Är var tredje svensk främlingsfientlig?

 

Snart säger var tredje väljare sig vara beredd att rösta på invandringskritiska Sverigedemokraterna (SD). Den senaste tiden har partiets väljarsympatier ökat med nästan två procentenheter i månaden trots den intensiva propagandakampanjen med anledning av den akuta flyktingkrisen. Bakom dessa siffror finns även en osynlig men likaledes invandringskritisk opinion inom övriga politiska partier, en opinion som ännu inte lett till att man tar steget över till SD.

Strategin från övriga partier och deras handgångna medier mot uppstickaren SD är ju att utmåla dem som främlingsfientliga med rötter i extrem nationalism och nazism. Detta är påståenden som inte kan ha passerat ohörda bland väljarna, ändå noterar SD 27,3% i den senaste opinionsundersökningen och trenden är stigande. Väljarna verkar inte bry sig ett dugg om partiets rötter. Skall detta tolkas som att var tredje väljare är främlingsfientlig? Många inom samhällets etablissemang verkar tro att det är så och därför intensifieras propagandan mot främlingsfientlighet med förhoppningen att detta skall vända den starka opinionsvinden.

Jag har sedan valet 2010 kritiserat den strategi som övriga partier och då främst allianspartierna haft mot SD. Jag tror att man valt helt fel spår, att hatpropagandan mot SD har precis motsatt effekt mot den avsedda. Väldigt många väljare, långt utanför SD:s krets, uppfattar att propagandan vänder ryggen åt den rädsla och oro som många känner inför de förändringar av samhället som massinvandringen leder till. Det politiska etablissemanget har, p.g.a. sitt eget hat mot de uppstickare som är på väg att ta ifrån dem deras födkrok, inte orkat besvära sig att möta den oro och rädsla som många väljare känner. Detta har lämnat fältet öppet för SD:s fortsatta expansion.

Politikerklassen har inte besvärat sig att förklara varför en stor invandring är till fördel för landet, som man påstår. De har inte visat på ett tydligt sätt de demografiska utmaningar som Sverige och många europeiska länder står inför med våra låga födelsetal. Om man lagt lite mer energi på detta istället för hatpropagandan mot SD hade mycket varit vunnet.

Om man följer sociala medier och olika opinionsbildare utanför etablissemangets medier är det enkelt att konstatera att det finns en stark opinion som känner rädsla för en islamisering av landet. Försöken att avfärda och släta över denna opinion med argument om rasism och intolerans har bevisligen haft motsatt effekt. Islamistisk fundamentalism som IS m.m. har lyckats fantastiskt bra att skrämma upp människor över hela Europa. Denna rädsla får sedan näring i att muslimer är mindre benägna att inordna sig i Europas sekulära samhällen. Detta skapar en idealisk grogrund för främlingsfientliga strömningar.

Vi lider en skrämmande brist på ett politiskt ledarskap som vågar orubbligt stå upp till försvar av våra sekulära värderingar om kvinnors jämställdhet, tolerans av olika sexuell läggning och mot hedersvåld m.m.. Det politiska etablissemanget och deras medier har snarast uppvisat en eftergiven förlåtande attityd som starkt underblåser rädslan och förstärker främlingsfientligheten ytterligare.

Det intryck jag själv och väldigt många väljare får av samhällsutvecklingen och debatten är att det politiska etablissemanget tappat kontrollen över utvecklingen. Man har fastnat i sina egna argument och vågar inte erkänna de uppenbara problemen av rädsla att bli uthängda av den vänsterextrema journalistkåren inom Public Service och de stora tidningarna.

En som mer än någon annan förkroppsligat det erbarmligt svaga svenska ledarskapet är Fredrik Reinfeldt. Han lät sig förblindas av sitt eget hat mot SD som satte en käpp i hjulet för hans maktambitioner och inkräktade på etablissemangets födkrok. Han t.o.m. kände hat mot väljarna som röstade fram dem och prioriterade att straffa dem framför vad som var bäst för landet. Talet om öppnade hjärtan klingade ihåligt när han sedan smet från sitt ansvar som en tjuv om natten. Han såg till att omedelbart sno åt sig själv ett fett avgångsvederlag trots andra miljoninkomster. Under hans regi i det fördolda valde sedan det politiska etablissemanget att sätta demokratin ur spel med Decemberöverenskommelsen. Detta skapade en enorm frustration bland borgliga väljare som ytterligare förstärkte deras rädsla och bilden av ett ledarskap som tappat kontrollen.

Landet sitter idag med en minoritetsregering med en statsminister som pratar på osammanhängande utan att våga vidta några trovärdiga åtgärder för att hantera de problem som tornar upp sig. Vice statsminister är en verklighetsfrämmande utopist som trampar i klaveret mest varje vecka. Vi har en politisk ledning som själva utstrålar rädsla och handlingsförlamning samtidigt som de som normalt skall utöva opposition har lämnat walk over till SD att sköta den uppgiften. Hur kan någon vara förvånad över opinionsstormen?

Slutsatsen är att det knappast är främlingsfientlighet som driver väljarna i knäet på Jimmie Åkesson. Det politiska etablissemanget har tappat greppet och ger inte rädda och oroliga väljare några alternativ.

Jag efterlyser politiskt ledarskap!

Demokrati | Decemberöverenskommelsen, Sverigedemokraterna | |
#1 - - Lennart Bengtsson:

En utmärkt sammanfattning. Min uppfattning är att ett nyval eller en radikal regeringsombildning måste snarast genomdrivas. I dagens allvarliga situation krävs ett kompetent, rationellt och pragmatiskt ledarskap. Detta är inte fallet i dag utan snarare dess motsats.
Därtill måste media se om sina sammanfallande hus som inte längre kan fortsätta vila på en hållningslös postmarxistisk grund.
Time is out!

#2 - - PFEP:

Då jag kom hit första gång i 1975, var Sverige ett tryggt land med gemensam sammanhangskraft.
Jag bar med mig två utbildningar, en inom handel och en som hantverkare, dessutom hade jag ett halvårs lön i fickan.
Efter att ha bott sex gångar i Sverige under 40 år, skapat realvärde här 27 år, får jag erkänna att detta landet jag på sätt och vis älskar, verkar ha svikit, inte bara mig, men också merparten av de där genom idogt arbete har varit med att bygge den svenska välfärden.
Att se hur media, de politiska partier och merparten av andre maktcentra, har likriktad sig, börjar man jo överväga om man skal röra på sig, det även jag tycker jag är för gammal att flytta mera i detta livet.

Växer SD under de närmste åren i samma takt som nu, då anser jag det vara tveksamt att Sverige överhuvudet får något riksdagsval i 2018.
Risken att man från de så kallade 'etablerade' partier samlas och skapar en utveckling av DÖ, där upphäver valet, det med någon förklaring att detta är ett måste för Sveriges bästa i denna för rikets kritiska situation.

Den där lever lär...

#3 - - Per Svensson:

Tja, den som såg gårdagens debatt med Löfvens
ministrar och hans rådgivare Henrik Arnstad, torde
säkerligen inte ha några svårigheter att ta steget
över till SD. Snacka om foliehattar, och Kristina
Persson, en av Löfvens inkompetenta ministrar,
var får hon alla floskler ifrån?

#4 - - Samuel af Ugglas:

Ofattbart att svenska "socialdemokrater" kan missbedöma läget så fullständigt. Tron på att dom representerar Sverige har dom i princip helt förverkat och asylanterna kommer garanterat påminna om det!
Till och med på samhällsomstörtaren Georg Soros "site" står det att bli integrerad genom arbetsplatser är i Sverige närmast en omöjlighet.

#5 - - Anonym:

Det är ett problem att media endast släpper fram debattörer som blott är intresserade av att få sin världsbild bekräftad av sina likar inom ryggdunkarklubben. Själv finner jag det mer kittlande att försöka få min världsbild falsifierad genom att ta del av åsikter som jag inte delar. Trosvissa debattörer som anser sig ha skådat ljuset ger jag inte mycket för.

#6 - - PFEP:

Var kommer alla floskler ifrån?
Tja den frågan kan nog knäcka själv den mest inbitna litterat.
Nu har jag varken TV eller Radio, bara internet att informeras genom; fritt val på alla hyllor så att säga.
För att säga det rakt ut; verkar den svenska mediala medieströmmen vara likt ett unisont gapande i ett slutet rum, var alla försöker hålla samma tonart.
Det finns undantag, Gudmundson på SVD, den åldrande Nilsson från Expressen och den färska ledarskribenten på GP, Alice Teodorescu.
Annars är det ganska torftigt överlag.
Senast har jo den drivna skribenten med synonymen 'Julia Caeser' rört om ordentligt i PK-smeten och denna gamla Bonnierjournalisten verka ha skrämt sk*ten ur den ganska journalistkåren.

