Den ”Humanitära stormaktens” översitteri

 

70 år av västligt bistånd till världens u-länder har inte lyckats minska fattigdomen och bromsa befolkningstillväxten nämnvärt. Några decennier av kinesiska satsningar på infrastruktur och industriell utveckling har vänt kurvan, fattigdomen minskar snabbt och befolkningsutvecklingen börjar bli kontrollerbar med några få undantag.

Vid en intervju med den svenska biståndsministern Isabella Lövin (MP) säger hon att ska vi utrota fattigdomen så måste fattiga länder få tillgång till ren, hållbar energi enl SvD. Jag ska vara en stark röst för att utvecklingsländerna hoppar över steget med fossila bränslen och stora tunga infrastrukturinvesteringar, när de istället kan gå direkt på förnyelsebara lösningar, säger Lövin.

Det biståndsministern tänker vara en stark röst för, är exakt den politik som misslyckats kapitalt i 70 år. Hon gör sig till tolk för det översitteri och den ekoimperialism som västvärlden utsatt Asien och Afrika för under hela efterkrigstiden. Problemet för de hundratals miljoner fattiga som fortfarande finns kvar är att deras enda energikälla är just s.k. förnyelsebara bränslen, torkat djurträck, vedpinnar och annan tillgänglig biomassa. Detta eldar de fattiga med i sina bostäder över öppen eld och inandas sedan den giftiga röken.

Förnyelsebar energi till alla miljarder kommer att leda till skövlig av alla världens skogar och vildmarker och det kommer ändå inte vara tillräckligt. Vindkraftverk kommer att förstöra alla öppna landskap och ta kål på miljardtals fåglar. Allt detta är världens utan jämförelse värsta miljöproblem som har skördat flera hundra miljoner människors liv under efterkrigstiden, mer än alla krig, folkmord och farsoter tillsammans. Det vill miljöpartisten Lövin tydligen permanenta.

I intervjun pratar hon på om solceller och elenergi som inte behöver några kraftnät. Hon tycker inte fattiga människor behöver el när det är mörkt eller när det är oväder. Kan översitteriet visas tydligare.

Som tur är har de stora utvecklingsländerna äntligen slutat att gå i västvärldens ledband och konstaterat att enda vägen ut ur fattigdomen går via allas tillgång till billig och lätt tillgänglig el dygnet runt alla dagar på året. Kina och Indien bygger nu ut sin kolkraft med tusentals nya stora kraftverk. Kina har startat Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) för att finansiera främst ny kolkraft i Asien, eftersom västvärlden med Obama i spetsen försöker förhindra Världsbanken att hjälpa till med finansieringen av den nödvändiga kraften. Det gäller att till varje pris sätta käppar i hjulen för utvecklingsländerna så att västvärlden kan behålla sin dominans. Obama försökte bl.a. stoppa AIIB men misslyckades kapitalt och alla övriga västländer insåg att man måste stödja det kinesiska projektet, om man inte skulle riskera att hamna helt utanför denna jättesatsning på livsviktig infrastruktur.

En intressant iakttagelse är att Kina känner sig lika hotade av islamiseringen i sin omgivning som västvärlden. USA:s strategi är att med övriga västländers hjälp försöka bomba bort det obehagliga fenomenet i Afghanistan, Pakistan och Mellanöstern. Vi ser resultatet i form av en ström av flyktingar som vi fullständigt tappat kontrollen över. Kinas strategi är att vidta åtgärder för att utrota fattigdomen istället. I det syftet går man in med ca. 400 miljarder kronor i finansiellt stöd till byggandet av en rad nya kolkraftverk i Pakistan. Vems strategi tror ni blir den effektivaste?

Lövin säger även att de förnyelsebara energilösningarna dessutom är betydligt bättre anpassade för människor som lever på landsbygden i fattigdom. Hon avslöjar där sin tro att hundratals miljoner fattiga skall bo kvar på landsbygden med sina vedpinnar, solpaneler och fottrampade vattenpumpar från SIDA. Det är beklämmande att hon inte begriper att naturen inte hållbart klarar av att härbärgera flera miljarder människor på landsbygden. Om vi skall kunna skapa en hållbar värld måste människor samlas i städer där man kan klara avfallshantering och försörjning med energi, vatten och föda på ett hållbart sätt utan att spoliera vildmarker.

Västvärldens makthavare gör sitt yttersta för att försöka sätta stopp för den ekonomiska utvecklingen i Asien och Afrika för att man inte skall förlora sin makt. Det började med sextio- och sjuttiotalets tafatta försök att stoppa befolkningstillväxten med steriliseringar och andra inhumana åtgärder. Det har fortsatt med det stora iscensatta klimatbedrägeriet för att försöka strypa energitillförsel till världens alla fattiga. Sveriges biståndsminister intar en föga smickrande roll som stödtrupp till denna ekofascism riktad mot världens fattiga.

Med klimatet är allt bara bra, stigande koldioxidhalt och en liten uppvärmning på hittills 0,8 grader C gör att växtligheten på jorden blomstrar mer än någonsin och öknar krymper. Världens skördar slår nya rekord varje år och allt fler människor slipper gå till sängs hungriga. Eftersom växtligheten är basen för nästan alla näringskedjor för olika livsformer blomstrar även övrigt liv och mångfald.

Hållbar utveckling | AIIB, Indien, Kina, Miljöpartiet | |
#1 - - Anders Undin:

Jag skäms nästan att erkänna att jag röstade på miljöpartiet i min ungdom. Det var under Birger Schlaugs tid (jag vikarierade på hans väderstation i Vingåker). Numera har MP spårat ur åt alla håll.

