Den nya världsordningen

Idag vaknar vi upp till en ny verklighet och en ny världsordning.

Några reflexioner i all hast efter att ha läst dagens nyheter.

Västvärldens svaga och förvirrade ledarskap är i rasande takt på väg att spela bort vår ledande roll i världen. USA har sin svagaste president sedan kriget, han pratar på och drar röda linjer som ingen längre bryr sig om. Han blev synad i Syrien och visste inte ens vilkens sida han var på. Putin tog ifrån honom initiativet och lurade skjortan av honom i både Syrien och i överenskommelsen med Iran.

Putin agerar med säkerheten hos en ledare som vet att han sitter på ofattbart stora råvaruresurser som kommer att göra Ryssland helt oberoende av västvärlden. Han har vänner med vind i seglen bland övriga BRICS-ledare. Putin har knutit starka band med Xi Jinping, som inte kommer att besvära honom i hans framfart i Europa. Med Indien har Ryssland traditionellt goda relationer och Obamas tjyvlyssnade på Brasiliens Dilma Rousseff har spelat över henne på Putins planhalva. Även de andra länder i BRICS sitter av allt att döma på stora energiresurser som de är beslutsamma att använda för att fortsätta expandera sina ekonomier. Kina koloniserar ogenerat Afrika, som vi i västvärlden misskött i 70 år med våra allmosor till deras korrumperade ledare. Nu är kineserna där och sätter igång ekonomisk utveckling och ger dem tillgång till den energi som vi försökt förneka dem. Kina tar kontrollen.

Västvärldens försök att lägga lock på världens energianvändning ligger fullständigt i spillror, samtidigt som den politiken är en starkt bidragande faktor bakom den skenande arbetslösheten och den ekonomiska kris som drabbat EU. Europas industriledare ropar på hjälp, industrin går under om man måste betala upp till tre gånger så mycket för energin som industrin i öriga världen. Obama och hans omgivning fortsätter att prata i nattmössan om klimat och grön omställning, samtidigt som marknaden för fossil energi växer så det knakar bakom deras rygg. Vi i väst har med den klimathysteriska energipolitiken bara sparkat krokben för oss själva. Inte kommer BRICS-länderna att lyfta ett finger för att ro i hamn någon global klimatöverenskommelse i Paris nästa år. Däremot kommer de att vända våra politikers retorik emot oss själva och kräva att vi betalar utvecklingsländerna de 100 miljarder USD per år som vi lovade i Köpenhamn 2009. Pengar som vi nog blir tvungna att låna av samma utvecklingsländer.

Snart kommer det att gå upp för Ukrainarna att vi svikit dem och alla högstämda deklarationer om fredsprojektet EU ekar allt tommare. De kommer att fråga sig vad väst menade med sina löften när Ukraina avstod från sina kärnvapen? Vi i väst har inte längre mycket att vara stolta över.

Putin vet att han sitter med trumf, det gör att han nog inte känner något stort ekonomisk beroende av väst, därför är Krimaktionen en liten risk för honom som ger en stor strategisk vinst. Vi i väst haltar vidare med den lilla, osäkra och dyra energin från alla våra vindsnurror. Historiens dom över dagens ledarskap i västvärlden kommer inte att vara nådig.

Och den ”humanitära stormakten” Sverige med vår Stridshingst får nog börja fundera på hur vi skall få tillbaka vårt förlorade försvar.

1 Ann Löfving-Henriksson:

skriven

Kusligt men en beskrivning av tillståndet i världen som många av oss tyvärr kan ställa upp på. Den store manipulatören Maurice Strong är på god väg att lyckas nå sitt mål om att sänka i-världen dvs det som då det begav sig var i-världen. Sverige ligger långt fram som vanligt. Vad M. Strong som god Malthusian kanske inte räknade med var att G77- länderna kunde genomgå snabb utveckling på egen hand.

3 Bengt Söderberg:

skriven

Som vanligt en fin analys! Dock: jag finner begreppet "klimatöverenskommelse" närmast som ett uttryck för hybris. Det antyder att vi genom internationella överenskommelser tror oss kunna styra klimatet. Vi har inte tillräckliga kunskaper om systemet för att kunna göra prognoser på hur olika åtgärder skulle inverka på 100 års sikt. Några realistiska matematiska "modeller" för klimatprognoser existerar inte.

En ganska skrämmande bild av regeringens syn på försvarsfrågan får man när man läser om reaktionerna på krisen i Ukraina i dagens SvD. Statsministern nämner över huvud taget inte vårt försvar. Bland riksdagspartiernas talespersoner uttalar S krav på utveckling av försvarsförmågan, Fp förordar anslutning till NATO och C mumlar om konsekvenser. Ingen talesperson från M eller Kd uppträder. Möjligen ansluter sig vederbörande till uttalandet från V att det nu gäller att klargöra att man är alliansfri!

