Ersätt kolhydrater med fett så håller ni er friskare

I över 60 år har det medicinska etablissemanget i västvärlden utmålat mättat fettet i kosten som farligt. Men senare tids forskning visar att mättat fett inte orsakar hjärt/kärlsjuklighet. Inte heller gör naturligt fett dig fet trots hög kaloritäthet. Det finns idag en rad vetenskapliga bevis som stöder uppfattningen att mättat fett är en nödvändig del av en hälsosam varierad kost. Nya studier visar att mättat fett i kosten inte, som det länge hävdats, spelar en framträdande roll för uppkomsten av ateroskleros (åderförkalkning), vilket är orsaken till växande hjärtkärlsjuklighet.

Det är dock mycket viktigt att skilja på bra mättat fett och farliga transfetter. Rätt typ av mättat fett gör oss mätta och nöjda, hjälper oss att gå ner i vikt och sänker även vårt serumkolesterol. Mättade fetter kan även hindra din hjärna från att förtvina och förlora strukturen. Flertalet mättade fetter i kosten kommer från animalier, men några av de bra mättade fetterna kommer även från växtkällor såsom avokado och kokosolja. 

Hur kunde vårt medicinska etablissemang ta så fel?

Demoniseringen av mättat fett inleddes 1953 med att den kände nutritionisten Dr. Ancel Keys´ hade en hypotes som han lanserade i en grovt vilseledande artikel. Han påstod sig jämföra fettintag och dödlighet i hjärtsjukdom i olika länder. Han redovisade bara resultatet för sex länder, men utelämnade iakttagelser från sexton länder som talade emot hypotesen. Som så ofta i denna typ av forskning var forskaren bara ute efter sådant som stödde hans egen hypotes, istället för att kritiskt pröva den. Den typen av forskning är inte vetenskap utan pseudovetenskap.

Vad han borde ha gjort var att mer noggrant utvärdera riskerna för hjärtsjukdomar genom att mäta nivåerna av t.ex. fruktos, omega-6 och trans och mättade fetter separat. Han borde även studerat effekterna av minskade eller eliminerade kolhydrater och bearbetade livsmedel som är kopplade till höjda triglycerider och inflammationer. Keys´ auktoritet som nutritionist gjorde, trots invändningar och varningar från andra forskare, att hypotesen om att kolesterol och mättat fett leder till hjärtsjukdomar, okritiskt accepterades som ett ostridit faktum.

Fetthypotesen kom senare att ligga till grund för kostrekommendationer från United States Senate Select Committee on Nutrition and Human Needs (även kallades McGovern Kommittén) som kom med sin rapport år 1977. Dessa rekommendationer ledde till ett paradigmskifte vad gäller människors kost, som satt spår i hela världen. Rekommendationerna har satt igång den metabola pandemi som jag tidigare skrivit om. Idag är 2.100 miljoner människor överviktiga, mycket till följd av kommitténs rekommendationer från 1977. År 2030 beräknas halva jordens befolkning vara överviktig.

Kolesterol är inte orsaken till åderförkalkning även om förkalkningarna i sig består av kolesterolansamlingar. Man brukar tala om det som kallas farligt kolesterol s.k. LDL-kolesterol. Åttio procent av LDL-partiklarna är dock den stora typen som anses neutral ur hjärt-kärlsjukdom. Dessa flyter i blodet och skadar inte artärerna. Däremot finns det även små täta LDL-partiklar som inte flyter. De kan fastna i blodkärlen. Primärorsaken är då ärrbildningar i blodkärlen till följd av inflammationer, där de små LDL-partiklarna tränger in för att reparera skadan. De orsakar då plack - förtjockning av artärer. Utan skador på blodkärl till följd av inflammationer är risken för dessa förtjockningar låg. Man brukar säga, att skylla åderförkalkningen på kolesterolet är som att skylla bränder på brandmännen.

Efter de falska varningarna för kolesterol började industrin experimentera med industriellt bearbetade fetter, s.k.transfetter som kunde ersätta kolesterolrikt smör. Transfetter är problematiska eftersom våra mitokondrier - energifabriker i våra celler - inte kan bryta ner dem helt till energi. Resterna från oxiderat transfett blir kvar i artärerna där de kan orsaka de inflammationer som sedan leder till förkalkningar. Forskare tror även det finns ett samband mellan transfetter och cancer.

