Jag förstörde sånär min hälsa med ProViva

När jag i mitten av nittiotalet arbetade en del ihop med ICA i ett miljöprojekt diskuterade vi även frågan om kost och hälsa. En av mina vänner i ledningsgruppen berättade då, att man börjat lansera något som kallades functional food. Bland annat rörde det sig om en fantastisk ny nyckelhålsmärkt produkt som gick under varunamnet ProViva – för livet! Det lät oemotståndligt. Jag som större delen av mitt liv börjat dagen med filmjölk eller yoghurt kunde nu få i mig den nyttiga bakteriekulturen plus nyttigheter från blåbär eller nypon och samtidigt undvika farligt animaliskt fett i mjölkprodukterna. Självklart ändrade jag mina frukostvanor över till ProViva tillsammans med, apelsinjuice och fiberrik nyckelhålsmärkt musli, allt nogsamt befriat från det ruskiga fettet. Så levde jag några år ända till min första Rhodesian Ridgeback kom in i mitt liv.

Livet med en stor vovve innebar halvannan timmes power walk varje dag. Då hände något märkligt. Nästan varje gång jag valde att lägga promenaden efter den ”livgivande” ProViva frukosten drabbades jag efter en knapp halvtimme av yrsel, svettningar och bensvaghet. Otroligt obehagligt. Efter en stunds gubbvila på någon parkbänk gick det över och jag kunde fortsätta. Till en början såg jag det som något tillfälligt åldringsproblem. När det återkom allt mer regelbundet frågade jag en medicinskt bildad bekant vad detta kunde bero på? Hans svar var inte vad jag väntat mig – blodsockerfall! Och därpå frågade han: Vad äter du till frukost? När jag berättade om min ”livgivande” frukost utbrast han: Alldeles för mycket socker! Har du mätt ditt blodsocker? Efter detta gick jag hem och för första gången tittade jag på innehållsförteckningen på mitt ProViva-paket. Där stod det 10% socker, jag villa knappt tro att det var sant, var det inte en nolla för mycket tänkte jag? Och den nyckelhålsmärkta muslin var inte sämre, massor av socker även där och i apelsinjuicen likaså.

Jag frågade mig givetvis hur jag kunde få blodsockerfall av att äta mycket socker? Förklaringen var den att min ”livgivande” ProViva frukost skickade sockernivån i mitt blod upp på oanade farliga höjder vilket fick till följd att min bukspottkörtel frisatte massor av insulin som pumpades ut i mitt blod, för att snabbt omvandla det farliga sockeröverskottet till fettvävnad. Mitt i den processen gick jag ut med hunden och började förbränna sockret, resultatet blev att blodsockernivån istället föll ner på farligt låga nivåer. Jag slutade med sockerbomberna till frukost och gick över till havregrynsgröt istället och blodsocker svängningarna mildrades.

Riktigt bra blev det dock inte förrän en nära vän stack en bok av Uffe Ravnskov i min näve. Jag läste boken och gick sedan vidare och började läsa vetenskapliga artiklar som ifrågasatte fettlarmen och istället pekade ut sockret som det i kosten som hotade vår hälsa. Jag stötte givetvis på en av mina nuvarande hjältar Sundsvallsläkaren Annika Dahlqvist och hennes LCHF-diet. Så, nu består min frukost av två kokta ägg, en miniskull rågbrödbit med tjockt med smör och ost samt en stor balja kaffe med tjockgrädde och kokosfett. Jag har kunnat helt skippa lunchen eftersom jag inte längre klättrar på väggarna av hunger vid lunchtid, som jag gjorde när frukosten byggde på ProViva. Jag har återgått till min ungdomsvikt.

Vid ett senare tillfälle när jag var botad från min sockerförgiftning råkade jag träffa dåvarande VD:n för Skåne Mejerier som säljer ProViva. Jag frågade honom då varför man förstörde den goda idén med 10% socker? Svaret var kristallklart: Det går inte att sälja annars! Där har ni dagens industrimat i ett nötskal.

Det som fick mig att skriva det här inlägget var en aktuell debattartikel som komikern Mia Skäringer skrivit på en blogg som ProViva tillhandahåller åt henne. Blogginlägget spreds sedan av Aftonbladet och nådde på det sättet en jättepublik. Hon har förnekat sambandet mellan det hon skrev och ProViva, vilket gör hennes agerande ännu mer betänkligt eftersom hennes inlägg uppenbart är delvis direktplankat från ProVivas kampanjmaterial.

