
Det islamistiska terrordådet i Paris har utlöst en flod av indignerade reaktioner från allmänheten och i Public Service och övriga MSM – med all rätt. Alla dessa etablerade medias journalister hävdar att det rör sig om en attack mot det fria ordet, vilket det är. Självklart känner de sig själva speciellt utpekade när framstående och modiga kollegor blir brutalt mördade. Journalisterna inom våra MSM vill gärna känna sig som frontsoldater i kampen för det fria ordet, men hur är det med det?
Problemet är att det var ganska länge sedan nu som journalistkåren inom MSM kämpade för något som liknar det fria ordet. Det finns fortfarande en liten grupp journalister med integritet som gör det, men den stora gruppen journalister är idag bara megafoner för den politiskt korrekta värdegrunden. Många gör sitt yttersta för att motarbeta det fria ordet i sin dagliga gärning. Jag vet eftersom jag själv är drabbad av MSM:s undertryckande av min rätt att uttrycka mitt fria ord.
Efter att jag i nära fyrtio år varit starkt engagerad inom miljötekniska verksamheter och inom miljörörelsen skrev jag hösten 2008 en debattartikel på SvD Brännpunkt. Den var en kritisk granskning av det vetenskapliga underlaget för den utomordentligt kostsamma klimatpolitik som fördes och fortfarande förs. Alltså ett ifrågasättande av en del av elitens värdegrund. Dåvarande debattredaktören Sune Olofsson tog med viss vånda in mitt kätterska inlägg.
Sällan har en Brännpunktsartikel från en vanlig ofrälse fått en så stor uppmärksamhet. Den fick rekordmånga läsare och den slog absolut rekord i läsarkommentarer som på den tiden var tillåtna. Den delen av det fria ordet är numera bortcensurerat från flertalet MSM. Efter mitt kätterska inlägg kastade sig hela det politiskt korrekta etablissemanget över mig i genmälen. Bl.a. skrev en gammal skolkamrat nuvarande framtidsministern Kristina Persson (vad begriper hon om klimatvetenskap f.ö.?) och etablissemangets chefsalarmist agronomen Johan Rockström. Det fanns ingen ända på vilken komplett okunnig idiot jag var och ad hominem tillmälena haglade från alla dessa fina människor i den politiska värdegrundens sold. Inte ett enda argument i sak dock.
När så ett sällskap med ett tjugotal framstående professorer inom olika naturvetenskaper skrev en artikel där de försvarade mina kritiska vetenskapliga synpunkter på klimatpolitiken, då klarade inte SvD av att stå upp för det fria ordet längre. Man vägrade publicering med motiveringen att frågan var uttömd. Att så absolut inte var fallet, framgick tydligt när professorernas artikel istället lades ut på debattbloggen Newsmill. Där blev den under Newsmills historia en av de absolut mest klickade och kommenterade artiklarna. Även Newsmills fria ord är numer släckt.
Efter dessa händelser har jag blivit hindrad från att framföras mitt fria ord inom alla MSM. De nya debattredaktörerna på SvD returnerar regelmässigt artiklar som jag sänt dem utan att läsa innehållet. Böcker jag skrivit i ämnet får inga recensioner. Sedan jag skrev min artikel 2008 har de observerbara bevisen för att min kritik var ytterst välgrundad duggat tätt. Tror någon att framtidsministern kommit med en ursäkt för sina ad hominem oförskämdheter mot mig?
De mycket starka krafter inom dagens svenska Public Service och övriga MSM att undertrycka det fria ordet på det sätt som drabbat mig, är orsaken till att denna blogg blivit till. Och det saknas inte röster inom medieetablissemanget som anser att även vällästa bloggar som min bör tystas. I vissa fall dyker det t.o.m. upp krav på dödsstraff för personer som likt mig själv på goda grunder ifrågasätter klimatpolitiken. Skillnaden mellan klimatfanatiker som etablissemanget försvarar och millitanta islamister är m.a.o. hårfin. Så var inom MSM finns de som ärligt kämpar för det fria ordet?