Anders Undin
oberoende klimatdebattör

#2 - - Ann Löfving-Henriksson:

Oh så BRA! Tack / Ann LH

#3 - - Anonym:


Problemet med den gröna energipolitiken är att den saknar ett kvantitativt tänkande. Ingen tycks ha förmåga att sätta sig ned och räkna ut vad som behövs av energiinstallationer om alla jordens miljarder skall kunna få ett drägligt liv! Att föreställa sig att utvecklingsvärlden skall klara sig med enbart förnybar energi saknar all rimlig realism. Dessutom genomgår världen inte minst i utvecklingsländerna en snabb urbanisering vilket kräver andra energilösningar. Hur förser man en jättestad med 20 miljoner människor med energi från solpaneler, biomassa och vindsnurror? Räkna bara ut den biomassa som behövs för att ge näringsrik mat åt alla. Vi skall vara glada över den kinesiska politiken i Afrika som till skillnad från den svenska är realistisk och som sannolikt kommer att ge konkreta resultat.

Det vore värdefullt om någon på ett objektivt sätt kunde granska ett halvsekel av svensk utvecklingshjälp. Jag är inte säker på att den har varit speciellt framgångsrik och mycket av de givmilda slantarna har många gånger säkert hamnat i fel byxfickor.

Svar: De kinesiska investeringarna ger redan resultat. I gengäld förlorar väst kontrollen över såväl Afrika som Asien.
Lars Bern

#4 - - tobbe:

Nu har du lyft bloggen en nivå till Lars.

Det påminner mig om när väst och Indien förhandlade om de totala CO2-utsläppen och helt plötsligt den indinske förhandlaren sade: "Jag tycker inte vi ska räkna på totalutsläpp - jag tycker vi ska räkna per capita!"

Tablå!

#5 - - Johan Tisell:

Bra!

Rent allmänt bör man alltid, när dagens lösning efter år av upprepningar inte funkar, göra ett paradigm skifte.

Sluta bomba

Sluta ta hit de få rika eller kriminella från afrika och mellanöstern, utan hjälpa dem på plats.

Inte skicka pengar till hjälp, utan likt Kina göra seriösa investeringar. Det kan inte undvikas att jämför med Brittiska imperiet. Mycket var dåligt, men de investerade i infrastruktur och byggnader (och verksamheter antar jag)

Men igen, har man ett cv enligt detta (tydligen ingen utbildning alls: vad skall man då kunna??

Cv - Isabella Lövin
Biståndsminister

Isabella Lövin Foto: Martina Huber/Regeringskansliet
Partitillhörighet: Miljöpartiet

Ansvarsområden
Bistånds- och utvecklingspolitik
Politiken för global utveckling
Personligt
Född 1963. Bor i Stockholm. Gift och har tre barn.

Befattningar och uppdrag
Prisbelönt journalist och författare. Ledamot av Europaparlamentet mellan 2009 och 2014. Delaktig i reformen av EU:s gemensamma fiskeripolitik samt särskild rapportör för den gemensamma fiskeripolitikens internationella dimension och EU:s roll i kampen mot olagligt fiske på global nivå. Sedan 2015 som ordförande för Internationella dialogen för fredsbyggande och statsbyggande.

Befattningar i Europaparlamentet
2014: Första vice ordförande för fiskeriutskottet

2014: Ledamot i miljöutskottet

2012-2014: Medlem av delegationen till den gemensamma
parlamentariska AVS-EU-församlingen

2009-2014: Ledamot i utvecklingsutskottet

2009-2014: Ledamot i fiskeriutskottet

2009-2014: Vice ordförande för den tvärpolitiska gruppen för
havs- och kustområden

2009-2014: Vice ordförande för den partiöverskridande gruppen Fish For the Future

2009-2012: Medlem av delegationen för förbindelserna med
Panafrikanska parlamentet

Övrigt
2014: Hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet

2014: Vice ordförande för Global Legislators Organisation for a Balanced Environment (GLOBE EU)

2007: Skrev boken Tyst hav - jakten på den sista matfisken

Utmärkelser
2014: Georg och Greta Borgströms pris för insatser för världens livsmedelsförsörjning och befolkningsfrågor, av Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien

2012: Årets rättsvisa politiker av Fair Politics EU för arbetet med att göra EU:s fiskeripolitik mer rättvis för utvecklingsländer

2009: Östersjöfondens pris för hängivet arbete som haft stor
påverkan på fiskeripolitiken

2007: Stora journalistpriset, kategorin Årets berättare

#6 - - Mats:

Jag såg dokumentären i SVT om Scientologi kyrkan.
http://www.svtplay.se/video/2930081/fangade-av-scientologin/fangade-av-scientologin-avsnitt-1
Den exemplifierar människans förmåga att tro på vad som helst. Klimat, Islam, Socialism etc.

Jag har snart läst läst färdigt Sapiens av Yuval Noah Harari: ”Människan är så vitt vi vet den enda varelse som kan föreställa sig och tro på det som inte finns. Att anpassa sitt sätt att leva efter fiktioner, mentala konstruktioner.” http://www.klimatupplysningen.se/2015/04/24/ar-verkligheten-ogenomtranglig/

Lyxfällan på regeringsnivå! Linné borde ha döpt oss till Homo Absurdus.

Franska revolutionens Estates-General var ju uppdelade i vänster till höger. Vänsterns bidrag till civilisationen var guillotinen. Detta redskap framtagen för att likvidera högern på ett humant sätt. Vänsterns nästa utsvävning i den ingenjörsmässiga verkligheten uppstår först med Frankfurterskolans Willhelm Reich som hittar på orgon lådan. http://en.wikipedia.org/wiki/Orgone Den måste få scientologerna att rysa av välbehag. I orgonlådan satt halva Hollywood dvs. alla som McCarthy inte gillade och avnjöt kosmisk energi.

