Löfven och Wallström i det militärindustriella komplexets klor?

 

Den 17 januari 1961 när president Dwight D. Eisenhower avgick höll han ett av sina viktigaste tal där han varnade för det växande inflytande som utövas av det militärindustriella komplexet dvs vapenindustrin och deras handgångna generaler inom USA:s krigsmakt. Den 7 mars i år skriver den välkända tyska tidskriften Der Spiegel en artikel med titeln: Berlin Alarmed by Aggressive NATO Stance on Ukraine. Tidningen avslöjar att NATO:s Europeiska befälhavare General Philip Breedlove av allt att döma sprider desinformation om ryska trupprörelser i och omkring östra Ukraina i syfte att skapa en opinion för en NATO-intervention. Uppgifterna om att Ryssland sänt in vapen och trupper i östra Ukraina efter överenskommelsen i Kiev om eldupphör, som även figurerat i notoriskt opålitliga svenska medier, stämmer inte med de observationer som bl.a. den tyska säkerhetstjänsten BND gjort.

Låt mig påminna om hur USA på liknande sätt ogenerat spred grov desinformation om massförstörelsevapen i Irak före sin och Storbritanniens illegitima invasion av Irak för 12 år sedan. Det var motbjudande att åse hur USA:s dåvarande utrikesminister och tidigare överbefälhavare Colin Powell satt i FN:s säkerhetsråd och ljög hela världen i ansiktet. Den totala katastrof och destabilisering av världsfreden som den invasionen ställt till med, har vi ännu inte sett slutet på.

General Breedlove är en välkänd krigshök och typisk representant för de militärindustriella intressen som Eisenhover så klokt varnade världen för. Breedloves påståenden om ryska trupprörelser och truppsammandragningar upprör den tyska regeringen. I Europa och speciellt Tyskland finns starka intressen av en fredlig samexistens med Ryssland, medan man kan misstänka att USA:s militär och vapenindustri sett med oro på avspänningen i Europa. Kraftigt minskande militärutgifter slår naturligtvis hårt mot vapenindustrin i USA och de amerikanska generalerna har givetvis befarat att en fredligare värld efter det kalla kriget, även skall leda till neddragningar inom USA:s enorma krigsmakt. Ett Europa där EU och Ryssland närmar sig varandra och integrerar sina ekonomier är givetvis även ett stort hot mot USA:s maktställning i världen.

När man analyserar turerna omkring Ukraina från störtandet av president Viktor Janukovytj till den illegitima ryska annekteringen av Krim och vidare inbördeskriget i östra Ukraina hittar man många frågetecken. För att förstå vad som hänt måste man titta på de nära relationerna mellan EU och NATO. Det är knappast någon hemlighet att NATO styrs i stort sett helt av USA och dess militär med hjälp av europeiska marionetter. Det är heller inte någon hemlighet att NATO/USA övat påtryckningar på EU att snabbt utvidga sin union öster ut, genom forcerad anslutning av alla gamla öststater och även det muslimska Turkiet som är medlem i NATO. Sveriges förra utrikesminister Carl Bildt har i detta sammanhang villigt ställt upp som en mångordig supporter på NATO/USA:s sida.

Det är idag helt uppenbart att den forcerade anslutningen av en rad forna öststater skett långt innan dessa varit mogna för att tillhöra ett stabilt välordnat EU. Svenska politiker har tillhört de mest högljudda tillskyndarna av denna vansinniga politik. Detta har bevisligen allvarligt skadat och destabiliserat EU-bygget. Missnöjet band vanligt folk går inte att ta miste på, med snabbt växande EU-fientliga missnöjespartier i en rad länder. Man bör även notera den ryssvänliga opinionen inom flera av dessa partier. I Sverige får vi bl.a. betala priset i form av rumänska tiggare i varje gathörn och en döende åkeribransch till följd av lönedumpning från lastbilschaufförer från samma länder. Allt för att spela med i USA:s maktspel mot Ryssland.

