Ser vi början på ett Tredje Världskrig?

Det huvudlösa anfallet på Irak för tolv år sedan har triggat en utveckling som världssamfundet är på väg att tappa kontrollen över. Avslöjandet av desinformationen om förmenta massförstörelsevapen som föregick anfallet, underminerade redan från början den moraliska grunden för USA:s agerande. Det amerikanska misslyckandet i Irak visade att det går att sätta käppar i hjulet för världens största militärapparat, precis som Viet Cong några decennier tidigare lyckades göra. Många insåg plötsligt att det var möjligt att störta de härskare som dittills haft utvecklingen i den här krutdurken under kontroll. Revolutionen i Iran tidigare, talibanrevolten i Afghanistan, anfallet på Irak och nu revolterna i Tunisien, Libyen, Egypten, Syrien och senast Jemen har satt eld på hela regionen.

Under ytan finns miljontals testosteronstinna, maktlösa och frustrerade unga män utan jobb som kan ge dem en vettig utkomst. I dessa samhällen där de bäst ställda kan hålla sig med fyra hustrur, har många av dessa unga fattiga män inte ens en chans att hitta en kvinna att dela livet med. Västvärldens och speciellt USA:s framfart i regionen till stöd för ländernas härskarklass, har skapat ett hat mot hela västvärlden och vårt sätt att leva. De här männen har hittat sin tröst hos islams mullor som skickligt utnyttjat frustrationen för att skjuta fram sina positioner. Det började i Iran redan år 1979 och har sedan rullat vidare.

Det muslimska prästerskapet har steg för steg skjutit fram sina maktpositioner. De har erbjudit de frustrerade unga männen en identitet och löften om ett paradis med massor av oskulder för de som dör för sin tro i det heliga kriget – jihad. Mullorna har förvridit huvudet på alla dessa unga män och fått dem att längta efter jihad-döden. Många av dem har utbildats i koranskolor och lever i en social miljö där det är helt ok att ta för sig av frigjorda kvinnor som exponerar sina kroppar. Länder där kvinnor börjat kunna frigöra sig, har plötsligt tvingats gömma sina kvinnor under tält igen.

Resultatet av hela den utveckling som skett i norra Afrika och hela Mellanöstern är en livsfarlig ansamling av hat och motsättningar. Precis som Europa på 15- och 16-hundratalet slets sönder av kampen mellan katoliker och protestanter, slits nu Mellanöstern sönder av kampen mellan Sunni och Shia. Skillnaden är att vapnen är effektivare och människorna fler, så blodbaden blir oerhörda.

Det faktum att det ekonomiskt dominerande landet i regionen – Saudiarabien nu börjat engagera sig millitärt i konflikten innebär en markant farlig upptrappning. Ryad kommer aldrig att acceptera att Jemen blir shiitiskt. Mycket tyder på att Saudierna under den nya kungen inte längre litar på att USA kan garantera stabiliteten i regionen. USA:s färska uppgörelse med Iran misstros säkert starkt i Ryad. Det muslimska inbördeskriget har blivit mycket farligare och det är bara en tidfråga innan någon detonerar en atombomb.

Mycket tyder även på ett närmande mellan Israel och Saudiarabien tillsammans med de sunnitiska oljestaterna, något som den obegåvade svenska regeringen inte fattat. Detta förklarar hur Löfven och Wallström kunde göra en så flagrant diplomatisk felbedömning, när de bröt med Israel. De trodde i sin enfald att Wallström skulle tas emot med öppna armar vid arabmötet. Det är beklämmande att man inte begriper att, när Saudiarabien inte kan lita på USA längre är Israel en lämplig bundsförvant. Israel är bitter fiende med Iran och det Iranstödda Hamas och det har en dokumenterad militär förmåga och kärnvapen. Israel hotar inte Saudierna, så i Ryad ses de sannolikt som en tillgång i regionen.

