Godhetspsykosen

 

Det svenska samhället faller sönder till följd av att det drabbats av en kollektiv godhetspsykos som snart har fått hela landets etablissemang att tappa kontakt med verkligheten. När vi lyssnar på nyheterna i svenska Public Service får vi numer dagliga bevis för ett patologiskt tillstånd som blir allt djupare och som på allvar hotar stabiliteten.
 
Jag lyssnade häromdagen på programmet Nordgren&Epstein i P1 där de två unga kvinnorna Hanna Wagenius som är ordförande för Centerns Ungdomsförbund och Therese Johansson från organisationen Ingen människa är illegal blev intervjuade. Programmet handlade om Europas flyktingproblem. På numer vanligt svenskt maner tävlade damerna i godhet. Det fanns ingen ända på hur väl de ville alla världens fattiga som är på flykt.

Alla gränser måste bort och vårt samhälle måste stå helt öppet för alla fattiga stackare som vill komma hit. Vår medelklass får maka på sig och släppa till av sin levnadsstandard för att försörja de som kommer och erbjuda dem husrum. Och det finns ju massor av kapital som borde kunna användas för att försörja flyktingarna, menade de svenskt goda damerna. Programledarna försökte ställa några frågor om hur detta skulle kunna genomföras. Svaren var väldigt typiska för vårt sjuka samhälle – total brist på kontakt med verkligheten. Gå gärna in och lyssna.

Sverige har sakta men säkert glidit in i en allvarlig masspsykos, där våra ledare inom politik, kultur, media och även näringsliv allt mer tävlar om vem som kan vara godast. Jag vet inte säkert när det här fenomenet började, det går säkert flera decennier tillbaka. Allt fler ledande medborgare har dock smittats av psykosen och de är nu en så stor andel av alla våra makthavare att samhället inte längre går att administrera. I Tyskland har man ett namn på detta tillstånd hos människor – Gutmenschen.

Psykosen blev helt tydlig vid utrikesdebatten i februari år 2013 då Carl Bildt utropade lilla Sverige till en stormakt – en humanitär stormakt. Den deklarationen markerar punkten i vår historia, där den svenska statsmakten tappade kontakt med verkligheten och började drömma. Tillståndet blev patologiskt i valrörelsen när statsminister Reinfeldt kände att han tappat greppet och patetiskt vädjade till folket att öppna sina hjärtan – dvs inträda i hans och de övriga politikernas masspsykos.

Var observant nästa gång ni sätter er framför TV:n eller vid radioapparaten och lyssnar på nyheterna i svensk Public Service. Lägg märke till alla som vill visa vad goda de är och att ingen verklighet får hindra oss från att vara godast i världen. Men hur goda är alla dessa Gutmenschen egentligen? Godheten tar sig ofta uttryck i en tävlan om vem som kan vara generösast – med andra människors pengar, precis som damerna i Nordgren&Epstein. Hur mycket av sitt eget överflöd är dessa Gutmenschen beredda att satsa på sin godhet. Börja t.ex. med att titta var de bor, hittar ni någon av våra ledande Gutmesnchen i landets utanförskapsområden och no go zoner?

Politikernas godhet är sammanfattad i något som kallas den demokratiska värdegrunden som inte har med demokrati att gör, utan rör sig om den största inskränkningen i demokratin sedan rösträtten infördes. Enligt den är allt ifrågasättande av den patologiska godheten förbjudet. Den missnöjda folkrörelse i form av SD som växer fram mot den här inskränkningen av demokratin i godhetens namn, har kommit som ett brev på posten för de goda. De kan nu tävla i indignation och fördömanden av dessa förkastliga människor.

Fredrik Reinfeldts glödande hat mot alla 800.000 väljare som svek de goda och röstade SD gick inte att ta miste på. Inte en tanke på att det kunde vara något fel på hans egen förmenta godhet och generositet med sina landsmäns tillgångar. Med Reinfeldt som arkitekt har alla goda politiker nu gått samman för att visa vilka som är goda och vilka som inte är det i något de kallar Decemberöverenskommelsen.

Godhetspsykosen omfattar hela den politiska klassen och deras omgivning av kultur- och mediefolk. Alla fasta värderingar är i upplösning i en total värderelativism. Man skall kunna vara lika god mot en lågavlönad ensamstående mor, en rumänsk tiggare och en stackare som utkämpar sitt jihad för Islamiska Staten. Fundera på mot vilka de godas tolerans är störst - mot IS jihadister eller Sverigedemokrater?

Det är på något sätt ett ödets ironi att de goda politikerna tagit alla pengar som skulle gått till landets försvar till sina goda gärningar. Gärningar som är på väg att helt ruinera och destabilisera landet, så att det snart inte finns något kvar att försvara. Landets flagga har t.o.m. börjat betraktas av de goda som en fascistisk symbol.

Demokrati | Carl Bildt, Reinfeldt | |
#1 - - Gunnar Hovstadius:

Sa sant som det ar skrivet. Tyvarr saknar manga formaga att extrapolera och se vart den nuvarande utvecklingen leder pa (ganska kort) sikt. Den daliga kunskapsnivan I skolorna gor inte saken battre. Att kunna lasa ett diagram ar det val bara ett fatal pa N och IB linjerna som klarar av. I stallet lar man sig en massa flum av typen vi ar en "humanitar stormakt". Kanske losningen blir att Putin invaderar och satter stop for vansinnet?

#2 - - Peter L:

Jag har under några år ropat mig hes efter svensk intelligentias ansvar och engagemang för den politik som förs.
Med begåvning och bildning kommer ett ansvar för samhällets styrning som är långt större än att bara rösta.
Om svensk intelligentia tagit sitt ansvar för 30-40år sedan och kvävt detta kulturmarxistiska PK-barn i sin linda hade vi idag sluppit den här debatten och i stället faktiskt kunnat hjälpa människor i nöd på ett effektivt och säkert sätt.
Och med ett intakt industrisamhälle som motor i landet.
Det är inte bara svensk media som är att klandra för utvecklingen, även skolsystemet hela vägen upp till universitetsnivå samt stora delar av näringslivets makthavare behöver fundera på om de kunde handlat på ett annat sätt eller om de bara låtit sig svepas med av de politiska strömningarna enl. minsta motståndets princip.
Så som utvecklingen nu framskridit är jag tyvärr mycket pessimistisk om vår framtid.
Den svenska kultur som ledde fram till världens högsta levnadsstandard, bästa skolsystem, flest patent/invånare, mest diversifierade industri och ett samhälle i stort sett utan större motsättningar är för alltid borta och kommer inte att kunna återskapas på många generationer, om ens någonsin. De förutsättningar, politiskt och socialt som var grunden återkommer inte.
Återstår att försöka göra det bästa av situationen, vilket är att svensk intelligentia MÅSTE gå in i debatten och sortera ut begreppen och klargöra de faktiska förhållandena. Våra politiker har målat in sig i ett hörn och kommer inte ut därifrån utan hjälp.
Hjälp dem!

