Är EU:s följsamhet till USA största hotet mot Europas säkerhet?

I ett mycket viktigt utspel i tyska Passau på onsdagen varnar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker enligt Reuters, för att låta USA diktera EU:s utrikespolitik främst med bäring på relationerna till Ryssland. Han sa bl.a. att vår relation till Ryssland inte får dikteras av USA. Han fortsatte att påpeka att vi måste anstränga oss för att få till en praktisk relation med Ryssland. Det är inte sexigt men det måste göras. Vi kan inte fortsätta som vi gör nu. Han menade att EU dessutom måste se till att USA inte kan influera relationen mellan EU och andra länder och framhöll att Ryssland måste behandlas anständigt. Vi kan inte låta vår relation till Ryssland dikteras av Washington.

EU:s relationer med Ryssland har förvärrats sedan EU införde av USA initierade sanktioner efter landets påstådda stöd till rebellerna i Ukraina och annektering av Krim efter statskuppen i Kiev. Den ryska regeringen har samtidigt förnekat allt stöd till någon sida i Ukraina-konflikten. Bakgrunden till Junckers utspel är bl.a. att Europas jordbruk drabbats extremt svårt av det importstopp Ryssland svarat med.

Samtidigt skrivs ett frihandelsavtal mellan EU och USA, som vissa menar kommer att innebära ännu större svårigheter för EU:s jordbruk. Många varnar för att Europa blir allt mer beroende av energi och mat från USA. Målet är bl.a. att hindra EU från att använda den lättåtkomliga naturgasen från norra Ryssland och öka marknaden för USA:s jordbruk.

Man skall se Junckers varningar mot bakgrund av att EU:s sanktioner mot Ryssland är uppe för förnyelse i slutet av året. Hittills har det rått enighet om att behålla sanktionerna, trots att de tillsammans med ryska motåtgärder drabbat många medlemsländer som t.ex. Finland mycket hårt.

Det mest anmärkningsvärda för oss svenskar är att svenska Public Service och etablissemangets övriga medier i stort sett förtigit detta viktiga utspel från EU-ledningen. Det är tydligt att det svenska etablissemanget inte vill ha något som stör NATO-euforin och den från Washington styrda hatpropagandan mot Ryssland och landets populära president. Som vanligt sviker den svenska journalistkåren sitt ansvar. Den kritiska granskningen lyser med sin frånvaro, precis som med den av USA grovt manipulerade klimatpropagandan.

Det är välkänt att ett scenario som fruktas mycket i Washington är att det skall ske ett närmande mellan Ryssland och EU och då speciellt Ryssland och Tyskland. En sådan utveckling som var på gång efter Sovjets kollaps, skulle givetvis ha skapat ett väldigt starkt Europeiskt block med stor industriell kapacitet och enorma naturtillgångar. Detta block skulle varit ytterligare ett hot mot USA:s dominerande roll i världsekonomin och på sikt även millitärt. Kina/Indien är det andra hotet.

Det Junckers sätter fingret på är frågan om vi européer skall tänka på oss själva i första hand eller om vi skall fortsätta med efterkrigsrollen som underordnade USA:s maktsfär. Det så omtalade fredsprojektet skulle onekligen få ett substantiellt innehåll om EU och Ryssland hittade en form för en närmare samlevnad. Självklart ligger en sådan utveckling inte i det amerikanska militärindustriella komplexets intresse. Den ligger dock i högsta grad i det europeiska folkets intresse.

Junckers utspel förtjänar all uppmärksamhet och stöd från svensk sida. Det skulle även vara välgörande om det svenska politiska etablissemanget besinnade sig innan de sätter oss ännu mer i USA:s knä genom att söka medlemskap i NATO. Det som hänt och nu händer i världspolitiken tyder i mina ögon knappast på någon strävan efter en lugn och fredlig värld från NATO:s och USA:s sida. Varför skapar man ett totalt instabilt Mellanöstern som orsakar de flyktingströmmar som nu dränker EU? Varför stödjer USA tillsammans med det medeltida Saudiarabien den bestialiska islamistiska staten?