Problemet med den infekterade religionskonflikten mellan Sunni och Shia är att om hatet dem emellan är stort, så är hatet mot västvärldens lössläppta livsstil och kristendom större. Krigandet har skapat en enorm humanitär katastrof med milliontals familjer på flykt, varav många hamnar i det kristna Europa. Flest hamnar i det av godhetens högmod styrda lilla Sverige. Här växer deras söner upp i utanförskap och arbetslöshet. Deras enda chans att hitta en identitet och självaktning, går ofta genom deras muslimska religion. Det förstärker utanförskapet och omöjliggör många gånger en verklig assimileringen.

Hatet mot Europas samhällen växer. I det längsta har västvärldens politiska etablissemang inte velat se vad som händer. Det har dock deras väljare, vilket förklarar framväxten av en rad invandrarfientlig politiska partier i Europa. Ryssarna och Putin har länge sett faran och har varit tidiga med åtgärder för att skydda sig, vilket renderat dem kritik från västs naivare ledare.

Här är vi idag. De som försöker släta över hatiska terrordåd i kristna länder (nu senast i Paris och Kenya) med att det inte har med religioner att göra är naiva. Det som sker har sina rötter i den religiösa fostran som unga muslimska män fått i sina moskéer. Och vad värre är, den skoningslösa av religionen sanktionerade våldsmentaliteten smittar av sig på instabila identitetssökande etniska europeer. Många konverterar och ansluter till sunnitiska ISIS för att tillfredställa sitt behov av spänning genom att delta i det heliga kriget.

Risken för att det religiösa inbördeskriget mellan Sunni och Shia skall smitta av sig och bli ett flerfrontskrig även mot kristenheten är överhängande. De kristna ledarna har hittills inte velat fatta vad som sker och man har reagerat svagt på de folkmord som är riktat mot Mellanösterns och Afrikas kristna. I dagarna har dock påven börjat reagera på utvecklingen med stor oro.

Världen står på randen till en ny världskonflikt. USA som skulle kunna fylla en stabiliserande roll styrs av en svag narcissist som mest ägnar sig åt frågor som skall ge honom ett vackert eftermäle. Han kommer att få ett eftermäle, men som den odugliga president som likt Neville Chamberlaine släppte lös ondskans krafter med sin fåfänga och obeslutsamhet. EU saknar ett ledarskap värt namnet och vår egen regering lever i det förflutna och fattar inget.

Vi lever sannerligen i en mycket farlig tid. Det är tid för allvarlig eftertanke.

Demokrati | Islam, Israel, Obama, Saudiarabien, USA | |
#1 - - Eje Collinder:

Ett kärnvapenkrig ligger kanske närmare? Nato är en amerikansk skapelse, som idag stödjer USAs aggressioner i olika länder och det amerikanska imperiets syften. Nu, när många länder i Europa anslutit sig till USAs krigsplaner mot Ryssland, måste väl Ryssland rikta sina kärnvapen mot de europeiska huvudstäderna?
Sedan 1991 har Ryssland sällan deltagit i krig, medan USA-NATO dödar i krig nästan varje år. Vad är målet för den rådande västliga hat-propagandan mot Ryssland? Ett nytt världskrig?

#2 - - Johan Tisell:

Jättebra och intressant!

Men du bör inte skriva "invandrarfientliga", utan "invandringskritiska", annars spelar du röd-göna maffian i händerna.

#3 - - Benny:

I stort sett en helt korrekt analys! Problemet med USA är att man har en "lame duck" i Vita Huset som dessutom saknar ryggrad och förmåga att inse faran.

#4 - - Björn i Bromma:

Utvecklingen i Mellanöstern och Nordafrika med starka religiösa undertoner och hatet mot västliga demokratier är onekligen oroväckande. Det påminner om början av det 30-åriga kriget på 1600-talet med likvärdig barbarisk nivå. Gustav II Adolf sade då: "Så är sakerna så vitt komne, att alla de krigen uti Europa föres, är blandade uti varannan och vordne till ett".
Om man byter ut Europa mot Mellanöstern + Nordafrika så blir det principiellt detsamma.
"Historien upprepar sig aldrig, men den rimmar"
Mark Twain

#5 - - Conlon:

Jag kan varmt rekommendera Samuel Huntingtons "Clash of civilisations" för den som vill förstå vad som nu händer i världen.