Det är nog inte frågan om, men när ett täppfall i otid

#7 - - Samuel af Ugglas:

Det här kanske hjälper att förstå en del av svenskarnas syn på främlingarna: http://avpixlat.info/newsdesk/granskning-sverige-media-ljuger-konsekvent-om-flyktingar

#8 - - Anonym:

"De har inte visat på ett tydligt sätt de demografiska utmaningar som Sverige och många europeiska länder står inför med våra låga födelsetal."
De kan inte använda det argumentet eftersom det inte håller för närmare granskning. Sverige har inte låga födelsetal, utan har haft ett plus i många år. Dessutom så är inte dagens invandring lösningen även om vi hade haft detta problem. För de som vill veta mer så kan man hänvisar jag till tino.us

#9 - - Sture Åström:

Energipolitiken är nog ett område där det är tydligast hur verklighetsfrämmade alla våra partier är, med undantag av SD, som i alla fall har någon riksdagsledamot med respekt för fakta.

Ett litet tecken på hopp är att kritiska insändare faktiskt får plats i några lokaltidningar:

http://klimatsans.com/2015/09/18/regeringen-blundar/

Skriv själv en i din tidning.

#10 - - Björn i Bromma:

Opinionsundersökningen är inte förvånande med tanke på den senaste tidens ytterst svaga politiska framträdanden med diverse floskler och verklighetsförfalskningar. Obegripligt att ansvariga politiker tror att medborgarna inte kan söka upp sanningen och verkligheten på egen hand.
Den senaste katastrofen dök upp i gårdagens TV-debatt med "framtidsminister" Kristina Persson, hon med ett tidigare liv, samt den Rasputinmässige Arnstad.
Kan det bli mer pinsamt?
Det står fullständigt klart att styrande politiker lider av en allvarlig form av verklighetsfobi och då skall man inte ha några beslutsmässiga positioner.

#11 - - Håkan Birke:

Det är bara att med stor nedstämdhet instämma i Lars´blogg och kommentarerna ovan.

#12 - - Göran:

Kan det vara på det viset att folk faktiskt tittar lite längre in i framtiden än en valperiod, 4 år? Kostnaderna för invandringen har länge bara diskuterats på statlig nivå, men nu börjar nog folk se vad som händer i deras egna kommuner där det blir nedskärningar för att pengarna behövs till deras nya kommuninvånare.

Dessutom. SD skulle lika bra kunna heta gamla socialdemokraterna eller något liknande. Vad skiljer SD:s politik idag från socialdemokraternas för 20-30 år sedan?

#13 - - Johan Tisell:

Jag ogillar etiketterna som används; de har en egen agenda

T.ex. papperslös som skall vara illegal
Främlingsfientlig som borde vara främlingsskeptisk om man menar främlingen som sådan annars invandringskritisk - som du korrekt använder.

Rasist har litet olika definitioner, men med min definition är alla rasister; Tyskar är tråkiga och grundliga, sydeuropéer mindre arbetsamma men charmiga, norrmän är dumma, negrer springer fortare pga av annan fysionomi (då är det faktiskt tillåtet att utöva rasbiologi!), judar är duktiga på affärer och showbiz, araber är svåra att förhandla med.

Ovanstående fördomar, både positiva och negativa, kan anses vara rasistiska och jag tror att de flesta har någon av dem.

Och våra nyanländas åsikter om andra folkslag och svenskar... Vill inte ens tänka på dessa.

FÖRSLAG: Låt oss konsekvent använda rätt beteckningar och förskjuta debatten!

#14 - - Johan Tisell:

Vad gäller demografi gör alla fel. Man kan inte planera framtiden med linjal. Även om t.ex. vårdbehovet ökar, förändras teknik och organisationsformer snabbare. Robotdammsugare och robotgräsklippare, webkameraövervakning mm kommer att kunna förbilliga den personalintensiva hemtjänsten, samma sak med kommunens parkskötsel.

Industri- och kontorsstädning kan också automatiseras; varför skall en person skjuta en skurmaskin framför sig, när den kan åka ensam?

Skulle vi ändå sakna personal i de tråkiga, enkla jobben, löses det med en kombination piska/morot. DVS sänkta bidag och höjda löner. Det blir ändå mycket billigare än de 100-250 miljarder per år som dessa aggressiva analfabeter kostar oss nu!

#15 - - Lennart Larsson:

Vad kan förändras med ett nyval? Sjuklövern har ingått en ohederlig allians med att motarbeta den enda som kan uppvisa ett politiskt ledarskap, Jimmie Åkesson.

#16 - - tipp:

Fri Folkbildning ordnar föreläsningar här och där. Bl a Lars Bern har föreläst om miljöalarmismens framväxt. Senare skulle de ha en föreläsningsserie om islam och dess historia och lokaler hade hyrts av Maria Föreningsråd. För att förhindra det så har en Anna-Klara Bankel från SVT ringt upp hotat med att det kunde utgöra en risk för personalen. Om hon ringer och anger att hon är på SVT så innebär det ju att hon ringer för TVs räkning. Det kan förstås förnekas. Oberoende av det så vet vi hur kulturen är på SVT så ett formellt förnekande innebär inte ett reellt.
Om nu någon kan påtala att jag har fel informationer så gör gärna det. I annat fall fortsätter jag att hävda att den svenska regimen inte står de nationalsocialistiska eller sovjetkommunistiska systemen så långt efter när det gäller att förtrycka yttrande- och åsiktsfrihet.

#17 - - Bengt-Ove Högström:

En utmärkt analys!
De s.k. etablerade partierna målade in sig i ett hörn med uttalandet "Vi skall inte ta i dem (SD) ens med en tång".
Under kriget ifrågasatte min far att tyska handelsfartyg fick uppehålla sig inom ett befästningsområde. Han utmålades då som en säkerhetsrisk och starka krafter ville skilja honom från sitt arbete. Vilka styrde Sverige då? Sverige har alltid varit dåligt på att integrera utländska personer som kommit hit för att arbete. Inom Metall fanns en angivarrörelse. Arbetskraft från Finland och som kunde antas vara kommunister fick inte arbeta inom K-företag, De flyttades på.
Det verkar som om dagens flyktingrörelser är välorganiserad och får snabbt information om situationen inom EU. Dagens flyktingar har mycket lite gemensamt med flyktingarna efter andra världskriget.

#18 - - Håkan Bergman:

Och här kommer mera presenter till Jimmie Åkesson.
http://www.dn.se/debatt/att-halla-nere-lagstalonerna-ger-jobb-for-utlandsfodda/
Ska vi tippa på att SD spränger 30-vallen efter det klavertrampet. Man må tycka vad man vill om LO och kollektivavtal, men bland LO's medlemmar är kollektivavtalen heliga och lägstalönen är själva grundbulten.
Sen det där med demografin, vart tog framtidstron vägen? Jag tror att vi står inför en lång period med ekonomisk tillväxt grundad på ökad produktivitet, vi har bara sett början på robotutvecklingen. Vi behöver inte en befolkningstillväxt i Sverige och hur kan dom som ropar om planetens begränsade resurser, allt tog visst slut redan i augusti i år, argumentera för att vi behöver fler i Sverige som tär på resurserna?

#19 - - svitjod2000:

Det finns inget parti eller partikonstellation som klarar av ett ledarskap värt namnet. Nu när man skådat regeringens vapendragare och en minister tror man sig vara förflyttad till ett dagis. Möjligtvis att SD skulle kunna ta ledartröjan men jag är långt ifrån säker på att de verkligen kommer att verkställa den politik de skyltar med.

Som tidigare nämnts är risken stor att DÖ utvidgas till någon form av undantagstillstånd med uppskjutet riksdagsval på obestämd tid om SD:s siffror närmar sig 50%.

Jag befarar dock att SD inte kommer att infria de löften som väljarna tror om SD får något reellt inflytande i Riksdagen. Skälet till att jag tror det är den jakt SD ledningen haft efter "nationalister" och medlemmar som inte rättat in sig i det socialkonservativa lägret. Vi ser nyligen den akuta brytningen med SDU och nu hot om uteslutning av 5000 ungdomar om man inte avsäger sig medlemskapet i SDU. Partipiskan viner med ett tjut av ett flyglarm och det gör mig misstänksam om partiledningens intentioner.

Att med så grova övertramp mot stadgar och intern demokrati inom partiet tyder på att ledningen har något i kikaren inför valet 2018 och jag är rädd att det inte kommer att gynna Sverige, svensken eller den svenska kulturen.

#20 - - Staffan S.:

Håller med om det du skriver. Dessvärre känns det som att det överhuvudtaget inte finns kandidater lämpliga att ta ett politisk ledarskap. Det är nog så att nationen Sverige är på väg utför och jag räds framtiden.

