
Strax före Jul var jag på ett Engelsberg-seminarium om integritet arrangerat av Axess. Historieprofessorn Dick Harrison höll där ett intressant fördrag där han drog en historisk parallell rörande vår syn på auktoriteter. Han pekade på att i vår tid har kunskapsmonopolet upplösts och finns inte längre någonstans, det har blivit en sport att ifrågasätta auktoriteter. Professorer som tidigare i historien varit självklara auktoriteter är inte det längre, de betraktas allt mer som tyckare bland övriga tyckare och åsikter blir lätt jämställda med kunskap. Harrison menade att vi har öppnat vår värld för en salig blandning av allsköns dumheter och klokskap.
Självklart är dagens respektlösa debatt som möjliggjorts av nätforum som detta, jobbig för många professorer och andra auktoriteter som blir ifrågasatta trots att de tycker att de borde behandlas med respekt. Ett exempel på detta är den infekterade debatten om kost och hälsa där en lång rad professorers uppfattningar blivit ifrågasatta av skickligare kollegor och olika autodidakter. Den 8 december ropade t.ex. professorn Stefan Rössner på hjälp på DN-debatt under rubriken "Vi måste ta en paus i den meningslösa kostdebatten". Efter att en hel yrkeskarriär drivit tesen att sambandet mellan kost och fetma är en simpel energibalans, där varje kalori har samma effekt på människors hälsa, antingen den kommer från ett geléhallon eller en klick smör, är dagens ökande insikt om kolhydraternas betydelse för metabol sjuklighet till stort besvär för honom och en rad andra kollegor. Deras livsverk är på väg att rämna.
I sin desperation över att få auktoriteten ifrågasatt faller dessa professorer tillbaka på att stödja sig på hur många vetenskapliga artiklar de skrivit under i jämförelse med sina belackare. Vi ser även hur klimatlarmande professorer visar precis samma mönster som Rössner i sitt sätt att försvara sin auktoritet. Självklart bevisar inte antalet artiklar någonting. Så här har det sett ut vid varje paradigmskifte inom vetenskapen. Att kvantmekaniken och relativitetsteorin föregåtts av tusentals vetenskapliga skrifter baserade på Newtonsk mekanik, kunde inte hindra det paradigmskiftet.
Men professorers auktoritet undermineras inte bara av de möjligheter som nätet erbjuder personer utanför vetenskapens slutna cirklar att ifrågasätta deras hypoteser på det sätt som sker inom kost- och klimatdebatten. Ett mångfalt allvarligare fenomen är den snabbt ökande politiseringen av forskningen. De enorma och betydelsefulla framstegen inom naturvetenskaperna under de senaste hundra åren har gett vetenskap hög status, något som den politiska eliten sett en möjlighet att utnyttja. Man har funnit att det varit lättare att driva igenom sin politik om man kunnat hänvisa till vetenskaplig auktoritet.
Den ordning med oberoende och oavsättliga professorer som etablerades efter Upplysningstidens frigörande av universiteten från kyrkan visade sig stå i vägen för politiken. Så den politiska klassen har insett att för att kunna utnyttja professorernas auktoritet måste dessa kunna styras politiskt. Detta har man åstadkommit genom ett antal åtgärder. Dels har man tagit kontrollen över forskningspengarna genom att inrätta politiskt styrda programorgan och forskningsinstitut, dels har professorernas starka ställning inom fakulteterna försvagats och dels har man gett vetenskaplig status till politisk opinionsbildning och till politiska opinionsbildare.
Ett exempel på vad jag menar är tidigare miljöministern Birgitta Dahls inrättande av det politiskt styrda institutet Stockholm Environment Institute (SEI)år 1989. Chef för institutet under åtta år var miljöalarmisten och agronomen Johan Rockström. SEI har under åren producerat en lång rad politiskt beställda rapporter som sedan använts för att motivera politiska beslut. Självklart har man levererat de slutsatser som man vetat att politikerna som beviljar anslagen ville ha. Rockström erkänns av det politiska och mediala etablissemanget som landets ledande klimatexpert trots att han i stort sett saknar vetenskapliga meriter på det området. Man bortser från att det finns en rad betydligt mer meriterade professorer, men deras integritet gör dem ointressanta för såväl politik som media.
Jag har egen erfarenhet av hur det fungerar. När jag på 90-talet var ordförande i miljöorganisationen Det Naturliga Stegets miljöinstitut, fick jag frågan av en politiker om jag var intresserad av en professur inom miljövetenskap trots att jag saknade formella meriter. Det var lätt att inse varför detta skulle vara politiskt intressant. På liknande sätt har vår politiska elit tilldelat en massa politiska opinionsbildare som de gillar professorstitlar där det i stort sett saknas vetenskapliga meriter.