Junckers har rätt, det ligger i Europas intresse att EU frigör sig mer från USA, inte motsatsen som tycks vara de svenska politikernas linje.

 

För en fullständigare bakgrund kan ni läsa: 

http://www.sott.net/article/303677-Russia-Syria-and-the-anglo-American-existential-gas-war-in-the-Middle-East

Demokrati | EU,, NATO, Ryssland, Saudiarabien, USA, Ukraina | |
#1 - - Göran:

USA:s intresse i Mellanöstern är att det är kaos där. Inte bra med Ryssland som i alla fall på ytan vill skapa lite ordning och reda där.

Massmedia talar om att Ryssland bombar USA:s allierade rebellgrupper. Putin är klok nog att veta att rebelltrupperna slåss åt dem som betalar dem. De kan byta sida från dag till dag mer eller mindre. Ena dagen betalda av USA att få bort Assad. När det är uppnått får de kanske betalt av ISIS och börjar mörda folket i Syrien som de nyss "befriat".

Det säljs redan en hel del naturgas från USA till Europa. Handeln med naturgas skulle faktiskt kunna minska USA:s enorma statsskuld. Kanske det enda som kanske kan rädda USA från konkurs.

Ska man tro de s.k. Agenda-planerna, så vill man multikulturella Europa där Sverige ska stå modell för hur integrationen ska lyckas. Som tur är så går de planera åt skogen i Sverige. Så flyktingströmmarna är önskvärda.

Sist. Var det ingen av alla dessa förbaskade politiker som kunde fundera ut hur det skulle gå för jordbrukar och andra industrier i EU om man införde sanktioner mot Ryssland. De snackar om att öppna hjärtan men är i verkligen mycket onda människor eftersom de bara tänker på känslan i sina egna hjärtan, att det mår bra oavsett om tusentals människor blir av med jobbet och jordbrukar får lämna sina jordbruk som de kanske ärvt i generationer.

#2 - - Mattias:

Är så jävla trött på detta globala maktspel nu så jag blivit libertarian. Orkar ej mer. Tack för mig på denna sida och till alla som kommenterar bra.

#3 - - Eschaton:

Jag håller fullständigt med. Vi i Europa har inget att vinna på USAs agenda att försöka så split mellan oss och Ryssland. Svensk msm är förkastlig.

#4 - - Anonym:

Putin vs Obama.
Vem är Good cop, vem är Bad cop??

#5 - - Bo Adolfsson:

Jag har förstått att vår utrikesminister Wallström är en förvirrad människa. Men hon och UD måste väl ändå ha en agenda, en plan när de går till jobbet varje morgon. Varför stsar de så mycket av sin arbetstid på ett så korruot och sönderfallet land som Ukraina?
OK Poltava ligger där, men någon gång måste de väl ändå ge upp sitt Karl XII-komplex.

#6 - - Anonym:

Agenda 2030...
https://peterkrabbe.wordpress.com/

#7 - - Sivert Lindqvist:

Julia Caesars krönika.

http://snaphanen.dk/2015/10/11/sondagskronika-belagrat-land/#more-184329

#8 - - /lasse:

Offentligfinansierad och subventionerad media som PS och de stora "seriösa" tidningarna är tysta som möss. En självklart stor nyhet när EU-ledaren säger så här. Men för att få reda på det måste man läsa Fria Tider "hatsajten". Säg det i fredags där, blev nyfiken idag och sökte på "seriös" media och hittade noll, det enda som kom fram var Fria Tider och här som tog upp uttalandet.

Vad mer undanhåller de oss? Den "seriösa" media som är så oundgängliga för demokratin.