#3 - - Cosmik Debris:

Jag vill börja med att återknyta till en passage i din text:

"Hur mycket av sitt eget överflöd är dessa Gutmeschen beredda att satsa på sin godhet. Börja t.ex. med att titta var de bor, hittar ni någon av våra ledande Gutmeschen i landets utanförskapsområden och no go zoner?"

Jag har de senaste två åren roat mig med att kolla upp alla "goda" människor som antingen rasar över SD eller talat sig varm för en obegränsad invandring.

Word-filen är nu 60 sidor lång och innehåller gräddan av svensk godhet och till dags dato ungefär 350 namn.

Det slår aldrig fel. Har man extrema och toleranta åsikter om invandringen bor man på Söder, i Vasastan, Billdal, Täby, eller skyddat på Onsala m.m.

Dessa människor skulle tjäna en slant om de sålde sitt boende och flyttade till Rinkeby eller Husby. Det skulle bli en rejäl slant över.


Med det gör man inte. Varför om nu invandringen är en sådan välsignelse och fantastisk möjlighet?

#4 - - Mats R:

Som den besserwisser jag är, så vill jag först påpeka att du råkat missa att det inte stavas Gutmeschen utan Gutmenschen (hoppas detta påpekande ursäktas, då det inte är illa ment). För övrigt tycker jag att det här är en väldigt angelägen postning, för det innehåller saker som jag själv funderat över. Jag är intresserad av psykologi, men har ingen som helst utbildning i ämnet, däremot har jag väl en viss naturlig fallenhet för det och har läst en del på egen hand plus lärt mig en del under min drygt 60-åriga levnad. Jag vet inte om "psykos" är den bästa beskrivningen av gutmenschismen. Kanske är det snarare så att det rör sig om personer som är väldigt omogna och som dessutom inte har så stor erfarenhet av samhället och dess verklighet. När de plötsligt konfronteras med "läskiga" saker, typ fattigdom, hatiska inställningar, hårda motsättningar osv, så tar de sin tillflykt till en Hollywoodkristet färgad låtsasvärld, där man kan indela människor och företeelser i "goda och onda" och på så vis rationalisera och begripliggöra det man upplevt. Att man vill vara god är väl ganska självklart, för vem vill vara ond? Att man inte förstår ekonomiska sammanhang är också självklart, är man mentalt på barnstadiet förstår man inte pengars värde och att resurser kan vara begränsade. Därför är också vänsterns budskap så lockande för de här individerna, man behöver bara hänga med så är man på den goda sidan, någon eftertanke behövs inte, som del av ett kollektiv behöver man inte tänka utan kan låta sina känslor flöda (detta gäller, som var och en förstår, även högerextremister, ja, alla typer av extremister, alltså även religiösa) . Att det sedan finns betydligt smartare personer som ser sådana här personer som nyttiga idioter är en annan sak. Och ja, jag erkänner villigt att jag är en prussiluska, alltså en sån där hemsk glädjedödare som frågar vad saker kostar, saknar spontanitet, tänker när jag skriver och agerar, försöker undvika att lukta rövsvett och att kränka andra människor, försöker få saker att fungera, har inga problem alls med att umgås med personer med annan etnisk bakgrund (tänker faktiskt aldrig på sådant) och är alltså helt oacceptabel i vänstersammanhang. Och det ser jag som en merit!

#5 - - Inge Bolin:

Uppdrag Granskning i går kväll var ett bra exempel på denna godhet där man avhandlade problemet att många Muslimska ungdomar särskilt i Göteborg lämnar Sverige för att kriga med IS och liknande terororganisationer. En politiker i Göteborg intervjuades och visade en helt liknöjd attityd till detta. I programmet framfördes liknelse mellan att svenskar deltog i spanska inbördeskriget och i finska vinterkriget och detta engagemang för IS.

#6 - - Lennart Andersson:

Det står fullt klart för mig att dessa godhetsapostlar är feletiketterade,en mer korrekt etikett är djävulens apostlar.

#7 - - bom:

Det har trillat bort ett N i GutmeNsch för Dig (det kan ha varit jag som introducerat ordet här på Din eminenta blogg därav följer visst ansvar att lägga "näsan i blöt" urschäkta därför interventionen!).

#8 - - Gunnar Strandell:

Härlig timing!
På radion berättar man nu 8:40 att definitionen av "tönt" och "nörd" skrivits om av akademien, för att ta bort deras negativa betydelse.

#9 - - Observator:

I Sovjet hade man väl grundlagsenligt all mänskliga fri- och rättigheter, så länge man inte hade åsikter som kom i konflikt med den rådande värdegrunden. Då fick man problem med karriären, ens barn fick inga utbildningsplatser, man hamnade sist i bostadskön eller man förlorade jobbet. I värsta fall hamnade man i läger eller blev sinnessjukförklarad – beroende på om det var före efter Stalins död. Jag tror inte någon sovjetmedborgare skulle känna sig vilsen i dagens Sverige!

#10 - - Clas:

Man bör kanske undvika att att beskriva andras åsikter som sjukdomar: godhetspsykos, xenofobi, islamofobi osv. Sjukdom är något som definitionsmässigt är oönskat, i någon mening felaktigt. Förutsättningarna för en konstruktiv dialog tror jag blir bättre om man undviker sjukdomsetiketterna.

Svar: Jag tror faktiskt att Sverige drabbats av ett kollektivt vansinne som jag inte finner någon bättre förklaring på än att det är en psykos. Kom gärna med en bättre beskrivning.
Lars Bern

#11 - - Per-Olof Persson:

Real BNP per capita har sjunkit under åren 2007-2014. Tino Sanandaji skriver om detta:

http://www.tino.us/2015/04/det-gar-inte-bra-for-sverige/

Fortsätter real BNP per capita att sjunka blir det förr eller senare nedskärningar inom välfärdssektorn. Problemen beror på:

1) Befolkningen ökar (pga av invandring) i större utsträckning än antalet arbetade timmar.

2) Produktiviteten per arbetstimme ökar endast med 0,2 %. (Kan bero på att industriarbetena försvinner och att en lågproduktiv offentlig sektor dominerar arbetsmarknaden.)

3) Investeringarna per anställd är för låg. (Investeringar görs endast om den långsiktiga avkastningen på dessa är tillräckligt hög. Skatter, regleringar och politiskt klimat gör att risken är för hög.)

