Är vegetarianer sjukligare och mer mentalt störda än köttätare?
Det är ingen hemlighet att många vegetarianer också ofta är radikala otrygga miljöaktivister som är hysteriskt besatta av tron på att planeten är på väg att gå under. Kanske har universitetet i Graz i Österrike kommit orsaken till besattheten på spåren: deras ohälsosamma kost.
En ny studie från universitetet kommer fram till att vegetarianer oftare är sjuka och har en lägre livskvalitet än köttätare. Enligt ett pressmeddelande har vegetarianer cancer och hjärtinfarkter oftare. Studien visar också på fler psykologiska störningar än hos köttätare. Därför utgör vegetarianerna en större belastning på sjukvården enligt rapporten.
Enligt pressmeddelandet har forskarna utvärderat data från den österrikiska vårdintervjuundersökningen (AT-HIS), som också är del i en viktig och värdefull EU-granskning (European Health Interview Survey).
Forskarna undersökte totalt 1320 personer som delades upp in i 4 grupper med 330 personer varje. Alla grupper var jämförbara med hänsyn till kön, ålder och socioekonomisk status. Studien tog också hänsyn till rökning och fysisk aktivitet. BMI låg inom det normala området för alla fyra grupperna. Det enda, som egentligen var olikt mellan grupperna, var kosten. De fyra grupperna var: 1) vegetarianer, 2) köttätare som även åt mycket bär, frukt och grönsaker, 3) små köttätare och 4) stora köttätare. Mer än tre fjärdedelar av deltagarna var kvinnor.
I pressmeddelandet skriver man att resultaten motsäger den allmänna klichén, om att köttfri kost är mer sund. Vegetarianer har dubbelt så många allergier som stora köttätare (30.6% mot 16.7%) och de visade ha högre cancerförekomst (4.8% mot 1.8%). Dessutom fann forskarna att de hade en högre förekomst av hjärtinfarkter (1.5% mot 0.6%). Totalt tittade forskarna på 18 olika kroniska sjukdomar. Jämfört med stora köttätare, drabbades vegetarianer värre av de kroniska sjukdomarna i 14 av de 18 fallen som inkluderade astma, diabetes, migrän och osteoporos.
Det medicinska Universitet i Graz bekräftar även tidigare rön från Universitet i Hildesheim, om att vegetarianer drabbas mer av frekventa psykologiska åkommor än övriga. I analysen kom man i Graz fram till att vegetarianer också löpte två gånger så stor risk att drabbas av ångest eller depression i jämförelse med stora köttätare (9.4% mot 4.5%). Det resultatet bekräftas av Universitet i Hildesheim, som funnit att vegetarianer led markant mer av depressioner, ångest, ätstörningar och psykosomatiska föreställningar. Graz forskare fann också, att vegetarianer rent allmänt drabbas mer av sjukdomar och besökte doktorn oftare.
Stora köttätare visade sig också ha markant bättre livskvalitet i alla kategorier, enligt studien. De fyra undersökta kategorierna var: fysisk och psykisk hälsa, sociala relationer och miljörelaterad livskvalitet.
Detta är inte den första studien som på senare tid motsagt påståenden att vegetarianer är friskare. Världens största nutritionsstudie (EPOS) indikerade också att vegetarianer i allmänhet har en tendens att dö tidigare.
Experter har nyligen visar att påstådda hälsofördelar med vegetarisk kost är myter och sagor. Till exempel så är påståenden som görs av vegetariska organisationer inte vetenskapligt underbyggda, enligt professorn Ulrich Voderholzer som är föreståndare och chefläkare vid Schönen Klinik Roseneck och expert på ätstörningar.
De här forskningsresultaten är egentligen inte så förvånande. Ett otal forskningsarbeten som bl.a. Weston Prices studier på trettiotalet av opåverkade naturfolk visade i princip samma sak. När människan en gång tog steget från små människoliknande apor som levde i huvudsak vegetariskt, till dagens större Homo Sapiens med mer utvecklade hjärnor, så sammanföll det med ett markant ökat inslag av animalier i födan. Bl.a. är animaliskt fett viktigt för hjärnans utveckling.
I pressmeddelandet från Universitetet i Graz skriver man om den vegetariska propagandan: Det handlar mer om ett ideologiskt budskap som kommer med falska löften. Och tillfogar sedan: Prof. Rudolf Kaaks vid det tyska cancerforskningscentrat DKFZ slog för en tid sedan fast angående cancerprevention med hjälp av frukt och grönt: Det finns inget samband, noll komma noll.
Detta blogginlägg bygger bl.a. på en fri översättning den här länken där man även hittar vidare källhänvisningar.
Intresserade kan försöka skaffa boken Vegomyten: http://www.bokus.com/bok/9789172411876/vegomyten-maten-rattvisan-och-en-hallbar-framtid/
BRA
Verkar högst sannolikt. Med det kan ju också vara så att "köttätarna" från början har bättre förutsättningar för en god hälsa och tvärtom för de stackars vegetarianerna. Statistiken är inte alltid pålitlig. Men att kämpa mot naturen fungerar aldrig i längden och det är därför som alla stolliga idéer ställer till med så mycket skada. Människan behöver helt enkelt ett brett spektrum av proteiner under hela livet och kött eller fisk är därvid alldeles utmärkt.