Självklart vet Putin och hans regering allt detta och hans agerande skall ses mot denna bakgrund. Det skrämmande är att svenska politiker inte tycks begripa vad som sker. Eller ännu värre, de begriper och spelar med i detta maktspel mot Ryssland från USA:s sida. Margot Wallström går de amerikanska militärindustriella intressena tillmötes och anklagar Ryssland för att vara ett allvarligt hot mot Europas fred i en artikel i SvD.  Ingen särskilt smart strategi från ett litet grannland som i princip helt saknar ett militärt försvar. Reaktionen från rysk sida har inte heller låtit vänta på sig. Ryska ambassadören genmäler Margot Wallström med att skriva:

Det är tråkigt att artikeln av den ärade ministern i SvD:s nätversion från den 6 mars har en ensidig karaktär. Den saknar det viktiga – orsaken som givit upphov till hela ukrainska händelseförloppet. Nämligen västs vilja, inte minst Sveriges som initiativtagare till EU:s Östliga partnerskap, att på alla sätt driva igenom Kiev i Europeiska unionen.Huvudverktyget visade sig vara en statskupp, ett våldsamt maktskifte, vilket drev in Ukraina i en avgrund av inbördeskriget.
Som man brukar säga i Ryssland, ”skall man börja från första början”, men inte på ett trångsynt och subjektivt sätt tillpassa fakta till ett i förväg förberett scenario och anklaga Ryssland för alla ”dödssynder”.

Det är faktiskt hög tid att börja diskutera alla krafter som idag utgör allvarliga hot mot ett fredligt Europa. Den amerikanska generalen Breedloves agerande borde stämma till allvarlig eftertanke speciellt med tanke på den ytterst svaga president som sitter i Vita Huset och USA:s nya ovana att backa upp sin politik med grov desinformation.

Fråga er vad det är för intressen som bestämmer dagordningen?

 

Demokrati | EU,, Löfven, NATO, Obama, Putin | |
#1 - - Jens Kvande:

Tysklands utrikesminister Steinmeier tonar ner saken:
http://www.reuters.com/article/2015/03/07/us-ukraine-crisis-germany-breedlove-idUSKBN0M30LB20150307

Svar: But of course!
Lars Bern

#2 - - Åke Sundström:

Kanske lite äventyrligt, Lars, att avskriva påståenden om rysk militär inblandning i östra Ukraina eller att, som den ryske ambassadören, kalla revolten mot Janokovitz och hans ryssvänliga regering en statskupp. Etiketten åsido, tror du inte att det upproret var väl förankrat i folkopinionen?

Men du har rätt i att USA inte heller alltid går att lita på, trots sina demokratiska företräden och "gratispoäng". I politiken är det oftast kålsuparteorin som bäst beskriver skeendet. Precis som i vår egen svenska ankdamm. Allians eller rödgrön röra, vem märker någon nämnvärd skillnad?#3 - - Eje Collinder:

Tack för detta inlägg. Häromdagen sände jag denna artikel i Der Spiegel till DN, SvD och till 3 andra tidningar. Jag hoppades på en notis med Der Spiegels budskap... att...Tyska regeringen fattar inte vad NATOs befälhavare talar om .....för att varken observatörer från OSSE eller från Tysklands underrättelsetjänst hade sett några ryska soldater eller ryska vapen komma in i Ukraina från Ryssland. Några notiser om det har jag ännu inte sett i någon nät- eller papperstidning i Sverige. Vår regering samt de svenska tidningarna är skrämmande krigshetsare mot Ryssland. Har de styrande inget begrepp om alla döda människor, som ett krig mot Ryssland kan innebära. Trots att minst 42 % av all olja och bensin i vårt land är importerad från Putins Ryssland. Varför bita i den handen?

#4 - - Benny:

Åke, från början var nog Maidan ett folkligt missnöje med Janukovitj och hans oligarker men den kidnappades ganska snart av Nuland och USA som hade en helt annan agenda. Att man i USA ansåg sig tvungna att få bort Janukovitj trots att det bara var 8 månader till presidentvalet i Ukraina har sin förklaring i den ukrainska ekonomin som växte med ca 3% under Janukovitj sista år vid makten. Janukovitj ekonomiska politik med det stödpaket från Ryssland och EU som förhandlades fram dagarna innan kuppen hade givetvis gett än mer skjuts åt ekonomin och ett närmast garanterat omval för Janukovitj! Det värsta i det här är ju sveket mot Ukraina från EU:s sida som borde stoppat kuppen. Jag tror att EU-ledarna blev lurade av USA som har långt större erfarenhet av statskupper än de godtrogna lite korkade EU-politikerna. Visst var Janukovitj en skurk, men jämfört med Porky är han ju närmast änglalik och om Ukraina fick välja själv i oberoende nya val skulle nog Janukovitj ha stora chanser att vinna igen. Det lär dock aldrig hända så länge EU låter USA styra och ställa i Ukraina.