#12 - - Christina Lindeqvist:

Intressant resonemang! Men irriterande att du stavar fel, det ska vara "Gutmenschen" med ett m. Jag är sån där språkpolis ibland. Men ordet är viktigt och jag vill läsa det rätt stavat. Och för övrigt har denna godhet sin rötter i 70-talet, det är min övertygelse, jag var med då och jag kände av det och jag drabbades. Sen har det kommit och gått och nu exploderat – möjligen på grund av de nya moderaterna, som tog över vänsterns godhetsambitioner liksom de tog över och modifierade ordet "arbetare" och "arbete"– och detta provocerar...och vi måste alla tänka om rejält nu. Vi sitter i en stor moralisk knipa.


Svar: Så är det när man är ordblind, tack för påpekandet.
Lars Bern

#13 - - Christina Lindeqvist:

Ursäkta, ett n ska in i ordet: Gutmenschen. Jag skrev fel där! ;)

#14 - - Urban Sandberg:

Bra skrivet. Tilläggas kan att (eftersom vi snart är där) vi inte längre kan hantera en skolavslutning som vi vill. Aja baja om den förläggs till kyrkan vilket för många varit en tradition.

Svar: Konstigt eftersom Svenska Kyrkan anslutit till tokigheterna genom att i godhetens namn öppna sina armar för en religion i vars namn det begås folkmord på kristna.
Lars Bern

#15 - - Jan Ivarson:

Om några år när landet kollapsat och verkligheten trängt sig på, kommer vi förhoppningsvis erfara hur eliten tävlar med artiklar om varför det blev som det blev. I vackra ord får vi förklarat varför Sverige inte kunde frälsa världen och införa världsgodhet och allas lika värde. Man kommer analysera varför Sverige inte kunde inringa skattebetalarn och krama mer ur dem för att försörja alla behövande som strömmade in. Vi får höra att eliten var kritrisk men fick komma till tals. Man kommer fråga sig vem som införde backventiler i landets gränsövergångar, öppna inåt och stängda utåt för skattebetalarna.

Se idag vad se säger som vinner miljoner på TV-lotter!
De flesta skall resa. I förra århundradet hade de köpt fritidshus. Färre vill ha fritidshus med arbete och beskattning och risk för att de skall beslagtas för att bli invandrarbostäder.

#16 - - Tobbe:

Läs och reflektera över nedanstående lilla mästerstycke så förstår ni varför det har blivit som det har blivit i Sverige idag.

http://harmful.cat-v.org/people/basic-laws-of-human-stupidity/

#17 - - Солжени́цын:

Det är som någon här påpekar djup psykologi som förklarar det som idag sker. Två saker.

För det första är det som sker idag ett resultat av den "hemliga" regering som styr det mesta bakom kulisserna. Det är inte jag som säger det utan den synnerligen högt ansedde psykologen Edward Bernays, svåger till Sigmund Freud. Här är ett citat:

”Den medvetna och intelligenta manipulationen av de organiserade vanorna och åsikterna av massorna är ett viktigt element i det demokratiska samhället. De som manipulerar denna osynliga mekanism i samhället utgör en osynlig regering som är den sanna styrande makten i vårt land. Vi styrs, våra sinnen gjuts, våra smaker formas, våra idéer föreslås, i vid bemärkelse av män vi aldrig hört talas om. I nästan varje handling av våra dagliga liv, vare sig det gäller politik eller affärer, i vårt sociala uppträdande eller vårt etiska tänkande, är dominerade av de relativt få antal personer som förstår massornas mentala processer och sociala mönster”.

Så tro inte att det som idag sker i hela västvärlden och säkert snart i övriga världen också har något med naiva politiker att göra. Politiker kan inte springa i motvind om de vill komma först.

För det andra. Vi ser en enorm skillnad i just vad människor röstar för och säger i allmänhet och hur de agerar i den nära världen. Det beror på en enkel kostnads- och intäktskalkyl. Det kostar inget för en politiker att vara god på väljarnas bekostnad. Det kostar heller inget för en väljare att vara god då det är enormt svårt för de flesta att ha insyn i vad godheten kostar. Det kostar inte heller något att öppet på jobbet och i det sociala livet vara generös och god.

Däremot kostar det i det nära livet. Där du bor, där dina barn går i skolan, om du själv är beredd att ha en förläggning runt knuten, inhysa en familj i ditt hem, ta direkt ur din nettolön för att betala vad det kostar till kommunen, o.s.v. Här ser vi heller därför aldrig att de som är "goda" agerar som de "säger". Det är förknippat med stora kostnader att vara "god" i det egna nära livet men med en låg kostnad på ett övergripande "teoretiskt" plan.

Vad som hänt nu är att att det blir en dissonans mellan Edward Bernays mediabilder och värdegrunder som skapats i det fördolda, för att leda oss, och verkligheten. Fler ser att bilderna inte stämmer. Fler ser också att det finns en kostnad socialt och ekonomisk. Kanske har man själv t.o.m. fått uppleva det?

Här är bloggar som denna ovärderliga att ge motbilder och att väcka upp de sovande folket som invaggats i en falsk trygghet att vår statsminister står på svenska folkets sida - så är det inte.

Var och en med insikt bör tala med sina politiska företrädare oavsett partifärg. Detta håller inte längre. Vi måste få tillbaka en politik med förstånd. Trycket kan inte bara komma från SD, då kommer det aldrig bli en förändring. Det måste komma från folket underifrån och framföras till samtliga politiska partier.

Sverige klarar helt enkelt inte av detta nu. Vi behöver ett nytt Lucia-beslut.

#18 - - Christer:

Huvudet på spiken. Har ofta själv reflekterat över det faktum att Sverige klarade sig helskinnat genom två världskrig och i det sammanhanget spekulerat i vad som skulle kunna bli vårt "downfall" efter sådan svintur,men med den kurs landet nu har, verkar det som att mina värsta farhågor är på väg att bli besannade. Man ljuger och mörkar - politiker och kulturmaffia, "morgonsoffetyckare" och god-hetsapostlar, kör samma agenda och inte ens i vårt förmenta neutrala
SVT lyckas man hålla sig till sanningen. Vi hörde ju för en vecka sedan om flyktingbåten där muslimer vräkte ett femtontal kristna i havet och en säker död. Några dagar senare står en ung kvinna i TV och talar om hur förfärligt hon tycker det är att "man bråkat på en båt och börjat kasta varandra överbord." Vi skulle så klart inbillas att tro att det var något slags allmänt handgemäng som pågått och inte en medveten etnisk rensning. Att programledaren inte gick in och rättade, är direkt skamligt, men tyvärr vad man kan vänta av våra medier idag.

#19 - - Social konstruktion:

Undrar om vi har en svensk motsvarighet till 'Gutmenschen'? Kanske 'änglakören' kommer närmast. I USA har jag hört uttrycket 'dogodders' användas vilket låter pejorativt på ett kul sätt.