#9 - - Lars Bohman:

Europa genomsyras av USA:s kultur, från film, teater, musik, litteratur och skräpmat till jeans-mode och marknadsekonomi. Inget av detta vill vi byta ut mot ryska motsvarigheter. Vi är en del av väst - motsatsen till det forna kommunistblocket. Kritiken mot USAs många brister framstår som Churchill formulerade sig om demokratin som det sämsta statsskicket någonsin - om man undantar alla de övriga.

#10 - - Göran:

#5 Bo Adolfsson

Jag tror Margot Wallström går till jobbet och känner efter hur det känns i sitt hjärta den morgonen och sedan ställer honom upp en agenda. Det handlar inte om något rationellt.

Pyttelilla Sverige behöver inte ha några åsikter om allt över allt. Bäst om vi höll käft. Det skulle gagna Sverige på bästa sätt. De svenskar som vill slå sig på bröstet kan göra det på egen hand. Att tala för alla svenskar visar bara lite bildning man har. Det är lovligt dumt att säga "vi" eller "Sverige" när man representerar ett parti som har stöd av 20 % av befolkningen i Sverige.

#11 - - Mattias:

En sista vill jag ändå leverera till alla som följer enligt mig denna sanningsenliga blogg. Man bör fundera över varför miljöfrågan är aktuell då och då. När man köper ekologisk mat, vet man varför den är mer ekologisk än annan mat? Vart går dessa pengar för ekoindustrin? Hela matvaruindustrin är nu centralstyrd, vilka är de gemensamma ägarna? En annan relevant frågeställning är dessa sk högerpopulistiska partier i Europa (likt SD) som hela tiden får stämpeln "främlingsfientliga". Är dom främlingsfientliga för dom vill bevara nationen och är emot globalisering? Antar dessa partier är hotet mot den nya diktaturen som ska vara slutförd 2030. Mvh

#12 - - tipp:

Bad guy? Good guy? Den som bombar mest är the bad guy. Fredspristagaren Obama är den som i särklass har bombat mest och flest.
Europa genomsyras av USAs kultur, litteratur, marknadsekonomi....Disney. serietidningar, våldsfilmer, megaindustrier, falsk forskning, förlamande juridik. Jag tror att det är dags att blanda upp detta med mera genomtänkt kultur av olika slag. I ärlighetens namn ska sägas att vi fått mycket bra också från USA men att låta detta överskugga alla nackdelar därifrån är att göra sig farliga otjänster.

#13 - - Björn i Bromma:

I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet så var Ryssland i allra högsta grad intimt ingående i det dåvarande Europa med stor inbördes handel och kulturella utbyten. Bröderna Nobel hade tex stor industriverksamhet i Ryssland på den tiden.
Sedan kom WW1 och den ryska revolutionen och ödelade det hela, bröderna Nobel blev tex tvungna att helt överge sina industriella satsningar i Ryssland vind för våg. Efter detta inföll ett stort mörker, kraftigt förstärkt via WW2 med efterföljande kalla kriget.
Efter att muren föll i början av 1990-talet så hade Europa sin stora chans för återställning, men man tog den aldrig.

#14 - - Göran:

I stort sett hela den akademiska världen i USA och EU består av marxister. Deras tankevärd är att kommunism är bra och har bara haft otur med ledarna.

Sovjetunionen övergav planekonomin för det fick den aldrig att fungera. Den västliga akademiska världen drömmer om planekonomi.

Vad gäller Putin ska vi dock inte glömma bort att han är en f.d. KGB-agent och KGB ligger bakom mördandet av 40-60 miljoner människor.