#5 - - Kenneth Johansson:

Det finns inget behov av att föra in vapen från Ryssland eftersom en stor del av detta tillverkas i Ukraina. Och då finns där även många människor som vet hur dessa ska användas.

Ryssland köper normalt vapen från Ukraina. Ukraina har normalt räknats som det mest Rysslandsvänliga landet.

#6 - - Tege Tornvall:

Vad (S) vill värna är väl främst sysselsättningen inom försvarsindustrin. Om man alltid sätter sysselsättningen främst, hamnar man lätt i etiska dilemman - liksom man gör om man alltid sätter vinsten eller "affärerna" främst. I detta har det nuvarande läget tydligen inbjudit till en ohelig allians.

#7 - - tipp:

Det är intressant med en mer nyanserad syn på Ryssland och USA men det dröjer innan den kommer i de svenska propagandamedierna. Förmodligen börjar USA bli smått hysteriska när deras världsdominans krackelerar allt mer. Dollar, petrodollar minskar i betydelse, försvarsindustrin tappar fart när krigen inte håller igång, Europa har visserligen sagt njaaa till TTIP men lyckligtvis ännu inte amen. Jag tror det i det ljuset man ska se den amerikanska administrationens ovetenskapliga inställning till klimatpolitiken. Man ställer sig på samma sida som FNs maktgalna toppskikt och hoppas därigenom bli en viktig part i världsherraväldet och kanske dess globala polis. Men deras klimatinställning kan också skada landets ställning i världen. Vi ser hur vetenskapen misshandlas vad beträffande klimat, kost och läkemedel m m.

#8 - - T Winnerkrans:

Bildt och Wallström är en riktig styggelse för Sverige.

#9 - - Lars Bohman:

Att NATO utvidgar sin organisation genom frivillig anslutning av fria stater är väl knappast otillbörligt? Kanske störande för dem som inte vill vara med, men inget som bryter mot ingångna avtal eller internationell rätt. Tvärtom är det väl just det som en fri stat kan välja att göra.

Att Ryssland invaderar och annekterar grannland är däremot ett brott mot internationell rätt. Även om de tycker sig ha goda skäl för detta, vilket alla invaderande arméer sedan Hedenhös har ansett sig ha.

Jag tycker därför att alla inte är lika goda kålsupare.

Svar: USA:s anfall på Irak var illegitimt och betydligt allvarligare än att ryssarna tog Krim som befolkas av ryssar. Irakinvasionen har lett till fruktansvärda konsekvenser för alla som lever i regionen och det har destabiliserat hela Mellanöstern. Lite proportioner måste vi väl ändå ha i våra bedömningar.
Lars Bern

#10 - - Kenneth Johansson:

Nu finns en ny kinesisk valuta färdig. Den ska testas till i höst i cirka 13 storbanker och den ska även kunna användas internationellt. Detta kommer att göra att behovet av dollarn ytterligare minskar.

Denna kinesiska valuta kommer på sikt att fungera som en världsvaluta.

Svar: Allt tyder på att BRICS-länderna tänker utmana dollarn som reservvaluta. Om det lyckas är det Good By för USA:s dominans inom världsekonomin och landet kommer inte längre kunna hålla sin enorma krigsmakt.
Lars Bern

#11 - - stefan lindgren:

Insiktsfull kommentar. Borde inte en artikeln av den innebörden kunna publiceras i SvD? Om inte är det en bekräftelse på de värsta farhågor. Inte Internet hotar den fria pressen. Frånvaron av levande pluralism, enkelspårigheten hotar den. Enfalden, om man så vill.