#20 - - Rune Lanestrand:

Medierna tävlar om att vara bäst i klassen Ibland vet man inte vad man får säga eller inte säga. Därför har jag frågat: https://runelanestrand.wordpress.com/2013/03/20/hur-vara-politiskt-korrekt/

#21 - - Bibi Lidmalm:

Och här sitter vi i våra forum och tycker oftast likadant. Hur många mejlar direkt till partiledarna? Jag gör...

#22 - - Lennart Bengtsson:

Tyvärr har den intellektuella förfallet gått så långt att det inte finns några enkla och snabba lösningar längre. Utvecklingen tvingas nog löpa ut och det kommer säkert att bli mycket sämre innan det kan bli bättre. Den intressanta frågan är om vad vi ser endast är en följd av en kollektiv enfald eller om det har blivit iscensatt med avsikt att allvarligt skada landet

#23 - - Björn i Bromma:

Psykosen "Gutmenschen" är kulmen på en utveckling som började i slutet av 1960-talet då Tage Erlander ungefär myntade: "Vad finns det nu kvar för staten att göra? Nu kan vi bara hoppas att varje människa själv tar vara på de möjligheter som erbjuds". Klokt.
Sedan började vänsterormen ta strypgrepp på samhällskroppen som en Boa Constructor, till och med de borgerliga alianspartierna har dragits in i ormens strypgrepp. Kollaps när?
"The problem with socialism is that you eventually run out of other peoples money"
Margeret Thatcher

#24 - - tipp:

# 14. Jo lustigt är det att vi inte kan ha en skolavslutning i kyrkan en gång av året på grund av "kristna" orsaker, men muslimska måltider i stort sett varje dag är påbjudet i skolor, daghem m fl ställen. Ska man förbjuda religion i vissa fall så ska man göra det i alla, och definitivt ska inte en viss religion utan kulturellt värde i Sverige ha företräde. Men det rådande tillståndet är ju ett uttryck för godhetspsykosen.

#25 - - Göran:

Vem är god? Vad definierar god? Är humanitär = god?

Det finns inga goda människor. I tävlan att vara den godaste människan kommer de flesta att gå över lik bildligt talat för att uppnå sin godhetsstatus.

Hur stor är kretsen som omfattas av en person godhet? Familjen eller hela världens människor.

Samla ihop pengar, åka till något land med svältande och ge dem mat. är det att vara god? Ja, om du avser att de ska överleva några dagar till. Nej, om du avser att hålla kvar dem i fattigdom, vilket är konsekvensen av bidrag.

Hans Rosling brukar säga något liknande detta: Västvärldens miljöaktivister vill inte att fattiga ska få öka sitt välstånd om de inte först blir gröna.

Men de är i alla fall goda mot miljön, eller?

Hur många miljoner människor har vi inte slaktat när vi ska vara goda och pådyvla dem demokrati?

Jag kan nog aldrig säg att jag är en god människa eftersom det är ologiskt att definiera det om mig själv. Ingen annan kanske tycker jag är god. Vi har alla olika uppfattningar om vad som är god. Någon kan kanske säga att jag är god vid ett specifikt tillfälle då jag visat mig vara det enligt den personens perspektiv.

När Fredrik Reinfeldt ber oss öppna våra hjärtan ser jag inte honom som en god människa utan mer som en ond människa.

#26 - - GBJ:

Det Lars Bern menar med psykos är förmodligen masspsykos eller masshysteri. Och det är precis rätt term! http://sv.wikipedia.org/wiki/Masspsykos

Att anmärka på enkla stavfel är ynkligt - se till innehållet!

#27 - - Fd Neokonservativ :

Idag är det en extra spännande dag. Europeiska rådet håller extra toppmöte och ledarna samlas för att diskutera och finna en lösning på flyktingkrisen i Medelhavet. Uppgifter har läckt till media om att EU vill driva en restriktivare flykting- och invandringspolitik. Gränserna ska i princip stängas mot de som kommer med båt. Förslagen liknar mycket de metoder Australien använder sig av för att möta båtflyktingar.

Hur kommer den humanitära stormakten Sverige att reagera när majoriteten av medlemmarna i EU kommer överens om att stänga gränserna?

Svenska regeringen och myndigheten har ju tydligt påpekat att de vill fortsätta den demografiska expansionen av landet med 100.000 människor eller mer per år.

Kommer stormakten att vika sig eller isolera sig och vara det enda landet i Europa med helt öppna gränser?

#28 - - Folke Lidén:

Lars ställer en helt korrekt diagnos.
Vore intressant att höra hans åsikt om hur sjukdomsförloppet kommer att gestalta sig.
Lönar det sig att sätta in behandling eller är det dags för sista smörjelsen?

Min tanke är "inbördeskrig" från något håll.

1 Majoriteten av folket tar sitt förnuft till fånga och ger SD så många röster att de får egen majoritet.
Detta accepteras inte av de goda som griper till "vapen".

2 Vanvettet fortsätter och invandringsnivån stiger till 250000 till 300000+ per år.
De föraktade och förtalade "rasisterna" som till stor del finansierar dårskaperna via skattsedeln gör uppror och startar "inbördeskriget".

Exakt hur "kriget" kommer att föras vet jag inte.
Vet bara att båda alternativen är förödande.

#29 - - Lasse:

En god människa vill väl alla vara!
Men i vissa fall är det nu goda förödande för framtiden.
Sen är det lättare falla in i godhetens fälla om problemet finns här och nu.
Att skänka en slant till en tiggare är gott!
Att på plats hjälpa dem med sin framtid är bättre.
Om det ena medför att det andra inte går att utföra så är det goda det bästas fiende.

Tänk på det när vi hjälper dem som kommer över Medelhavet och ger dem bistånd.
De utgör 1%.
De 99% som stannar i närområdet står på tur och vill ha hjälp. Se till så de får allt de behöver!

#30 - - Mats:

Dickens har i Bleak House en karaktär Mrs Jellyby. "telescopic philanthropist" som missköter sina nära och kära i sin omtanke om negrer i Afrika.

Fenomenet med godskans psykos har ju analyserats av Eric Hoffer i "The True Believer". Arketypen är t.ex. Perpetua eller Simon Stylites etc. Detta behandlas även "Sapiens" av Yuval Noah Harari.

