Varför tiger den politiska adeln om den pågående katastrofen?

 

Jag har tidigare skrivit här på bloggen om världshistoriens värsta pandemi. Nu har det kommit en studie som publicerats i den medicinska tidskriften Lancet och som redovisar faktiska observationer och sätter siffror på denna oerhörda hälsokatastrof som pågår över hela världen. Observationerna visar att på 33 år har antalet överviktiga och feta människor ökat från 0,86 miljarder personer år 1980 till 2,10 miljarder förra året. Övervikten och fetman har ökat mest alarmerande bland världens barn, övervikten där ökar dubbelt så snabbt som hos den vuxna befolkningen.

Vi har just gått igenom en valrörelse i hela Europa inför valet till EU-parlamentet. Är det någon av er som hört ett pip från det politiska etablissemanget om den här hälsokatastrofen och vilken politik man tänker föra för att tackla problemen?

Nej, jag tänkte väl det!

Fetman och övervikten är inkörsporten till ett spektrum av metabola sjukdomar såsom sockersjuka, åderförkalkning, högt blodtryck, cancer, Alzheimer, njursvikt m.m.. Denna sjuklighet orsakar årligen att hundratals miljoner människor får sin livskvalitet förstörd och sina liv förkortade med flera år. Den fråga vi måste ställa oss är:

Varför är den här katastrofen en ickefråga i den politiska debatten?

Så gott som alla politiker pratar om en annalkande klimatkatastrof på grund av global uppvärmning orsakad av vårt sätt att leva. Denna oro saknar ännu stöd i faktiska observationer till skillnad från fetmakatastrofen. Klimatoron baseras på datorberäkningar som till 97% visat sig avvika från vad som kan observeras. Den ringa uppvärmning som registrerades förra århundradet har sedan 17 år tillbaka avstannat och några betydande statistiskt säkra klimatförändringar har inte observerats. Hittillsvarande observerbara effekter är till fördel för livet på jorden, med en ökad växtlighet och årliga skörderekord. Ändå pratar nästan varenda yrkespolitiker om klimatfrågan som ett problem. Ingen berör dock med en stavelse problemen med hälsokatastrofen som vi är mitt uppe i och som nu manifesterar sig i massor av överviktiga och potentiellt sjuka människor. Våra sjukvårdskostnader skenar och vården tycks aldrig komma ikapp. Den enda debatt vi har om vård och omsorg är vänsterns upprördhet när någon tjänar pengar på att tillhandahålla tjänsten. Att nästan en tredjedel av jordens befolkning är drabbade av en hälsokatastrof som vårdapparaten inte kommer att klara av tycks inte ens Johnas Sjöstedt bry sig om.

För att förstå vansinnet i det politiska etablissemangets agerande, kan det vara vägledande att gå tillbaka och titta på den bakomliggande orsaken till det som sker. Vi finner då att det är just politikers beslut (mot bättre vetande) som är orsaken till att nu 2.100.000.000 människor blir sjuka av övervikt och fetma. Det började med det amerikanska politiska beslutet år 1977 att utfärda kostföreskrifter om att minska innehållet av naturligt fett i maten. Hela västvärlden hängde okritiskt på falsklarmen och svenska staten gjorde sitt till genom att gå ut och uppmana medborgarna att knöla i sig sex skivor bröd per dag. Livsmedelsindustrin fick sin perfekta storm och började massproducera skräpmat och sötade läskedrycker baserat på billigt spannmål, socker och vegetabiliska oljor. Denna otjänliga föda har därefter dragit fram som en präriebrand över världen och kommer inom något decennium att få sjukvårdsapparaten i en rad länder att bryta samman.

Den värld som den ledande neomalthusianska domedagsprofeten Paul Ehrlich påstod skulle drabbats av massvält redan på sjuttiotalet, är nu i snabb takt på väg att äta ihjäl sig. Ingen profet har väl någonsin haft så fel och han ger sig inte. Hans senaste förutsägelse är att vi inom kort kommer att tvingas äta våra döda. Med tanke på fetman är väl det inte så klokt, dvs om det är som etablissemanget säger att animaliskt fett är farligt? Ehrlich har fått och får fortfarande ständiga utmärkelser från det självutnämnda goda etablissemanget. Till och med svenska Volvo har gett honom ett hederspris för hans heltokiga prognoser.