#21 - - Lasse:

Det förefaller vara skrämmande för den som tror att vi väljer ett parti med tvivelaktigt förflutet framför andra för att vi gillar deras politik.
Det är en fråga som avgör och den är så betydelsefull så den kan tom få oss överge våra andra politiska preferenser.
Migration skapas av otrygga förhållanden i närområdet och generösa löften i andra länder.
Hjälp till närområdet är ett självklart förstaalternativ.
Hycklandet mot Ungerns gränsstaket när EU har samma gränsskydd där det behövs är ovärdigt en tänkande politiker.

#22 - - Elfyma+:

Håller med. Vill bara komplettera lite.
I dagarna avslöjades att Svenskt Näringsliv och Företagarna ska ha haft "hemliga" kontakter och kanske t o m delat kaffeautomat med någon företrädare för SD.
Sossarna, LO-Facken, kommunisterna (V) och media (inkl. Di) gick i spinn.
Våra näringslivstoppar hade tagit sig friheten att tänka själv utan att först fråga om lov från prelaterna i den rödgröna Värdegrundskyrkan.

Mårdner från Företagarna sa i SVT att de förbehåller sig rätten att få tala med alla riksdagspartier som vill lyssna på dem. Det ingår i demokratins spelregler antydde han, vilket inte innebär att de har samma åsikter som alla de talar med.
Han antydde t o m (hemska tanke) att det var bra för demokratin att tala med och lyssna på sina meningsmotståndare.

När Svenskt Näringslivs Vd Lemne blev ansatt i TV började hon slira och slängde ur sig nedsättande epitet om SD som knappast gagnade näringslivets intressen.
Men i senare intervjuer skärpte hon till sig och undvek att spotta på partiet som kan bli störst i nästa val.

Det retade upp nestorn Storch som gick ut i husorganet Di och sablade ner Lemne och påstod att hon var feg som hade kontakter med SD. Det var åtminstone andemeningen i hans grundlösa påhopp.
http://www.di.se/di/artiklar/2015/9/18/marcus-storch-det-har-gatt-for-langt/

Vi som är näringslivsvänliga och t o m har investerat i det svenska näringslivet, tycker att kontakterna med SD borde ha tagits redan 2010. Men då valde landets fega näringslivstoppar och bankernas chefsekonomer att samfällt yla med media och förutspå landets undergång om SD kom in i Riksdagiset. Läs mer:
https://varjager.wordpress.com/2015/07/15/naringslivet-vill-ha-extraval-i-host/

#23 - - Errbe:

Jag har besökt Ungern några gånger. En gång i den stad som var sista bastionen mot den ottomanska invasionen. Större delen av Ungern var ockuperat av muslimer i hundratalet år. Jag fick höra vad det innebar. Där vet man vad islam är, innerst inne. De led också länge under den lika totalitära kommunismen.

I Ungern vet man vad som väntar, om man släpper in de som kallar sig flyktingar från muslimska länder.

De vet att man måste stämma i bäcken, inte vänta tills ån svämmar över.

#24 - - tipp:

@Svitjodd2000. även om vi antar att SD får över 50% i ett val och tar regeringsmakten så tror jag de får svårt att förverkliga sina idéer. Tjänstemännen har en stor makt i svensk administration och det finns många som vill ställa till problem. Om dessutom SD riktar upp bestämmelser för bidrag, lag och ordning och en rad annat så kommer det att bli en kraftig oro bland stora grupper invandrare. En misslyckad regeringsperiod för SD kommer att visa att DÖ-partierna anser sig ha rätt. Därför tror jag Sverige är illa ute för väldigt lång tid framöver.

#25 - - Sivert Lindqvist:

@Elfyma+:

Storch är samtidigt den person som bannlyst Åkesson från Nobelmiddagen. Hoppas att Åkesson tackar nej den dagen Storch och kompani är borta.

#26 - - Göran Fredriksson:

Översittareliterna, bl.a. journalister och rikspolitiker, uppträder som om de vore klokare än väljarna är och talar om vad vi skall tycka.

Men många väljare avskyr liksom jag att låta sig påverkas hit och dit eftersom vi väljare både kan tänka själva och har ett längre tidsperspektiv än både journalister och politiker.

Antalet som har stort förtroende för journalister är runt 4 %.

#27 - - Björn i Bromma:

#23
Stämmer.
Har en äldre arbetskollega som flydde med mor, far och bror från Budapest 1956 i samband med den sovjetiska invasionen.
Han har en hel del att berätta om den islamska ockupationen, när den begav sig, nedärvt av generationer.
Därför är det inte konstigt med den Ungerska hållningen, snarare en naturlig följd.

#28 - - Dan:

Vad gäller fördomar mot andra folk så är de i många fall inte fördomar utan lärdomar.

#29 - - Göran:

Jag såg på SVT/Debatt. Lite intressant att vilka de bjuder in. Speciellt kvinnan från Södertälje kommun som sade att det inte låg på hennes karta att inte ta emot fler människor. Södertälje kommun gick år 2014 ungefär 1,4 miljarder i underskott. Det kompenseras med 1,6 miljarder i bidrag som jag förmodar andra kommuner och dess invånare får betala.

Det sägs som ett mantra att rika kommuner måste ställa upp. Låt säga att de är rika på grund av att de kan sköta sin ekonomi och inser vad kommunen inte kan göra. För det ska de straffas. Hur kommer det sig att alla människor som sköter sig hela tiden ska straffas? Vad är det för mening med att sköta sig?

Den dagen vi inte längre har råd att ta emot människor från andra länder, den dagen lär vi även inte ha råd med att hjälpa flyktingar i sina närområden. Ska vi då ha en flyktingpolitik som i längden dränerar alla resurser att kunna hjälpa till?

Vad jag har förstått lägger Sverige och Danmark tillsammans ner mer pengar på att hjälpa invandrare i dessa länder än vad FN kräver i pengar för att hjälpa flyktingarna i närområdet.

Någon nämnde ovan hur det kan komma sig att flyktingsmugglarna så väl känner till förhållandena i Sverige? Svar. Delar av deras organisationer bor i Sverige.

#30 - - Karin:

Tack Lars för ytterligare en synnerligen läsvärd krönika!
Precis som Du efterlyser också jag ett politiskt ledarskap, men jag efterlyser även demokrati och mänskliga fri- och rättigheter i Sverige.

Till de mänskliga friheterna hör yttrandefrihet och det har vi saknat länge. Vi har vad Marika Formgren så träffande kallar en Värdegrundsdemokrati. Inom allt fler områden får bara en synpunkt föras fram. Tycker du annorlunda blir du kallad rasist och värre tillmälen och din tillvaro hotas.
I går fick vi ett talande exempel på vad Värdedemokratin har fört med sig i SVT/DRK:s debattprogram. Danska politiker och debattörer som har förmågan att problematisera, tänka och diskutera. Svenska dito som är robottänkare, förnekare och förtryckare.

Hittills har vi fått rösta på olika partier vart fjärde år, men det fick man även i DDR som hade många partier men alla måste följa det som "för evigt" bestämde. I och med DÖ är vi nästan en kopia av DDR - bara SD står utanför och har blivit miljoner människors hopp.
Men när stödet för SD blir för stort kommer maktapparaten i Sverige att slå till med full kraft för att rädda sitt maktmonopol.
Frågan är om ett folkligt uppror likt de i Östeuropa då kan komma till stånd? Jag tvivlar, men hoppas likväl.
Och vi hjälps väl åt då - alla vi som kommenterar på denna blogg?

#31 - - Lakedaemon:

Samma dyrköpta lärdomar som ungrarna har hittar man hos de icke-muslimska folken på Balkan, vilket förklarar den aversion som de uppvisar gentemot islam. Det är lätt att tro på "mångkultur" och floskler om "allas lika värde", när man inte har hört berättelserna, vilka gått i arv från generation till generation, om det extrema förtryck och det skräckvälde som ottomanerna stod för.

#32 - - Ann Löfving-Henriksson:

PFEP skriver i #6 om de få journalister som fungerar som självständiga just Journalister. Han/hon nämner Gudmundson på SvD, Nilsson fd Expressen och Alice Teodorescu på GP. Visst, men glöm för all del inte GPs Adam Cwejman, alltid mycket tänkvärda ledare ofta med nya friska infallsvinklar!

#33 - - Mattias:

Lennart 1# begriper du ej vad som pågår?

#34 - - Lars Bern:

Jag återger här viktiga synpunkter som jag fått på mejl från min vän Sten Westerberg som efter flera år inom såväl näringsliv som det politiska etablissemanget har en mkt god insyn i de frågor jag berört.