#6 - - Lennart Granqvist:

#1.
Eje,jag tror att du undervärderar Rysslands avsikter.
Ryssland för ingen kvartalspolitik.
Ryssland har bara strategiska mål varav det främsta målet är att skydda sina gränser.
Det som sitter djupt i den ryska folksjälen är minnet av alla invasioner av Ryssland allt från Djinges Kahn till
Adolf Hitler.
Vidare är ryssarna mästare i vilseledande och överraskningar.

Att bomba Europas huvudstäder är inga strategiskt mål,
Ryssland har genom sin politik i Mellanöstern och som medlem i Säkerhetsrådet nåt sitt mål,dom har fyllt EU med muslimska flyktingar som ruinerar EU:s välfärdsmedlemsstater.
Att som Sveriges korkade regering gör,att inte deltaga i minnesserominin i Moskva är en ovänliga handling.
Sverige behöver i dagsläget vänner ,inte ovänner.

#7 - - Bengt Söderberg:

En elegant och trovärdig analys av Lars Bern. Slutsatsen skrämmer.

#8 - - Mats:

Jag tycker du är lite bisarr Lars! Du har en "hang up" vad gäller USA som jag tycker är ohälsosam. Jag har skrivet tidigare att Bo Hugemark sammanfattat läget vad gäller Putin i Axess bra. Putins kleptokrati är sjuk. USA är INGEN monolit. Man kan läsa Polacks Gathering storm beträffande Irak. Annars innehåller faktiskt Wikipedia en hel del. Om man vid fridykning förlorar känslan för vad som är upp eller ner så kan man släppa ut lite bubblor för att ta reda på det. Gör det!

Svar: Jag vet att kritik av USA är tabubelagt i vida kretsar, så även hos dig tydligen. Du avslöjar dina känslor med ord som bisarr och "hang up" som ju inte ger ngt i sak utan bara avser att försöka förminska mig. Icke desto mindre är det nödvändigt att kritiskt granska USA och presidentens bakomliggande motiv i dagens situation. Jag förstår inte varför du drar in Putin som inte hade med detta inlägg att göra.Det vore mer fruktsamt om du kom med synpunkter i sak på det jag skrev, det kanske skulle föra diskussionen framåt och öka förståelsen. Om jag har fel är jag inte sämre än att jag kan ändra mig - så vad var fel i min artikel? För du menar väl inte att USA:s fiasko i Irak varit en framgång?
Lars Bern

#9 - - Lasse:

Titta på Bitter Lake av Adam Curtis på Youtube, en dokumentärfilm från BBC. Där knyts trådarna ihop på ett skrämmande sätt och resultatet är den värld vi har fått nu.

#10 - - Göran:

Iran har inga kärnvapen. Iran är också det mest toleranta muslimska landet som vi glömmer bort. Är det något muslimskt land vi ska känna minst oro för är det Iran.

Jag har lite svårt att förstå mig på de som måste hantera värden i svart och vitt. Är Ryssland och Putin svart då måste USA vara vitt. Kan inte båda vara svarta och det samtidigt? USA har skapat en oerhörd instabilitet i den muslimska världen och det vägs inte upp av att Ryssland är elaka.

Nationsbyggande har aldrig fungerat och det är naivt att tro att det går att kullkasta en diktator och sedan bygga en ny nation i spillrorna. Är det något land som har bevisat det gång på gång är det USA. Men, det är klart. Nästa gång går det.

#11 - - Maria:

Som en analytiker sa i fransk tv: Enda sättet för västvärlden att freda sig för terroristhotet (och kanske islamhotet överlag) är att liera sig med Ryssland. Inte att motarbeta Ryssland som man gör i dag. EU och NATO går över gränsen när man vill ansluta Ukraina till EU. Låt Ukraina vara Rysslands intressezon. Vidare gör USA misstaget att man vill samarbeta med en stat, men staterna Irak och Somalia är alltför svaga. Kunskaperna i väst om klansamhällen är allför bristfälliga.