Svenska politiker pratar en massa om vård och omsorg men berör av någon anledning inte den bakomliggande orsaken till att sjukvårdsresurserna ständigt kommer tillkorta. Låt oss sätta blåslampan i ändan på dem och fråga vad de har för politik för att möta den pågående pandemin? Låt oss se till att den här frågan blir en fråga i sommarens och höstens valrörelse.

Med klimatet är det ännu ingen fara, men hälsoläget blir allt mer katastrofalt till följd av den kost som staten rekommenderar människor att äta. Varför inte sätta in samhällets resurser där de bäst behövs för en gångs skull?

Kategori: Hälsa
Taggar: Alzheimer Big Food Löfven Reinfeldt Socker fettskräck
1 Björn i Bromma:

skriven

Politiker är inkompetenta gällande naturvetenskap, teknik och matematik. Framförallt är man bristfällig när det gäller helhetstänk.
Det är stuprörstänk som gäller, eftersom detta är politiskt populistiskt.

Svar: Varför tror man på alla klimatalarmister men struntar i hard facts om denna hälsokatastrof? Det är en gåta för mig.
Lars Bern

3 Bo Blomberg:

skriven

Ja, det är för jäkligt. Skälet är väl det vanliga med okunniga och obildade politiker som saknar ens ett uns av naturvetenskaplig kompetens och dessutom tycks helt renons på nyfikenhet, för att inte tala om civilkurage. Men dessutom är den här frågan ju nåt för "läkarna", socialstyrelsen och livsmedelsverket och dom gör väl sitt jobb...och vad folk äter är väl inte mitt bord", tänker måhända politiker "Fredrolin", "vem är jag att ifrågasätta läkarnas och myndigheternas kompetens". Ungefär så går väl tankegångarna. Det är inte bara japaner som har svårt att tappa ansiktet! Att vi (politiker, läkare, myndigheter och alla "experter") skulle haft fel i 40-50 år är alltför osannolikt och alltför smärtsamt att ens tänka sig. Det är som dom skämtade om i lumpen: "Om kartan och verkligheten skiljer sig åt - så gäller kartan! Basta!"
Usch! tusenfalt USCH!

5 Olof Hellström:

skriven

Hej Lars !
Mycket bra rutet !! Jag har sedan länge krävt ett offentligt angrepp
mot det politiska vansinnet med såväl klimat-,miljö-och energifrågornas
handläggning och jag tillstyrker att vi även tar med hela kostfrågan !!!
Jag kommer att bäörja omgående och hoppas på stöd !!!

Hälsningar / Olof

7 Kenneth Johansson:

skriven

Jag skrev en längre artikel som bara försvann.

Svar: Den har jag inte sett, tyvärr!
Lars Bern

9 Lars Andersson:

skriven

Resultatet av EU-valet verkar tyda på att ungdomen, speciellt de unga kvinnorna har engagerat sig via alla sociala medier och sina bloggar.
Det är nog till stor del samma kvinnor som äter LCHF, springer Göteborgsvarv och går på gym. Det gäller att få dem att också bli politiskt aktiva inom livsmedels- och medicinfrågor. Går det att få FI att engagera sig?