#12 - - Benny:

Lars Bohman, kan du ge några exempel på länder där folket fått välja om man ville gå med i Nato? Det är nog med Nato som med EU, projekt som drivs av överheten för överheten. Angående Krim så har man haft tre folkomröstningar, två på 90-talet och en nu förra året, och alla hade över 90% för en återanslutning till Ryssland som resultat. Det är nog fullständigt bevisat att befolkningen på Krim INTE vill vara en del av Ukraina och det får EU och USA lära sig leva med. Eftersom Krustjov av byråkratiska skäl flyttade över Krim 1956 till Ukraina under Sovjettiden så är det inget problem för befolkningen på Krim att frånsäga sig detta arrangemang då det inte kan vara ett bindande dokument numera. Fler skulle kanske läsa på lite vad som egentligen pågår i Ukraina och framförallt läsa områdets historia så får man klart för sig varför det är krig och varför det är nödvändigt att reformera hela det område som idag kallas Ukraina. Putin har faktiskt inget val, han kan INTE välja bort att hjälpa de rysktalande områdena i Ukraina trots kostnaderna för det egna folket. Sen kan man tycka vad man vill om Putin men han var för att Ukraina skulle bli en federation och det ansåg också i EU. Att det inte blev så är helt och hållet USA:s fel som hade helt andra planer.

#13 - - Солжени́цын:

Fantastiskt bra artikel. Det finns mycket att fundera över.

När Sovjetunionen brakade samman 1989 var världen glad. Äntligen skulle det kunna bli avspänning. Så kände inte de styrande skikten i USA. Hur skulle man nu kunna motivera detta enorma militärindustriella komplex? Var det inte rätt att nu passa på att flytta fram positionerna?

media är tysta och går som vanligt sina egna och den högre maktens ärenden så de flesta känner inte till det men faktum är att USA och NATO och det militärindustriella komplexet, med Pentagon, som bas har passat på och agerat alltmer aggressivt runt om i världen. Det har skett på flera sätt.

-understödja s.k. färgrevolutioner
-få med länder i NATO
-störta de regimer man inte gillar
-utöka antalet baser i världen

Efter 9/11 så har man också nu fått kriget mot terrorismen

-först var det Saddam
-sedan Al Qaida
-Sedan Libyen
-Sedan Syrien
-Sedan ISIS

Strategin togs fram redan under Reagan/Clinton och bygger på total dominans på land, vatten, luft, rymd och på Internet. "Full Spectrum Dominance". William F. Engdal skriver i sin bok, jag citerar.

"USA's besatthet av sin militära agenda måste få ett slut, inte bara för världen utan också för att USA ska kunna fungera som en demokrati".

Vi bör tänka på att USA inte är en demokrati. Det är makten som väljer vilka kongressledamöter, senatorer och presidenter man vill ge stöd åt. Inga kampanjbidrag = din konkurrent blir vald. Det finns några olika kraftfält. De överlappar delvis varandra. USA's befolkning har sagt nej till i stort alla krig men medveten och kontrollerar propaganda kan vända de flesta opinioner.

Helt säker på att folket i USA, vilka de flesta inte ens vet var Ukraina ligger, inte anser att USA ska blanda sig i Europas angelägenheter.

Udo Ulfkotte berättade att i Tyskland är all media styrd av CIA. En helt avgörande del i en militär strategi är att påverka befolkningen med propaganda.

Säger inte att Putin alltid har rätt eller att Ryssland inte använder sig av propaganda, bara att det utan tvekan är USA som är drivande i de flesta konflikter världen skådat sedan 80-talet.

#14 - - Eje Collinder:

Löfven och Wallström, som förmodligen inte är den skarpaste kniven i lådan, har nu lättare att säga upp vapenleveransen till "skurkdiktaturen" Saudiarabien. Utrikesministerns tal i Kairo har 'förnedrande' blivit inställt av Saudiarabien - för att Arabförbundet inte ville lyssna på henne såsom kvinnorättskämpe.
Nu står i DN att Löfven vill stödja Kiev, för att trycka dit Putin och Ryssland. Kanske både i pengar och vapen.

#15 - - Björn i Bromma:

När Margot Wallström satt som EU-kommissionär så var det en brittisk parlamentariker som kallade henne för en "inkompetent propagandaprinsessa"
Det verkar stämma.

#16 - - Feliks:

"Ett land har alltid en armé. Sin egen eller någon annans !"

Ur Ordförande Maos lilla röda bok .

#17 - - per eriksson:

Under cirka 150 år så levde världen under Pax Britannica - de Brittiska flottorna dominerade världshaven och utrotade både slavhandel och sjöröveri.