Vid tillverkning av transfetter använder man billiga flytande vegetabiliska oljor som får reagera kemiskt med vätgas (hydrering) till en syntetisk onaturlig produkt. Processen härdar oljan så att den blir fast vid rumstemperatur. På detta sätt har industrin fått fram en billig industriråvara som man sedan med hjälp av tillsatser av kemikalier, smak- och färgämnen, får att likna smör.

Många omega-6 fetter, såsom majs och andra vegetabiliska oljor, kan lätt oxidera, vilket också orsakar inflammation och stela artärer som ökar risken för hjärtinfarkt. Det verkar som för mycket omega-6 i kosten skapar en obalans som kan störa produktionen av viktiga prostaglandiner, av vilka några kan bromsa eller hindra inflammation.

Naturlig olivolja som främst är ett omega-9 fett innehåller 75% oljesyra, ett stabilt enkelomättat fett, tillsammans med 13% mättat fett, 10% omega-6 linolsyra och 2% omega-3 linolensyra. De längre fettsyror som finns i kallpressad extra virgin ekologisk olivolja är mer benägna att bidra till uppbyggnaden av kroppsfett, än de kort- och medellånga fettsyror som finns i smör och kokosolja.

Frågan om hur mycket omega-6 som är tillrådligt i kosten beror på hur mycket omega-3 man äter. Under de senaste 4-5 miljoner åren har människans dieter varit rik på långkedjiga fettsyror såsom EPA och DHA från fiskolja. Däremot var dieterna låga på omega-6 fetter. Antropologisk forskning visar att vi tidigare när dagens människa utvecklades konsumerade omega-3 och omega-6-oljor i förhållandet 1: 1.

Med den industriella revolutionen följde en ökad användning av spannmål i boskapsfoder och produktion av lagringsstabila industriella vegetabiliska oljor. Det medförde en markant ökning av konsumtionen av omega-6 fetter. Idag är förhållande mellan omega-6 och omega-3 i den genomsnittliga västerländska dieten 20 till 1 och ofta så hög som 25 till 1.

Den perfekta dieten innehåller någonstans mellan 50-70% kalorier från fett. Äter man den mängden fett kommer man att drastiskt minska intaget av spannmålsbaserade kolhydrater. Man kommer inte att känna samma sug efter socker och andra snabba kolhydrater. Man går ner i vikt och blodtrycket blir lägre.

Förutom att vara en källa till energi, när man äter fett som en del av sin måltid, fungerar det som en bärare för de viktiga fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Fett behövs också för omvandling av karoten till vitamin A, för mineralupptag och för en mängd andra biologiska processer. Palmitinsyra och stearinfettsyror är speciellt bra för hjärtat. Stearinsyra får man från kakaosmör, choklad, smör och macadamianötter, det finns också i fjäderfä, fårtalg och ister. Palmitinsyra kommer från palmfrukt men kan också finnas i nöttalg, kött, ost, smör och mejeriprodukter.  Modermjölk innehåller 25% palmitinsyra.

Mättade fettsyror utgör minst 50% av våra cellmembran. Dessa fetter ger cellerna nödvändiga styvhet och motståndskraft. Kroppen behöver mättade fetter från animaliska och vegetabiliska källor såsom kött, mejeriprodukter, vissa oljor och tropiska växter som kokos för optimal funktion.

Mättat fett är faktiskt nyttigt och människor har frodas på det mycket länge. Sannolikt var det ett ökat intag av mättat animaliskt fett som en gång gjorde att människors hjärnor växte och dagens intelligenta människoart Homo Sapiens kunde se dagens ljus.

Ett av de viktigaste fleromättade fetterna är omega-3 från fiskolja. Om man är vegan, kan man välja mikroalgolja som kosttillskott för att få i sig det. Brist på omega-3:s essentiella fett kan orsaka eller bidra till mycket allvarliga hälsoproblem, både mentalt och fysiskt.

Förutom att eliminera bearbetade livsmedel, kan följande tips medverka till att du äter rätt hälsosamma fetter - inte bara för ditt hjärta, men också för din totala hälsa. Var noga med att äta en diet av hela helst ekologiska livsmedel och ersätt kolhydrater från spannmål med stora mängder grönsaker och mättat fett. Tänk på att ekologiskt kött har en bättre balans mellan omega-6 och omega-3 fetter.

Den omskrivna medelhavsdieten består främst av hela, färska livsmedel som frukt och grönsaker, tillsammans med fet fisk och omättade fetter som ouppvärmd jungfruolivolja. Även om det har låg halt av mättat fett, är frånvaron av bearbetade livsmedel som är laddade med socker och farliga transfetter det mest utmärkande för medelhavsdieten.