Var bor godskans representanter? Se Affes statistik blogg: https://affes.wordpress.com/2013/10/29/hur-mangkulturellt-bor-de-toleranta/

Det märkliga är att Bildt och Co inte lyssnar på Assar Lindbeck: http://www.tino.us/?s=assar+lindbeck&submit=Search

#31 - - Claes H:

Nåja, helt vansinniga är kanske inte politikerna.
1960 aborterades 2,6% av ba... av ba... av livmoderinnehållen.
Men sen kom "The Pill" (1964), sex blev meningen med livet, och abortsiffran gick i höjden. 12,7% 1970, 23,8% 1975, 26,4% 1980. (Sedan 1996 är den stabilt 25% och någon decimal.)
Så 1984 började den s.k. flyktinginvandringen, under Olof Palme...

Men idag har över 25% av de nyfödda en mamma som är född utomlands.
Abortsiffran för svennar (svenonor, om du vill) måste vara något i stil med den för Kramfors – 40%...

Det här visste du inget om? Titta på Socialstyrelsens "Aborter 2009", Tabell 1. ("Aborter 2010" har siffror för kommunerna.)
Det hela får vissa konsekvenser, förstår du... Politikernas godhet mot mamm... eh, mot kvinnorna, alltså.

#32 - - svdn svensson:

". . . glödande hat mot alla 800.000 väljare som svek de goda och röstade SD gick inte att ta miste på." Hemskt beteende!

#33 - - Bengt:

Tack för en lysande artikel. Jag bor i det multikulturella paradiset Malmö, där kan man se ett intressant faktum, Malmö har dom billigaste lägenheterna ca 26-28000/kvm i bra områden jmf med Stockholm och Göteborg. Sveriges sämsta skolor, sjukvård som går på knäna, skjutningar sprängningar nästan dagligen. Samtidigt har vi en politisk mix av S:V MP och Fi som styr i stadshuset och som där S och V i 10 år sagt att detta är framtiden och som inte skulle ha en chans att klara sig utan skatteutjämning bidraget. Man har också snart lyckats jaga iväg alla judarna från stan som har varit här i flera årtionden Nu väntar vi bara på att sunni och shia muslimerna skall börja bråka i stan

#34 - - Mats G:

Människors 'fria' rörelse har blivit ett problem. grundtanken 'alla' människors lika värde har kommit på skam. Dessa tankar verkar fungera dåligt på en planet med 9 miljarder människor. Vad är 400 hundra på en flyktingbåt eller några syrier hit eller dit. IS har ju visat var skåpet skall stå. De har reducerat människovärdet till ett minimum.

Hur skall Sverige agera i en sådan värld. Hur mycket invandring tål vi? Retoriska frågor förstås och alla med viss sans kvar inser att gränsen är nära om inte redan nådda. SD är parametern som berättar hur nära vi är. En majoritet av män skulle rösta på SD idag istf rött eller blått alternativ. Förmodligen är det vi som får betala priset för kalaset.

Men, när man rycker på axlarna när det skjuts på öppen gata så har det enl mitt tycke gått för långt. För mig innebär det att det är dax att dra i handbromsen tills vi har en tillfredsställande situation igen.

Skall jag rösta på partier som tycker att det är smällar man får ta att mina barn kan bli 'collateral damage' i ett gängkrig.

jag tror inte det.

#35 - - Tomas:

Lyssnar på radio:
Studio Ett special 23 april
Sänds kl 15:04 till kl 16:45
lyssna på Studio Ett special Direkt
Lyssna direkt
Studio Ett special om invandring och integration å det här är en del av Sveriges Radios satsning på det temat den här veckan #100röster.

#36 - - Börje Gustavsson:

Skånska Dagbladet har haft ett par intressanta artiklar angående tiggeriet och som det varit ovanligt tyst om!?

http://www.skanskan.se/article/20150406/HASSLEHOLM/150409880/-/skola-14-vill-bryta-kedjan-av-tiggeri

http://www.skanskan.se/article/20150328/HASSLEHOLM/150329379/-/ge-inte-tiggarna-nagra-pengar

#37 - - Jan Ivarson:

PUBLIC SERVICE PROPAGANDA

Hemma står radion ofta på, P1 eller P4. Då P4 introducerade sas det att den skulle vara till för de äldre. De unga hade P3. Den musik som spelas sedan många år tillbaka i P4 är producerad de senaste tio åren och därmed föga anpassad för äldres smak.

Numera utgörs pratet mellan låtarna mest av politisk propaganda för invandring. Så är det även i de övriga kanalerna. Tragedierna på Medelhavet har gett en extra skjuts för migrationsfrågor och passar public service som hand i handske. En akademiker talade nyligen om hur åsikterna förskjutits från asylsökandes behov, till att mer handla om säkerhetspolitiska frågor och förstärkta gränser. Hon beklagade att man inte kan inrätta fler legala sätt att ta sig till Europa. Intrycket hon gav var att det borde vara fritt fram för alla som vill komma. Vart det kommer leda får vi inte höra.

Om Sverige skall ha öppna gränser och därmed utgöra en del av hela världen, tror jag det förutsätter att hela världen har samma beskattning. Om jag har fel hoppas jag få höra kloka akademiker förklara hur Sveriges välstånd och skattesystem skall utformas med rivna gränser. Den ekonomiska utjämning vi nu bedriver går ut på att vi skall sänka oss till de fattigas nivå. Därefter kan vi inte hjälpa några mer. Vi får själva knappast någon hjälp som frivilligt valt misär.

Av programmen skymtar det ibland fram att en del asylsökande inte lämnar sitt gamla land för att det är krig, utan för att levnadsnivån är låg. Det är naturligt att folk söker bättre villkor. Det jag saknar i public service programutbud är analyser av vad låg levnadsstandard beror på i länderna folk lämnar. Mycket talar för att den är konsekvens av religion och värderingar. Om kvinnors rörelsefrihet är begränsad och många män ägnar sig åt att studera och utöva religion, begränsas möjligheterna för produktivt arbete och levnadsstandarden blir därefter. Då får de gilla det läget.

Den akademiska experten i P4 anförde de papperslösas situation som beklaglig. De saknar ju många av medborgarnas möjligheter. Det är sant. Så skall det vara tills de blivit utvisade eller fått sitt ärende omprövat. Akademikern verkade mena att de som tidigare inte beviljats uppehållstillstånd, skall genom att kallas papperslösa ändå få stanna och bli fullvärdiga medborgare! Det visar att utbildningssystemet är i moraliskt förfall ända upp på högskolenivå som producerar akademiker utan logfisk tankeförmåga.

Få av våra politiker vill inse samband mellan folks värderingar och produktivitet/välstånd. De uppmuntrar istället införande av flyktingarnas delvis medeltida livsstil i vårt land. Våra politiker har övergått från att utföra det det väljarna vill, till att tala om för väljarna vad de skall tycka. Resultatet kan vi se på en rad områden och orter. Produktiviteten per capita sjunker och brottsligheten ökar.