Ingenting är perfekt men Storbritannien var garanten för internationell handel och industri och uppträdde med en fairness som historiskt sett var unik, inte minst små och ambitiösa länder gynnades av den brittiska flottdominansen, Sverige-Norge, Danmark, Belgien, Holland etc kunde utveckla sitt välstånd under brittiskt beskydd.

Efter att ha vunnit men ändå förlorat två världskrig så var Storbritannien 1945 bankrutt och överlämnade världshaven till USA och sedan dess så har handel och industri frodats under Pax Americana, mycket tyder dock på att deras hegemoni går mot sitt slut pga självtvivel och ekonomisk utmattning.

USA har givit sig in på ett antal olyckliga internationella militära kampanjer där mycket lite fanns att vinna men mycket att förlora, anledningen till kampanjerna var definitivt inte imperialistiska strävanden som vänstern alltid försöker att hävda, inget territorium har erövrats, tvärtom så har USA en vana att, efter 1945, lämna allierade nationer i sticket.

Förklaringen till diverse "korståg" är att USA är en av historiens mest missionerande och naiva stormakter, en stor del av etablissemanget är fullständigt övertygade om att hela världen vill ha amerikansk demokrati och eftersom dessa upptåg kan finansieras med sedelpressen så har USA lyckats med något så unikt som att både erbjuda smör och kanoner.

Det mesta tyder nu på att Pax Americana, efter bara 70 år, går mot sitt slut vilket nödvändigtvis inte är något positivt om man betänker de troliga alternativen dvs en regional, aggressiv och fanatisk stormakt i Iran, snart med kärnvapen - ett relativt svagt men stolt Ryssland vars nationella policy är att geografiskt expandera i sitt närområde -ett rikt och maktberusat Kina som är hungrigt på både territorium och råvaror så frågan är om inte ett avväpnat och demografiskt svagt socialdemokratiskt Europa har det bättre i sin svanesång med USA som förvirrad storebror än med vissa andra nationer som dikterar villkoren.

Svar: EU/NATO har av allt att döma en ännu offensivare expansionsstrategi än Ryssland vilket du glömde att säga.
Lars Bern

#18 - - JB:


Konsten att styra folk, folksamlingar, skolklasser, skolor, pöbel och befolkningar, samt hela nationer, är nog en – konst - , som är sig ganska så lik genom hela den mänskliga historien?

Det är morötter och piskor? Det är cosher och ickecosher, det är halal och haram, det är gott och ont, det är bra och dåligt, det är rätt och fel och det är sant och falskt, som människor alltid har att förhålla sig till…

- Makt - tar sig alltid rätt att ge sig själv – rätt - ?

De – maktlöse - får anpassa sig till makt, om de inte vill bli betraktad som en potentiella – fiender - ?

- Majetstätsbrott - , alltså att sätta sig upp mot – makt - , blir alltid betraktat som en potentiell fientlighet som majestätspositionsinnehavare då alltid sätter som första prioritet att försöka bekämpa på antingen det ena eller det andra sättet…

Kanske bekämpas potentiella fiender genom demoralisering eller kanske genom att lägga ut – snaror - av olika slag för dem. Eller kanske genom mutor. Eller kanske genom hot- och skrämselpropaganda, kanske genom infiltreringar av fienders läger, eller genom att bedriva öppna och direkta mördande och dödande krig, i större eller mindre omfattningar. Alltså kanske bedrivs krig enbart mot enstaka strategiska individer, eller krig mot hela folkgrupperingar, kanske mot alla människor, som då alla kan antas vara potentiella – fiender - , till just alla – majestätspositionsinnehavare - ….

Mönstren och tillvägagångssätten för regerande, dikterande och för styrande och ställande, alltså för maktinnehav och för en majestätsposition, verkar vara sig ganska så lika genom historiens alla olika styrelser av olika slag. Genom alla olika imperier och alla olika nationsbildningar och deras – majestäter - , vare sig dessa majestäter så är kungar, kejsare, emirer, furstar, tsarer, hövdingar, eller om det är olika slags s.k. ismer, ideologier, religioner eller läror som är – majestäter - ,, som innehar en maktställning, en majestätsställning, som inte får – ifrågasättas - , eller – kritiseras - , därför att det innebär då ett automatiskt – majestätsbrott - ……

Att också försöka få undersåtar av olika grader, sorter och slag, att vilja svära trohetseder till just makten och majestätet, vilket detta än för tillfället är, verkar också vara en viktig ingrediens för möjligheterna att kunna med framgång praktisera själva - regerandet - ….