På vänsterns område tycks de likt Nalle Puh traska runt i sina egna fotspår https://www.youtube.com/watch?v=WLCDAPNTpaM. När kommer Ragnarök?

#7 - - Observator:

I artikeln skriver Lars Bern om islamiseringen att ”USA:s strategi är att med övriga västländers hjälp försöka bomba bort det obehagliga fenomenet i Afghanistan, Pakistan och Mellanöstern”. Det kanske kan uppfattas som ett petigt påpekande, men varken Iraks Saddam Hussein eller Libyens Khadaffi var väl särskilt islamistiska och det är väl inte heller något man kan kalla Syriens Assad. Det är väl snarast så att dessa herrar sågs eller ses med misstänksamhet av de länder, som mer eller mindre officiellt så att säga sponsrar islamismen. Så i den mån bombningen skett i Mellanöstern, så har den åtminstone initialt inte träffat någon islamistisk regim. Däremot har bombningarna gynnat islamismen i dessa länder.

#8 - - Sivert Lindqvist:

Problemet är att MP har miljö i sitt namn. Tusentals kvinnor tror att de är goda när de röstar på miljöförstörarpartiet nummer ett.

#9 - - Erik :

Bara under år 2013 installerade Kina över 12 GW solceller. Det är mer än landet satt upp under alla år dessförinnan. Produktionen från installerade kinesiska solcellerna motsvara 32 TWh, alltså hälften av all svensk kärnkraft. Uppsatt på ett enda år! Kinas utveckling inom förnybar energi är otrolig - det tog bara fem år för landet att gå från amatörproduktion till världens ledande solcellsland. Ännu bättre år var 2014, för det blev ett nytt rekordår för solceller: 39,918 GW installerades i världen. Vidare i Fukushima, i Japan, kommer ORIX Corp bygga upp en 52.5-megawatt socellskraftstation. Till år 2020 ska investeringarna inom grön energi uppgå till 5 000 miljarder kronor, och sektorn ska svara för 20 procent av hela Kinas elbehov. Så kommer det att rulla på, med Sverige sist och sämst i klassen, som vanligt!
Satsar alla som Kina kan vi kvitta solelen mellan oss - solen lyser ju alltid någonstans.
Du har rätt Lars, fast du har fel, att vi håller på att bli totalt omkörda av Asien. När sedan energin blir "solmärkt" kommer konsumenterna vara villiga att betala än mer för solelen och välja bort kärnkraftselen.

Svar: Kanske skulle du läsa på lite om det kinesiska energisystemet innan du jublar. Här har du en länk: https://china.lbl.gov/sites/all/files/key_china_energy_stattistics_2014_online.final_.pdfSatsningen på solenergi har framförallt drivits av att man sett en enormt lönsam exportmarknad för solteknik i västvärlden som huvudlöst satsar på sol utan ngn som helst lönsamhet. Denna export har blivit så framgångsrik så USA har satt strafftullar på den. Idag startar Kina ett megawatt kolkraftverk var fjortonde dag.
Lars Bern

#10 - - Göran:

Ja, du har väldigt rätt Sivert Lindqvist. Väljare väljer parti efter namn, ledarnas kläder och hur de talar. Om de är idioter eller något annat är totalt ointressant för de flesta väljare.

Han Roslings lätta ironi på MP:s fattigdomspolitik på ett ungefär: Först måste de bli gröna innan de kan få välstånd. I verkligheten leder välstånd till att man blir grön. Inte tvärtom.

Det är totalt meningslöst att med t.ex. SIDA-pengar skicka solcellspaneler till Afrika. Det kommer inte att göra dem det minsta mindre fattigdom. De blir bra beroende av bistånd. Bistånd håller folk i fattigdom och ger dem ingen chans att få ett välstånd på egen hand.

Så långe som Afrika sitter där med sina korrupta och socialistiska regeringar och politiker blir det ingen förändring. Afrikanska bönder måste få äga sin jord. Den dagen de får det, då kommer det att hända saker i Afrika. Så länge västvärden med sina korrupta och socialistiska regeringar och politiker är med och bromsar äganderätt i Afrika lär det inte hända mycket. Moment 22.

Endast äganderätt kan utveckla jordbruket i Afrika. Jag vill gärna se bidragsberoende bönder åka omkring och plöja sina åkrar med solcellsdrivna traktorer. Viktigast är dock att afrikanerna inte vill ha bidrag. De vill ha jobb och de vill ha möjlighet att försörja sig genom eget arbete och inte genom bidrag.

Rörelsen Hand in Hand, som bl.a. leds av Percy Barnevik, hjälper afrikanska kvinnor att försörja sig själva. Det kostar bara ynka 70 dollar att göra en afrikansk kvinna självförsörjande. Percy Barnevik skriver in sin bok "Jag vill förändra världen" om hur det går till när SIDA eller FN ska hjälpa till. Det ska ordnas med bostäder och skola för hjälparbetarens familj. Kostnaden för en hjälparbetare med familj ligger på över en miljon kronor om året. För de pengarna kan man göra 1.785 afrikanska kvinnor självförsörjande per år. Lägg ner SIDA!

Att ta hand om avfall ser jag inte som något problem. Det är bara att lägga det på hög och vänta tills vi har utvecklat s.k. sophögsgruvbrytning. Dessutom kan en sophög producera "miljövänlig" energi.

#11 - - nasenmann:

Strålande inlägg, tack!