Så svaret på rubrikens fråga är: Nej man kan inte lita på en professor bara för att vederbörande tilldelats den titeln. Vi måste besvära oss att noga granska de personer som vill att vi skall respektera deras auktoritet och se om de har integritet och äger den kompetens de ger sken av.
skriven
Tack för den här bloggen! Jag skulle tro att jag kommer att bli stamgäst. Detta är bredare än Klimatupplysningen med bibehållande av logik och vetenskap.
Jag kan visserligen debattera vilka ämnen jag vill på Flashback, men trolltätheten är hög och riktiga experter saknas i många ämnen. Jag hoppas att detta forum skall locka kunnigt folk inom en rad områden, vilket som jag sett i andra ämnen redan skett.
Nu till ämnet, kan man lita på en professor?
Mitt ryggmärgssvar bli nej, absolut inte. Så fort man kommer utanför hard core science finns det alltför stora möjligheter att anpassa sin "vetenskap" efter efterfrågan, eller driva sin egen agenda.
Ett nytt hårresande exempel kan skådas här:http://www.friatider.se/feministiskt-programmeringssprak-forstar-kansloargument-och-ratar-manlig-logik
skriven
Jag har också rätt, fast jag inte har någon åsikt i frågan. Det är väl objektivt!
skriven
Sedan många år har jag använt mig av regeln "Det finns ingen uppfattning så stollig att man inte kan finna en professor, som ansluter sig till den."
skriven
Däremot öppnar medierna alltid lika bugande sina utrymmen för professorer. Inga problem för en professor att publiceras på de stora tidningarnas opinionssidor oavsett nivån på inlägget. En professor är beundrad i mediekretsarna, uppringd för synpunkter som sen okritiskt serveras den stora allmänheten.
Än sen om politikerna har makten över professorerna. Professorerna har till skillnad från de ständigt ifrågasatta politikerna en enorm maktställning genom den gräddfil som en okritisk journalistkår erbjuder.
Rynka aldrig på näsan åt mediemakten.
skriven
Alt är fel vår aptit är styrd av hormoner och av någon anledning så har dom feta leptinresistens, därför blir dom feta.
Socker och raffinerade kolhydrater är inblandade i det men det är nog bara så att det förstör tarmfloran och då får man diabetes av tarmfloran.
Problemet är att debatter förs av dom som inget kan och dom förstår inte hur hormoner styr oss via homeostas.
Profesorer som rösner hallonbåt är giriga dom ljuger rakt av för att skydda sina ekonomiska intressen.
Ingen modern vetenskap stöder deras flum.
skriven
Tack för klarläggande! Har inte fattat riktigt varför en del professorer som visat sig i media är så korkade (OBS det gäller inte alla). Nu begriper jag lite bättre...
skriven
Min livsväg är och har varit kantat med branta uppförsbackar. Där diagnoser grundas på hörsägen ,professorer emellan, och förutfattade meningar snarare än på medicinsk evidens. Jag har skrivit en bok om detta ämne etik-moral,en ung,funktionshindrad kvinna som slår tillbaka från sitt underläge och inte låter sig tystas ned av myndighetsutövare i maktpositioner. Författarens förhoppning är att boken ska bli en ögonöppnare så att funktionshindrade skall kunna leva sina liv på samma villkor som icke funktionshindrade.
http://www.litenupplaga.se/1271
skriven
Denna artikel är publicerad i Newsvoice och det borde kännas pinsamt för Lars Bern. Men jag är osäker. Anser Lars Bern att Newsvoice är en seriös nättidning?
skriven
@ Anders den 1 januari
Vad är det som är komiskt med att det bildas föreningar och nätverk för att skapa en mänskligare sjukvård där Big Pharmas inflytande kan minska?
Skolmedicinen är uppfunnen av Rockefellers och oljeindustrin på 1850-talet och bygger på att man tillför gifter till en redan belastad kropp. I USA - där statistiken är officiell, till skillnad från här i Sverige - tillhör "rätt förskrivning av medicin" en av de tre största dödsorsakerna, år ut och år in. Inte "felförskrivningar" alltså, utan korrekt förskrivning. Vi har, som Lars Bern noterar i annat blogginlägg, en sjukvård som kan vara livsfarlig att använda.
I en ny utredning visar det sig att sjukvården använder många metoder som inte fungerar. De uppgår till ca 50%. Ytterligare ca 25% gör större skada än nytta. Återstår alltså 25% som hjälper. I det ljuset blir alla försök att hitta metoder som faktiskt leder till hälsa något vi alla borde välkomna, inte håna.