Hållbar energiförsörjning

 

I International Energy Agencys (IEA) rapport från år 2014 med titeln Modern energi för alla konstaterade IEA att moderna energitjänster är: ... avgörande för människors välbefinnande och ett lands ekonomiska utveckling, för tillhandahållandet av rent vatten, sanitet och hälsovård och för tillhandahållande av tillförlitlig och effektiv belysning uppvärmning, matlagning, mekanisk kraft, transport- och telekommunikationstjänster.

Idag saknar nästan 1,3 miljarder människor tillgång till el och 2,7 miljarder människor är beroende av traditionell användning av biomassa (ved, kol och gödsel) för matlagning över öppen eld, vilket orsakar skadliga föroreningar i inomhusluft. Dessa föroreningar är världens utan jämförelse största miljöproblem. Under 1900-talet omkom 260 miljoner människor till följd av, på detta sätt förorenad inomhusluft. Det är mer än summan av all människor som under samma tid omkom i alla krig, folkmord, farsoter m.m..

Det går inte att skapa hållbar energiförsörjning, om man inte börjar med att adressera frågan om hur fattiga människor skall lyftas upp ur sin fattigdom och få tillgång till el alla dygnets timmar, till priser som de har råd med. Västvärldens biståndspolitik under 70 år har ytterst sparsamt adresserat det problemet, vilket är en förklaring till att den i huvudsak misslyckats.

Nu har däremot Kina börjat engagera sig genom en målmedveten satsning på infrastrukturinvesteringar av olika slag i såväl Kina som en rad andra länder i Afrika och Asien. För ändamålet har man bl.a. bildat Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) trots motstånd från Obamas USA. Övriga västvärlden har valt att mot USA:s vilja, engagera sig i den nya banken. Det primära målet för banken är att finansiera en rad byggen av kolkraftverk för elproduktion och kraftnät för att försörja fattiga med el. Senast beviljades Pakistan krediter på ca. 400 miljarder kr till kolkraftverk för att kunna erbjuda fattiga människor tillgång till el.

Den kinesiska politiken visar redan betydande resultat, långt bättre är tidigare bistånd från väst inklusive SIDA. Utvecklingsländerna reser sig nu snabbt upp ur fattigdomen och förtjänsten är kinesisk. När man bedömer vilken energipolitik som är hållbar, måste man således även ta hänsyn till vilken politik som snabbast och effektivast bygger bort de enorma inomhusmiljöproblemen.

När man lyssnar på miljö- och energidebatten i västvärlden får man intrycket att problemen med inomhusmiljön för en tredjedel av jordens befolkning knappt existerar. Miljöpolitiken visar en attityd skulle kunna utmålas som djupt rasistisk. Här i väst har frågan om global uppvärmning till följd av fossilenergins utsläpp av koldioxid kommit att totalt dominera hela miljödebatten och frågan om hållbarhet. Orsaken till detta är inte vetenskaplig utan handlar bara om politik.

Medan vi vet att en kvarts miljard människoliv gick till spillo p.g.a. dålig inomhusmiljö de senaste hundra åren, har utsläppen av koldioxid hittills i stort sett bara haft positiva effekter för allt liv på jorden. Att det är lite varmare (0,8 grader C) och högra koldioxidhalt (0,01 procentenheter) medverkar till en kraftigt ökad växtlighet och tålighet mot torka. Några allvarliga klimatförsämringar har ännu inte observerats. Trots detta prioriterar västvärlden med ledning från president Obama i Vita Huset åtgärder för att minska fossilanvändning, vilket står i direkt konflikt emot fattigdomsbekämpningen som leds från Kina och Indien. Man tolererar inget ifrågasättande av politiken utan gör sitt yttersta för att tysta en fri debatt.

I Vetenskapsakademins sammanfattning av forskningsläget räknar man med en global uppvärmning på 1 till 4 grader C under innevarande århundrade. När man bedömer sannolikheten för olika utfall talar hittillsvarande utebliven uppvärmning under detta århundrade, för att utfallet kommer att ligga nära den lägre temperaturen. Någon grads ytterligare global uppvärmning kommer i huvudsak att fortsätta vara gynnsamt för merparten av livet på jorden.

Om den hittillsvarande trenden skulle brytas och motiven för att fasa ut fossil energi ökar, då måste vi ställa oss frågan om vilken teknisk utveckling som är viktigast att satsa på för att ha högsta möjliga beredskap?

Dagens satsningar på intermittenta energislag som sol och vind är helt kontraproduktiva så länge som det inte finns någon kostnadsmässigt hanterlig teknik för lagring av elenergi. Idag urholkar bara dessa energislag hela energimarknaden och fördyrar elen utan någon hållbarhetseffekt. I Tyskland och Danmark som gått längst har man uppåt tre gånger högre elpriser än vad t.ex. man har i USA.