#12 - - Erik :

Lars Jag tror du har rätt i att västvärden använder C02-debatten mot Asien och andra länder som ett ekonomiskt vapen. Samma med PeakOil debatten (tvivlar att på olja ens är ett "fosilt" bränsle). Just Kinas storsatsning på solenergi tals det mycket, mycket tyst om i väst - desto mer om landets miljöförstöring, som förvisso är enorm vad gäller Kinas vattendrag. Kina har ca 20 % omvärldens population inom landets gränser men bara ca 7 % av sötvattensreserverna.

#13 - - Lasse:

I stället för klimatflyktingar får vi klimatpolitikflyktingar!
Redan idag flyr människor från fattigdom som bristande utveckling medför.

#14 - - Gösta Oscarsson:

Lars Bern!

Bra! Speciellt detta med infrastrukturens betydelse. Jobbade under början av 80-talet några år i Zambia och såg de av kolonialisterna byggda vägarna försvinna. Sida sysslade då bl.a. med kvinnoprojekt där trevliga danska volontärer nog gjorde så gott de kunde. Om det skulle byggas vägar så var det byvägar som ledde fram till huvudvägar som höll på att försvinna.

Men! Du skriver "befolkningsutvecklingen börjar komma under kontroll med några få undantag". I Euroasien och Latinamerika så gäller detta. Men Afrika söder om Sahara ligger envist kvar på ca fem barn per kvinna. Endast Sydafrika och Tanzania avviker. Det är ju detta som gör att Rosling (med för mig obegriplig lätthet) talar om fyra miljarder som en inte helt otänkbar utplaningsnivå. Nigeria skulle då bli världens tredje största land.

Svar: Det du skriver stämmer, desto viktigare att avskaffa fattigdomen i Afrika och då gäller det att alla får tillgång till billig el bl.a..
Lars Bern

#15 - - Anonym:

Även om bistånd skulle ha några positiva effekter (vilket inte kunnat visas) så måste statligt bistånd upphöra. Vill någon ge bort sina pengar så ska det vara ett helt individuellt beslut.

#16 - - Jojo:

Tror folk verkligen på den där tokstollen?

Öknar krymper? http://ge3.wikispaces.com/%C3%96kenspridning

Skördar slår nya rekord? http://www.atl.nu/lantbruk/minskade-sk-rdar-och-h-jda-matpriser

Svar: Ja signaturen Erik gör det!
Lars Bern

#17 - - Erik :

Innan ni sågar alternativa energikällor lås oss först titta lite hur storföretagen gör. Undervärdera inte bolagsstyrelser. Bara i år kommer Ikea att bygga sin tredje vindkraftspark och räknar då i princip att bli helt självförsörjande på el i Sverige. Sedan: Google gör det, liksom Microsoft, Toyota samt Apple. Allt fler storbolag satsar på s.k. förnybar el. Även svenska LKAB, SCA och Holmen är med på tåget. Mest satsar som sagt Ikea. Google tillhör dem som gått i bräschen för företagens gröna energiomställning. Hittills har Google investerat över en miljard i olika sol- och vindenergiprojekt. Nyligen slöt företaget även avtal med svenska vindkraftutvecklaren Eolus om att köpa el från deras fyra planerade vindparker i Sverige. Ikea ska enligt planerna bygga 126 nya vindkraftverk i fem länder, bland annat en park med 49 kraftverk söder om Chicago i USA. Totalt har Ikeagruppen planer på att äga drygt 200 vindkraftverk över världen. Hittills har bolaget investerat i vindkraftparker och installerat 550 000 solpaneler på Ikea-byggnader i nio länder.
– Vårt mål är att vara energioberoende år 2020, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea. Hittills har investeringarna i sol- och vindenergi kostat 1,5 miljarder euro, men ytterligare medel kommer att skjutas till för att nå målet.

I USA satsar många storföretag även på solenergi. I topp ligger Walmart, följt av Costco, Kohl’s och Apple. Totalt genererade de 25 företagen i topp på solels-listan 445 megawatt solenergi 2013. Det var en ökning på 48 procent jämfört med året innan, rapporterar amerikanska branschorganisationen Solar Energy Industries Association.
Varför detta rally tror ni? Varför satsar Kina och Asien?! Vem blir kvar i elnäten? Varifrån skall energisektorn ta sina pengar från? Varför lägger Vattenfall ner sina atomkraftverk? De är inte lönsamma! Då återstår bara att höja transmissionskostnaderna. Så även om vi alla gör av med mindre el, som blira llt billigare så kommer det att kosta oss allt mer för att Enon. Vatttefall samt Fortum kommer att chockhöja kostnaden för att transportera elen till oss - ty de äger ju fortfarande ledningarna.

Svar: Tror ni IKEA stänger varuhusen när det inte blåser eller är mörkt? Det du räknar upp är inget annat än investeringar i varumärket. Om all energi skulle vara förnyelsebar skulle det orsaka en fullständigt katastrofal miljöförstöring med dagens primitiva teknik. Än så länge står den energin för bara en procent av världens energi.Asien satsar stenhårt på kolkraft, vilket beror på att den är billigast.
Lars Bern

#18 - - Björn i Bromma:

Solpaneler och vindsnurror kan aldrig ensamma leverera den nödvändiga dimensionerande eleffekten i ett modernt samhälle eftersom dessa energislag är väderberoende, förutsatt att man inte accepterar elransoneringar vid toppeffekter vilket inte är troligt.
När jag jobbade i Saudiarabien i början av 1980-talet så tog vi del av en del interna utredningar från det Saudiska Inrikesdepartementet gällande landets framtida elförsörjning.
Enligt resultatet av utredningarna framgick att inte ens i detta land var det rimligt möjligt att, i en framtid, kunna leverera nödvändig dimensionerande eleffekt med solpaneler och vindsnurror utan att komplettera systemet med olje-gaskraftverk vid den dimensionerande eleffekten (det går åt betydande del till AC och avsaltning av havsvatten till hushållsvatten) vilket ansågs på tok för dyrt trots stora oljeinkomster.
Mp är ute och cyklar i tom luft. Dessutom borde man helt och hållet ompröva och göra om SIDA från grunden.

