och samtidigt hårt mediapressade situation de befinner sig. De är dock inte mindre demokratiska än något annat riksdagsparti i detta eller något annat avseende vad jag kan bedöma.

Svar: Problemet med SD är att partiet och dessa aktiva är en ny krets politiskt aktiva som kommer in och tar åt si en stor del av kakan från den politiska adel som vant sig vid att få ha allt för sig själva. De satte krokben för Reinfeldts maktambitioner. Allt detta är givetvis huvudorsaken till att etablissemanget hatar dem.Vi ser ju idag hur hela västvärldens etablissemang utmanas i snart alla länder vilket givetvis beror på att de tappat kontakt med folket - detta är en demokratins kris.
Jag har hela tiden menat att man borde tagit debatten isf att stoppa huvudet i sanden och hoppas folkets uppfattningar skulle försvinna, SD är ju bara en spegel av vad en fjärdedel av väljarna tycker. Enda sättet att stoppa SD är att få folk att ända uppfattning.
Lars Bern

#34 - - Eschaton:

@Arga Socialdemokraten

Efter ett snabbt besök på din blogg kanske jag ska tillägga att jag inte ställer upp på George Bernard Shaws definition av nationalism.

Jag anser inte att nationalism innebär en tro att ens eget land är överlägset andra. Snarare handlar det om en önskan om att värna det egna landet och dess befolkning.

Detta utesluter inte att man samtidigt kan vilja och verka för andra länders väl. Du kan jämföra det med ett förhållningssätt man kan ha till sina barn - man bryr sig mer om dem även om man samtidigt kan bry sig om andra barn.

Man behöver heller inte anse att ens egna barn är överlägsna andra - de är antagligen sämre än andra barn på en massa saker. Däremot så är dina barn viktigare för dig. På motsvarande sätt kan nationalism komma till uttryck.

Svar: Håller med.
Lars Bern

#35 - - Anonym:

Arga Socialdemokraten: "Sedan undrar jag varför vissa alltid måste ha en sådan nedtalande och aggressiv ton?! Man kan väl föra en debatt med olika åsikter utan att attackera verbalt?"

Inte när du för en debatt som inte är relevant. Om du bara läst på lite om SD snarare än tro på vad du läser i MSM. SD är ett socialkonservativt parti vilket klart framgår om du läser deras partiprogram. Långt från den extremhöger som du klistrar på partiet. Det var inte så länge sedan statsministern gapade om fascister. Nu inför han samma politik, men inte hör jag några fascist-anklagelser.

Den dagen du kommer med relevant kritik så kan vi diskutera. Nu är det bara trams om extremister och Hitler. Vilket gör att du redan där inte kan respekteras.

Det tjatas om rör som var avsedda för försvar, men aldrig kom till användning. Däremot är det aldrig någon som anklagar MP för att deras tidigare språkrör kör på fyllan. Inte bara en gång utan minst två, dessutom dömd för rattfylleri.

Se saken på ett relevant sätt och vi kan diskutera.

#36 - - Katarina Pålman:

#33, 34 Eschaton
Häller helt med dig i #34, Ett visst mått av nationalism måste en fungerande demokrati ha så majoriteten drar åt samma håll.

#33, nä, tycker inte samma lika som dig där ang. ohövlig ton, det är nämligen dags att vi slutar med denna överdrivna anpassning och faktum tillåter oss att både visa och känna känslor när vi reagerar och mår dåligt (självklart inom vissa ramar). Så trött på denna återhållsamma ton som gör att vi istället står och stampar. Se bara hur det set ut nu i vårt land när absolut ingen vill ta ton

#37 - - Arga Socialdemokraten:

@Anonym

Det är roligt att du bara så där bestämmer vad som är relevant eller inte i en debatt :) Det är ett bra argument som är svårt att motargumentera.

Sedan tycker jag det är ganska ensidigt att skapar sig en uppfattning om ett parti eller en ideologi via att läsa partiets egna hemsida och program...Tyvärr läser jag nästan enbart DN när det gäller svenska medier, inte MSN (som jag tror du syftade på...!?). Annars håller jag mig faktiskt mycket till akademiska studier och skrifter. Men allt som inte passar er stämplas väl som lögnens media, eller?

I ett europeiskt perspektiv tycker jag att det är högst relevant att prata om gamla nationalistiska ideologier, för mönstren, som sagt, nu upprepar sig. Dock så håller jag med dig om att alla högerextremistiska partier inte per automatik hamnar i en hitler-roll! Man får anpassa nationalismen till vår tid, så klart! Den har blivit rumsren och har smugit sig sig in i den politiska mitten. Man kan kanske kalla partier som SD i stället för ultrakonservativa? För konservativa är de; de har mycket fokus på traditioner, de är kritiska till jämställdhet och jämlikhet, de förespråkar svenskhet i kulturell mening. Alla dessa ståndpunkter är å andra sidan kännetecknade för högerextrema parter också, så vi är ändå där igen!

Samtidigt är partiet väldigt populistiskt och kan i stort sätt beskrivas som ett en-fråga-parti, frågan om invandringen! Partiet kännetecknas också av en tydlig historisk koppling till fascistiska och nazistiska organisationer! De använder sig också av olika politiska ståndpunkter från både vänster och höger, vilket också gör att partiet är populistiskt!

En förståelse av sådana politiska partier kräver en historisk
förståelse av kontinuitet och förändring av rasismen som ideologi, inte minst skiftet från biologisk rasism till kulturell rasism och att den förståelsen försvagas om rasismen som ideologi begränsas till nazism. Och där har vi då Hitler-fällan som Lars så träffande pratade om! Här riktar jag också kritik mot mig själv!
Men man måste förstå att den högerextrema ideologin så klart förändras med tiden, men att den ändå finns kvar och växer igen idag!

Sedan finns det en rad olika exempel på hur många...ska vi säga ifrågasättande partimedlemmar och politiker SD har! Järnrör-grejen var nog en av de mindre oroväckande av dem!

#38 - - Anonym:

Jag läser bara DN. Stackars vilseledda människa.

#39 - - Arga Socialdemokraten:

@Anonym

Ja, jag antar att diverse forskningspublikationer också gör mig vilseledd :) Som sagt, allt som inte passar in i bilden är ju propagandistisk media :)

Och efter ditt starka motargument så vill jag gärna avsluta denna debatt, som faktiskt hamnade lite utanför kartan, med tanke på det egentliga inlägget!

Tack och hej

Upp