11 Torbjörn Yngvesson:

skriven

En liten not... Det står överst i överskriften "geologiska epok" Jag vill häröra detta till jord och bergarter. Men jag håller fullständigt med om att denna blindhet inför verkliga problem är frapperande. Men jag märker att när man pratar med många om detta så finns det en misstro att så kan det inte vara... Det är säkert bäst att äta lite av allt och helst "nyttigt"... sjukvården kan ju inte ha fel. Etc etc. Vi är rätt godtrogna och har en stor tilltro experterna för dessa kan ju bara inte ha fel då de vet bäst. Och försöker man visa på siffror blir man misstrodd och ansedd att man har gått på någon av alla de myter som florerar. Så det är inte helt enkelt att sprida kunskapen. Och tänk om en politiker skulle gå på en myt och sprida den kunskapen. Det var ju inte helt enkelt för mig själv att inse hur det ligger till och det krävdes en del för att förstå. Många böcker och mycket läsande och lyssnande på nätet som har tagit massor av timmar. Att tro att politiker skulle ha tid med sådan faktainhämtande är ju naivt. De har ju ofta nån form av anställning och sedan ska vi ju vara duktiga i Sverige och sköta om familj och barn etc. Därutöver så ska de hinna med olika uppdrag mm så de hinner ju inte sätta sig in i verkliga svåra frågor då de ska hålla på med en massa annat tjafs. Och jag tror att många inom det politiska skrået är lite narcistiska karriärsmänniskor som gärna ser sitt eget bästa som det viktigaste i livet. Och sen måste ju varje politiker lägga mycket arbete på att jobba för partiets bästa.. överleva nästa val.. hålla reda på konkurrenternas frågor så man kan misskreditera dem i nästa debatt etc etc. Men man kan verkligen hoppas att vår hälsa och de skenande sjukvårdskostnaderna blir en äkta fråga som medborgarna verkligen sätter sig in i och kan välja därefter. Men det krävs nog att gemene man sätter sig in i verkligheten först och börjar bry sig på riktigt... men det är ju jobbigt eftersom man måste ju då ändra sin livsstil med mat och det vill man ju inte.. man vill ju fortfarande kunna äta och dricka det som är gott och vara social med sina vänner. Hur ska man annars kunna tro på nåt nytt om matens betydelse och ändå inte leva efter den nyvunna kunskapen det blir ju bara en jobbig konflikt samt att man får glidningar för att man inte lever som man lär. Mänskligheten är så förbannat lat och bekväm av sig. Det är som i matäffären.. det ska vara "snabbt gott och enkelt" och det är ett uttryck som får mig att se rött. Utan det ska vara riktigt gjort och gott det är först då det blir enkelt.

13 Hiawatha:

skriven

Alla väntar på ett piller mot fetma, sen kan man fortsätta att äta som vanligt. Nästan.
Frågan är om politikerna verkligen vill oss väl?

15 Rolf Aronssonn:

skriven

Hovstadius: Inte så konstigt. Se "www.kostlotsen.se"

Med vänlig hälsning
Rolf Aronsson

17 Maj-Britt Bernhardsson:

skriven

Hej Lars! Bra rutet. Problemet är snarare att politikerna inte vill stöta sig med industrin. Det ligger alldeles för mycket pengar i detta. Vad händer om folk börjar tänka själva och sätta sig in i vad kroppen behöver för att må bra. Ta t ex transfett, härdat fett. I Danmark förbjöds det 2009 i färdigmat och Hjärt - kärlsjukdomarna minskade med jag tror 60%. Men här i Sverige där vi har världens mest undfallande politiker gick det inte för sig. Inte konstigt att vi låter tala om oss utomlands som fördummade och naiva. Nej! vi måste ta kontrollen över våra liv och helt enkelt inte köpa skiten. MVH Maj-Britt Bernhardsson

2 Gunnar Hovstadius

skriven

Hej
Du skrev tidigare att du genom kostomlaggning mar battre och ar friskare. Skulle du kunna satta ut lite linkar till stallen dar jag kan lara mig mer om vad jag bor resp inte bor ata? Jag behover ocksa bli battre pa det har men vet inte riktigt var jag skall borja.
Tack/ Gunnar

Svar: Jag lovar återkomma med det när jag hinner. Jag kan dock direkt rekommendera boken "Åldrandets gåta" av Henrik Ennart. Den kostar 46 kr i pocket och är mkt läsvärd.
Lars Bern

4 Håkan

skriven

Gunnar Hovstadius,
jag föreslår att läser på kostdoktorn.se

6 Anonym

skriven

Politikerna verkar inte bry sig vad vanligt folk vill. Även om hela svenska folket demonstrerar mot en och samma sak är politikerna och massmedia ändå helt tysta. Har funderat lite på det.

Det handlar nog om hierarki. Gentemot politiker, tjänstemän och lobbyister inom EU är svenska politiker väldigt snabba att göra dem till viljes. Samma sak gäller förhållandet mellan politiker inom EU och motsvarande från USA.

I USA är det idag egentligen inte politikerna längre som bestämmer utan det är de enormt stora multiföretagen. Sedan finns det egentligen ett steg till bakåt. Läs boken "Hotet mot livet".