#19 - - Erik :

Glötesvålens vindkraftspark som ligger ca fyra mil nordväst om Sveg i sydvästra Härjedalen har ett av Sveriges bästa vindlägen med en högsta punkt om 1 010 m ö h. Vinden har uppmätts under mer än tio års tid. Årsmedelvinden är extremt bra med 8,1 m/s och under de kalla vintermånaderna är den över 9 m/s. Parken beräknas producera 220 GWh/ år, vilket motsvarar årsförbrukningen av ca 48 000 hushåll. Faktum är att IKEA producerar mer el än de förbrukar i Norden.

Ta till Er fakta någon gång! Tror ni detta är ett falsarium, så går det utmärkt att höra sig för med presschef på IKEA Sverige som jag tror är Sara Carlssons. Pröva att ringa telefon: 0733-53 12 97
eller maila: sara.carlsson2@ikea.com

Låt inte en ideologi förblinda Era ögon.

Svar: Vindkraften står för några få procent av elproduktionen men har redan förstört stora delar av våra öppna landskap och hotar fågellivet. Den är på väg att bli en av de värsta miljöförstörarna. Den producerar bara el när det blåser och är helt beroende av backup kraft och rätten att tränga undan annan kraft när det blåser vilket innebär att den kraften blir olönsam. En ohållbar subvention mao. Vindkraften är och förblir en återvändsgränd och kommer snart att börja avvecklas på många håll.
Lars Bern

#20 - - Erik :

-> Björn i Bromma
OX2 låter bygga IKEA:s näst största vindpark i hela världen och den invigs i år. Faktum är att IKEA redan 2012 var helt självförsörjande på egenproducerad el. Varför gör IKEA detta? Jo för att IKEA vill sänka elkostnaderna, för att sänka priserna för att sänka konkurrenterna och då växa än mer. Hur svårt kan det vara att ta in detta?

Svar: Vindkraften står för några få procent av elproduktionen men har redan förstört stora delar av våra öppna landskap och hotar fågellivet. Den är på väg att bli en av de värsta miljöförstörarna. Den producerar bara el när det blåser och är helt beroende av backup kraft och rätten att tränga undan annan kraft när det blåser vilket innebär att den kraften blir olönsam. En ohållbar subvention mao. Vindkraften är och förblir en återvändsgränd och kommer snart att börja avvecklas på många håll.
Lars Bern

#21 - - Erik :

-> Lars IKEA producerar nu mer el än de konsumerar.
https://www.youtube.com/watch?v=ZjWdUn6Y8JQ

#22 - - Per-Olof Persson:

Jag vill lägga till att idén om att bistånd kan utveckla fattiga länder, bygger på Keynes (marxistiska) ekonomiska teorier som socialisterna gjorde populära under 1930-talet. Dessa teorier vände på verkligheten. Exempelvis:

1) Det är konsumtionen som driver ekonomin och tillväxten.

2) Konsumtionen ökar om banker- och centralbanker skapar helt nya pengar utav ingenting.

3) Högre offentliga utgifter driver ekonomin och tillväxten. Det är bra för ekonomin om staten lånar till sina utgifter.

4) En sänkning av räntan höjer tillväxten.

5) Genom en socialistisk planekonomi (= staten och centralbank) går det att öka tillväxten och undvika/lösa ekonomiska kriser.

Detta gav upphov till synsättet att det "är pengar i form av bistånd som utvecklar fattiga länder".

Jämför med den österrikiska skolans teorier:

1) Det är sparandet och investeringarna som driver ekonomin och tillväxten.

2) Om en högre konsumtion skapas artificiellt genom att banker- och centralbanker skapar helt nya pengar utav ingenting, leder detta till en avindustrialisering. Detta skapar nämligen högre vinster i det sista produktionssteget (= försäljning av konsumentprodukter) än i de tidiga produktionsstegen (= tillverkningen av råvaror, halvfabrikat och investeringsvaror).

3) Högre offentliga utgifter överför produktionsfaktorer ifrån näringslivet till den offentliga sektorn. En lägre tillväxt uppkommer på längre sikt.

4) En artificiell sänkning av räntan höjer konsumtionen på bekostnad av sparandet/investeringarna. En lägre tillväxt uppkommer på längre sikt.

5) Genom en socialistisk planekonomi (= staten och centralbank) uppkommer ekonomiska kriser och en lägre tillväxt.

6) Det är individen som skapar ekonomisk utveckling. Detta förutsätter stabila institutioner (= spelregler) som exempelvis att staten skyddar äganderätten.

7) Ekonomin (och samhället) är ett socialt samspel mellan agerande individer. Ekonomisk utveckling kräver att enskilda individer vill få det ekonomiskt bättre och att dessa individer är fria att skapa utveckling. Detta kräver att en individ kan sluta frivilliga avtal med en annan individ osv.

#23 - - Erik :

Jag håller med om att C02debatten handlar om att rädda USAs stenrika elit genom hålla tillbaka Asien, Afrika samt även Rysslands. C02debatten är bara en av flera Iscensatta pseudonymdebatter - Peak Oli en annan.