Hej Lars,

Man kan säga en hel del om DÖ, men man kan inte påstå - tycker jag - att den är odemokratisk. I England, får regeringen alltid igenom sin budget i ograverat skick, även om den endast stöds av en minoritet i parlamentet. Det finns andra exempel också, men England har en hyggligt demokratisk tradition. Dessutom innebär DÖ att man gör just det man sade före valet att man skulle göra. Det vore snarast odemokratiskt att lova en sak och göra en annan.

Sedan kan man tycka att DÖ är oklok och den har förvisso flera nackdelar. Men den har inte bara nackdelar, vilket jag ibland får intrycket att Du tycker. Bland fördelarna: DÖ innebär dels att Fidep får en starkare ställning gentemot fackdepartementen dels att regeringen får en starkare ställning i budgetfrågor gentemot riksdagen. Det är tunga argument. Jag har i starkt minne situationen på 70- och 80-talen och den kaotiska budgetsituation som då rådde. Dit vill jag inte tillbaka.

Jag har en annan människosyn än SD. Men även bortsett från detta tror jag inte att det vore lätt att regera med stöd av dem. Kommunisterna sviker aldrig S när det verkligen gäller, men SD skulle bli en opålitlig allierad.

Ett skäl till det är att en viktig skiljelinje mellan alliansen och vänstern går i synen på skatter och bidrag, där vänstern vill låta de som jobbar få behålla mindre och använda pengarna till mer bidrag till de som inte jobbar. SD vill, ett inte ovanligt drag hos populister, och ha både lägre skatter och högre bidrag. Sedan står de ju även för andra tokigheter, som att vi ska lämna EU.

F ö tycker jag alltid att det är intressant att läsa vad Du skriver, även om jag inte håller med om allt.

Ha en stabil helg
Sten

#35 - - Bo W:

Som någon påpekat tidigare i tråden är själva begreppet främlingsfientlig helt missvisande i sammanhanget. Jag ingår i de trettio procenten just för att jag på senare tid allt mer kommit att känna mig som en fullständig främling i mitt bostadsområde liksom i samhället i stort. Är jag därmed fientlig mot mig själv om jag röstar på SD?

#36 - - tipp:

En demografisk belysning om den passar in
https://www.youtube.com/watch?v=OUJNxRqrcyQ

#37 - - Jan:

Det värsta med politikernas floskelsprutande är inte flosklerna i sig själv. Det värsta är det folkförakt det demonstrerar. Jag känner mig förolämpad av politikerna som måste betrakta mig som en idiot som inte förmår att ens en gång genomskåda de trivialaste myterna.

#38 - - Johnny Andersson:

Om man slutar spendera 265 miljarder på invandringspolitiken enligt Jan Tullbergs beräkningar känd Sverige båda sänka skatter och höja bidrag, speciellt till fattiga pensionärer. Att DÖ-partierna på något sätt skulle vara bättre för Sverige än SD finns det inga som helst belägg för, men om motsatsen är det gott om bevis.

Om det finns 100 barn (100% flyktingar) och 100 äpplen (100% budget pengar) så väljer DÖ-partierna att ge ett barn 99 äpplen och ett äpple till 99 barn att dela på. SD vill ge alla barn var sitt äpple. Rättvisare, humanare och effektivast eftersom vi slipper alla integrationsproblem i Sverige.

EU är ingen demokrati utan en byråkratisk diktatur. Sverige klarade sig utmärkt utan EU medlemskap med EFTA och ESS avtal. Frihandel ja, men ej begränsning av nationalstatens suveränitet.

Vi har nu 40 års erfarenhet att invandringspolitik och kan alla se hur det gick, bara att se på Malmö, Södertälje, Göteborg och våra 186 getton och 55 no-go-zones. Vad är det för bra med dem? Sedan har kristna och muslimer helt olika värderingar som alltid slutar i krig.

Din väns resonemang imponerar inte.

#39 - - Spanstind:

Är det rasistiskt att påpeka det faktum att världens bästa löpare är mer eller mindre mörkhyade? Ribban ligger lågt i PK-Sverige.

Svar: Kanske inte rasistiskt men jämväl irrelevant.
Lars Bern

#40 - - Lennart N.:

#30 Karin:
"Och vi hjälps väl åt då - alla vi som kommenterar på denna blogg?"

Det kan du ge dig på!

#41 - - Elfyma+:

#34 Sten Westerberg/Bern.
Kan instämma i att V(PK) varit ett pålitligt stödparti för S.
Men det kan man knappast säga om Miljöpartiet som under sin tid i riksdan systematiskt ägnat sig åt utpressningstaktik med ständiga hot att fälla regeringen om de inte får sin vilja igenom.

Löfven tog in MP i regeringen i förhoppningen att de skulle bli mer lojala. Men MP har ändå gjort utspel emot den regering de själva sitter i, vilket skap förvirring och handlingsförlamning.

SD:s enda möjlighet att få inflytande är att göra som MP- att utnyttja sin vågmästarställning så ofta tillfälle erbjuds.

Varför skulle SD vara lojala mot något annat parti som inte ens vill tala med dem ? SD ska i första hand vara lojala mot sina vallöften och sina väljare.

Svar: En helt korrekt iakttagelse. Reinfeldt flirtade med Mp, så inte fanns det ngn rädsla för att regera med stöd av dem. Jag lutar nog åt att hatet mot SD har mycket att göra med att de är uppkomlingar inom politiken som är på väg att sno en stor del av kakan.
Lars Bern

#42 - - Sivert Lindqvist:

@Lars Bern, trodde inte att du hade vänner som var riktigt insnöade. Vet inte vem denne Westerberg är, men att han oupplyst i all sin prakt visar han med besked.

De typiska dragen hos en som tror sig vara mer än andra uppvisas klart genom sin infantila kritik av SD.
Inget nytt under solen med andra ord.

Vad är SD:s människosyn om jag får fråga? Att hjälpa 60 miljoner svältande på plats istället för att släpa hit människor med pengar till människosmugglare. Vad för människosyn besitter Westerberg?

Kan berätta för Westerberg att UNHCR måste dra in på matpaketen för de har ont om pengar. Det tänker SD ändra på. Vilken människosyn är det månntro Herr Westerberg?

EU, vad har Sverige fått för att medverka i just EU? Ingenting, att man lyckades lura en del med EU-priser är välbekant. Vad kan man inte åstadkomma med lobbying.

Vi, snart 30% eller mer, låter oss inte luras av Herr Westerberg och kompani i framtiden.

#43 - - Jonas:

En fråga till Sten, vad menar du med en annan människosyn än SD? Jag gissar att du tycker att din är mer "god"? Jag saknar i den svenska debatten "hur ska vi rädda så många liv som möjligt med de pengar vi har"? Och till de som anser att vi har obegränsat med pengar borde tänka om efter utspelet att vi nu behöver låna pengar för att klara utgifterna. Enligt FN kostar det cirka 1 000 kr/år att ge mat till ett barn som svälter, vad jag kan läsa mig till så får tex Bert Karlsson 1 900 kr per dygn för att ta hand om EN person = 700 000 kr per år = mat till 700 barn per år. Jag gissar att det tillkommer en massa andra kostnader också för denna asylsökande (Migrationsverket etc) så om vi avrundar så kanske kostnaden för att ta emot EN person i Sverige istället skulle rädda livet på 1 000 barn. Enligt FN beräknas 5 900 000 barn under 5 år dö i år pga mat, vatten, medicinbrist. Jag hör aldrig de "goda" prata om dessa barn. Sten skriver ju mycket riktigt om skillnaden mellan blocken ang. hur de ser på skatten, men hur kan då slutsatsen bli att det är riktigt att bara sitta och titta på när det andra blocket gör en budget som är motsatsen till den egna skattesynen?

#44 - - Lars Bern:

Behovet av ledarskap blir bara större: http://www.svd.se/forskare-genusgapet-bor-tas-pa-allvar/om/debatt

#45 - - Eschaton:

För att besvara rubrikens fråga: Nej, det är värre än så. Med dagens galna informella definition av "främlingsfientlig" så är antagligen en majoritet va befolkningen främlingsfientliga.

För att bi klassad som främlingsfientlig så räcker det nämligen i vissa sammanhang att inte tycka att vi helt bör öppna gränserna och låta alla som vill ta del av vårt välfärdssystem.

#46 - - Lennart Bengtsson:

Det är helt naturligt att hålla sig avvaktande till ett helt nytt parti, i synnerhet till ett som vuxit mycket snabbt och som inte har möjlighet att få fram kunniga representanter på alla områden. Här kan man ju se MP som ett varnande exempel för att inte tala om F! ( men bara i viss kommuner)

En utgångspunkt att bedöma SD är att analysera de kommuner där de finns med i kommunstyrelsen. Mitt intryck, ehuru begränsat, är att detta samarbete fungerar bra liksom SDs insatser i riksdagens olika utskott.
Jämförelsen med Storbritannien tycker jag är missvisande då alla där väl känner till konsekvenserna av det brittiska majoritetsvalet. Kanske en jämförelse med Tyskland är bättre, mend där har man en regeringskoalition med de två största partierna och inte som i Sverige där den roll som DÖ har är passiv och allmänt oklar. Hade man exempelvis bildat en stor koalition mellan exempelvis S och M efter tyskt exempel hade det varit något helt annat och något som svenska väljare säkert ställt sig bakom.
Därför bör man snarast anordna ett nyval för att reda ut situationen alternativt en radikal regeringsombildning baserat på M och S eller rent utav en samlingsregering med tanke på den allvarliga politiska situationen.