DN skriver i dagens ledare Genom att undvika att gå rädslans, hatets och hämndens väg, och oförtrutet hävda rätten att säga och rita vad vi vill även om det retar de lättretade, förvägrar vi terroristerna allt som liknar seger. Ni på DN har ingen trovärdighet när ni skriver så, så länge som ni själva förvägrar det fria ordet att på en rad områden komma tilltals i era spalter. Ni går ofta själva rädslans, hatets och hämndens väg mot dem som inte följer er politiska korrekthet.
På det här sättet är det på en rad områden inom vår politiska debatt idag. DET FINNS INGET FRITT ORD LÄNGRE när det gäller frågor som vår mediala och politiska elit anser stå i konflikt med deras politiska ideologi – den politiskt korrekta värdegrunden! Ni är inte ett uns bättre än fanatiska islamister, men ni tycker givetvis att era åsikter är lite finare? Är inte det ganska fördomsfullt?
Låt attacken mot det fria ordet i Paris bli en väckarklocka som får oss att kritiskt granska alla vår tids undertryckande av DET FRIA ORDET!
skriven
Svenska journalister tar nu chansen att hulka om yttrandefriheten (som de förvaltar så väl!) och hoten mot densamma, men framförallt de presumtiva hoten mot DEM SJÄLVA eftersom de är JOURNALISTER (precis som de i Paris mördade!). De jämställer sig på fullt allvar med personer som sticker ut näsan och det blir bara genant. De är en hop posörer.
Svenska journalister är i genomsnitt extrema islamofiler och de är inte i närheten av att finnas på någon som helst target list för glada islamister. Inte en chans, de går garanterat fria från varje mordförsök av islamister.
Tvärtom, de betraktas - med rätta - som nyttiga idioter av islamisterna och kan snarare förvänta sig glada hälsningar och bidrag istället för bly.
skriven
Det finns intressanta likheter i de kommunikationsstrategier som drevs av nazisterna, de sovjetkontrollerade "fredsrörelserna" på 1980talets början och WMO/ IPCC i klimatfrågan. Det handlar om att skapa en snäv, avsmalnande åsiktskorridor, där man systematiskt utgränsar avvikande uppfattningar. Man använder ad-hominum angrepp, och latenta ibland outtalade hot.
I Sverige har detta förhållningssätt varit typiskt för journalistiken i flera kontroversiella politiska frågor sedan 1960-talet.
Det kan bland annat härledas till likritningen av utbildningssystemet under Palme, Lööwbeer och Stellan Arvidsson som helt officiellt hämtade ideer från DDR. Om detta kan man läsa i Roland Huntford och Birgitta Almgrens böcker.
Inrättandet av särskilda journalisthögskolor innebar också att man skapade möjligheter till likrikting och groupthink inom en journalistkår med gemensam värdegrund. Tacka Palmes hit-man Lars Furhoff för detta.
skriven
Tack Lars, du håller min framtidstro levande! God fortsättning!
skriven
I somras så hittade jag ett gammalt samlingsalbum från dåtida tidskriften Se ute på landet. Albumet hette "Mummel i kön" samt "Bubbel i kön" innehållande kåserier
och satirer av Gits Olsson med teckningar av Rit-Ola.
Efter fnissande genomläsning under ett par kvällar i solnedgången ute på verandan så blev den enkla slutsatsen att dagens tidningar behöver en rejäl dos renässans.
Nutida MSM är inget annat än en spegel av MML-"Minsta Motståndets Lag".
skriven
Det handlar om att på längre sikt skapa ett socialistiskt samhälle. Ett exempel är Fabian Society i England vars stadgar går ut på att på längre sikt skapa ett marxistiskt samhälle.