Ett parallellfall till Skäringers kampanj för ett hälsovådligt livsmedel är den sponsrade propaganda som nattklubbsdrottningen Alexandra Charles håller på med via 1,6 miljonresklubben. Hon kampanjar ohejdat för industrifettet Becel som säljs för att det påstås sänka kolesterolhalten i blodet. Förhöjda kolesterolvärden har aldrig visat sig utgöra någon hälsorisk för kvinnor, däremot är Becel så pass farligt att man i Danmark varnar gravida, ammande och barn för att äta det. Forskning visar att de enda som egentligen har någon tydlig nytta av att sänka sitt kolesterol är ett fåtal personer med sjukliga förändringar typ hyperkolesterolemi. När det gäller äldre människor är den förväntade livslängden störst hos personer med höga kolesterolvärden.

Att en komiker och en nattklubbsdrottning som genom sitt kändisskap är föredömen för massor av kvinnor, på detta cyniska sätt tjänar pengar på att göra reklam för hälsovådliga produkter är inte bra. De kan ställa till förskräcklig skada i andra människors liv. De borde skämmas. Själv hade jag varit diabetiker idag om jag fortsatt med mina frukostar med ProViva. Det vore hederligare om produkten döptes till – ConViva!

 

Kategori: Hälsa
Taggar: Becel ProViva Socker kolesterol
1 Josef Boberg:

skriven

Bra information.

3 Anonym:

skriven

apelsinjuice innehåller massor av socker
Liksom myssli du köper
Proviva därtill e klart höjer sockret katastrofalt
Proviva serveras inte på Danska ålderdomshem
Ha det bra.

5 Rosenhane:

skriven

Ibland undrar jag vad det är med folk i kosthänseende. Varför ger man sig på att ändra sina kostvanor på grund av larviga reklamkampanjer som exempelvis Pro Viva, Skäringers eller 1600-klubbens, åtminstone om man har levt hyfsat länge och har mått bra av befintliga kostvanor?
Vad Du skriver Lars, visar med all önskvärd tydlighet vådan av att svälja insmickrande budskap med hull och hår.
Vill ju inte verka raljant; har läst allt från Din penna från Chill Out och framåt med stor behållning, men är inte detta lite av samma fenomen som fått horder av människor lösa biljetter och hoppa det vansinniga klimathotståget?
Gravlax och cammenbert till frukost, kött, fisk och annat gott från havet nersköljt med öl och vin (till middag)
har hållit mig smärt och frisk i snart 65 år och det tänker jag fortsätta med.
Säger som Karin Bojs om kostmånglarna - Nej, nej, nej, tro dom inte! ;)

7 Sten Björsell:

skriven

Ack sådan tur du hade! Alltså att den stora vovven kom in i bilden och
drog igång dig så att felen plötsligt märktes! Om ej hade du förmodligen sakteliga utvecklats diabetes som så många andra numera!
William Davis förklar i sin bok brödberoende (och på trackyourplaque) att det är just frekventa blodsockertopparna som ger kärlsskador och diabetes-2.
Diabetes-2 främst genom frukotsen i sockret eller värre HFSC, bla. pga av dess ca 10X intensivare glykering (försockring) av kroppsvävnader.

9 EvaLi:

skriven

Bra skrivet! Margarinet Becel Proactiv har varningstext även i Sverige...

11 Björn i Bromma:

skriven

Föreslår övergång till traditionell ren medelhavsmat. Det är variationsrikt, gott, billigare och dessutom roligt att tillaga. Konceptet har bevisligen fungerat i århundranden.

13 yvonne:

skriven

Amen på den! Och grattis till din ickediabetes!

15 Nilla:

skriven

ConViva = MedLiv???

Svar: Där ser man vad fel man kan ta trodde pro och con var varandras motpoler.
Lars Bern

2 Inger Eriksson

skriven

Hipp hipp hurra för mäniskor som ser om sin hälsa Tack Mia

4 Johan Tisell

skriven

Ett litet slag under bältet (om det finns så långa bälten?):

M.S. har väl knappast vad som kan kallas för en sund kropp? Snarare ett exempel på hur sockret lagras som fett och i hennes fall farligt bukfett!