Svar: Problemet med nyval är att alternativet med en stor koalition M+S nog är kört, de partierna når nog inte över 50% i ett nyval. Och Lennart utan ledarskap spelar de tänkbara kombinationerna ingen roll. Betänk att Tyskland har Merkel och även hon har stora problem att hantera situationen.
Lars Bern

#47 - - Björn i Bromma:

#34
Pettitesser jämfört med den bomb som ligger och lurar.
Se tex www.uvell.se/2015/09/12/socialisering-28329760
och fnordspotting.blogspot.se/2015/03/bostadspolitik-la-venezuela.html.
DDR 2.0 ?

#48 - - Observator:

#34 - 2015-09-18 22:34:00 - Lars Bern

Lustig herre din vän Sten Westerberg. Han tycker både att England har en hygglig demokratisk tradition och att det är tokigheter att ha tankar om att lämna EU.
Storbritannien planerar en folkomröstning i denna sak 2017. Tror du Sten Westerberg tycker att denna åtgärd förbättrar eller försämrar landets demokratiska tradition?

#49 - - Sivert Lindqvist:

@Lennart Bengtsson, "Därför bör man snarast anordna ett nyval för att reda ut situationen alternativt en radikal regeringsombildning baserat på M och S eller rent utav en samlingsregering med tanke på den allvarliga politiska situationen."

Den har du redan och vad har det givit oss. Ett Sverige som är nära att kollapsa. 4-5 års väntetid hos folktandvården för en skattebetalande svensk. Att vissa här inte ser det som ett problem förstår jag med tanke på Sophiahemmet och andra för välbetalda institutioners snabba mottagande.

Gärna ett nyval och att största parti bildar regering samt att de andra respekterar demokratin. Vilket inte sker nu utan vad som gäller är att bita sig fast vid köttgrytorna och fortsätta att besudla demokratin.

Både S och M vill fortsätta den för Sverige skadliga invasionen så vad hjälper att tro att någon förändring skulle ske.

Sverige behöver nya krafter som verkar för Sveriges bästa och inte för sin egen personliga vinning. Sverige behöver respektera de människor som byggde vårt land. Inte skända dem genom nonchalans och andra vidriga metoder som sker nu. Se förra veckans Uppdrag Granskning hur våra gamla negligeras och förödmjukas.

#50 - - Jan Ivarson:

Det framgår av antal kommentarer att frågan engagerar många.

#51 - - Göran:

Lite taskigt att ifrågasätta Lars Berns relation med Sten Westerberg eftersom det inte har något med saken att göra och dessutom visar på ett visst hyckleri där man förfasas över hur SD behandlas för sina åsikter men i nästa sekund kastar sig över nyss nämnda relation på grund av olika åsikter.

Däremot tycker jag Sten Westerbergs inlägg belyser ett problem vi har där företagare och politiker blandar sig med varandra. Det verkar inte som om Sten Westerberg ser alla problem politiker skapar för företagande och entreprenörer. EU är mer eller mindre ett planekonomiskt projekt som vi borde ta oss ur så fort vi kan om vi vill behålla både välstånd och välfärd i Sverige. EU orsakar mer kostnader än det skapar ekonomiska fördelar. Det är inte direkt företag som skapar handelshinder utan det är politiker. Sedan finns det företag som gärna lierar sig med politiker för att skapa konkurrensfördelar genom lagar mot andra företag. Stora företag har dessutom en hel del glädje av en massa kostsamma regler som mindre företag har svårt att klara av rent ekonomiskt. Således ytterligare ett konkurrenshinder.

Sedan detta mest flosklerordet människosyn. Det är en högst subjektiv fråga för varje människa som jag tycker att var och och kan sluta dyvla på andra för att lura andra att de skulle vara mer än vad andra är.

Om SD kan ha få majoritet i Sveriges riksdag så kan även rent teoretisk ett islamistisk parti få det runt 2050, så vad är det alla sd-fobier är rädda för? Sveriges välfärd är körd och kollapsen kommer bara lite långsammare med SD vid ratten. Det är ungefär vad som skiljer SD från alla andra partier enligt mina åsikter.

#52 - - Jonas:

Till 46, varför skulle en socialdemokrat vilja regera med moderaterna och vice versa? Med det synsättet får jag intrycket av att den enda fråga som då betyder något är att fortsätta bekämpa SD, allt annat underordnat. Alla andra politiska skillnader ska då helt plötsligt försvinna? Jag hoppas verkligen inte svenska väljare skulle ställa sig bakom det förslaget. Då kan vi väl sluta ha val, vad vi än röstar på så blir det en samlingsregering? Och som jag frågade på #43 vilken sida är egentligen mest "god"?

#53 - - Katarina Pålman:

Jag säger bara "prestige" så tror jag alla förstår varför vi har den politiken vi har idag. Kommer alltid att finnas msk som "aldrig kan erkänna sina fel".

#54 - - Karin:

Ärligt talat så verkar det nu som allt utom en kriskommission är otänkbart. Och den måste ledas av någon som kan och vågar fatta beslut.
Med de volymer som nu kommer och med tillägget av anhöringinvandring blir det 3 miljoner årligen. Ett nytt Sverige på tre år.
Danmark stryper bidragen, Tyskland stryper bidragen och Sveriges gränser är vidöppna.
Ingen tid att fundera över den ena eller andra människosynen längre.
Alla idrottshallar lär snart vara fyllda - vad gör vi då?
I Ljungbyhed med 2000 invånare planeras ett boende för 1100 migranter.
Någon som tror att upplopp är oundvikliga om inget drastiskt sker snart?

#55 - - Roland Gustafsson:

Dick Erixon har på sin blogg lanserat realism contra idealism som alternativ till höger vänster på den politiska skalan. Enligt min uppfattning en talande beskrivning på den aktuella svenska politiken. Vi har en invandringspolitik som bygger på utopin att alla har rätt till den svenska välfärden bara dom kommer hit och sträcker ut handen bara för att (S) till varje pris vill sitta i regeringsställning. Nu sitter dom där och visar varje dag att dom inte är situationen vuxen för att deras partner är beredda föröda Sverige som om de går omkring i en dimma utan kontakt med verkligheten.

#56 - - Inga-Lill H Arvidsson:

Förbaskat bra skrivet, regeringen och övriga sk etablerade partier gör det ena självmålet efter det andra, då får det till följd att SD ökar men ingen av de andra tycks vilja förstå hur det kan komma sig. Vi är många som skrivit och velat haft svar på hur det ska bli i det här landet med den massiva invandring som sker idag men det enda svar vi får är att det lönar sig för Sverige. Det kan inte löna sig, för det finns inte så många jobb, idag är det 33 106 lediga jobb på AF, vart ska dessa som väller in över landets gränser få något jobb. Många av de jobb som är lediga kräver dessutom hög utbildning, det betyder i praktiken att många av dessa invandrare inte hinner bli färdigutbildade, innan det är dags för pension. Så jag kan inte förstå hur det någonsin ska kunna löna sig.

#57 - - Olle Wickbom:

I första hand journalister men också politiker talar i dag om, hur eländigt flyktingar har det och nu speciellt om, hur generösa människor är när det kommer till ett sådan här läge. Och det kan man ju ha förståelse för.

Men det nämns inte med ett ord i debatten, hur många gamla genuina svenskar knappast har till maten för dagen, och att det ständigt dras ner på åldringsvården, trots att det är deras slit och släp, som gjort det möjligt att komma till det här gynnsamma ekonomiska läget i Sverige.

Sverige är utan tvekan ett rikt land. Och journalister och politiker är välbetalda och behöver inte ägna dagen åt ekonomiska trivialiteter. Därav följer, att när speciellt politikerna i riksdagen bestämmer över, hur många flyktingar, som skall mottagas i Sverige, påverkas de inte på något sätt ekonomiskt av det de bestämmer. Och de flesta är försörjda livet ut med pensioner och avtal, som den gamle eller gamla pensionären inte kommer i närheten av.