Revolutionärer tas inte emot eftersom detta skulle skapa ett motstånd bland allmänheten. Ett sätt att avveckla marknadsekonomin, är enligt stadgarna, att tillåta banker/centralbanker att öka penningmängden, vilket leder till bubblor, skuldkriser och konjunktursvängningar.
John Maynard Keynes blev medlem 1902 i FS och pga Keynes är nationalekonomin idag en värdelös vetenskap som endast är till nytta för makthavarna. Idag påstås det att efterfrågan i ekonomin skapas av konsumtionen och att efterfrågan kan öka genom att man ökar penningmängden.
Keynes ekonomiska teorier har lett till en avindustrialisering av landet. I verkligheten är det sparandet som skapar efterfrågan i ekonomin. Produktionen kommer alltid före konsumtionen och företag betalar sina utgifter innan de får försäljningsintäkter.
Löner och andra utgifter betalas således ut långt innan det finns färdiga konsumentprodukter (sparandet finansierar löntagarnas konsumtion). Utan ett högt sparande går det inte att finansiera industriell verksamhet eftersom denna produktion i många fall börjar många år (ibland årtionden) innan det finns färdiga produkter.
Det som sker när man försöker driva en ekonomi med ökningar av penningmängden är att vinsterna blir högre i de sista produktionsstegen (försäljning av färdiga konsumtionsprodukter, transporter etc) jämfört med de första stegen (industriell verksamhet).
Produktionsresurserna rör sig alltid ifrån de steg som har låga vinster till de steg som har höga vinster. Detta innebär att resurserna överförs ifrån industrin till sådant som affärscentrum, multiarenor etc.
skriven
Lars, när man ser alla kommentarer på din blogg så upplever man hur många det är som läser och stöder dig. Första gången jag läste bloggen tyckte jag att det var underbart att någon äntligen sätter ord på de tankar och känslor jag haft under så lång tid. Det är stor synd och skam att dina artiklar blir refuserade! Man är alltså rädd för det du skriver, att du kan väcka och påverka människor. Om klimatalarmisterna var säkra på och 100% övertygade om att de har rätt i allt de hävdar, då skulle de inte vara så rädda för konstruktiv kritik utan kunna föra en saklig debatt i ämnet.
skriven
Att DN står upp för yttrandefriheten är osmakligt. De har blivit ett språkrör för överheten och är totalt PK.
skriven
- ”Undersåtar måste lära sig att ödmjuka sig och lära sig att veta sin plats samt lära sig att veta hut. De måste lära sig att krypa och att förödmjuka sig och absolut inte inbilla sig att de har någon som helst egentlig frihet att tala några som helst ORD som avviker från våra ord och meningar…..
De maktlösa kräken måste lära sig att knipa igen sina munnar och absolut inte yttra ett endaste motsträvigt eller uppstudsigt ORD mot vår absoluta rätt och vår oinskränkta makt att när och hur vi vill ta oss rätten, i DET FRIA ORDETS NAMN, kunna förödmjuka, såra, håna, bespotta, förolämpa, kränka, förlöjliga och hata, hata, hata alla undersåtar så mycket vi bara vill…..
Alla dessa eländiga och odugliga undersåtar och förhatliga kräk som i vissa svaga ögonblick inbillar sig själva att de kan ta till ORDA, att de kan ta sig TON, att de kan komma med någon avvikande åsikt eller mening mot vår totalitära och allenarådande makt att själva bestämma vad som får yttras, när det får yttras och inte minst hur det får yttras, i just endast vår egen allenarådande yttrandefrihets och i endast just vårt eget fria ords namn, det är helt enkelt bara för makabert i all sin enfaldiga och felaktiga inbillning och föreställning om för vilka DET FRIA ORDET egentligen gäller….”……
- Detta har ju alltid i alla tider ENDAST gällt MAKTHAVARE och INGA andra. Men det begriper inte de stackars, stackars imbecilla och hjärntvättade undersåtarna.”….
