Fasta stärker immunförsvaret

Jag har tidigare skrivit här på bloggen om Henrik Ennarts bok Åldrandets gåta och hans slutsatser om hur man skall leva för att dö frisk. Nu har det publicerats en intressant studie från University of Southern California som stärker Ennarts slutsatser i boken. Studien måste betecknas som ett uppseendeväckande genombrott inom forskningen rörande kost och hälsa. Den bekräftar i stort sett det Ennart kommit fram till i sin bok.

Forskarna fastslår att två till fyra dagars fasta kan regenerera vårt immunsystem. Detta är av speciellt intresse för gamla som har försvagat immunförsvar och patienter som genomgår cellgiftsterapi mot cancer som medför skador på immunförsvaret. Detta med att fasta skulle ha positiva hälsoeffekter är något som länge hävdats av hälsoexperter, det har dock varit delade meningar om nyttan och på vilket sätt fasta skulle vara bra för hälsan. Den här studien verkar ge fasteförespråkarna rätt.

Fastedieter har typiskt nog ofta kritiserats av nutritionister på samma sätt som de kritiserar lågkolhydratkost som LCHF. Den här forskningen tyder på att när vi svälter kroppen så triggas stamceller att producera mer nya friska vita blodkroppar som är viktiga för att motverka infektioner, vilket tyder på att nutritionisterna verkar ha fel i sin kritik.

Långa perioder av att inte äta sänkte signifikant halten av vita blodkroppar hos både möss och människor. Kroppen gör sig på detta sätt av med delar av immunsystemet som kan vara gammalt och skadat. Fastecykeln vänder sedan på en regenerativ switch vilket får stamceller att börja bilda nya vita blodkroppar vilket återbildar ett friskt och oskadat immunsystemet. Fastan visade sig även sänka ett enzym som kallas PKA och som påskyndar åldrandet och halten av hormonet IGF-1 som visat sig ha samband med ökad risk för cancer. Att fasta sänker blodsockret behöver knappast påpekas.

Studien kan få stora konsekvenser för att hjälpa oss med ett friskare åldrande. Immunsystemets försämring hos äldre bidrar till ökad mottaglighet för sjukdomar som förkortar livet. Med denna typ av fasta kan äldre förnya sitt immunförsvar och återfå sin motståndskraft mot infektioner och inflammationer. Uppgifter om hur en period med två till fyra dagars fasta dödar äldre och skadade immunceller och skapa nya, har också implikationer för kemoterapitolerans och för dem med immunsystembrister, inklusive autoimmuna sjukdomar. En 72 timmars fasta skyddar cancerpatienter mot toxiska effekter av cellgifter.

En av de ledande forskarna framhåller också att det finns inga bevis alls för att fasta kan vara farligt medan det finns starka bevis för att det är till fördel.

Kategori: Hälsa
Taggar: Fasta
1 Tobias:

skriven

Blir effekten detsamma som vid korttidsfasta? 2-3 dagar i veckan brukar jag hoppa över frukost och lunch, fasta då ca 20-24 timmar i sträck.

Svar: Även korttidsfasta som 5:2 ger positiva effekter på bl.a. blodsocker, men den effekt på immunförsvaret som den här studien pekar på kräver nog att man fastar i tre dygn två ggr per år.
Lars Bern

3 Bengt-Ove Högström:

skriven

Ibland verkar forskningen vara ofullständig. Man tar inte alltid hänsyn till additativa effekter. Ett exempel är rökningen. Resultaten kan bli olika för personer som är rökare eller inte rökare. Personligen har jag aldrig köpt ett cigarettpaket. Trots att jag är född i mitten av 1930-talet behöver jag inte några mediciner.

5 bim:

skriven

Gäller det att hålla sig borta från att stoppa något i munnen överhuvudtaget eller är vatten (eller kaffe!!?) tillåtet?

Jag håller mig ibland borta från att äta och dricka under 24 timmar men längre än så skulle nog bli svårt utan vatten.

Svar: Man skall nog dricka mer vatten än normalt under fasta och sedan finns det lämpligt örtthe i hälsokostaffärer. Jag tror även man kan dricka vanligt the och kaffe utan tillsatser när man fastar.
Lars Bern

2 Tege Tornvall

skriven

Detta låter onekligen vettigt. Eftersom Henrik Ennart i detta fall söker och ger fakta, kunde vi kanske också få honom att göra det rörande klimatet. För min del har jag ännu inte fått minsta reaktion från honom.

4 Bejje

skriven

Jag undrar hur är det om man har haft hjärtinfarkt eller har andra hjärtproblem, belastar det hjärtat att fasta?

Svar: Det bör du fråga din läkare. Rent logiskt borde det inte belasta hjärtat när det rör sig om en kort fasta på 2-4 dagar. Längre fasta kan tära på muskelvävnad och hjärtat är en muskel så där kan man misstänka en risk.
Lars Bern