Varför tar inte sjukvården till sig kunskaper om kostens betydelse?

Jag hade idag ett samtal med en god vän som för några år sedan opererades för prostatacancer. Han har kvar cancerceller och får en behandling mot det, som han berättade om.

Min väns fall är ett typexempel på hur dagens sjukvård fungerar. För att hålla koll på eventuell fortsatt cancerutveckling tar man löpande s.k. PSA värden. PSA är en förkortning av prostataspecifikt antigen som är ett enzym som finns naturligt i kroppen och som betraktas som en indikator för cancerförekomst i prostatakörteln. Så länge som PSA-halten inte stiger över en viss nivå behandlas han med en medicin av typ antiandrogen som blockerar oönskade effekter av det manliga könshormonet testosteron, som bl.a. är ett tillväxthormon som gynnar cancertillväxt i prostata.

Så långt är allt gott och väl. Men forskningen visar även att förhöjning av tillväxthormoner som insulin och IGF-1 har liknande effekt på cancer som testosteron. Detta är en av orsakerna till att forskarna tycker sig se en koppling mellan bl.a. prostatacancer och hög köttkonsumtion. Proteinet i kött gynnar nämligen frisättning av just IGF-1 hormon. Vi vet även att blodsockerhöjande kost som socker, vitt mjöl och andra lättförbrända kolhydrater leder till frisättning av både insulin och IGF-1. Därutöver är glukosen och fruktsockret i denna föda utmärkt näring för just cancertumörer.

Varför är nu detta intressant?

Jag frågade min vän om doktorn sagt något, om vilken kost han bör hålla för att minska förekomsten av dessa hormoner som ökar cancertillväxten och för att minimera näringstillförseln till cancercellerna? Som vanligt när det gäller sjukvården, inte ett pip om vikten av att ha en lämplig kosthållning. Huvuddelen av läkarkåren saknar helt enkelt den mest elementära kunskapen inom hälsa och nutrition. Möjligen inbillar vissa läkare sig fortfarande felaktigt att mättat fett inte är bra för hälsan, för det fick de lära sig av någon professor för tjugo år sedan. Men kunskap om hur man med sin kosthållning kan minska risken för cancertillväxt den lyser med sin frånvaro.

Orsaken till att det ser ut som det gör, är att många läkares ”vidareutbildning” i nya vetenskapliga rön i stor utsträckning inhämtas från trycksaker från Big Pharma och påkostade seminarier som samma industrier ordnar. På detta sätt styrs vården in i spåret att alltid använda läkemedel mot allt. Att hjälpa patienter att äta rätt finns inte ens på kartan. Och vad värre är det finns inte ens med när sjukhusmaten sätts samman. Cancerpatienter ges mat som innehåller massor av snabba kolhydrater, för de måste ”få i sig näring”.

Jag har tidigare skrivit om det sega motståndet inom det medicinska etablissemanget mot forskning om kostens och livsstilens betydelse för vår hälsa. Det är helt enkelt inte fint att beforska detta område och läkare som intresserar sig för det omvittnar hur de kan bli hånade av sina kollegor.

Det är hög tid att sjukvården tänker om och frigör sig från Big Pharmas strupgrepp och börjar tänka lite själva. Sjukvården är ju trots allt befolkad av massor av begåvade människor. Och tänk på hur stora resurser som skulle frigöras för en mer human sjukvård, om vi kunde minska användningen av alla dyra kemiska preparat.

Tillägg:

När jag kritiserat Hjärt-Lungfonden för deras brist på forskning om kostens betydelse hänvisar de till att de stödjer SCAPIS-studien och att de kan tänka sig att modifiera den med ökad tonvikt på kost. Problemet med denna typ av studier är bara att man påverkar det man skall undersöka, ett vanligt metodikfel som lett till massor av pseudovetenskapliga slutsatser genom åren.