#15 - - Åke Södergren:

Vad gäller USA så tycks det mig finnas två "USA". En nation och ett företag.
Nationen har troligen planetens säkraste gränser med tre oceaner som gränssnitt till omvärlden om man räknar in vasallen Canada. Så att invadera fastlandet USA är knappast görligt. Därmed faller den delen av allt säkerhetssnack.
Den andra, staten UScorp. liknar mer en maffiaorganisation som skall försvara sina tilltvingade tillgångar. Beteende är analogt med kvartersgangsters som försvarar revir.
I det senare fallet är kravet på "säkerhet" en nödvändighet att skydda sina tillskansade tillgångar. Tar man sedan i beaktande att en kriminell aldrig kan producera en önskad tjänst så faller de flesta bitar på plats. Oetiska sinnen kan sällan kooperera med etiska varför en åtskillnad kommer att ske rent naturligt. Allt endast en fråga om tid. Ett etiskt sinne måste alltid flöda ut lite mer än det flödar in, och ett oetiskt sinne är helt inställt mest på inflöde. Med flöde är här menat kommunikationer av alla de sorter.
Om alla enheter i samhället enbart inflödar kommer all mänsklig verksamhet kollapsa på nolltid (även kallat plundring). Detta är en bit av den filosofiska sidan av det hela, den rent praktiska finns föreslagen på andra håll.

#16 - - tipp:

Ett par intressanta kortintervjuder:
https://www.youtube.com/watch?v=9RC1Mepk_Sw
(Wesley Clark var USAs arméchef)
https://www.youtube.com/watch?v=Raa7W0k0l34
Madeleine Albright, som tyckte en halv miljon dödsvältande barn i Irak var värt priset för sanktionerna).
Även om det inte är den flödande oljan som är huvudfrågan så är det petrodollarn som skapar problem för USA, eftersom den är av stor betydelse för USAs ekonomi. År 2000 började Irak handla olja i Euro och gjorde god förtjänst. Några år senare började Ghadaffi handla olja i Golden Dinars till stor förtret för Frankrike. År 2007 började Iran handla i andra valutor än dollar.
Vidare är axeln Ryssland-Syrien-Iran en nagel i ögat för USA. Liksom Hisbolla/Libanon. Så USA ville gärna fälla dem på fem år som Wesley Clark fick veta.
Om/när Ryssland lyckas "befria" Syrien så blir det problem för USA och då är det troligt att USA försöker beväpna jihadist-grupper i Ryssland. När Ryssland sätter hårt mot hårt som kommer hela den västerländska pressen fördöma Rysslands handlande, inte minst vår egen MSM med krigshetsarna på DN i spetsen.
USA har nu "tillåtit" Iran att bygga en kärnreaktor. Den kan snart bli en påhittad orsak för USA eller Israel att bomba Iran och USA krigsskepp ligger hela tiden utanför landet.
USA-propagandan har varit duktig på att hitta på ursäkter för att bomba Irak, Yemen, Libyen, Syrien men när de avkrävts bevis för sina påståenden så har det aldrig kommit några.
För övrigt tror jag att det varit bra att Sverige varit nedrustat under de senaste 20 åren. Annars hade kanske krigshetsare som Carl Bildt, Jan Björklund, Annie Lööf med flera ivrigt påhejade av MSM deltagit i USAs korståg i Mellersta Östern.
USA kommer att fortsätta i Mellersta Östern och kanske Ryssland och vi kommer att få se ett destabiliserat Europa för att sedan utvidga sin hegemoni över Europa. Innan dess blir det kanske ett världskrig.
Om inte västeuropeiska ledare vaknar ur törnrosasömnen.
(Putin var medlem i KGB, alltså har han varit med och dödade 40-60 miljoner människor. Ett antal herrar har varit presidenter i USA, alltså har de varit med och dödat miljoner människor runt om i världen, främst Asien. Om vi ska vara likvärdigt logiska).


#17 - - Stig:

EU måste omgående återskapa normala relationer med Ryssland. Sverige och NATO-frågan kan avföras enkelt
genom att vi blir vänner med Ryssland. Svårare är det inte.
Margot Wallström är ju rena katastrofen. Hon anklagar
Ryssland för det hedervärda jobbet att eliminera IS i
Syrien. Min hyllning till Putin. Kan vi inte få väck vår
okunniga utrikesminister, en skam för Sverige.