Långt från att skada oss, är goda mättade fetter nyckeln till att hålla oss friska. Se till att äta en naturlig kost typ LCHF av verkliga livsmedel med minimalt med socker och som inte innehåller industriella oljor och transfetter. 

 

Den här artikeln har i stor utsträckning byggt på denna artikel: http://commonground.ca/2015/02/healthy-fats-healthy-heart/

Hälsa | Kostforskning, LCHF, Medicinsk forskning, Socker, kolesterol, transfett | |
#1 - - Tomas... Syrabildande mat / basisk mat:

I Sverige äter vi mycket syrebildande mat. 80% ska vara basisk mat.
Syrebildande mat gör oss sjuka. stress är syrebildande.
I Indien där de har mera basisk mat och en annan livsstil förekommer inte dessa tarm sjukdomar.
Syrebildande mat är: socker, vitt mjöl, vitt bröd, mjölk, ost, grädde, kött, svart te, kaffe, kakao, alkohol, ris, pasta speciellt det som är gjort på vitt mjöl...
basisk mat är: gurka, morot, potatis, lätt kokta grönsaker, vattnet från grönsaker som kokats, lime citron, bäst är frukter utan socker, apelsin i måttlig mängd, blåbär, hallon, jordgubbar, havtorn, vitlök som man kan steka lite i rapsolja och sen koka i en sås eller soppa, alla råa grönsaker (skalad gurka och skalad och finriven morot) drick vatten, gärna med lime i om man tål, så blir bra basiskt.
Ät regelbundet, inget socker. Jag äter var 3:e timme. Senast jag hört från experter är var 6:e timme då man hunnit bli jättehungrig. Jag klarar det inte...

#2 - - Lennart N.:

Redan "frälst" och kan bekräfta ovanstående text till 100% på grund av eget experimenterande sedan snart 3 år. Har aldrig känt mig friskare! Hade man blivit fet av mättat fett borde jag väga minst 150 kg vid det här laget! :-)

#3 - - Per-Olof Persson:

Kostråden har inget med att man vill att människor ska vara friska. Det handlar mycket om industri- och handelspolitik. Kostråden var redan ifrån början ren propaganda som var byggda på ekonomiska och politiska intressen.

De amerikanska livsmedelsjättarna fick kontroll över kostråden och över utbildningen till dietister 1942 med politikernas godkännande. Under kriget handlade det om att befolkningen skulle acceptera livsmedel gjort på spannmål och industrifetter (margarin) och att äta mindre kött, fågel, fisk, skaldjur, ägg och animaliskt fett.

Efter kriget skulle livsmedelsjättarna exportera livsmedel till de krigshärjade länderna för att inte svält skulle uppstå. Det handlade främst om livsmedel gjort på spannmål som är lätt att transportera och som har lång hållbarhet.

På 1960-talet hade USA problem med raskravaller som bla berodde på undernäring/dyra livsmedel. En politisk lösning var att utnyttja stordriftsfördelar inom jordbruk och livsmedelsindustri för att öka produktionen av främst spannmål. Därmed skulle priserna relativt sett sjunka.

På 1960-talet uppkom också katastrofteorin om att Jordens fattiga skulle drabbas av massvält. Detta var de rikas fel eftersom de konsumerade för mycket kött. Människor skulle genom kostråden fås att äta mindre kött.

#4 - - Bo Blomberg:

Bra sammanfattning av läget Lars. Vi får hoppas att du kan påverka åtminstone nån fettskrämd att ompröva sin kost!

#5 - - tipp:

På tal om dietister. Förr åt jag konventionellt, dock utan en massa läsk och godis, och blev lite överviktig. För ett par år sedan fick jag diagnosen lymfom och en dietist sa då att jag kunde äta som dittills, men om om jag började gå ner så skulle jag äta mer fett. Pessimist som jag var så började äta mer, men av smörgåsmat och lite mer potatis som jag tyckte om. Vikten ökade 5 kg på ett halvår, så jag fick banta ner dem för att komma i kläderna nästa halvår.
Ett halvår senare igen deltog jag i en diabetesstudie, som konstaterade ett något högt fastblodsocker. Magen har alltid varit lite rörig så för ett halvår sedan beslöt jag testa lchf-kosten, inte strikt. Men med mycket mer fett och avsevärt färre kolhydrater har kalaskulan minskat med 6-7 kg, utan att jag bantat. (Jag går på gym och tränar ganska hårt, jobbar full tid och är 75 år och än känns inte lymfomet av men jag får behandlingar).
Skulle ha lust att fråga dietisten vad det är för fel på mig. Verkligheten är rakt motsatt vad hon sa. Hur många för smala har inte fått rådet att dricka grädde får att gå upp.