6 Jan Frick

skriven

Provivas 10 % socker var nog inte skuld till ditt problem såvida du inte drog i dig hela litern per frukost. Jag trivs bra med ett glas, ca 1,5 dl, Proviva, som jag föredrar framför apelsinjuice, som är rena sockerbomben. Tar en halva Grapefrukt ibland + min frus hemgjorda müsli enligt LCHF-recept.

Köpemüsli ska vi bara inte tala om hur mycket kolhydrat/socker som finns i det skräpet., så jag tror att det var müslin och juicen, som var ditt problem.

Till detta en balja te med ekologisk "vollmich" eller grädde i och så mitt avsteg från "den rena läran", min frus goda hembakade bröd, som jag har mycket svårt att vara utan. Men skivorna är tunna, hälften så tjocka som förr. Smör-/Bregottlagret dubbelt mot förr. Ett rejält Romansalladsblad, ost/korv/skinka/leverpastej, etc... dubbelt mot förr och ett toppat med par skivor slanggurka.

Kollar man Annika Dahlkvists, m.fl.kokbok "LCHF för seniorer", så sätts gränsen för tillåtet innehåll av kolhydrat/socker till <10 (9,9 % är alltså maxgränsen. Och numera så har Proviva lanserat ett par nya produkter med ett kokhydrat-/sockerinnehåll på 5%. Det som just nu står på min frukostmeny är en mix av Blåbär och Röda vinbär, men finns i ytterligare ett par smaker och fler lär vara på gång.

Sen är det ju så att de s.k. kändisarna får betalt för sina "framträdanden" liksom vissa professorer och forskare får som legosoldater i BIG PHARMAS styrkor i striden om våra pengar.

8 Sten Björsell

skriven

Ack sådan tur du hade! Alltså att den stora vovven kom in i bilden och
drog igång dig så att felen plötsligt märktes istället för att du sakteliga och osynligt utvecklade diabetes eller kärlsjukdomar som så många andra.
William Davis förklarar i sin bok brödberoende (och på trackyourplaque) att det är just frekventa blodsockertopparna som ger kärlsskador och diabetes-2. Proviva, fruktjucice och Muesli blir alltså en riktig "killer breakfast" i ordets värsta bemärkelse. Inte ens Agatha Christie kom på den iden!
Diabetes-2 främst genom frukotsen i sockret från alla håll bla. pga av dess ca 10X intensivare glykering (försockring) av alla slags kroppsvävnader, inklusive synlig som hud....

10 Lasse M

skriven

För några år sedan bjöd en vän in mig och några andra till en thai-middag
Hon hade bott och verkat i thailand några år, bl.a som FN någonting, men förrätten, kyclingsoppa påstod hon var vad som bjöds till frukost...bröd fanns överhuvudtaget inte på menyn, inte förrän väst kom dit och då i sin simplaste form, typ vitt bröd.
Vete odlas knappast där, ris är väl basföda för en hel kontinent.
Socker i sin renaste form verkar påverka människan som heroin, väldigt snabb adaptionsförmåga, väldigt svår avvänjning...finns en doc om detta på svt DOX

12 Johan

skriven

Tack Lars, jag vill peka på att det inte heller var gäller ProViva finns oberoende vetenskapliga studier på vad det nu skulle vara bra för. Sannolikt vore det som det förefaller bra med en sådan studie.

Något jag funderat på vad gäller ProViva är om hur tarmfloran, kroppens egen, påverkas av detta tillskott med miljarder bakterier.

Den föda som inte absorberas av tarmarna forslas vidare genom systemet där det sedan knapras på av kroppens egen tarmflora. Denna nedbrytningsprocess resulterar i gaser. Men vad händer om du tillför massor av nya bakterier? Borde det inte öka gasbildningen?

Är det p.g.a. alla fibrer och dessa s.k. functional foods som det är så vanligt idag med magproblem hos unga tjejer?

Frågan vore värd att utredas av "Konsumenternas Oberoende Forskningsinstitut"

Svar: Jag kan inte tillräckligt för att besvara din fråga korrekt. Vad erfarenheten dock visar är att de som minskar på kolhydrater blir av med gasbildning. Den orsakas ju av jäsningsprocesser i tarmen som sker när man tillför för mycket kolhydrat. I princip samma process som när man jäser vindruvor till vin.
Lars Bern

14 Caroline

skriven

Bra inlägg!