 Enligt läkaren Ralf Sundberg går det inte som man tänkt, att undersöka riskfaktorer hos en grupp utvalda personer om man sedan talar om resultaten om dessas är avvikande för försökspersonerna. Då ändrar de ju sitt beteende utifrån de fördomar forskarna haft från början, och inget område är mer fullt av fördomar än just kardiovaskulära riskfaktorer. Får man reda på att man har en riskfaktor, är ju risken stor att man blir medicinerad, och att man av rädsla senare föses in i just den sjukdomsfålla, man trodde sig undvika genom att man är mer benägen att söka för symtom, jämfört med de som tror sig sakna riskfaktorn i fråga. Det är som med Heisenbergs osäkerhetsrelation, man kan inte studera en elektrons position och moment samtidigt.

Medicinsk forskning är tyvärr notoriskt opålitlig

 

Kategori: Hälsa
Taggar: Big Pharma Kostforskning Medicinsk forskning sjukvård
1 Inger Eriksson:

skriven

Hej och tack för din rapport du gör det bra ha en god fortsättning.
Inger

3 Bim:

skriven

Lennart Bengtsson #2
Leverpastej, sill och ägg låter som en god frukost, men äter du leverpastej rätt ur paketen?
Har svårt att tänka mig leverpastej utan smör och bröd, helst hårt bröd. Bara en undring.

5 Lillemor Bylund:

skriven

Har just återkommit från Arcadiakliniken i Kassel där man bedriver alternativ cancerbehandling. En av hörnstenarna i behandlingen är just LCHF kost

7 Jan Frick:

skriven

Ang läkarnas motstånd, så kommer det säkert att ta tid att bryta ner innan yngre läkare (egen erfarenhet av två unge kvinnliga underläkare), som förhoppningsvis är mer öppna för vad som händer vid sidan av Big Pharmas s.k. "forskning", har tagit över från den gamla hårda kärnan av positivister.

Generellt sätt är äldre läkare genom sin utbildning fast i ett tankemönster, som förstärks rejält av läkemedelsföretagens olika åtgärdsprogram ("forskning", riktad reklam, säljarbesök, rapporter, bjudkonferenser, etc...) för att få dem att skriva ut just deras preparat.

Jag kommer ihåg ett tillfälle då jag var i Baden-Baden, där det finns en uppsjö av dyra hälsokliniker (Rolls Royce, Bentley, Cadillac, Maserati, Mercedes, Jaguar, var vanliga bilar). Det var en mycket stor läkarkonferens i det centrala konferenspalatset. Jag tog mig en titt in eftersom jag undervisat i marknadsföring i många år. Konferensen och alla "forskningsseminarier" finansierades av Big Pharma. Forskarna och professorerna/läkarna som höll seminarier var med största sannolikhet betalda av Big Pharma, eftersom seminarierna var gratis.

När man kom in i den jättelika foajén, så möttes man av stora reklamtavlor för olika preparat och det visades storbilds-TV m.m. Det var en mycket kraftig IMPACT på den som möttes av allt detta. Och sen luncherna, mingelpartyna och middagarna, m.m. som konferensdeltagarna bjöds på.

Inte konstigt att förändringsbenägenheten är låg och att läkare med inflytande inom vården håller sig till det gamla. Mina två unga underläkare får ju inte åka på såna konferenser, det är deras högsta chefer, så de är ännu inte så hårt indoktrinerade och har fortfarande ett öppet mentalt system. Medan de äldre läkarna/professorerna fungerar som av Big Pharma programmerade homeostatiska system - de är som termostatstyrda värmepannor, som håller sig inom satta gränser.

Se på Stephan Rössner. Inte är han ett avvikelseförstärkande morfogenetiskt system - han har sina låsta gränsvärden för sitt mentala system.

