När verkligheten inte lever upp till förväntningarna

Beror isländska vulkanutbrottet på en klimatförändring? Här får ni svaret på frågan från vår främste klimatforskare Lennart Bengtsson:
Att ökade växthusgaser ger ett varmare klimat framfördes redan 1824 av Fourier och inga fysiker i snart 200 år av geofysisk forskning har hittills motsagt detta. Mekanismen är väl klarlagd och beror på att vissa gaser som vattenånga och koldioxid har en sådan molekylär struktur att värmestrålning absorberas och strålar vidare, absorberas åter osv. Resultatet blir en varmare jordyta.
De senaste decennierna av kraftigt ökande fossil energiproduktion, cementtillverkning och avskogning har bidragit till att öka koldioxiden i atmosfären med nästan en tredjedel på litet mer än 100 år. Samtidigt har jordens temperatur ökat med ca ¾ °C. Sedan slutet på 1800-talet har temperaturen i grova drag följt den totala ändringen i strålningsabsorptionen och de ökade växthusgaserna är därför en högst trolig orsak till uppvärmningen.
Engagerade miljöaktivister under det senaste kvartseklet som predikat en katastrofal klimatändring har blivit mer och mer besvikna liksom de mediala katastrofjournalisterna över den långsamma temperaturökningen inte minst under de senaste 15 åren då verkligheten envist vägrat att uppfylla de högt ställda förväntningarna.
För att kunna behålla allmänhetens intresse började man därför istället att lansera begreppet klimatförändring och där i stället föra fram extrema väderhändelserna som huvudproblemet. Fördelen var att också snöstormar och extrem kyla kunde läggas till värmekatastroferna. Detta var ett genialt drag då extrema väderhändelser äger rum oavbrutet i olika delar av världen och det är praktiskt omöjligt för allmänheten att hålla reda på om dessa var värre förr än de är nu. Att skadorna från extremt väder ger upphov till större materiella skador är självklart med mer människor och mer infrastruktur. Vädertjänsterna som SMHI började öka antalet varningsmeddelande av väder och vind och det hör snarare till undantaget att se en dag utan vädervarningar. Det är därför naturligt att de flesta har fått intrycket att vädret har blivit mer extremt. Media har välvilligt hakat på och den ena monster- eller superstormen med sina personliga egennamn drabbar oss oavbrutet. Oftast är de förstås värre innan de inträffat.
Klimatologerna har nogsamt registrerat extremt väder under lång tid och det finns hittills inga tillförlitliga indikationer att dessa blivit värre eller mer frekventa. I de rapporter som klimatexperter som bl. a. Roger Pielke Jr. givit till amerikanska representanthuset framgår detta tydligt (bifogas). I samband med oron över de kraftiga stormarna i Västeuropa för 20 år sedan visade professor von Storch för några år sedan att dessa var lika kraftiga i slutet på 1800-talet. Att stormarna är värre på vintern än på sommaren har säkert de flesta också observerat liksom att de flesta också noterat att det är kallare på vintern än under sommaren. Våra stormar drivs nämligen inte av temperaturen utan av temperaturskillnaden mellan höga och låga latituder. Blir det varmare i Arktis så blir faktiskt stormarna försvagade.
Men inte ens extremvädret förmår skrämma allmänheten längre. Det senaste greppet är därför att gripa efter något ännu värre och hotfullare. Det senaste vulkanutbrottet från Bardarbunga på Island som pågått sedan augusti förra året har producera ca 1.5 km3 lava som täcker ett område på 85 km2 har inneburit en sådan möjlighet. Iden har förts fram att den minskande glaciärisen på Vatnajökull inte längre kan hålla stånd mot de underjordiska krafterna utan ett varmare klimat med mindre glaciärer skulle därför leda till mer eller värre vulkanutbrott. Det ironiska här är att detta är precis motsatsen till vad Svante Arrhenius och Arvid Högbom föreslog som en mekanism för istiderna där just mera is istället genom sitt tryck skulle sätta fart på vulkanerna. Nu förhåller det sig faktiskt så att omfattande vulkanutbrott inte saknades på Island under den lilla istiden. Utbrottet från Laki 1783 producerad den 10-dubbla lavamängden på 8 månader mot vad som hittills strömmat ut från Bardarbunga i Nornahraun sedan augusti.
Det är lätt att skrämma folk för en klimatändring inte minst med de resurser som media har idag. Inte heller är det svårt att hitta pratsamma ”klimatexperter” som kan placeras i TV-sofforna och ”bekräfta” att detta är precis vad man kan vänta sig om vi inte slutar vårt slösaktiga och destruktiva liv. Det blir bara mycket värre vilket är precis vad TV-utfrågarna vill höra.
Det är på detta sätt man måste förstå besvikelsen över de uteblivna väderkatastroferna hos alla klimataktivisterna. I stället borde man ju vara glad över att väder och klimatet knappast har ändrat sig de senaste 50-100 åren.
Lennart Bengtsson
7 februari 2015
Intelligent och intressant.