Den nyligen lanserade produkten från företaget Tesla är ingen lösning, utan som så ofta bara ett lyxprojekt för att mycket rika människor skall kunna köpa sig ett rent miljösamvete. Lösningen är inhibitivt dyr för vanliga människor och kommer bara att få till följd att rika människors nöje finansieras av vanligt folks skattepengar.

En utvecklingspolitik för att medverka till en långsiktigt hållbar energipolitik bör prioritera just kostnadseffektiv teknik för energilagring. Självklart visar Teslas idé en intressant riktning, men man måste få fram betydligt kostnadseffektivare lösningar med väldigt mycket högre kapacitet. Man bör även studera teknik för att omvandla intermittent el till väte som energibärare tillsammans med bättre teknik än dagens för lagring och distribution av väte.

Det pratas väldigt mycket i miljödebatten om framsteg för den förnyelsebara energin, men detta är bara illusioner. Så länge som man inte kan erbjuda en kostnadseffektiv energilagring kommer den s.k. förnyelsebara energin att fortsätta att bara ha en symbolisk betydelse med några få procent av energimarknaden.

Den klokaste vägen mot en mer hållbar energiförsörjning vore att satsa betydligt mer resurser på just utvecklingen av lagringstekniken. Det hade varit betydligt bättre om alla miljarder som gått till vindkraft, som bara stör balansen på energimarknaden utan några betydande tillskott, hade lagts på teknikutveckling inom lagring av energi.

Den dag vi får ett ordentligt teknikgenombrott på lagringsområdet kommer marknaden att ta hand om omställningen till mindre fossilberoende energimarknad. Teslas Litium/Jonbatterier är absolut inte den lösningen, de är bara lyxprojekt för rika människor vad avser både deras bilar och deras nya hemmabatterier.

Självklart kommer mänsklig kreativitet och uppfinningsrikedom att även lösa detta problem och flytta gränserna för tillgängliga naturresurser uppåt. Miljöfascismen som inte tror på människans kreativitet som en resurs, kommer givetvis som brukligt att säga nej till den kommande tekniken enligt sin grundprincip – nej till allt!

Hållbar utveckling | AGW, Energipolitik, Indien, Kina, Obama | |
#1 - - Göran:

USA har insett att Kinas närvaro i Afrika inte är önskvärd. När Obama blev vald ökade USA sin militära närvaro i Afrika med ytterligare 35 länder. En konspirationstanke bakom det är att det bara kunde ske med en svart president.

Ett problem med klimatpolitiken och människans förmåga att lösa problem, är att alla pengar som företag tvingas betala för meningslösa projekt gör att företagen får mindre pengar att lägga på egen forskning och utveckling. Dessutom, sysslar i huvudsak företag med verkliga problem och lösningar, som de ser behövs, och inte med inbillade problem.

#2 - - Ann Löfving-Henriksson:

Instämmer, se Klimatupplysningen på onsdag
Mvh
Ann LH

#3 - - Björn i Bromma:

Läser en hel del historiska böcker om framförallt 1600-talet vilket innefattas av den "lilla istiden" då det var betydligt lägre årsmedeltemperatur på norra halvklotet. Ofta läser man där om det otroligt mänskliga lidandet, främst i form av återkommande missväxter med svält och dess följdsjukdomar såsom olika pester mm.
Då brukar jag fundera över vilket som är att föredra? Lägre eller högre årsmedeltemperatur. Jag kommer alltid fram till det senare.
För övrigt så har nyligen Ryssland stiftat lagar mot NGO-s inblandning i landet. Bevisligen så har man tröttnat.

Svar: Även Indien har reagerat på samma sätt. Man betraktar vissa förment ideella organisationer som västliga agenter eftersom deras verksamhet finansieras med våra skattepengar.
Lars Bern

#4 - - Rosenhane:

Ursäkta Lars, OT men intressant ändå.
Svenska Dagbladet har i afton ändrat nätfason vilket innebär en omstuvning till oigenkännlighet men framförallt verkar det som en åtgärd ägnad att befästa åsiktskorridoren eftersom man i detta har lyckats göra sig av med det otyg som innebar att läsarna kunde kommentera åtminstone ledarsidorna.
Nu tycks det vara slut på ordningen som innebar att bedrövlig journalistik kunde balanseras med mer genomtänkta funderingar från skärpta läsare/kommentatorer.
Färden för SvD mot den publicistiska ättestupan lär accelerera genom detta missgrepp från tidningsledningens sida.
Någon som vet mer om hur tankegångarna går på det forna slagskeppet?

#5 - - Tege Tornvall:

Jag citerar Bertolt Brecht: Erst kommt das Freßen, dann die Moral. Alltså: först energi, sedan moral (miljö). Precis som du skriver är knäckfrågan att lagra energi. Dags att omdirigera forsknings- och utvecklingsanslag.