För något årtionden sedan fick vi höra att Sverige behöver invandrare för att klara äldrevården. Visst är äldrevården underbemannad, trots stor arbetslöshet och hundratusentals invandrare. Det som fattats är pengar att anställa för, bl a för att kommunerna har fått fler arbetslösa att försörja. Nu har regeringen indirekt erkänt det genom att lova mer till äldrevården med lånade pengar.

Utvecklingen är tråkig även för skötsamma invandrare som bidrar till landets välstånd, bl. a. med arbete i vården. Så har det blivit för att Sveriges okunniga politiker lagt större börda på landet än det klarar av.

#38 - - Staffan Kjellin:

Lars Berns blogg går från klarhet till klarhet. Dagens artikel är etn av hans bästa. Men det otäcka är att det bara är på denna blogg i stort sett som detta diskuteras på ett intellektuellt och anlytiskt sätt.

Lena Mellin i Aftonbladet har uppmärksammat att SD snart är det parti som har mest manliga sympatisörer. Det går en stor skiljelinjen mellan manliga och kvinnliga väljare. Inte bara i parti utan även i åsikt.

Det är ingen tvekan om att majoriteten av kvinnorna vill ha den invandring som nu pågår. Lika säkert är att majoriteten av män ej vill det.

De problem som diskuteras i Lars Berns blogg hade aldrig uppstått i detta land om inte kvinnorna nu i politiska organ alltid försäkrats om 50 procent deltagande i verkställande organ.

#39 - - Kenneth Johansson:

Ingen nämner EU på ovanstående problem med i stort sett fri invandring. Idag har EU mer att säga till om än Sveriges regering och riksdag.

Längst bak styr den ekonomiska eliten mest då från USA. De vill ha en världsregering och även äga Ryssland genom att stjäla landet genom krig vilket man nu förbereder för. Nästa steg är att göra alla länder i Europa till Europas förenta stater. Där vill man inte ha några självständiga länder med egna åsikter. Massinvandring som orsakar oro och helst inbördeskrig är helt avsiktligt.

Reinfeldt sa vid valet bla. att svenskarna äger inte Sverige utan det gör invandrarna. Det uttalandet måste han ha fått med sig hem från ett Bilderbergmöte.

Dessutom vill svenska politiker i alla sammanhang alltid vara bäst i klassen även om det är helt vansinnigt. Enda fördelen med försämring ekonomiskt här i Sverige är att man till slut inte har råd med den extrema byråkrati man har nu, vi är världsmästare där.

#40 - - Mats:

Karl-OLof Arnstberg har gjort mig uppmärksam (https://morklaggning.wordpress.com/2015/04/06/frihet-fran-fortryck/) på följande kria:http://patrickcallan.weebly.com/uploads/8/0/0/7/8007925/frankfurtskolan__vstmarxismen.pdf

#41 - - Tomas:

-> Jan Ivarson. Bra skrivet..
Public Service är partiskt när det gäller migrationen...
Efter valet har politikerna försiktigt börja öppna locket på tryckkkokaren och börjat diskutera "Elefanten i Rummet". Nu gäller det bara att gå till handling också.
Jag för min del tror inte att det händer något, jag väntar på kollapsen. Tino Sanandaji sa i P1 igår att det är en ödesfråga för Sverige...

#42 - - Marie-Louise :

Helt rätt Staffan Kjellin. Vad är det för fel på mitt kön? Det är också mest kvinnor som faller för new age och liknande flumm. Varför?

#43 - - Steen Raaschou:

"vilket är att svensk intelligentia MÅSTE gå in i debatten och sortera ut begreppen och klargöra de faktiska förhållandena. "

Det er sandt. DEn store forskel på Danmark og Sverige er, at her har filosoffer, jurister, økonomer, historikere deltaget i en kvalificeret samfundsdebat om indvandringen i mange år. Og den har nok påvirket politikerne lidt, gennem at flytte opinionen noget.

I Sverige er den sørgelige tilstand, at intellektuelle som Bern enten er udelukket fra at deltage i medierne, eller at en del intellektuelle helt enkelt er bange for at deltage. Og så går det som det går: Uvidende politikere får lov at sjakre med landet helt uden indbalnding.

#44 - - Cello Jr:

2008 hade vi kanske kunnat bromsa utvecklingen/avvecklingen och till och med långsiktigt vända den genom en kombination av invandringsstopp och höjda återvandringsbidrag. Men de senaste åren och speciellt nu tilltar folkökningen via det historiskt unika inflödet av asylsökande från hederskulturer (detta är viktigt att minnas) så snabbt, att samhället som en enhet bryts sönder. Sverige som nation i någon verklig bemärkelse är redan en illusion. Upprätthållen av melodifestivaler och landskamper i idrott. Men egentligen är vårt land inte längre ett land. Och den utvecklingen eller avvecklingen fortskrider allt snabbare. Således tycks det mig obscent att be någon att ansluta sig till det militära försvaret, för vad skall man försvara? Vad skall man riskera sitt liv för? Sverige 2015? Det finns ingen framtid här annat än för masochister.
Undfallenheten för Islam är så stor, att ingen rumsren person kan beklaga, om den muslimska invandringen blev så stor att vi fick en muslimsk majoritet i det här landet. Oavsett om de kan ske i rena siffror eller inte, så är ändå den muslimska närvaron så påtaglig i vardagslivet, att man ibland tror sig förflyttad till ett land Mellanöstern. Mina barn säger att de ser färre hijaber och burkor i Turkiet, där de ofta vistas, än här i Sverige. Vidare att turkarna där säger att de som kommer till Sverige inte är som dem utan outbildade från landsbygden som lever kvar i hederskulturen.
Den islamistiska närvaron (omöjligt dra en gräns mellan islamism och muslimsk konservatism) är nu så stark, att det skrämmer mig och många andra till tystnad rörande kritik mot islamismen och den muslimska massinvandringen.
Således har yttrandefriheten begränsats indirekt utan någon ny lag.

#45 - - goran:

Nu vaknar politikerna till och ökar försvarskostnaderna.

För min del har istället, trots att jag har varit verksam i försvaret under lång tid, väckts frågan om det inte vore bättre att lägga ner de återstående spillrorna av försvaret med risk för att ryssarna tar över, när det ändå på ett par generationers sikt blir andra kulturer som kommer att ta över. Men det senare inser nog bara sådana som är räknekunniga. Alternativet att ryssarna tar över ter sig vara alltmer attraktivt.

#46 - - Holmfrid:

#28, Folke Lidén
Lars Molin gjorde en film "Korset" i slutet på 80-talet, som visade på en utveckling mot en statskupp när regeringen tappade kontrollen över skjutningar mellan invandrare och skinnskallar.
Filmen finns på SVT Play under Arkiv

#47 - - Göran:

Motsvarande analys skulle kunna tillämpas på människans förhållande till naturen. Även där krävs uppoffringar för att tillfredsställa naturens förmenta försvarare.