#19 - - Göran:

@Tege Tornvall

"Vad (S) vill värna är väl främst sysselsättningen inom försvarsindustrin."

Sossarna har aldrig bytt sig om sysselsättningen. Den slutsatsen drar jag från att de tillsammans med fackföreningarna sakta men säkert stryper hela näringslivet i Sverige. De har ingen som helst politik för jobb. De har bara politik för bidrag både till enskilda eller företag.

Möjligen kan de ha en tankeidé om jobb, men rent konkret har de ingen aning om hur det ska bli jobb. Jag tycker det är ganska roligt att blicka tillbaka till 1930-talets Sverige då sossarna hade sitt lilla fas-3-projekt som gick ut på att svenska arbetslösa ungdomar fick bygga cykelvägar till fäbodvallar. Hur långt har socialdemokratin kommit sedan dess med arbetsmarknadspolitiken?

#20 - - Hans Högqvist:

Enig!
Tilläggas kan att Ryssland inte behöver EU. Tyskland, Ukraina med flera behöver rysk energi (gas). Det saknas inte andra köpare söder om Ryssland.
Militärt är det en felbedömning att enbart stirra på Ryssland, när startade ryssarna ett anfallskrig västerut senast?
Orosmomenten i närområdet finns också i central och sydeuropa - som vanligt frestas jag att tillägga! EU kommer att falla eftersom centraliseringen av makten är allt för långtgående och eskalerar.
Farage´går starkt framåt i Storbritannien och nästa president i Frankrike kan heta Le Pen.
De forna östblockstaterna vill inte underkasta sig ett utländskt styre igen - endast någon med begränsad tankeförmåga kan tro det!
Sverige (och kanske hela gamla västvärlden) styrs sedan årtionden av okunniga drömmare!

#21 - - tipp:

Större eller mindre stormakter har alltid på ett mer eller mindre fredligt sätt försökt befästa "tomrum" i sin nära omgivning. Så har USA gjort i Syd- och Mellanamerika och så har Sovjetunionen gjort och så gör Ryssland och Kina.
Men så synes även de starka EU-länderna göra. Det verkar ganska tydligt att de starka kontinentalländerna inom EU gärna vill ha med randstaterna för att kunna profitera på dem. Genom att vara röstdominanter får de igenom vad de önskar på ett "demokratiskt" sätt. Länder utan nationell känsla, som exempelvis Sverige, faller snabbt i korna på dessa. Tyskland bygger upp sin dyra vind- och solkraft parallellt med sin smutsiga kolkraft och så förväntas att grannarna ska ställa upp då vind och sol inte räcker till, eller vind och sol orsakar överskottsenergi. När Volvo och Scania ville gå samman gick det inte, men det går alldeles utmärkt för Man att sluka Scania. EU har synpunkter på vilka dammsugare, toaletter, vattenpriser, glödlampor, vattenkraftverk m m vi ska ha, därför det kan gynna de kontinentala ländernas industrier. Med de svaga politiker vi, närmast att likna vid femtekolonnare, kommer att göra Sverige till ett lydrike.
@ Det byggdes cykelvägar till fäbodarna på 1930-talet. Idag byggs "cykelvägar" till onödiga vindsnurror i vår vilda natur.

#22 - - Holger Åslund:

Carl Bildt om Saudiaffären:

”Sverige har skadats”

Det är ju frapperande. -Är det något som skadat Sverige så är det just herr Carl Bildt!
Vad har den mannen uträttat under alla dessa åren?
Han har åkt land och rike runt likt en förvirrad vattenkammad elevkårsordförande på stereoider, på din och min bekostnad -Och pratat, Skit.
Han har varit med och i smyg sålt ut vårt försvar så att det är fullkomligt utarmat. Då sätter eländet igång och retar gallfeber på Putin och försätter dig och mig i en otrevlig sits i vårt land.
-Likt en simulerande sjuk som tvingas återbetala bidragen till Försäkringskassan så bör han avpolletteras omgående samt bli återbetalningsskyldig vart enda öre han haft i lön.