Nu får f d statsminister Reinfeld förlåtelse av journalisterna, trots att han gjorde upp med extrempartiet i invandringsfrågan MP (som är för fri invandring) och lät alla som kommer hit få permanent uppehållstillstånd. Men han hade inte råd med ett svenskt försvar utan monterade ner det till, ingenting. Hur många hundra miljarder invandringen har kostat, lär vi aldrig få reda på. Men nog skulle det ha räckt till att ge de med de lägsta pensionerna ett antal hundra eller kanske tusen kronor mer i månaden, om Migrationsverket bara kunnat avvisa alla som kommit hit och slängt sina pass och andra handlingar, för att man inte skall kunna identifiera dem. Man får inte glömma, att de flesta som kommer hit får bostad, mat, kläder. möbler, TV, vård och omsorg, skola mm mm. Och får ta hit hela tjocka släkten, som naturligtvis aldrig kommer att göra ett handtag till Sveriges välfärd. Men får pension och övriga förmåner. Alltmedan den gamle eller gamla fattigpensionären, som uppfostrat ett antal barn och därför inte utbildat sig, inte får ett skit!

Detta skulle journalisterna skriva om!

#58 - - Svante1:

Sagt upp min lokala tidning efter 40 år, Borås Tidning..Förr var det en höger=moderat tidning som opponerade mot sosse-styret med några få undantagsår....Nu är journalisterna på tidningen mp och v i majoritet...Chefredaktören Eklund hör också till detta gänget. Tidningarna kommer att begravas förr än vi tror..inga unga betalar för msm....

#59 - - Jocke Becker:

Mitt Sverige börjar att förvandlas till ett DDR där lögnen används till att tysta, förtala och angripa oliktänkare med. De skall förpassas till skamvrån avklädda, nakna och stämplade som hänsynslösa.
Angiveriet är det förhärskande språket; exempelvis utesluts du från fackförbunden ifall det avslöjas att du sympatiserar med Sverigedemokraterna; "De är demoner som INTE har samma värdegrund som oss rättrogna socialliberala ideologer"; "Vi är ett öppet land, Sverige är till för alla världens människor"; "Vi är ett rikt land" är fraser som yppas för att fostra medborgaren.
Detta börjar likna Hoeneckers armada som enda in till slutet, fortsatte att angiva oliktänkare, med hoppet att landsförrädarnas medvind skulle blåsa av - vi vet hur det gick, den kommunistiska diktaturen gick under och av Berlinmuren finns det bara rester; de socialistiska åsikter som härskade i Östtyskland är ett förbleknat klent minne eller var det bara en hägring från det förgångna? NEJ!

Idag har ett svenskt offentligt etablissemang uppstått som springer åt samma håll, de granskar inte längre statsmakten utan stipulerar dess
vilja. Extrema ideologer och tvivelaktiga forskare har blivit politikernas profeter, nåde den som försöker bromsa in och låta förnuftet frodas!

Det spelar ingen roll om vederbörande är en programledare, artist, nyhetsuppläsare eller har en yrkesroll som besitter ett högt förtroendekapital, ALLA som visar sig i etern låter som en grammofon med en repig skiva "-alla flyktingar skall få vår hjälp!".
Men gemensamt för dessa yrkesroller är att de suger sin näring från samma mjölkspenar, suger du INTE i takt knuffas du bryskt bort ifrån din plats på den offentliga arenan...precis som i diktaturer!

Sverige är väldigt illa ute; för två veckor sedan gick Löfvén armkrok med Merkel och basunerade ut till hela världen att alla på flykt var välkomna - den signalen till folkvandrarna har fått ett abrupt slut idag; sedan den tyske inrikesministern uttalade oro över flyktingströmmarna och att Tyskland inte klarar av att ta emot alla...snabba bud!

De enda som hållit sig passiva är vår Regering med sin propaganda-TV och Radio, de är så upptagna med att blåsa i trumpeter och slå på trummor att de inte slagit av på desinformationen.
Det politiska styret är förlamat och DÖ har för Alliansen blivit en fotboja som inför varje gryning börjar likna en explosiv kanonkula.

Till slut; Varför diskuteras inte de enorma kostnaderna för immigrationen? Den demografiska krisen, en myt?
Den största krisen infinner sig inom ett par år när anhöriginvandringen briserar...Krisen är ett faktum till valet 2018 och var TROR Ni att väljarna lägger sin röst då?

#60 - - Steen Raaschou:

Jeg har iagttaget SD siden 1995, da Mikael Jansson blev formand. Jeg har aldrig set noget "brunt" eller "naziagtigt". Det må altså så ligge over 20 år bagud i tiden. Jeg ser heller ikke, at SD er "homofobe" eller "kvindefjendtlige". Det er jo løgn, hvad Löfven påstår.
Havde Reinfeldt gjort med SD som Anders Fogh gjorde med DF i 2001, havde han sikret sig magten mange år fremad. Det er jo ikke rationelt, hvad han har gjort. Hvad er en politiker, der ikke er så pragmatisk at han søger magten? ER han dum?

Nå, jeg er jo blot en "hatsajt", et udtryk vi slet ikke kender i Danmark

http://snaphanen.dk/

#61 - - Jan Ivarson:

Ja, fler än en tredjedel av svenskarna är främlingsfientliga om främlingsfientlighet definieras som ovilja att försörja utlänningar.
Det är inte det samma som att svenskar generellt ogillar personer från andra länder eller som har annan hudfärg.

#62 - - Göran:

Alla undrar hur det kommer sig att journalister inte granskar makten? Svarat är nog helt enkelt att de inte har några egna kunskaper så att de kan göra det.

Om Stefan Löfven säger något då borde någon tänka: "Stämmer detta, låt mig undersöka om så är fallet."

Ett exempel med Libyen:

Fakta 1: Den inhemska opinionen mot Kadaffi är islamister.
Fakta 2: Libyen utgör en mur för afrikaner som vill ta sig till Europa.
Fakta 3: Många afrikaner får jobb i Libyen.

Västerländska makthavare säger att om Kadaffi försvinner så blir Libyen en demokrati. Massmedia håller med. Sverige skickar militär till Libyen.

En kunnig journalist borde ha insett att om Kadaffi försvinner blir Libyen en islamistisk stat och befolkningen får det sämre än under Kadaffi. Valet står inte mellan Kadaffi och en snäll demokrati utan mellan en dålig människa och något ännu sämre. Ingen vinkling i massmedia åt detta håll.

Om Kadaffi försvinner och ersätts med islamister innebär det en ekonomisk stagnation för Libyen. De afrikaner som tidigare fick jobb i Libyen åker vidare till Europa.

Ta bara SR journalist Cecilia Uddén som kallas för deras mellanöstenexpert. Expert på vad? Inte på att ha någon som helst insikt av vad som lär hända i stället för rådande situation. Det enda hon möjligen är expert på är att lura i lyssnarna att om mellanösterns onda ledare försvinner så blir alla dessa länder demokratiska socialistiska välfärdsstater. Jag har aldrig hört henne yttra det mista negativt om svenska politikers syn på mellanöstern. Och, detta får hon pris för och hyllas.

Nu heter det, speciellt i USA, att om man bara blandar sig i vad som händer i Syrien med militära styrkor kommer det att lösa sig. Jaha, och vad har hänt i de länder man har gjort det i? Har det löst något, eller har det blivit värre? Kommer vi att få läsa någon enda artikel i Svensk massmedia där någon journalist möjligen kan gör en sådan liten reflexion oavsett om det är sant eller inte.

#63 - - Robban:

#24 Tipp Om vi leker med tanken att SD får över 50% eller lyckas bilda majoritetsregering med ett annat parti i valet 2018(eller tidigare) är de tvungna att återinföra tjänstemannaansvaret för att motverka obstruktion.

Tack Lars för en bra analys. Det finns dock en positiv sida, det var säkert 15-20år sedan vi diskuterade så mycket politik i min bekantskapskrets. Fler och fler börjar också hämta sin information utanför msm. Tack gode gud för vetgiriga, envisa människor och ett än så länge ocensurerat internet.

#64 - - Observator:

#62 - 2015-09-20 09:54:37 – Göran

Min uppfattning är att du har fel om journalisterna. Media granskar hela tiden makten och så fort de avviker från den dominerande journalistikens agenda, så sätter man igång ett drev, som för det mesta slutar med att den felande makthavaren ligger på rygg och blottar strupen.

Sedan kan man ju fråga sig om det är övertygelse eller hunger, som driver det journalistiska fotfolket att deltaga i spektaklet.

SR:s flerfaldigt prisbelönta Mellanösternexpert Cecilia Uddén är i varje fall expert på att intervjua butiksägare, frisörer och tebärare. Det finns väl snart inga kvar för henne att intervjua i hela Mellanöstern. Hon visar här en oerhörd flit och det är väl för detta hon begåvats med bl. a. Stora Journalistpriset.