5 Björn som brummar:

skriven

Européer lever kvar i villfarelsen av att de är världens centrum, som för 100 år sedan. Som mest förstår de att de fått konkurrens av USA sedan 70 år. I verkligenheten blickar resten av världen mot Östasien, Dubai, andra tillväxtekonomier. Europa och USA blir allt mindre på deras jordglob. Detta p.g.a. groteskt korrumperat demokratiskt maktmissbruk dom svårt förtrycker ned européerna i fattigdom och splittring med skatter och förbud mot produktion.

Händelserna i Ukrajna blåses upp så extremt enormt i EU nu, just därför att där finns många som ser EU-medlemskap som en förbättring. Få existerande EU-medlemmar hyllar EU idag, så Ukrajna har blivit pro-EU-politikernas psykologiska kronjuvel.

Revolutionerna runt Medelhavet och Ukrajna kommer att spridas vidare in i EU. Förtvivlade förtryckta européers uppror mot korrumperade politiker är Europas nya framtid. Varteftersom förljugna pensionslöften, tillgångsvärden och "välfärdsgarantier" plötsligt raderas så blir folk förbannade och desperat våldsamma. Européerna lever i en bubbla.

7 Lasse MN:

skriven

Låt nu ryssarna lösa denna konflikt på egen hand. Som jag förstår det har en massa gaphalsar shanghaiat ett gäng studenter som ser en en bättre framtid i EU, grattis till dom som ska konkurera med millioner andra, nä detta är ett fulspel som följer libyen, egypten, syrien, att väst bara omgrupperar sina styrkor via internet, så attans lågt, trodde vi växt ifrån denna kalla krigets teori, dessutom gillar jag verkligen USA s Kerry s uttalande att ockupera utan saklig grund. Nä man slutar inte förvåna sig, sicka pöbelansammlare

2 Per Hellström

skriven

Lars,

jag håller med i mycket men du överskattar Rysslands ekonomiska styrka. Landet är genomkorrupt! Förödande för den ekonomiska och industriella utvecklingen! De lever på sin energiexport.Har ingen dynamisk ekonomi! På sikt kommer ny billig energi genom kärnkraft, afrikansk olja och naturgas ( Polen, England mf) även metanhydrat. Titta på kursutvecklingen för företag i Ryssland senaste året. Stort ras på valutan och börsen idag! Det är bara början tror jag. Deras uppträdande mot Ukraina kommer att göra alla Rysslands grannländer "anti" inkl. Kina. Jag tycker din analys för en gång skull är svag!

Svar: Den som lever får se! Ryssland har dolda reserver som ännu knappt är exploaterade. Och när det sker kan de bli den dominerande spelaren på energimarknaden. Ingen av den nya energin kommer att vara billig. Även Kina är jättekorrumperat, men går ändå som tåget.
Lars Bern

4 Björn i Bromma

skriven

Axat ur SMB om vilka äger högaktuella Krimhalvön? :
Först var krimmerier som drevs iväg av skyterna i mitten av 600-talet f.kr. Krim befolkades sedan av grekerna, de var först med avancerade bosättningar och lyckades behålla halvön i 400 år innan bosboriska och sedermera pontiska riket, även de i grunden greker, tog över. Först på 100-talet e.kr. tillföll Krim andra än grekerna: romarna.
Krimtatarerna som är där än idag kom först på 1200-talet och etablerade sitt Krimkhanat 1441. Detta annekterades av Ryssland först 1783 och så sent som 1954 blev Krim en del av Ukraina, däremellan hade Stalin begått etnisk rensning av tatarerna då omkring hälften av tatarerna dog. Krimtatarerna återkom först under mitten av 1980-talet.
Så vilka äger Krim? Om man utgår från vilka som var där först så blir det krimmerier. Om man utgår från vilka som haft halvön längst så blir svaret grekerna.

6 Björn i Bromma

skriven

När det gäller energisituationen i Europa så ser vi nu resultatet av konstellationen vänstern ,miljömarxister och vänsterliberaler påhejade av dess kolportörer journalistkåren. Denna församling kan alltså suga musten ur en hel kontinent som en Boa Constructor. Disaster.
Personligen så är jag övertygad om att hade funnits en väl fungerande och rejält grävande journalistkår så hade det sett helt annorlunda ut.
Var tog journalisttyperna Orup, Ortmark, Olivercrona vägen? Eller snarare varför dog den journalisttypen ut?

8 anders

skriven

Blir mest oroad över analysen ovan. Här beskrivs diplomati och andra vägar än kraft som något negativt. Kina och Ryssland använder metoder som vi´, i och för sig naivt, trodde att vi hade lämmnat bakom oss. Väst svarar kanske väl svagt men det tar ju inte bort att det är Ryssland som beteer sig som mobbaren i sandlådan och ger sig på dom som är mindre. Farligt med en ledare som egentligen är mest sårad av förlorad stolta dagar. Hade det varit i sandlådan hade någon mognare, visare och stabilare plockat ner mobbaren och tagit en sanningens ord med honom.
Men eftersom Ryssland är något förståndshandikappat fungerar nog inte sanningens ord och en förtsåndshandikappad med makt och vapen kan vara ganska farliga.