(- Jo, jo, många, många begriper nog trots allt. Och särskilt de som frimodigt och aningslöst, men ändå insiktsfullt, vetenskapligt och kunnigt, skulle råka kliva över den tröskel som är till för att sätta just stopp, och alltså inte alls är ämnad att försöka klivas över …..)
skriven
Den tredje statsmakten massmedia har bevisligen för stor makt.
Detta har på vippen fungerat tidigare genom en självbalansering. Vi kan konstatera att denna är satt ur funktion och media har dessutom börjat att missbruka sin starka ställning.
Detta föranleder till att massmedia nu förses med ett regelverk. En legitimering. En kvalitetssäkring.
skriven
Det talas mycket om journalister. Det finns idag väldigt få journalister. I Stockholm kan man nog räkna dem på ena handens fingrar. De övriga är blott och bart massmedietjänstemän som sitter av sin tid vid sina datorer. Det är är väl på samma sätt som inom klimatbranschen - det finns en massa "forskare" och "vetenskapsmän" men en stor mängd av dem sitter bara av sin tid för härskarnas skull.
@Per-Olof Eriksson. Och i och med att konsumtionen idag till stor del består av onyttigheter som bilder och texter och annat som tilltalar härskarna så blir det allt färre människor som kan arbeta med riktiga nyttigheter som underhåll av infrastruktur, bostadsbyggande, bra sjuk- och åldringsvård. Till detta finns inte pengar men kommunikationsbyråer och opinionsinstitut och teveproduktionsbolag med dåliga programidéer och kulturtidskrifter som ingen vill ha dyker upp som svampar ur jorden. De bekostas ofta mer eller mindre indirekt via skattemedel.
skriven
En stark och rättvis vidräkning av våra självbelåtna MSM med den stringens som vi vant oss vid att Lars Berns debattinlägg har. En hedrande insats för det fria ordet och mot den fjäskande följsamheten.
Stå på dig, Lars, vi är många som är med dig!
skriven
Var fanns de här tidningarna när Dan Park dömdes?
skriven
Re #16:
Ja, vid Stockholms observatorium har man siffror från 1756.
Uppsala observatorium har siffror (dygnssnitt) sedan 1722. Via SMHI idag.
Jag har tittat på juli-siffrorna där. Tempen har ett tak på 20ºC [1752 t.o.m. 21º], vilket det varit 11 år, senast år 2010. [Juli 2011 var det 18,5º, juli 2012 16,8º, och juli 2013 17,7º]
20º nåddes för juli månad i Uppsala åren 1730, 1752 [21º], 1764, 1776, 1818, 1826, 1855, 1901, 1914, 1994, 2010...
"Golvet" är på 13º [1902 12º], också 11 år: 1724, 1821, 1832, 1844, 1862, 1898, 1902 [12º], 1928, 1962, 1965, 1977.
Man tycker att det här borde intressera "klimatforskarna". Men det gör det inte. "Klimatet", upphettsningen, har uppenbarligen blivit en religion (som inte får ifrågasättas): "Det går åt h-e för oss! Vi brinner upp!"
Och det kan väl i och för sig vara riktigt...
Fast inte av de 0,74ºC som globala års-tempen steg 1906-2005, enligt Wiki "Global warming".
(1906 låg Uppsala-observatoriet "på landet"; idag finns fortfarande kyrkogården i söder, men annars är det kringbyggt, långt ut.)
Siffer-serien kan laddas ner här (zippad text-fil):
http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/temperatur/uppsalas-temperaturserie-1.2855
skriven
Lars, du har som medlem av etablissemanget levt i en privilegierad tillvaro där varje ord du yttrat fått stor publicitet, där du ser det som din rättighet, dvs tidningarnas skyldighet, att publicera allt du skriver. Du talar om "elit", men du har under större delen av ditt liv varit del av just denna elit. Välkommen till verkligheten, så fungerar det inte och har aldrig fungerat för vanligt folk. De flesta som försöker skriva debattartiklar till tidskrifter får inte in dem, och tidningarna har ingen skyldighet att ta in allt som de får sig tillsänt, oberoende av hur viktigt och välformulerat avsändaren anser att det är.