#48 - - JB:

Snart kommer det förmodligen att kunna anses vara en ”ondska” att visa ”godhet”? Samtidigt som det kommer att kunna anses vara en ”godhet” att visa ”ondska”….?...

Kanske finns det medvetna viljor och önskningar, från inflytelserikt och mäktigt håll, att driva befolkningar dithän att deras nationer kan upplösas genom att dessa kollapsar i korruption, kriminalitet, misstro, paranoia, hat och större eller mindre inbördeskrig…?..

Då kan målet anses vara uppnått?...

Den ”Nya Människan”, dvs., ”Laglöshetens Människa” (?), i avsaknad av alla släktband, av all kultur, av alla begränsningar, av all kunskap och alla förmågor till besinning, kan då stiga upp som en Mefisto ur askan av alla sönderfallande nationer, och erövra dem…?...

All ”godhet” är då förvandlad till en påtvingad ”ondska” som då anses vara en fullkomligt naturlig, rationell och nödvändig ”ondska”? Samtidigt som all ”ondska” då är förvandlad till en påtvingad fullkomligt naturligt, rationell och nödvändig ”godhet”?...

Kanske kannibalism då kommer att anses vara det mest ”naturliga tillståndet”…?
….
Den osköna Nya Världen har onekligen inom sig inneboende tendenser och förmågor att kunna bli någonting mycket, mycket fult bakom sina kulisser av frihet, jämlikhet, broderskap, alla människors lika värde, mänskliga rättigheter, osv…
Jo, jo..…...
….

Men kanske är samtidigt allt detta - Ingenting nytt under solen - … ?...
Kanske är det så som mänskligheten alltid har varit i alla tider…?..

Vem vet…

#49 - - Tomas:

VARNING Stockholm-Arlanda: 38.000 kr!
Publicerad 18 januari, 2012
Sverige är ett av få länder i världen som har en avreglerad taximarknad. Det betyder bland annat att prissättningen är fri så länge man upplyser eventuella kunder om priset i taxin.
http://www.taxi020.se/blogg/varning-stockholm-arlanda-38-000-kr/
I somras, utanför Gröna Lund hade man vevat ner bakrutan så turisterna inte kunde se jmfr-priset...

#50 - - Elin i Hagen:

"Frommare kan ingen vara" . Titeln på Ilan Sades bok om politikers fromhet, godhet eller kanske fromleri.
Den kan varmt rekommenderas. Enda risken är att man hör ännu bättre hur falskt talen klingar från politikerna.
Situationen påminner om religösa tältmöten där tungomålstalande inträffade en gång i tiden, framkallat av en masspsykos.

#51 - - Jocke:

#22
Det är en intressant hypotes du för fram. Den är förstås svår att bevisa, men om vi först skulle ställa oss frågan: Vilka människor skulle kunna vilja oss så illa? Med den uppenbara risken att bli stämplad som konspirationsteoretiker vill jag ändå föra fram möjligheten att Kommunismens företrädare, på samma sätt som Nazismens för övrigt, faktiskt menade vad de sade och skrev. I så fall skulle man ju faktiskt kunna pröva hypotesen att de senaste decenniernas utveckling i Sverige är iscensatt av grupper som vill skada landet och oss så mycket som möjligt genom antagandet att de stora kullarna av vänsterextremister som utexaminerades från universiteten på 60- och 70-talen har gått vidare i livet med de gamla värderingarna och målen bibehållna men utåt nedtonade eller dolda.

Det finns gott om bevis för KGBs systematiska arbete med inflytandeoperationer och metoder för psykologisk krigföring på både strategisk och taktisk nivå. Det är väl inte omöjligt att Kommunismen i själva verket inte alls föll 1991, utan bara slängde sig ner och spelade död och nu är på väg att resa sig igen aggressivare och farligare än någonsin och återigen allierad med Nazismen, dagens Nazism.

#52 - - JB:

Korrigering av mening i min kommentar, nr. 48:

.."Kanske ...animalism...(ungefär = mänsklig laglöshet), (inte …kannibalis…, får vi hoppas...!), då kommer att anses vara det mest ”naturliga tillståndet”…?

Vem vet...

Men onekligen är det väldigt mycket djuridentifikationer, genom barnprogram och genom reklamens och filmens värld, som vill förmedlas, vilket man kan fundera över orsakerna till….
Det verkar inte bättre än att man önskar att människan ska sluta identifiera sig som människa?...
Att människan istället då skall identifiera sig själv med en djurisk identifikation? Man verkar försöka få människan, från barndomen och uppåt till en vuxenvärld, att glömma bort, nonchalera, förneka eller förminska just sin ickedjuriska sida? Alltså sin identitet genom sin kultur, sina sånger, sina berättelser och genom sitt kulturella språk?...

Alltså den kulturella och språkliga sida som är den allra viktigaste sidan att uppmärksamma, kultivera, erkänna och bekräfta hos människan, alla människor. Där alltså språket, sederna, bruken, traditionen, berättelserna om gott och ont, bra och dåligt, sant och falskt, rätt och fel, osv., kommer in, alltså den kulturella koden vilken förutan människan är utslängd till just – djungelns lag - . Där är det den starke som alltid har rätt, där just en animalism får råda. Där är det då också som människan riskerar att förlorar sitt ansikte och sin identitet som just människa och därmed förlora också sin mänskliga frihet ......

Ett animaliskt tillstånd blir då ett tillstånd av slaveri och ofrihet …. (”Där konsten, dvs., där kulturen och där skapandet och berättande, slutar, tar våldet vid”…)….

Men, men….devisen; ”Slaveri är frihet”, berättade just en berättare om för länge sedan, (i boken Du Sköna Nya Värld). Den skulle vara just framtidens – devis - , och kanske är det då den devisen man vill försöka förverkliga idag, med hjälp av all förvriden film och reklam, där djur ÄR människor, eller där människor ÄR djur?...

Vem vet….
#53 - - JB:

Fel bokreferens.

1984 skriven av George Orwell var boken med citatet om partiets paroller, eller slagord:

”Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.”Du Sköna Nya Värld var förstås skriven av Aldous Huxley.Men båda böckerna liknar varandra och är intressanta science fiction om en framtid, skrivna under första hälften av 1900-talet.

#54 - - Mats L:

Jag lyssnade. Att vansterkvinnan later galen ar inget nytt. Sa har det varit ett halvt sekel. Att centerkvinnan later annu mera galen ar otroligt.

