Statiner – Diabetes – Cancer – sambandet allt tydligare?

Statiner påstås minska risken för hjärt-kärlsjukdomar genom att preparaten sänker kolesterolnivåerna i blodet. Studier visar att höga kolesterolnivåer enbart är en riskfaktor för medelålders män med andra riskfaktorer för hjärt-kärlsjuklighet. Kvinnor och män 55+ har inga nackdelar av höga kolesterolnivåer, såvida de inte tillhör den lilla grupp med hyperkolesterolemi som har sjukligt höga nivåer. För äldre människor visar upprepade studier att de med högre kolesterol lever längre och mår bättre.
De små positiva effekter på hjärt-kärlsjuklighet av statiner som vissa studier lyckats visa torde således ha lite att göra med effekten på just kolesterolet. Den sannolika förklaringen är nog snarast att statiner har en viss antiinflammatorisk effekt som man vet minskar risken för åderförkalkning. Man skulle alltså lika gärna kunna behandla med betydligt harmlösare och billigare antiinflammatoriska preparat som t.ex. acetylsalicylsyra (aspirin, trombyl m.m.) eller ordinera patienterna lite mer motion som har samma effekt.
Den ytterst omfattande och väldigt dyra statinbehandlingen är ställd under debatt beroende på en rad rapporterade svåra biverkningar.
Nu kommer en ny finsk studie (http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/03/05/statinbehandling-tros-oka-risk-for-diabetes-med-nastan-50-procent/) som pekar på en nästan 50% ökad risk för diabetes. Under de senaste åren har även ett antal andra studier och meta-analyser kopplat statinbehandling till en ökad sådan risk.
Att diabetes i sin tur kraftigt ökar risken för just hjärt-kärlsjuklighet som var det man skulle minska, visar åter med kuslig tydlighet på vansinnet att livstidsbehandla stora grupper patienter med statiner. Bland biverkningarna av statiner som rapporterats finns ökad risk för cancer. Det kan mycket väl hänga samman med den ökade diabetesrisken eftersom diabetes även är starkt knutet till just ökad cancerrisk.
När statinbehandlingen av äldre fått fortgå tillräckligt länge, törs jag nästa slå vad om att vi även kommer att se ett allt tydligare samband mellan statinanvändning och Alzheimer och andra sjukliga förändringar av hjärnan.
Det är dags för Socialstyrelsen att radikalt ändra sina föreskrifter för när statiner är lämpliga att använda. Det torde inte finnas några fördelar för annat än medelålders män med andra riskfaktorer och för de få som har ärftlig hyperkolesterolemi. I andra fall är statinförskrivning helt onödig och tydligen helt kontraproduktiv.
Efter min hjärtinfarkt 2011 blev jag naturligtvis ordinerad statiner...slutade med dessa förra året då jag fått kramper i vader och händer.Dessutom har jag haft problem med darrningar när jag ex vis i bland lyfter ett glas vatten (eller vin).
Promenerar i stället en timma varje dag i hygglig rask takt.Äter mycket efter LCHF-metoden.Tack för din blogg Lars !