#6 - - Olof Hellström:

Hej !

Tack för att Du upprepar trycket på att förse den
fattiga delen av världen med billig el - gärna kolkraft!

Tack för att understryker att koldioxid- faran är
politiskt orimligt överdimensionerad och helt enkelt
kontraproduktiv.

mvh / Olof H-m

#7 - - Mats:

Dom gamla fotogenköken (primus, optimus) skulle antagligen vara en miljö gärning i de länder som är beroende av fast bränsle för att laga mat.

Logistiken för att distribuera fotogen i jämförelse med gasol borde göra dessa gamla kök konkurrenskraftiga under en övergångsperiod. Har någon räknat på kostnader och effekter? Nigeria borde vara ett lämpligt provområde.

#8 - - Tote Hallberg:

Allt det du tar upp på bloggen -I princip, Härrör från smusslande och skojande politiker/ledare.
Tror att människorna börjat att tröttna på den rent bedrövliga kvaliten´på framförallt politiker runt om i hela världen vid det här laget. -Något måste snart göras!
Folk vill inte ha det så här längre - Styras av de som är dummare än dem själva.

#9 - - Göran:

Den enskilt största spridaren av kvicksilver är kolkraftverk. När det nu ska satsas på mer kolkraftverk är det inte CO2 som är ett problem utan att ta hand om kvicksilvret. Det är till åtgärder mot det som pengar bör riktas och inte mot CO2.

Men som jag skrev ovan. Åtgärder mot inbillade problem och inget åt verkliga problem, dvs. pengar tas från problemet och riktas på det inbillade problemet.

Ytterligare ett exempel på att vi måste komma bort från den politiska kulturen.

#10 - - Erik:

Fört och främst vill jag ge en stor mängd beröm till Lars, vågar publicera inlägg som ifrågasätter eller till och med slår håll på förd politisk linje. Så gör inte alla bloggare. När man inte tål intellektuellt motstånd, är det dels tråkigt men framför allt tecken på svaghet - man litar så lite på den egen tesen att tesen inte tål ifrågasättande. För ju mer övertygad man är, ju mindre bekräftelse behöver man och ju mer motstånd tål man. Sedan är det aldrig för sent att ändra sig. Det är i sig en styrka.

Det är säkerligen så att C02debatten rymmer mycket övrigt att önska, och det är säkerligen också så att väst använder samma debatt för att hålla U-länder kvar i fattigdom. Men det finns ett men när: Lars skriver att: ”I Tyskland och Danmark som gått längst (alternativa energilösningar) har man uppåt tre gånger högre elpriser än vad t.ex. man har i USA.”

Nå, Tyskland och Danmark är inte U-länder, men när exemplet är uppe så låt oss tita lite på vad orsaken är. Tyskland har över en miljon installerade solcellsanläggningar. När solen skiner för fullt producerar dessa anläggningar upp till 50 % all hushållsel som de stora bolagen planerar att sälja. Detta gör att Tysklands kolkrafts- och gaskraftsindustrier periodvis måste stängas av och det ses inte med blida ögon från industrin. Det här med energi, det är inget som smått folk ska ägna sig själva, tycks de resonera! Ekonomin skadas ju. För nu har allt som rör el blivit en enda stor marknad. Och försöker smått människor själva välja att investera för få ner energikostnaderna hotas både nätföretagens och elproducenternas affärsmodeller. Det är bara när de stora bolagen själva gynnas av en avreglerad marknad som avregleringarna hyllas av marknaden, i annat fall lobbar de för regleringar. Men ha i åtanke att de var politikerna som avreglerade elmarknaden efter påtryckningar från storindustrin. De gav efter för högerpopulismens avregleringsmarknadslösningar. I Sverige var det Socialdemokraterna 2001. Vad istället de tyska, och svenska, elnätföretagen gör är att ut förlusten via högre priser på transmissionavgifterna - de äger ju näten. När smått folk själva använder marknaden mot marknaden då händer det konstiga saker med den avreglerade marknaden. Det visar ganska tydligt vad högerpopulismen går för. Det har aldrig funnits en ”fri marknad”. Kommer aldrig så göra. (undantag köttmarknaden då på diskotek och barer en sen lördagskväll) Det är bara slagord. I samma stund en verkligt fri marknad infördes, skulle storindustrierna få oerhörda problem med marknaden.