9 Ingvar Bejvel:

skriven

Som nytillträdd pensionär fick jag 2008 diagnosen tumör i urinblåsan. Nu hör det till saken att jag redan 2003, efter att läst Wilssons bok, Välfärdens ohälsa, rejält hade dragit ner på kolhydraterna. I maj efter operation, sa kirurgen "Det var en liten tumör", antydande att allt var ok. Slutligt besked i augusti, elakartad tumör och remiss till storsjukhuset. Väl där ville min läkare efter inläsning av mitt fall göra "rent hus", innebärande stomi eller tunntarmsbehållare. Min fråga blev då, om vi inte kunde kolla utfallet av operationen. Det visade sig då, att tumören var borta och endast lämnat ett litet ärr. Sedan dess har uppföljning gjorts varje år, och inga nya tumörer. Under tiden har jag fortsatt min lchf-kost, och svältfött alla eventuella uppstickare. Detta visste ju redan Otto Warburg på trettiotalet! Men väldigt få cancerläkare idag!

Svar: Jag har även haft blåscancer med ett något sämre utfall, men det var långt före kostomställningen.
Lars Bern

2 lennart bengtsson

skriven

Detta är viktigt

En nära kollega som fick en hjärntumör berättade för mig att är det något som cancerceller föredrar så är det kolhydrater. Han fick därför en mycket kolhydratfattig kost så det ser ut som om kunskapen sprider sig.

Sedan många år tillbaka äter jag en proteinrik frukost med en mycket måttlig mängd kolhydrater och har endast god erfarenhet därav. Frukt och juice i oanade mängder som tycks finnas överallt är något som man med fördel kan skära ned på. Leverpastej, sill och ägg är mycket nyttigare än apelsinjuice.

4 Göran Sjöberg

skriven

Här är en kommentar som jag tidigare postade hos Annika Dahlqvist

Jag har en några år yngre vän som har ”problem med prostatan” (går på toaletten tre till fem gånger per natt) och som nyligen genomgick en jobbig cellprovtagning och där man till vår stora glädje inte kunde konstatera någon direkt cancersvulst.

Han känner mer än väl till min egen hälsoresa med LCHF och har varit med på flera av mina föreläsningar i Trollhättan vilket gjort att han sedan länge inte använder något socker på maten men har knappast brytt sig om de övriga kolhydrater. Han är dessutom lantbrukare och otroligt vältränad, går på Friskis och Svettis ett par gånger i veckan och är ständigt iväg på dans. Han är faktiskt bara muskler och ser ut som en tvättbräda och är för övrigt vig som en katt.

Jag har visat honom videos och möjligheterna att med ketogen kost bekämpa cancer och han är nu positiv till försöka med detta men han har även en stark tilltro till vår sjukvård trots min ”propaganda”. Han har därför tagit upp frågan om kost med både sin läkare och dietisten och får då två olika besked.

Hans prostataläkare säger som jag att han ska hålla sig borta från vetemjöl, socker och salt medan dietisten inte har några problem med sockret och vetemjölet.

Även om han ännu inte har lyckats hamna i ketos (han har fått en burk stickor av mig) har han ändå radikalt minskat på kolhydraterna sedan några veckor tillbaka och berättar nu en ”solskenshistoria” som relaterar till kolhydrater som näring för cancerceller. Han har tydligen haft en godartat svulst (cancer?), tydligen av en välkänd typ, som stadigt växt till på bröstet men som, sedan han lade om kosten, började minska för att i dagarna skrumpnat ihop och nästan helt försvunnit.

6 lennart bengtsson

skriven


Bim 3

Endast några tunna skivor grovt rågbröd
Lennart

8 kalle

skriven

Sjukvården är en affärsdrivande organisation och folkhälsan är totalt ointressant alt som räknas är behandlingar för det genererar pengar.
Kosten är inget som dom kan göra pengar på därför får inte kost användas som behandlingsmetod.


Sjukvården kan inte använda kost eller ge råd som tar bort sjukdomen.
Pengar är alt det handlar om.