Det ar intressant vilken styrka varumarken har. Om Elektrolux tillverkar bra kvalitet i Sverige sa tar det lang tid innan folk inser att de numera tillverkar med mycket lagre kvalitet utomlands. Pa ett liknande satt sa har politiken forandrats totalt inom vissa politiska partier. Eftersom valjarna vaknar sa sent sa kan mycket skada genomforas pa kort tid. Nagra exempel:

1. Sossarna tankte nationalistiskt och folkhemmet under 60-talet, men sedan blev de internationalister och riktigt vanstervridna pa 70-talet. Det fanns dock manga grasossar som fortfarande gillade den gamla visionen.
2. Moderaterna tankte delvis konservativt pa 80-talet, med sedan tog nyliberalismen over pa 90-talet. Sedan drev Reinfelt partiet mot vanster.
3. Sverigedemokraterna skall vara ett socialkonservativt parti pa nationalistisk grund. Men nu pratar ledningen mer och mer om att de skall vara ett mittenparti. Kanske forsvinner nationalismen i nasta partiprogram.
4. Centern var ett parti for konservativa lantbrukare. Ungdomsforbundet vill ha fri invandring och nagon slags nedmonterad valfarldsstat. Dock rostar manga bonder fortfarande pa darskapen.

Sa om man kan ta over ett existerande parti sa kan man komma med nastan vilka korkade asikter som helst. Ledarna paverkas dessutom av groupthink (dvs alla tanker samma for man ar av samma korn). Det blir lite som en aktiemarknadsbubbla, politiska foretradare maste bracka varandra med mer extrema forslag.

Om man inte kunde ta over ett existernade parti sa skulle sakerligen farre personer rosta pa vansinniga, anti-intellektuella ideer. Men det tar tid om man alltid kopt Elektrolux - 10-20 ar for lange tror man att de har bra produkter.

#55 - - Lars Lindeberg:

De svenska regimerna är olagliga och kriminella sedn årtionden tillbaka!
Folkdomstolar bör upprättas snarast!

#56 - - Lars Himler:

Ingen fara - når Sverige er fyllt opp, kan resten reise til Norge!

#57 - - Jan Milld:

En mycket bra bloggtext! Jag tog mig friheten att citera en del i fredagsbion "KAPSEJSAD godhet":

https://www.youtube.com/watch?v=QsjByPBpRtU

#58 - - Staffan Kjellin:

Lars Bern, du har fått 57 kommentarer till denna artikel. Du har rört vid en stor del av svenskarnas hjärterötter.

Jag har själv bidrag med kommentar om "hälften kvinnor". Det är då det går fel. Det får ej sägas. Men här på Lars Berns blogg blir man väl ej stoppad.

Ta exempel det som hände med Saudarabien. En utrikesminister (kvinna), en kabinettssekreterare (kvinna) en svensk ambassadär i Egypten (kvinnan) ställde till med en skräll i svensk utrikespolitik.

En svensk kung (man), en svensk statsminister (man) och en f.d. talman (man) ställde allt till rätta.

Sedan Anna Lind blev utrikesminister har det i stort sett alltid utsetts kvinnor som ambassadärer i arabländerna. Araberna skall undervisas och uppfostras.

Är det till någon nyttta?

Svar: Jag minns när Annika Bondestam var kommunikationsminister. Hennes företrädare hade tagit emot den Saudiska kommunikationsministern i Sverige och nu skulle han bjuda tillbaka. I kanslihuset insåg man då att det kunde vara känsligt att sända ett kvinnligt statsråd, så man sände ett meddelande till saudierna att den nuvarande kommunikationsministern var kvinnlig. Saudierna lär ha svarat kort och koncist: Hon är välkommen, hon kommer att tas emot som en man!
Lars Bern

#59 - - Tege Tornvall:

I Leninsk vokabulär är De Goda i stället Nyttiga Idioter. Jag brukar den teoretiska bilden att vi sitter i en livbåt på stormigt hav. Då ber jag alla "goda" att sitta stilla ned och INTE befatta sig med åror, roder eller annat som rent praktiskt har med båtens framförande att göra. De kan gärna likt forna dagars fromma uppsända böner, bara de INTE tar några praktiska initiativ.
Min bäste ungdomsvän hade i de sista ringarna på gymnasiet en klok och livserfaren lärare. Som vi ofta erfarit satt ofta ambitiösa plugghästar längst fram och fotbollsspelande praktiker längst bak. En dag sade läraren: "Ni som sitter längst fram. Vänd er om och se dem som sitter längst bak. Där sitter era blivande chefer!
Kanske lätt överdrivet, men med ett stort korn av sanning!

#60 - - Amanda Listermark :

Angående skolavslutningarna i kyrkan. Det är inte dem andra religionerna som protesterar högst om dem. Det är min erfarenhet att det är dem organiserade humanisterna dvs ateisterna som skriker högst om dem.
Det är skolans rektorer som beslutar om dem och nu ska eller har ändrats om det. Det enda vi som kyrka inte får göra med barnen är att be böner och välsigna dem. Har men en bra dialog med skolans rektor är skolavslutningar i kyrkan aldrig nått problem, förutom för humanisterna. Och politikerna...... men dem är brukar ju vara humanistateister.

#61 - - JD:

Jag har ett förslag,

Givet att svenskarna vill ha ansvarsfulla statsfinanser så innebär det balanserd budget och oförändrad statsskuld.

Hur ska vi då finansiera vår solidaritet?

Jo genom höjda inkomstskatter. En höjning av marginalskatten från 30 till 40 procent borde räcka en bit på vägen. Det blir 3,000kr mindre i månaden för den som tjänar 30,000kr brutto.

Låt oss folkomrösta om folk är beredda att lägga invandringsfrågan utanför budgeten och finansiera den ett till ett med inkomstskatter?

Då får folket säga sitt helt enkelt. ja eller nej, inget annat!

#62 - - Göran Fredriksson:

En grundläggande uppgift för individer av hankön har alltid varit att försvara sin avkomma och individerna av honkön. Att försvara och sörja för dem som det finns blodsband med. Att försvara reviret.

När ledaren för ett revir utmanövreras av en konkurrent dödas inte sällan den tidigare ledarens avkomma medan individerna av honkön övertas och låter sig övertas av den nye ledaren.

För människoarten har i dag dessa manliga uppgifter övertagits av staten som i sin tur i främst västvärlden numera bemannas av kvinnor i ökande grad. Dessa ser nog inte uppgiften behöva försvara reviret som lika viktig som männen gör, den uppgiften är ju ny för dem, sett i ett evolutionärt perspektiv. Det handlar kanske om generna?

Vad kommer att hända i t.ex. Sverige som en följd av detta? Kommer en konkurrerande machokultur att ta över, t.ex. den ryska eller den muslimska, eller kommer det jämställda samhället visa sig vara överlägset?

Upp