Nästa stora världskrig kommer i slutet av detta år och börjar i Grekland. Nya utvecklingsbanken NDB samt den asiatiska utvecklingsbanken AIIB kommer att förändra världen och Grekland visar vägen. Fler länder kommer ställa in betalningarna efter den Grekiska statskonkursen. Detta tänder branden till den totala global finansiell härdsmältan. Dollarn faller. Amerikanska statsskuldsväxlar blir värdelösa. Kriget handlar om energi.
Av hela världens koltillgångar finns en femtedel i Sibirien. Kontrakt mellan Kina och Ryssland är redan tecknade. Kina och Ryssland har smält ihop inom energiområdet. Kinas starka ekonomi ger Ryssland vad Ryslland behöver. Inga krafter i världen bryta detta. håll i hatten.

#24 - - Bo Adolfsson:

Björn Lomborg hade en intressant artikel om Energiewende i Tyskland den här veckan i Faz, Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Han påvisar att inom överskådlig framtid (de närmaste 30 åren ) kommer sol- och vindkraft att utgöra en obetydlig del (mindre än 2 %) av energiproduktionen. Detta till en otroligt hög kostnad.
Civilingenjör Bo Adolfsson

Svar: Ja vindkraft är bara ett dyrt och miljövidrigt sätt att bedriva symbolpolitik.Ni som tror på signaturen Eriks påstående att vindkraften skulle vara lönsam kan ju förklara för oss andra varför de två länder som har mest vindkraft också har de absolut högsta elpriserna.
Lars Bern

#25 - - Göran:

Jag läste igenom den tyska vindkraftsföretagens propagandaskrift om hur pass lönsam och miljövänlig - som släpptes för några månader sedan - vindkraften är. Det tog inte många minuter att lista ut hur galna deras kalkyler var. Rättare sagt, byggda på dynamiska önskedrömmar. Några riktiga siffror fanns inte i rapporten. Jag förstår inte hur det kommer sig att det inte går att ställa upp intäkter minus kostnader är lika med resultat rent transparent. Det finns ingen anledning att subventionera vindkraften. De som vill ha el från vindkraft får helt enkelt betala vad det kostar. Eller, är det på det viset att enskilda individer sviker sina miljöideal på grund av krassa ekonomiska hänsynstaganden?

Erik! Det var ett fint exempel du gav på vindkraft i ditt inlägg #19. Nu behöver du bara leta upp 86 liknande platser i Sverige om vi ska täcka in alla hushåll i Sverige. Sedan kan vi plussa på med all el som behövs till industrin, kollektivtrafiken, privatbilismen och transportsektorn.

Som en motpol till vad en vindkraftpark klara av att producera kan jag nämna att en soptipp i USA producerar bioenergi som räcker till 700.000 hushåll.

Själv anser jag att framtiden energiproduktion ligger i kärnkraft. Inte som den ser ut idag, där motståndarna till kärnkraft endast utgår från att kärnkraft i all framtid kommer att ske i stora kolosser till kärnkraftverk och lämna ett näst intill omöjligt avfall att ta hand om. Men så ser inte kärnkraften ut i framtiden.

Framtidens kärnkraft kommer att producera energi utan avfalls problemet. Det kommer att komma kärnkraftverk som tillverkas i fabriker på löpande band. En industri kommer själva att kunna driva sin egen lilla reaktor. Bostadsområden kommer att kunna ha sin egen lilla reaktor. Vi kommer inte att behöva ha stora centrala reaktorer som ska producera energi till många städer. Sveg kan kan sin egen reaktor. Fartyg såväl handelsfartyg som passagerarfärjor kommer ha sin reaktor osv. Ja,

Hoppa över vindkraftverk och solcellspaneler för permanent drift. Se till att industrin får resurser att lägga på något vettigt, vilket sker genom att dra in alla subventioner för dessa energislag. Vad som är lönsamt vid en given tidpunkt på en given plats listar en fri marknad ut.

Bara som en upplysning så har de största energivinsterna de senaste 30-40 åren skett på transmissionen där verkningsgranden har ökats med upp till 30 procent. Därefter har man byggt effektivare turbiner och generatorer. De eventuella miljövinster som har vunnits här slår vindkraftens vinster med hästlängder.

#26 - - Anonym:

Lars, var någonstans skriver jag att vindkraften (undantag IKEA) är lönsam - allt som rör på sig eller snurrar går nämligen söder, fort. Solceller är det däremot lönsamt. Vi har egna solceller och har köpt nya och dessa investeringar kommer att gå i vinst om 9 år, förutsatt att transmissionen och elpriser inte går upp, då kommer det att gå betydligt fortare. Jag köper elen för 90/öre kWh och säljer den för 1 kr. Jag sitter med i flera projekt som utarbetar dessa frågor. Petli och kleti tänker konsumtion - från hand till mun, utan någon krånglig vägen via hjärnan. Investering betalar sig på sikt. Solceller kan hålla i 50 år eller mer. Det finns solceller i USA som sattes upp på 60-talet som fortfarande producerar ström. Snart har vi allt effektivare och billigare batterier och då kommer många klippa helt till Vattenfall- för alltid. Fy f-n vad skönt. Det kommer städigt nya saker; många är enkla som du kan bygga själv så som luftsolfångare (http://www.brunzell.com/projekt/solfangare/) de är otroligt effektiva. Vidare solvarmvattensberedare byggda av vakuumrör och för 5000 kr som värmer upp 80 liter till 100g C. Fungerar bra även vid månligt väder. Också otroligt effektiva. Sedan kan man värma hus med biomassa. Byta lampor till LED, tilläggsisolera osv, osv. Det handlar om investeringar.

Precis som vi kan vända rygga åt läkemedelsindustrin (kolloidalt silver, D- samt C-vitamin och träning) samt till livsmedelsindustrin (LCHF) går det att göra det samma med energisektorn. - producera egen el och värme. Vad är problemet?