Svar: Problemet uppkommer p.g.a. rätten för den intermittenta energin att säljas på nätet när den produceras för att det blåser eller solen skiner. Det innebär att kol, gas och kärnkraft får en driftssituation där den inte kan nyttjas optimalt och därför måste få ut högre priser. Kapitalkostnaden för den konventionella kraften är ju kvar även när den inte kan användas för att den trängs undan av den intermittenta. Om inte den intermittenta kraften hade denna förtursrätt skulle huvuddelen av den vara osäljbar. Detta har i Tyskland lett till en situation där konventionell (t.ex. kol) kraft börjar avvecklas och det går mot en energikris där det snart finns för lite kvar av denna för att säkra kontinuerlig tillgång till el på nätet. Man kommer att drabbas av blackouts.
http://www.powerengineeringint.com/articles/2015/05/ubs-report-shows-coal-and-gas-plants-closing-quicker-than-expected.html
Lars Bern

#11 - - Erik:

Bara I Tyskland släpper kolkraftverken ut ca 50 tusen ton kvävemonoxid samt 48 tusen ton svavel varje år. Sedan dör människor i själva kolbrytningen också. flest i Kina. Världshälsoorganisationen WHO tillskrivs mer än 500.000 dödsfall varje år av luftföroreningar från kolkraftverk världen över. Så helt ofarlig är den ju inte.

#12 - - Lene:

I länder där solen skiner är det ytterst tacksamt idag med billiga solceller. Duger gott till matlagning. Ledlampor med batterier är också bra att ha. Du får billig och närproducerad el

#13 - - PFEP:

Som vanligt blandas äpplen och päron i energidebatten.
Vist är priset för en KW högre i Danmark, men lönen är med högre!
Hur lång tid måste man jobba för att betala en KW i respektive länder?
Just nu här klockan 18.00/ 2015/5/27 förbrukar Danmark omkring 4.3 mW, men 1.7 mW kommer från vindkraft!
Någon bör tänka lite innantill ibland.
För egen del anser jag att ett lands energiförsörjning bör innehålla så stor variation av olika energislag, det bara går.
Lägger man alla äggen i samma korg, är man sårbar, så är det bara.
Dock har jag inga större förhoppningar att den lokala svenska debatten kring landets framtidiga energiförsörjning någonsin kommer lämna den närmast sekteriska nivån det har präglat debatten sedan den famösa folkomröstningen med tre alternativ; ja, nej eller kanske!

#14 - - Mats:

OT
Blev förbannad på Svenskan för hundrade gången. Påminde mig då om ditt inlägg Lars om:
http://antropocene.se/2015/april/aftonsol-over-svenska-dagbladet.html

Du skriver: "Avslutningsvis måste erkännas att SvD fortfarande har en bra ledarredaktion, hur länge det nu får vara. Där har vi i stiftelsens styrelse haft kvar ett litet inflytande sedan Schibstedts Aftonbaladare tagit över nyhetsredaktionen. Vi får se hur länge vi får behålla det?"

Jag skulle utan vidare betala ett antal tusenlappar per år i extra prenumerationsavgift om dessa pengar kunde få tidningen att fungera på ett mentalt hälsosamt sätt.

Du sitter ju i stiftelsens styrelse tydligen. Vad kan man göra?

Svar: Stiftelsen saknar i princip allt inflytande numer.
Lars Bern

#15 - - Mats:

#14 fortsättning
Om stiftelsen saknar allt inflytande så kanske den kunde göra sig helt oberoende och i stället med hjälp av "crowdfunding" köpa in sig i t.ex. DN. Skall man ändå matas med kulturmarxism varför inte söka sig till mitt i pottan. Varför ha svenskans bleka kopia. Om ett par sidor blir förnuftiga är mycket vunnet med det.

Huvudstadsbladet i Helsingfors kan väl inte vara helt bakom flötet. En Sverige bilaga vore med sunt förnuft skulle kunna vara en kulturell antidot.

#16 - - Sara Larsson:

Roten till mycken problem för människan är defacto följande:

1. Människan har svårt med sannolikheter!
(Var hon duktig på detta skulle hon ej spela på tips och lotto.) ..Eller tro för hårt på politiker.

2. Människans kanske allra största svaghet är att hon har oerhört svårt med att förstå helheter.
(Var hon duktig på detta så skulle hon protestera å det högljuddaste över t.ex. att hon de sista 40 åren fått halverad lön i Sverige. 1970 hade en bibliotekarie motsvarande ca 50.000kr i månadslön. Idag har hon 26.000kr.
En gymnasieadjunkt hade motsvarande ca 56.000:- 1970. Idag 29.000Kr
Bara på 10 år en förlust av ca 3.000.000Kr.
På 20 års jobb idag tappar dessa ca 6.000.000Kr)
....Ingen protesterar ...Ingen strejkar!
Man har t.o.m tron att man tjänar ganska bra.
-Skrämmande!

Något som verkligen skulle främja människosläktet vore ingående undervisning i sannorlikslära och läran om att kunna se helhetsperspektiv.

Oj vad världen skulle bli bra mycket bättre!

#17 - - bonn:

Säger bara snf!

Upp