#12 - - tipp:

En liten detalj:
Någonstans läste jag att Neville Chamberlain inte var den godtrogne nollan som han gjorts till i efterhand. Tack vare en god underrättelseverksamhet och bra ambassadpersonal så visste han mycket väl vad som hände. Men problemet var pressen och kultureliten som aldrig kunde se riskerna utan bara predikade fred och nedrustning. Och Chamberlain liksom alla andra politiker ville bli omvald. Det är i så fall precis som här nu. En rad ryggradslösa politiker som inte klara av att vara ledare utan är simpla följare.

#13 - - Nordtomta:

Lars Bern: beträffande din analys av islamismen/Europa tycker jag att den är mitt i prick. Rekommenderar intervju av Brother Rashid med Daniel Pipes - ( har hämtat den från Snaphanen.dk )- https://youtu.be/BdLoLz_Pd34
I intervjun menar den senare att motståndet mot islam i Västerlandet växer snabbare än islamismen. Pipes anser också att Europa allteftersom kommer att gå i strid mot islam och att USA förhoppningsvis lär sig av striden att hitta andra vägar än inbördeskrig för att bli av med det islamska oket.

#1: Det låter som om du är examinerad från Leninakademin med högsta betyg, bra jobbat! Nato är betydligt mer än en "amerikansk skapelse", men det krävs historiska kunskaper och insikter i desamma för inse det. Vet du - och bloggens innehavare - att Putin hotade Danmark (!) med kärnvapen strax innan Påsk? Givetvis att den ryska björnen dagligen och stundligen hotar de baltiska länderna med samma öde som Ukrainas... Kan verkligen inte de tidigare ryska/sovjetiska underlydande staterna vilja/längta efter/åstunda oberoende från Ryssland i dina ögon?

Jag tror att samma längtan efter oberoende av Ryssland - vår historiska och traditionella fiende nr ett - ligger bakom det Sverige som fanns när jag växte upp (och som våra politiker är så snabba med att förkasta på skräphögen till förmån för tiggare och sociala turister från mindervärdiga samhällen; jo jag menar vad jag säger - jag är i alla fall ingen kultur- marxist eller relativist!)

#3; Tyvärr är Barack Obama ingen lame duck. Han fortsätter med det han satte sig före när han tillträdde: att fundamentalt förändra det USA som han avskyr och underkänner. Visst är han en narcissist, som Lars Bern brukar säga, men dessutom en som inte skyr några medel att förstöra kapitalismens och den fria marknaden samt demokratins högborg.

#11; Att Västvärlden inte förstår sig på klansamhället har du verkligen rätt i. Det är minst 1000 år sedan vi i Europa hade en smula kvar av det medan exempelvis Mellanöstern helt styrs av klanerna. Att Västeuropa skulle liera sig med Ryssland under Putin anser jag vara otänkbart, en katastrof. (Putin och Obama är av samma skrot och korn: odemokratiska totalitära typer med kleptokratisk syn på världen ikring sig.)

#10; Hur sjutton kan du få till det att Iran är "det mest toleranta" av de muslimska samhällena? Vi talar nu inte om enskilda perser här, utan om landet med ledarna (ayatollan själv) som varje vecka i samband med fredagsbönerna gastar "Död till Amerika" "Död till Israel". Och som säger att "oavsett vilket ska Israel utplånas". Hur/på vilket sätt/var är dessa uttryck tecken på tolerans? Och att Iran "inte har kärnvapen"... Nu, efter Obama/Kerrys "avtal" vet vi att Iran garanterat kommer att ha kärnvapen inom 2-3 månader alt 10 år - allt beroende av hur Iran kommer att åtlyda reglerna i avtalet.
Nordtomta

#14 - - Håkan Broström:

Jo Lars! En del läser in det du inte har sagt i inlägget och vänder på de svenska insatserna i det Ukraina som ritades in på kartan som delstat av företrädesvis ryssar efter WII och gränsen till Ryssland gick vid Dnjepr och rakt söderut och Kiev tillhörde Ryssland sedan 1700-talet! Krim var det ryssar som försvarade och där har det inte bott några "ukrainare" utan en spillra av "tatarer" som kallades "tattare" och var ryska spioner eller "sågfilare" då det passade vokabulären och rysshatet! Det var Chrustjov som ritade in Krim 1956 i delstatskartan.