#6 - - Mats:

@Tomas: Du får för mycket av din energi från kolhydrater i stället för från fett, det är därför du måste äta ofta. Att äta regelbundet är ett dåligt råd. Är när du är hungrig, och observera att hungig inte är samma som sugen.

Svar: Håller med Mats. Förr hade jag samma problem och blev hungrig efter 3 timmar. Nu börjar jag dagen med fet mat och blir inte hungrig igen förrän till middag. Det innebär att jag kan hoppa över lunchen.
Lars Bern

#7 - - Lena B:

Är det verkligen rätt att omega-3 från fiskolja är ett Mättat fett? Jag har fått lära mig att det är ett fleromättat fett med 3 dubbelbindningar?

Svar: Självklart har du rätt, man bör skilja på enkelomättat och fleromättat fett.
Lars Bern

#8 - - tipp:

För att övertyga Tomas... jag håller med Mats och Lars Bern. Med mer fett och färre kolhydrater är man inte sugen/hungrig så ofta. Och med mycket fett äter man inte mer bara för man äter sällan.

#9 - - Bengt D Nilsson:

@tipp
Fråga gärna dietisten varför "Verkligheten är rakt motsatt vad hon sa."

#10 - - Johan Tisell:

OT

För att belysa MSM;

Hörde på nyheter i P1 kl 1000 i dag att AB Volvo gått med 2,5 MILJONER i förlust!

Det är ju i praktiken att nollresultat, men vänsterjournalister utan verklighetsförankring som lever enbart på andras bidrag reagerar inte. Självklart skall det vara miljarder.

Inte undra på att MSM tappar läsare/lyssnare

Svar: I ett land där snart ingen kan räkna blandas regelmässigt miljon och miljard, de begriper ändå inte vad de pratar om.
Lars Bern

#11 - - Солжени́цын:

Detta är ännu ett område där dissidenterna haft det motigt under decennier. Annika Dahlqvist, m.fl.

Det man ska tänka på är att livsmedelsindustrin tjänar enorma pengar på att sälja hållbara kemikalier och beroendeframkallande socker. Billigt och hållbart. Samtidigt tjänar läkemedelsindustrin stora pengar på alla piller och behandlingar. USA är värst men vi går åt samma håll.

Vi är i desperat behov av att lägga om allt till att tänka förebyggande inte bara att bota.

#12 - - Mattis:

Hej kolla gärna in min blogg: missthildis.blogg.sr sfs?

#13 - - Fredman:

Hur kan det komma sig att forskarna i 60 år utmålar mättat fettet i kosten som farligt och negligerar alternativa förklaringsmodeller, utan att ens pröva dem seriöst. Kan tyckas märkligt men det sker hela tiden.
Tror man på Gud och Bibeln, så väljer man gärna att se obetydliga tecken i vardagen som en bekräftelse på att Gud finns och att Gud hör bön. Men även vetenskapliga forskare tenderar att selektivt uppmärksamma forskningsresultat, som stämmer med deras egen teori och omedvetet ignorera sådant som strider mot den. Forskare kan också, medvetet eller omedvetet, arrangera experiment och använda data som tenderar att verifiera hypoteser medan man undviker att använda data eller experiment som eventuellt skulle kunna falsifiera dem. Men psykologiska termer kallas detta konfirmeringsbias. Det innebär att man omedvetet tar till sig sådan information som bekräftar ens egen uppfattning, medan man bortser från annan information. Det tycks helt enkelt vara en mänsklig egenskap.

Svar: Mycket riktigt konstaterande.
Lars Bern

#14 - - Peter Grafström:

En lat fråga från mig: är rapsolja bra?