#18 - - Katarina Pålman:

Skulle vilja säga visst är TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership TTIP) handelsavtalet mellan EU och USA märkligt. Mest märkligt är ändå att EU provar en ny högrisk strategi där exporten egentligen inte ska vara dominerande för ett EU land utan den inre konsumeringen från medborgarna ska vara så hög att inget behöver eller mycket lite ska exporteras. Invandringen, den extrema till främst Tyskland och Sverige följer nu den högrisk strategin av dess ledare (men egetligen direktiv från eliten IMF) som enligt Armstrong inte kommer att fungera. Därav den extrema invandringen som pågår och inte har ngn tanke på att stoppas innan projektet har provats med massa msk som dess spelpjäser. http://www.armstrongeconomics.com/archives/38035

#19 - - K.Pålman:

#16, Mycket bra inlägg Tipp, verkligen läsvärt och för egen person förstår en verkligen varför mellanöstern hatar USA. De har blivit utsatta för USA,s falskspel och vet vad de går för. Tyvärr har vi i väst bara blivit informerade utifrån usa vänliga media och dess vinklingar. Tack gode gud för altenativ media så vi får sanningar levererade och flera perspektiv att se saker från.

#20 - - Nils Nilsson:

Ett mått på ett lands politiska trovärdighet är landets attraktionskraft för människor och investeringar. Där leder USA stort och detta utan hjälp av svensk media. Sällan hört om folk som frivilligt flyttar till Ryssland och det beror inte enbart på rättsosäkerheten, bristen på mänskliga friheter eller det faktum att hela samhällsbygget är korrupt.
Huvudorsaken är att Putin och den politiska systemet lägger en mycket våt filt över framtidsutsikterna - ingen förbättring är i sikte under denna generation.

#21 - - tomas:

->Tipp
Jag blir mörkrädd...
"Vet du inte, min son, med hur litet förstånd världen styrs". Axel Oxenstierna
"Den som inte intresserar sig för politik, riskerar att bli styrd av dårar." Aristofanes

#22 - - Peter Grafström:

#20 Nils Nilsson
Gangsters brukar sno åt sig så att de kan strö en del pengar omkring sig. Rykten hörs om att Usa har 170kt guld. Usa har skott sig på världskrig och omstörtningar som deras agenter iscensatt. En sån omstörtning var den sk 'ryska' revolutionen , som i själva verket finansierades och organiserades av angloamerikanerna. Därför att tsarryssland var på väg att bli deras värsta konkurrent med världens största oljeproduktion och den snabbaste industriella tillväxten genom gott samarbete bla med Sverige. Även under Sovjettiden på 1980-talet uttryckte skribenter där sig väldigt positivt om Nobel och hur de behandlade sin personal. Den tsarryske politikern Stolypin hoppades på några årtionden av fred för att kunna modernisera färdigt.

#23 - - Marianne:

Nu börjar det bli bra takter i blogg och kommentarer. Den enda tidning som jag sett tagit upp detta handelsavtal mellan EU och USA är ATL, Lantbrukets Affärstidning. Man får reda på ganska mycket som händer, om man följer med i denna tidning. Det som drabbar jordbruket, drabbar oss alla.
Jag har funderat en hel del på detta med energitillgångarna i Ryssland, som inte används pga politik. Tror man på klimatförändringarna, borde det vara självklart att använda denna naturgas, om den ändå håller på att sippra ut.
Att teckna handelsavtal med USA, verkar väldigt konstigt, då det är Afrikas länder som verkligen hade behövt kunna exportera förädlade varor utan tullpålägg. Det är denna kontinent som behöver stöd att komma på ekonomiska fötter.
Men att skicka ned EU:s fiskeflotta går bra, för att tömma deras kuster på fisk.
Om Ryssland vänder sig mer österut, tappar vi mycket handel på det hållet och får nöja oss med att vara en missgynnad partner till USA, som bara är ute efter att skuldsätta ekonomier.

Upp