Det verkar på något sätt att man inte kan bry sig om politikerna längre. Det hela måste ske från gräsrotsnivå.

Förutom att ha tillgång till internet är köpbojkott av varor som inte är producerat på ett etiskt sätt en maktfaktor. Dessutom är vanliga företag lyhörda för konsumenternas krav i synnerhet om man inte vill köpa deras produkter.8 Håkan Ö

skriven

Arvet är nog konstant, det påverkar oss ständigt, från födelsen och framåt, men vilken miljö vi väljer att vistas i och vårt sätt att leva det bestämmer vi själva. men vill vi inte lära oss någonting så kommer vi inte heller att kunna någonting.
På detta sätt skapar vi oss glädje eller ett lidande, hälsa eller sjukdom. Hur många påstår inte att de inte kan påverka miljön eller samhällsutvecklingen. Detta är nonsens. Var och en av oss väljer faktiskt de ledare och andra representanter som motsvarar de egna materiella, ekonomiska eller andra förväntningarna. Alltså har vi de ledare vi förtjänar. För de utgör ju bara en spegling av mentaliteten hos dem de leder. Politiker och andra beslutsfattare är väl bara verkställare som förverkligar de idéer som vi människor vill manifestera individuellt eller kollektivt. Vill vi inte ändra oss, eller vill vi fortsätta att missbruka miljön genom rovdrift ökade utsläpp av kemikalier och gifter, att missbruka alkohol eller födoämnen som bryter ner celler och organ, att sjukdomar, epidemier, naturkatastrofer och misär, som oundvikligen blir följden.
Så länge vi är mer intresserade av att tillfredställande våra materiella, egoistiska behov på bekostnad av vår inre utveckling och hälsa, så får vi räkna med en stagnation, budenhet, begräsningar och lidande!

10 Torbjörn Trångteg

skriven

Ha! Det är väl bara att titta på hur de flesta politiker ser ut så behöver man inte vara någon Einstein för att inse varför de är totalt ointresserade av kostfrågor.

Gunnar Hovstadius: Jag har lagt om min kost och gått ner 10 kg på 6 månader. Hur jag gjorde beskriver jag i min bok "10 kilo lättare" som kommer i slutet av sommaren.

Som en liten teaser inför valet i höst så rekommenderar jag min bok "Konsumentmakt" som jag gav ut för tre år sedan. Den kan laddas ner från: http://sites.google.com/site/trangteg/

Den är mer aktuell idag än för tre år sedan, tyvärr!

12 Kenneth Johansson

skriven

Kommentar 6 och 7 är samma person.

14 Claes (Peking)

skriven

Här i staden såg man kring år 2000 väldigt många rultiga tjejer på 17-18-19 -- jo, en del gossar också -- men det har försvunnit. ”Skolan” måste ha gjort något.
Det här gäller nog alla åldrar: ”Tjockisar” finns, men inte mer än förr. Och det är inte precis överklassen som ätit för mycket (eller rört sig för lite)...

16 Curt Widlund

skriven

Bisfenol A och ftalater har länge varit kopplade till fetma och infertillitet. Keikalien förekommer som mjukgärare i plastprodukter och färger. Vindkraftverkens turbinvingar på 50 ton sitter uppe ca 15 år i regn, is och snö som urlakas med åren och kommer i vattendrag och vidare till människan. För nappflaskor är bisfenol A förbjuden.

18 Kjell Jewander

skriven

Mycket dyster men tyvärr verklighetsrelaterd bild du beskriver. Jag vill kanske inte halshugga alla politiker, om än en del, som helt korkade. Däremot vet man att Big/Food/Pharma m.fl. har enorma lobbyorganisationer enbart för att "vilseföra" okunniga politiker. Samtidigt som politiker också sitter "i knät på" dessa och låter sig köpas.
Rakryggade politiker som vågar ta strid efterlyses !!
Klimatfrågan har lobbats fram som en dimridå över över dom verkliga problemen. Det är enklare att "komma åt" dom problem som enbart är skimära, om man kan skrämmas tillräckligt; än att ta tag i dom vi har utansör dörren dagligen.