Nordtomta och jag har nog olika uppväxter då min farfar satt i Storsien och hade nog arkebuserats om det gått annorlunda i Stalingrad! Eller brunnit inne i baracken likt hans kollegor gjorde då Norrskensflamman sprängdes och brändes ner!

Baltikum gick fort att inta för tyskarna och tyskarna togs väl emot och utanför Riga fanns ett utrotningsläger som hette Salaspils som utrotade slaver och de baltiska lägervakterna rodde ytterst fort över Östersjön efter Stalingrad!

Då gick nog inte Nordtomtarna och skråderade att ryssar var deras fiende nummer ett! Gapandet fastnade i halsen! Nu gapas det igen!

Om Danmark tillhör NATO och hade hög svansföring i kriget mot Irak med Fogh Rasmussen i spetsen och installerar teknik som styr kärnvapen i Östersjön får de finna sig i att slås ut av kärnvapen vid ett storkrig! Ytterst enkel logik!

På samma vis blir det med Sverige om vi överflygs av kärnvapenbestyckade kryssningsrobotar på låg höjd som kommer från den långa norska kuststräckan! Poff! Militär logik bygger likt schack på hotet! Och att slå till och slå ut all elektronik och befolkningscentra! Inga bondeoffer utan mot Hufvudstaden efter det att EMP från en BOMB högt i det BLÅ sett till att JAS-planen inte kan lyfta! Om de kallar sitt försvar för krig mot Ryssland i händelse av ... ett anfall från NATO. Krig är fred, okunnighet är styrka!

Vi som kan vår fysik VET att Lars Berns slutord GÄLLER!

#15 - - Maria:

"Det som sker har sina rötter i den religiösa fostran som unga muslimska män fått i sina moskéer." Ja och nej. Det finns ganska mycket som tyder på att förstagenerationens muslimska invandrare inte är radikala. Deras barn kanske inte har gått så mycket i moskén, men de är givetvis uppvuxna i en muslimsk subkultur i ett omgivande sekulariserat samhälle. Det finns vidare mycket som tyder på att radikaliseringen sker inte i den stora moskén utan via internet och rekryterare.

#16 - - Tallis:

Är det inte så att det snarare är det "militärindustriella komplexet" som styr över krigen som väst är inblandade i än speciella nationer? Det är bara att följa pengarna.

Svar: Inte uteslutet!
Lars Bern

#17 - - Mats G:

Du ligger väldigt rätt Lars. En sak jag skulle vilja tillägga är att det är Dick Cheney & Co som är masterdesigners för att vi har hamnat där vi hamnat. Speciellt Dick Cheney. De hade en politisk vilja att destabilisera persien/mellanöstern/arabvärlden. Som vanligt så har allt gått överstyr och det hela har fått sitt eget liv. Det definitivt eskalering just nu. Man kan väl lugnt säga att den arabiska våren har åkt på en snedtändning.

De finns en hel del krafter som vill tillbaka till den gamla goda tiden. Innan murens fall. Tillbaka till kalla kriget. Det fanns en stabilitet i det som saknas idag. Rörligheten var mer begränsad och man visste vem fienden var. Livet tedde sig lite enklare då. En sak är säker. Arabvärlden är inte mogna för demokrati. Det är diktatur eller teokrati som gäller.

Om det är en Islamiskt inbördeskrig vi ser så lär de spridas. De enda förlorarna är Islam självt.

#18 - - Åke i Sörmland:

Kolla in på bloggen henrymakow emellanåt. Han har svidande sannaingar att ta del av

Upp