Svar: Ja! Rapsolja och olivolja anses vara bra människoföda. Den skall vara kallpressad och absolut inte raffinerad - hydrerad.
Lars Bern

#15 - - Eje Collinder:

Tack så mycket för detta inlägg! Tack för denna hjälp mot paradigm-skiftet mot ..."att vi ska äta naturlig mat som är nyttig för människans kropp och genom. En kost som liknar LCHF, som Annika Dahlqvist myntade.
Nu kan man snarare vara rädd inför att gå till en läkare, eftersom förtroendet för dem är lågt när det gäller kostens inverkan på sjukdomar. Just på grund utav de förljugna, förvanskade forskningsresultaten, som bara har gynnat Big Food & Big Farma - under lång tid. Många läkare lever mer eller mindre okunniga i ålderstigna kunskaper. Till exempel att diabetiker ska börja dagen med frukter till frukost - då höjs ju blodsockret blixtsnabbt! (Håll insulinsprutan i höger hand...)...Nu verkar även hundar få diabetes i större utsträckning på grund av okunskap beträffande mat till hundar. Överallt förekommer socker och vetemjöl, onaturliga och onyttiga beroendeframkallande gifter, som kan orsaka och påskynda olika sjukdomar i det metaboliska syndromet.
Nu är jag helt övertygad och lever på LCHF efter senaste upplysningar och föredrag i Kostdoktorn.se...ha mera fett i kosten!

Svar: Min vovve äter Orijen - 80% kött, fisk och fågel och inget spannmål. Hon är vacker som en sulfid och urstark.
Lars Bern

#16 - - Björn i Bromma:

"Ingenting går upp mot en god middag med en god historia"
Oscar Wilde
Det är förmodligen sant.

#17 - - sten bjorsell:

Bra sammanfattning. Rätta gärna "Ett av de viktigaste mättade fetterna är omega-3 ". Ett o måste ha fallit av mättat. Men kanske bättre skriva fleromättat. Visst behöver vi dessa, men om vi sätter i oss mycket omega-3 och/eller omega-6 kan en hel del av dessa fetter ingå in kroppsfunktioner och en vacker dag med lite antioxidanter brytas ned eller härskna, med okända komplikationer. Alltså bara viktiga omega-3 följt av mättat fett verkar sundast tycker jag. Men ordentligt med antioxidanter också, eftersom det är lättoxiderat, inte alls hållbart som mättat fett, bara för vissa specialfunktioner...
Och inte bara Vitamin E utan även Vit C och Lycopene från tomater fungerar utmärkt för att minska den härskning som kan pågå i många år även efter man dragit ned kraftigt på omega-6, gissar jag eftersom det inte går att byta ut funktionsfett "i farten" närsomhelst. Även reparerande LDL partiklar får efter fettbytet bra fett som inte oxiderar när vi byter fett vilket bör vara en stor anledning till snabba hälsovinster vid byte till LCHF. Reparationerna börjar hålla igen..., kanske man kan säga.

#18 - - per eriksson:

Storbritanniens största tidning skriver om fett och lögnen om detta
http://www.dailymail.co.uk/health/article-2946617/Butter-ISN-T-bad-Major-study-says-80s-advice-dairy-fats-flawed.html

Svar: Ja det finns en stark samvariation mellan minskad smörkonsumtion och skenande metabol sjuklighet - konstigt va. Och det konstigaste av allt Livsmedelsverket har inte upptäckt det ännu!
Lars Bern

#19 - - per eriksson:

Svar till 10
Det du skriver är så sant - siffror betyder ingenting i den journalistiska och politiska världen där miljarder blir miljoner och tvärtom, det kan vara så att det är som Lars säger dvs politiker och journalister kan inte räkna (eller vill inte räkna)

Politiker saknar i regel kvalificerad utbildning och har generellt sett ett mediokert intellekt, inget fel i detta men det får konsekvenser när det bollas med miljarder i stat och kommun - journalister har ingen utbildning alls, jag räknar inte journalistutbildningen som en utbildningsanstalt, och ser ner på rationellt tänkande eftersom ideologi och utopi har företrädesrätt.

Det riktiga problemet btr journalister och politiker är dock att de saknar sinne för proportioner t ex att värdera siffror och händelser mot varandra och sätta in det i dess rätta sammanhang - detta är delvis resultatet av en kollapsad skola där man i praktiken har avskaffat ämnen som är grunden till sunt förnuft, rationellt tänkande, och sinne för proportioner t ex matematik, geografi och historia.

Allt ovan får tragikomiska konsekvenser i beslutsfattande, debatt och rapportering - på fullt allvar påstås det att vissa delar av världen ska ligga under vatten år 2020, att invandringen av cirka 1 miljon mestadels under utbildade människor mellan 2006-2014 skulle stärka Sveriges ekonomi, att Borgs ekonomiska politik skulle har varit framgångsrik trots att BNP per capita låg i princip still under hans ministertid, att Sveriges energibehov kan täckas av alternativ energi etc, etc

Upp