#23 - - JB:


Med kanske främst de europeiska nationernas nedmonoteringsprogram som självständiga nationer, till förmån kanske först för EUs framväxande som en ny nationsbildning, USE-formation, där en nedmontering av just både statligt och kommunalt självstyre, eller s.k. demokratiska beslut, alltmer verkar vilja nedmonteras, så växer begreppet – trolöshet mot huvudman - fram som mer tillämpbar i både just statlig och kommunal förvaltning? Precis som begreppet finns inom alla former av – företagande - ….

Stater, kommuner och deras förvaltningar, blir mer och mer som – företag - ?...
Företag som har att följa – huvudmännens - direktiv, före och mot vad eventuellt några medborgares politiska viljor kan tänkas önska sig?... Sådana eventuella politiska viljor, som går emot det internationella näringslivets viljor, önskningar eller mål, måste då försöka bekämpas?..…
– Huvudmän -, för politiker och massmedier, är då främst just egentligen inte alls längre befolkningar och medborgare. Alltså medborgarna med rösträtt är inte huvudmän de valda politikerna. De valda politikernas huvudmän är främst ett globaliserat, gränslöst och multinationellt näringsliv, både inom livsmedelsindustri, massmedieindustri, bankindustri, läkemedelsindustri och produktionsindustri osv., som har mycket, mycket starka resurser att kunna uttrycka sina viljor på nationer och deras s.k. – förmän - . Dvs., de s.k. demokratiskt valda – representanterna -. Dvs. politiker….


Istället är politiker främst just i tjänst för, och – står till svars inför - , detta globaliserade näringsliv och dess viljor och önskningar. ….

Skulle politikerna verka vilja sätta sig på – tvären - så skulle de nog ganska så lätt kunna bli – bortpetade - på det ena eller det andra sättet från något s.k. politiskt inflytande….

Kanske just med en likartad motivering som finns inom näringslivet och den privata sektorns tjänstemannasektor:

- Trolöshet mot huvudman - som grund för avsked ? Tack och adjö….

Några -otrogna- vill vi inte ha i våra led .… ?


- Same, same, but different - …

#24 - - tipp:

@ JB. Intressant. Och om jag lyssnar riktigt noga så hör jag redan nu ...
... kommunen har bestämt,
... vi kan intet göra för staten har bestämt,
... vi kan inget göra för EU har bestämt,
... vi kan inget göra för FN har bestämt,
... vi kan inget göra för NATO har bestämt,
... vi kan inget göra för monopol- och oligopolföretagen hotar stämma oss och deras ekonomi är större än nationens.
Nästa beslutsinstans är revolutionen.

#25 - - Jan Darenius:

A propos Margot Wallström och Saudiarabien. I dagens Studio Ett (2015-03-11)intervjuas Marianne Laanatza c:a 16 min 40 sek in i programmet. Hon är knuten till Lunds Universitet, Centrum för Mellanösternstudier. Hon är upprörd över den nattsvarta bild som MSM ger av Saudiarabien. Bl a upplyser hon om att 60% av studenterna på universiteten är kvinnor. Naturligtvis får hon inget gensvar från övriga programdeltagare för den helt annorlunda och positiva bild hon ger av landet.
http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1637

#26 - - Leif Svensson:

Brilljant analys !!

#27 - - Leif Svensson:

Mycket klok artikel !!
Bra analys och svaret på ? Ja ! Sverige och särskilt Lövden tillhör de militärindustriella komplexet !
Läste just Pierre Schori: s bok "Minnet och elden" klart läsvärd och PS är mycket kritisk och en tydlig Nato motståndare. En rörelse som står stilla är in ingen rörelse; skriver PS i sin mycket kloka avslutning av boken.

#28 - - Rolf Löfgren:

White TV har skrivit en hel del om Ukraina-krisen. Mycket skiljer sig från vanliga media. Bl.a. menar han att NATO grupper utförde morden på Maidan.
Jag såg nyligen att utredningen om händelserna på Maidan är ännu inte avslutade och presenterade.

http://www.whitetv.se/sv/inget-fritt-medium-i-sverige/816.html

Upp