#65 - - sandra - 3 barns mamma:

Det är skrämande att se att allt fler och fler väljer att rösta på några som inte vill alla väll. Känns leskigt att se att så många blivit så rädda utav den flyktingvåg som kommit. Känns som om Sverige är på väg mot något väldigt mörkt och jag hoppas att det kommer ljusare tider för alla.

#WelcomeRefugees

Svar: Det finns snart 8 miljarder människor på jorden så det är nog förklarligt att många blir rädda och oroliga när det kommer hit en massa nya människor från alla världens hörn som våra politiker inte vet hur de skall tas omhand. Kostnaderna skenar och samhället klarar inte längre av att ta hand om landets gamla och sjuka. Det låter bra att vilja alla väl, men vill du inte dina oroliga landsmän väl också? Det finns faktiskt även de som flyr inom landet av rädsla för våld och trakasserier som följer i massinvandringens spår. Där ser du att det nog inte är så enkelt som att bara vilja alla väl.
Lars Bern

#66 - - Anonym:

De flesta av våra politiker har fått en kortslutning i härnan. Var nyligen i Polen, ett homogent och vänligt folk som inte ville ha in flyktingar som inte jobbar...

#67 - - Bim:

Felet med socialister kan liknas vid killen som påstod att hans mamma ,under graviditeten, hade blivit blivit skrämd av en sprucken grammofonskiva och sa:
Men det är inge..men det är inge... men det är inget fel på mig ändå.

#68 - - Katarina Pålman:

Världsmästarna Sverige med sin otroooliga medmänsklighet. Kritisera inte Sveriges flyktingpolitik för då är du rasiiist och blir uthängd i media. Kommer ni ihåg 70-åriga damen som arbetade för röda korset som tyckte Sverige borde hålla en mer strikt flyktingpolitik. Damen blev uthängd i media som RASIST och mäktade inte med den psykiska misshandeln....minns ni det alla ni som läste tidningen. Alla negativa åsikter om flyktingpolitik mötttes med rasistanklagelser och i värsta fall uthängning i media bland annat av reserschgruppen via Expressen.

#69 - - Sivert Lindqvist:

Bara konstatera att SFI har misslyckats totalt.

#70 - - Katarina Pålman:

Som fortsättning till det jag skrivit ovan. Nu har samma världsmästare Sverige visat att de inte vill ha dessa flyktingar och gör allt för att försvåra för dem att ta sig till Sverige. Genom att kräva av Danmark, Ungern, Grekland bland annat. att strikt hänvisa till Dublin och Schengen. Grekland har nu 30.000 flyktingar på öarna. Ungern bygger gigantiska flyktingläger vid gränsen mot Serbien.

I media går Sverige fortfarande ut och leker Refugees Welcome bland annat vår civilminister Ardalan Shekanibi. Falskhet så det heter duga. Men det kanske finns en baktanke från Sveriges sida, betänk hur de har psykiskt misshandlat alla med åsikter om restrektivare flyktingpolitik och alla rasistanklagelser. Sveriges regering har målat in sig i ett hörn och kan ju inte gå ut med restrektivare flyktingpolitik själva nu, eller hur? Då erkänner de ju sin misshandel av msk och kanske ngra kan kräva skadestånd för just psykisk misshandel.....Who nows?

#71 - - Lars Bohman:

Ett ord som återkommer när det gäller att frysa ut SD är "människosyn". SD sägs ha en sådan usel människosyn att man inte vill ta i dem med tång.

Vad är det då man avser? SD har inte deklarerat någon människosyn, lika lite som något annat parti. Det hela grundar sig på uppfattningen att alla människor har lika värde. Denna ståndpunkt kommer från diverse internationella deklarationer med uttrycket "equal dignity" som snarare betyder lika värdighet.

Att människor allmänt värderas olika ser man när man betraktar löner, bonusar och avgångsvederlag. Så att allas ansträngningar ska värderas lika är ingen vanlig värdering. Med lika "värde" eller värdighet menas istället att alla ska vara lika inför lagen - så gott det nu går. Alla ska ha samma rättigheter och skyldigheter.

Från dessa allmänt liberala ståndpunkter har vänstern dragit slutsatsen att alla "flyktingar" (immigranter) har samma rätt att leva i Sverige som svenskarna. De ska dessutom ha del av vårt välfärdssystem på lika villkor. De ska ha samma rätt till bostad, försörjning och sjukvård. Detta strider mot tanken på nationen, nationalitet och medborgarskap. Upplysningens friheter gällde landets medborgare - inte andra länders. Det är en extremistisk hållning till mänskliga rättigheter som förmodligen ett mycket litet antal människor i praktiken omfattar.

På denna märkliga grund avfärdas SD som att de har en extremistisk människosyn fastän det är precis tvärtom. SD anser föga originellt att svenska medborgare ska ha företräde framför utländska medborgare när det gäller att disponera landet och våra gemensamma tillgångar i from av de materiella och kulturella värden som byggt upp av generationerna före oss. Det finns det nog en förkrossande majoritet för i världens alla länder.

Diskussionen skulle vinna på att man preciserade vilken tolkning av begreppet människovärde man avser när man avfärdar SD.

#72 - - K.Pålman:

Sååå, gott folk i Sverige, nu står vi i Sverige med svarte Petter i handen inför övriga länder som drabbats mycket hårt av dessa stora flyktingströmmar. Danmark är hårt pressade av Dublin och schengen, sänder därmed efter otroligt jobb med kontroll tillbaka till Tyskland. Ungerns gigantiska jobb med att följa schengen och efter det dublin vilket blir Serbien som anses vara tryggt. Serbien enorma problem med att hantera flyktingströmmen som kommer tillbaka från Ungern. Greklands småöar bland annat Lesbos har ren panik av flyktingströmmen från Turkiet , Grekiska öarna har mer eller mindre kollapsat under flyktingtrycket. Mitt i allt detta står Sverige och leker ALL REFUGEES WELCOME. Ni förstår att övriga länder undrar vad som pågår från Sveriges sida. Sverige som HETSAR igång alla flyktingströmmar står sen och gömmer sig bakom Dublin och Schengen (Margot Wallström vägrar att lätta på Dublin och Schengen trots andra länders rop på hjälp), Sverige låter andra länder leva i en kaotisk tillvaro och själva leker de den goda, feén som står där med sitt trollspö och låter ALLA msk dröm gå i uppfyllelse som tar sig hit till Sverige. Meeeen bara om de kan ta sig förbi andra länders murar, all risk att drunkna i havet och all annan fara som lurar efter vägen. Visst är Sverige fantastiskt :)))

Svar: Det vi gör nu får mig att tänka på baltutlämning och nazistiska soldattåg. Vi har inte mycket att känna stolthet över - fegheten har blivit nationalkaraktären.
Lars Bern

#73 - - Rolf Göran Benedicks:

Det mest skrämmande är att ord som nazist, rasist, främlingsfientlig mm ej används som de beskrivs t ex i Wikipedia eller svensk lagstiftning. Numera är alla nazister till höger om vänstern etc. Det fria ordet är således ifrågasatt. Dagens svenska ungdom tror att en nazist är en finnig person, som vrålar slagord, smäller smällare och är allmänt otrevliga! Vi som upplevt det på ett annat vis blir störda! Dvs ordens värdemängd förtvinar!

Har själv blivit omhuldad av vänsterns "omsorg" efter att i samband med TinTin i Afrika skrivit att, "afrikaner i vissa avseenden vill förändra europeisk politik". Exakt som jag skrivit om amerikansk politik! Jag använde tyvärr modeordet från TV "rasera" istället för förändra! Men det är väl det enda jag skrivit om några kontinentala ämnen! Intressant blogg!

#74 - - Jonas:

Till Sandra 65, Läs gärna min kommentar nr 43, dvs att vi kan rädda livet på kanske så många som 1 000 barn för samma kostnad som att ta emot EN flykting till Sverige. Hur menar du då med att vilja alla väl? De som tycker jag räknar fel i min analys, återkoppla gärna. Jag har bara använt de siffror som finns tillgängliga i pressen.

#75 - - tomas:

http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/avstandet-mellan-migranter-och-infoedda-riskerar-oeka-18253

#76 - - K.Pålman:

En youtube film av Roy Beck som förklarar varför invandring är ologiskt både för landet som tar emot och för fattiga länder de lämnar. Världens 5,6 miljarder fattiga måste hjälpas på plats enligt Roy Beck. Se själv och bedöm!

https://www.youtube.com/watch?v=wey2vxu8_bQ

#77 - - tomas:

-> k.Pålman
SD har insett detta för länge sedan... 7K har hamnat i en labyrint som dom inte kan ta sig ur..

#78 - - Göran:

@ sandra - 3 barns mamma

Enligt Statistiska Centralbyrån kommer muslimer vara majoritetsbefolkningen i Sverige runt 2050. Vad det innebär kan säkert var och en räkna ut, dvs. hur det ser ut i Sverige 2070 eller 2090.