#27 - - Anonym:

- > Bo Adolfsson. Tyskland har över en miljon installerade solcellsanläggningar. All solelen i Tyskland gör att kolkraft och gaskraft periodvis måste stängas av. Och det gillar ju inte ägarna. Det är EUs 20 största energibolag som lobbar mot stöd till ny solel. Bromsen handlar helt enkelt om att det som förut var ett grönt alibi, nu har blivit en stor marknad som hotar både nätföretagens och elproducenternas affärsmodeller. Solelen är mycket farligare för de stora bolagen än den varit. För när solceller sätts upp oberoende om myndigheter eller stora bolag stöder det, ja då är här med egen kraft.

#28 - - PFEP:

Jag har bott ganska många år nära vindkraftverk, gått med mina hundar dagligen och ALDRIG sett en enda död fågel!
Miljarder döda fåglar är obehaglig mytprat faktisk.
Kolla gärna denna länk var man 'in realtime' kan se hur det förhåller sig med vindkraften i Danmark
http://energinet.dk/Flash/Forside/index.html

Svar: Studie från USA: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/wsb.260/abstractAtt du inte ser döda fåglar kan faktiskt bero på att de tagits hand om av rovdjur, så din observation bevisar ingenting.
Lars Bern

#29 - - PFEP:

Nu är det så Lars att jag faktisk har letat efter döda fåglar med hundar i spårline, sen kväll, tidig morgon och så klart mitt på dagen, så din länk bevisar ingenting alls.
Återigen är vi i det närmast kvasireligösa åsiktsutbyte.
Det är väldans intressant som Dansk att följa den svenska debatten; ja, nej eller kanske (folkomröstningen)
Helt ärligt fattar jag inte någon överhuvudet gitter hålla på med tanka på nivån, mig själv inkluderat ;)

#30 - - Tege Tornvall:

Erik m. fl.: Hur många gånger måste man upprepa att det bara blåser (lagom) ibland och bara är solsken ibland - och att samhällen behöver energi utan avbrott? Att man måste ha reserv-/reglerenergi när det inte blåser eller är solsken? Att el är en färskvara, mycket svår och dyr att lagra tillförlitligt i större skala? Att tid och pengar också är bristvaror och kan/måste räknas om i energi? Att vind- och solenergi kräver enorma investeringar och ytor och ändå ger litet utbyte? Att installerad effekt inte är detsamma som utvunnen energi?

#31 - - Göran:

#26 Anonym:

"...producera egen el och värme. Vad är problemet?"

Det är inget som helst problem. Det är bara en kostnadsfråga. Våra politiker och myndigheter kommer att göra allt de kan för att självproducerad el inte blir något billigt i alla fall. När Kina säljer billiga solceller till Sverige då lägger staten på straffavgifter på det så du inte ska få köpa billiga solceller.

Tror du inte det sitter byråkrater just nu och försöker lista ut hur självproducerad energi ska beskattas. Det kan tänkas att du måste sälja din el till marknaden och sedan tvingas köpa tillbaka din energi dyrt. Troligen får du betala en produktionsskatt och sedan distributionskatter och inköpsskatter.

Att producera sin egen energi, det kommer folk göra för att de älskar att betala skatt (som ska finansiera valet mellan pest eller kolera - det som politik handlar om).

#32 - - Mats:

Om vindkraft och fågeldöd mm. http://www.rationaloptimist.com/blog/the-true-price-of-power.aspx

#33 - - Holmfrid:

Erik,
Det finns ett bra sätt att värdera nyttan (avkastning) med vindkraften. Arise Power har minskat stadigt från 55 kr (emissionskurs) till i dag 20 kr. Danska Greentech Energy har på 5 år gått från 21 till 8 Dkr. Vestas Wind håller nivån trots en motsv nedgång till för 3 år sedan. Dock Vestas säljer tekniken men producerar inte el.

#34 - - Björn i Bromma:

#20
Ta gärna del av, för insiktens skull :
www.klimatupplysningen.se/2015/03/01/gastinlagg-katastrofen-energiwende/

#35 - - Erik:

#30 -> Tege Tornvall, Det hela är ganska enkelt. Solinstrålning räknas: kW•h/m²/dag och i Sverige är insolationen i genomsnitt 1060 kWh/m²,år. Sedan multiplicerar man den summan med antal m² solceller minus verkningsgrad i kWh/m²,år. Insolationen är nämligen ganska konstant sett över tid. Den samlade solcellskapaciteten i Sverige var dryga 43 MW i slutet av 2013. Det motsvarar en elproduktion på omkring 40 GWh om året - eller om man så vall 40 000 000 000 Wh per år. Den svenska vattenkraften producerar mellan 50 och 75 TWh per år beroende på vattentillgång. Ett normalår produceras ungefär 65 TWh eller om man så vall 65 000 000 000 000 Wh.
Under sommarhalvåret låter vattenkraftverken höja nivån i magasinen – alltså strypa produktionen som motsvarar de 40 GWh som vi solproducenter producera under sommaren; för att på vinterhalvåret släppa på mer vatten (sänka vattennivån) omvänt ca 40 GWh mer på vinterhalvåret. Vatten fungerar här som batterier.

#36 - - Åke Södergren:

Tips: ta del av Teslas alla kluriga uppfinningar och vad som håller på att utvecklas i Asien, sidan av allt som nämns i denna debatt. Det handlar inte om brist på energi utan om den går att debitera eller ej.

#37 - - Erik:

Göran, de stora Elbolagen kan aldrig stoppa denna folkrörelse. De bakåtsträvande energibolagen kan flytta till Nordkorea med sin dolda agenda att hindra vanliga hederliga människor från att dra nytta av solinstrålning. Tillsammans kan vi: bring them down.

#38 - - Erik:

Lite soffror om solel.
De totala nätanslutna solcellsanläggningarna producerade ca 155 GW under 2014. Ytterligare 22 GW kan räknas in av länder som inte ingår i PVPS (IEA Photovoltaic Power Systems Programme). Alltså totalt 177 GW. Vilket är MER en 1% av efterfrågan på all el i världen 2014. Av dessa nådde marknaden minst av 38,7GW

#39 - - Erik:

#25 -> Göran, läser detta och undrar samtidigt om du verkligen är serilös samt det är mödan värt att bemöta dig seriöst?

Problemet: Kärnkraft,stavas säkerhet samt uranutvinningen.

I slutet av juli 2006 inträffade en mycket allvarlig incident på kärnkraftverket i Forsmark. Ett tekniskt fel gjorde att flera av varandra oberoende säkerhetssystem slogs ut. När strömmen bröts visade det sig att två av fyra reservgeneratorer, som i nödläge förser kärnkraftverket med ström, inte fungerade. Händelsen kom som en total överraskning. En liknande incident inträffade 1992 i Barsebäck II. Dessutom vid flera oberoende kontroller framkom, inte bara att viss personalen var berusade, utan även att de visade positivt på div narkotika preparat. All personalen skall köras, inte bara genom belastningsregistret, utan också kontrolleras av SÄPO, något som har visat sig fallera ett flertal gånger.

Kärnkraftens miljöproblem.

Uranbrytningen. Uran är en mycket tung metall och används som bränsle. Brytning av uran är en mycket miljöförstörande process. Av ett ton malm får man normalt ut allt från 200 g till 2 kg natururan. I uranverket lakas natururanet ut ur järnmalmen. Den vanligaste lakningsmetoden innebär att malmen krossas och blandas med svavelsyra och bildar det gula pulvret yellow-cake. Avfallsprodukten blir en sorts sandvälling. Det innehåller, förutom kemikalier och en rad tungmetaller, närmare 90 % av den ursprungliga radioaktiviteten. Avfallet samlas i avfallsdammar där den fasta delen fälls ut samt den flytande far, förr eller senare, nedströms då dammar aldrig kan göras helt täta. Läckor och ofrivilliga utsläpp är vanliga. Här ödeläggs stora landarealer. I vissa urangruvor gör man av med omkring 10 miljoner ton koncentrerad svavelsyra varje år. Dessutom förbrukar vissa anläggningen mer än 40 000 kubikmeter vatten per dygn.

Många gruvarbetare drabbas av lungcancer av radongasen, som bildas när uranet sönderfaller. Människor och djur som bor i närheten drabbas av sjukdomar då de får i sig radioaktiva isotoper som anrikas i näringskedjan som slutligen når oss.
Enligt IAEA.kommer världens lättillgängliga uranreserver att räcka i ca 50 år till. När urankoncentrationen i marken minskar krävs en mer omfattande utvinningsarbete med större påverkan. Kvar har vi omvandlingen samt anrikningen. Varje led i denna hantering innebär stor miljöpåverkan. Uranet transporteras långa sträckor till konverteringsanläggningar där det omvandlas till gasen uranhexafluorid. Konverteringen producerar stora mängder avfall, som kan förgifta grund- och ytvatten. Uranhexafluorid är även det ett instabilt, brandfarligt samt högexplosivt ämne. Gasen är radioaktiv, giftig och frätande. Olyckor är vanliga. Nästa steg är anrikningen, där man höjer koncentrationen av uran 235 i blandningen. Det slutliga steget är omkonverteringen av uranhexafluorid till en mer stabil form av uran och tillverkningen av själva bränslet. Även under denna process produceras en mängd gift också.

#40 - - Erik:

# 25 Göran "Nu behöver du bara leta upp 86 liknande platser i Sverige om vi ska täcka in alla hushåll i Sverige". Eller Bygga ut befintlig park - hundra gånger om. Det IKEA gjort var bara att mäta, innan de byggde - i 10 år dessutom! Varför sätta upp dylik anläggning där det inte blåser? Sverige är ganska glesbefolkat och vem som helst som har fjällvandrat. Vidare att hitta "blåshål" i Sverige är väl ingen konst. Lyssnar man på folks gnäll de sprider omkring sig efter att deras futtiga små semesterveckor är slut så verka ju hela Sverige var ett enda blåshål. Men jag är inte en förespråkare för vindkraftverk - ty det är som många säger här precis samma sak som med kärnkraften - det lönar sig inte - men kan IKEA så kan väl alla?

#41 - - Björne:

Så vad är det som gör att vi dör av att grenar eldas upp men inte kolet? Kol som kol tänker jag. Det bör väl även bildas partiklar av brun/stenkol som i förlängningen inte är hälsosamma för oss?
Så varför menar du att det är så mycket bättre att kolkraftverk byggs än att det tillverkas solpaneler eller att det fortsätts eldas med bajs o grenar?

Svar: Flera miljarder fattiga människor lagar sin mat och värmer sig med öppna eldar inomhus vilket gör att de lever i ständig rökig luft. Det dödade 260 miljoner människor under de senaste 100 åren. Alltså det utan all jämförelse största miljöproblemet. Solpaneler ger bara ström när solen lyser, när den minst behövs och är ofta för dyra för fattiga människor. Så länge som det inte finns ett billigt effektivt sätt att lagra el kommer solpaneler bara ha en ytterst marginell betydelse. De stora utvecklingsländerna har som sitt primära mål att avskaffa fattigdomen och det förutsätter att man får fram billig el till ALLA. Den billigaste elen produceras i moderna kolkraftverk. Simple as that!
Lars Bern

#42 - - Erik:

Om jag skall vara djävulens advokat, så har kan mycket av föroreningarna renas bort med modern reningsteknik.

Upp