Är det vad du önskar dina barn och barnbarn sandra - 3 barns mamma? En lite mörkare framtid än det hemska med att ha SD i riksdagen.

Valet är mellan förkylning och lunginflammation. Alla muslimska länder som har fått i val välja hur de vill ha sina samhällen väljer islamistiska samhällen. Det finns inget som pekar på att det i Sverige skulle bli annorlunda om den valmöjligheten ges.

#79 - - Pson.clas@gmail.com:

Jag är inte orolig, orolig är man när man tror att något kommer att kunna gå dåligt.
Nej, jag är tvärförbannad för jag är läskunnig och har öppna ögon, den som inte ser alla negativa konsekvenser hitintills kommer nog aldrig att se några.
Clas

#80 - - Katarina Pålman:

Siffran ovanför blev fel, rätt siffra på världens fattiga som lever under 20 kronor om dagen är 5,6 biljoner. Siffrorna kommer från world Bank. Utav dessa 5,6 biljoner fattiga i världen föds det nya fattiga 80 miljoner om året. Det Roy Beck menar är att de få miljoner msk som emigrerar är just de rika, starka och utbildade som landet de just lämnat behöver. Därför menar jag iaf att det inte är humanitet som driver rika länder att ta emot dessa msk utan ren och skär egoism.

99.9 % blir kvar i sina fattiga länder just pga sjukdom och att de inte har råd med en resa till annat land.

Svar: Nu blev det nog fel igen, vi är fortfarande inte över 8 miljarder. Trots det du skriver är antalet fattiga enligt FN:s definition snabbt på väg ner främst beroende på den snabba ekonomiska tillväxten i Kina, Indien och andra asiatiska länder. Detta gäller även vissa afrikanska länder, men tyvärr inte alla.
Lars Bern

#81 - - Håkan Bergman:

Katarina Pålman #80
Man kunde ju kanske tillsätta nån internationell panel , med tillhörande megakonferenser, för att komma överens om vad vi ska kalla tal för. Kanske kunde man t.o.m. komma överens om huruvida man ska använda punkt eller komma som decimalavskiljare.
https://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%A5nga_och_korta_skalan_f%C3%B6r_stora_tal

#82 - - Sefast Tronde:

Bra artikel, Lars! Sympatiserar som vanligt med de allra flesta av dina analyser och slutsatser.
Men "din vän" Sten Westerbergs åsikter, hur initierad i frågorna du än anser honom vara, blir det svårt att hålla med om, enligt mina preferenser:
Vad gäller demokratibegreppet är det en fråga om hur vi definierar detta. En del anser att en mer indirekt demokrati är bättre, med skälet att den ger större politisk stabilitet och underlättar för nödvändiga obekväma politiska beslut. Andra lutar mer åt att ren parlamentarism är bättre, med direkta val och krav på absolut representation i förhållande till valresultat och majoritetsbeslut i riksdagen.
Personligen håller jag före att det svenska demokratiska systemet är vida överlägset det man tillämpar i Storbritannien, därför att min syn på demokrati föredrar den rena parlamentarismen framför politisk stabilitet. Jag ifrågasätter starkt varje system som genom valkretssystem, delegatsystem el. på annat sätt åsidosätter folkviljans absoluta majoritet.
Det andra jag reagerar mot vad gäller "din vän" Sten Westerbergs uttryck är hans brukande av pk-ordet "människosyn" som ett sätt att distansera sig från SD. Fullständigt missbrukat och irrelevant. Ett uttryck som etablerats av vänsterkretsar, för att tillskriva sig själva bättre humana och empatiska karaktäristika visavi de motståndare man vill utmåla i en sämre dager. När man gör en något djupare betraktelse av de som brukar detta uttryck upptäcker man i regel att uttrycket inte alls ger någon relevant information eller att det i själva verket förhåller sig precis tvärt om.
- Ser det som en självklarhet att DÖ följer odemokratiska spelregler, där man fullständigt åsidosätter väljarkårens vilja och sålunda även sitt främsta politiska uppdrag. Därför förvånar det heller inte att det finns ett utbrett missnöje inom allianspartierna med DÖ. Väljarna har trots allt tolkningsföreträde, även om det finns flera som företräder Sten Westerbergs inställning.
- Sverigedemokraternas politik, eller "människosyn" om man vill uttrycka sig som Sten Westerberg, följer inga andra politiska riktlinjer vad gäller migrationspolitiken än vad som uttrycks av flera av de ministrar som är i våra nordiska granländer. Varken Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson, Rickard Jomshof m.fl. uttrycker denna sin politik på ett sätt som visar mindre empati för sin nästa än flertalet politiker i våra nordiska granländer.
Anser att vi bör verka för att skrota klyschorna i det politiska språket, och sluta med att söka klistra meningslösa etiketter på våra politiska motståndare, när syftet endast är att ställa dem i en sämre dager. Din vän Sten Westerberg gör ett tydligt självmål här, när spegelbilden vänds mot honom själv.

#83 - - dilema:

Ni är lika handlingsförlamade som dagens regering resp. politiker. Ni bara ondgör er över dem men gör inget annat.
Att få slut på den existerande situationen i politiken, det kräver en handling, t.j. att bilda ett nytt politiskt parti som kommer inte utgå från en ideologi utan som förankrar sin politik i den ekonomiska och sociala verkligheten, dvs som fattar att även de arbetslösa, sjuka och pensionärer har rätt till ett drägligt liv; som kommer inte ständigt gynna de rika; som kommer att fatta att landets ekonomiska resurser är begränsade och då kan man inte hålla på med invandringspolitiken till det oändliga; som kommer att se att det byggs bostäder regelbundet; som kommer att utveckla landet så att företagen behöver inte stänga; som låter bli alla ideologier och tar till friskt förnuft vid styrning av landet; som slutar att bara babbla om demokrati, välfärden och mänskliga rättigheter utan åstadkommer dem i verkligheten mm.
Kort sagt, alla dagens politiska partier har ingenting att ge vanligt folk, det handlar bara om makt, feta löner och förmåner för politiker. De behöver ersättas med ett nytt parti. Det går! Bara titta på SD. Så småningom marginaliserar de socialdemokraterna. Trots allt SD är inte en duglig regeringsalternativ. Dagens politiska partier är inte värda att rösta på. Inte ett enda! De samarbetar i bakgrunden och gör si arslet av folket.

#84 - - Katarina Pålman:

#80 Till mig själv och jepp Lars. det blev fel siffra ska vara 5,6 miljarder i världen som tjänar under 20 kr om dagen och anses räknas som fattiga. Sen föds det ?? hör faktiskt inte om Roy säger 18 eller 80 miljoner nya fattiga, ni får lyssna själva.

#77 Jepp Thomas, vet att SD har stridit för det länge.

#81 Jaa, du Bergman, vet inte om jag bryr mig om det egentligen. Men visst ska vi vara korrekta så är det välan bra.

#85 - - Johnny Andersson:

Bara i propagandan kan det vara mer humant att spendera 99% av pengarna på 1% av flyktingarna i Sverige och 1% av pengarna på 99% av flyktingarna utomlands. SD vill hjälpa alla flyktingar utomlands lika mycket. SD flyktingpolitik är humanare och rättvisare eftersom den hjälper fler och inte orsakar dyra och blodiga kostnader i Sverige.

#86 - - Jan Ivarson:

Mer än en tredjedel av svankarna är främlingsfientliga om man definierar främlingsfientlighet som ovilja att försörja andra länders medborgare.
Däremot är få fientligt inställda till folk enbart för att de har annan hudfärg eller är från andra länder.

#87 - - Johnny Andersson:

Instämmer helt med Jan Ivarsson #86 ovan.

Någon rim och reson får det ändå vara. Självklart skall pengarna spenderas där de gör mest nytta och inte på svindyr hjälp till ekonomiska migranter i Sverige och Europa. Politikerna vägar inte gå emot kulturmarxisterna i media som anser sig goda när de slösar bort 99% av budgeten på mindre än en procent av emigranterna. Bara SD vägar gå emot media makten och gud vad hysteriska de blev, starkt gjort. SD agerande har avslöjat medias politiska agenda fullt ut och många bojkottar nu deras produkter och tjänster, något som alla som vill Sverige väl kan göra. Såg upp prenumerationer på alla tidningar, såg upp TV licensen, använd adblock vid besök av deras sajter, email annonsörer och be dem sluta annonsera i Sverige fientligt media annars slutar ni köpa deras produkter. Det får effekt när ett par miljoner konsumenter agerar som en man. Fienden skall ruineras, de vill förstöra vårt land nu skall vi förstöra dem, det är krig och vi skall vinna.

#88 - - K. Pålman:

Idag blev Aftonbladet dömd för rasismanklagelse på Herrey ;)))

Upp