Du skall istället vara glad att du lever just nu då du har internet som egen kanal, för ett par decennier sedan skulle du fått trycka upp stenciler och dela ut på stan. Du har en i mänsklighetens historia alldeles unik möjlighet att göra dig hört, och du har uppenbarligen fått dig en skock beundrare som läser din blogg också. För det är baksidan av dagens frihet: alldeles för många läser bara sådant av personer med nästan samma åsikter som de själva.
Att du försöker utnyttja terrordådet i Frankrike och på något sätt jämföra att du inte får en artikel publicerad med att journalister skjuts ihjäl är omåttligt smaklöst.
skriven
https://dl.dropboxusercontent.com/u/8089083/klimat/1.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/8089083/klimat/2.jpg
skriven
Lars, det är nog rätt vanligt att folk inom etablissemanget inte själva ser sig tillhöra detta...
"Var någonstans i svenska MSM har det förekommit en fri debatt i t.ex. klimatfrågan?"
Expressen hade ett inlägg av Karlén m fl 23/12. Förväntar du dig att sådana skall finnas varje dag för att du skall vara nöjd?
skriven
Trodde att Tomas Palm krupit tillbaka under täcket och slutat försöka lura människorna. Där hade jag uppenbarligen fel. Han kan inte ens skilja på miljöfiaskot och de svinaktiga morden i Paris.
Kryp tillbaka under täcket är du snäll. Dina lögner tillför ingenting.
skriven
Tjena!
Jag har skrivit en artikel med titeln "Yttrandefrihet betyder inte" som handlar om missuppfattningar angående yttrandefrihet. Artikeln listar upp saker som yttrandefrihet inte betyder. Bland annat finns följande: "yttrandefrihet betyder inte att man har rätt till att bli publicerad av vem man vill". Det är DNs frihet (faktiskt yttrandefrihet!) att själv få välja vad de vill och vad de inte vill publicera. Om de hade varit _tvingade_ att publicera vad du än skickar till dem så har de berövats sin yttrandefrihet.
Har du lust att publicera min artikel på din blogg? (Nej, tänkte väl att så inte var fallet.)
/Simon
skriven
Sant, förvisso, att det fria ordet inte alls är så fritt som grundlagen föreskriver och många vill ge sken av. Därför har sorgesångerna med anledning av den franska tragedin en bismak av hyckleri. Ingen, inte ens David Cameron, vill eller vågar erkänna sambandet mellan den multikulturella doktrinen och dödsskotten i Paris. Fast det är förstås en oerhörd gradskillnad mellan de algeriska brödernas massmord och den ledarskribenternas vägran att tala klarspråk om den islamistiska terrorn och dess rekryteringsbaser; moskéerna och en kravlös asylpolitik.
Utan yttrandefrihet dör demokratin, som alla vet - i synnerhet de som mördar journalister.Det borde Thomas P besinna när han (re 27)vill tona ner betydelsen av pressens ovilja att ge utrymme för en fri diskussion i politiskt känsliga ämnen som klimatpolitik, bistånd och migrationsfrågor. Ger man djävulen ett lillfinger slukar han som bekant hela handen. När den reella åsiktsfriheten stryps införs diktatur, om än i formellt demokratisk ordning. Och med 7- klöverpartier som är eniga till 97 procent bör Sverige beskrivas som en parlamentarisk diktatur.
Så min enda invändning mot ditt inlägg, Lars, är att du själv inte alltid tycks leva som du lär. Vilket visade sig vid tidigare diskussioner bland Stockholmsinitiativets (SI) medlemmar, både via mail och på bloggen Climate Scam, numera Klimatupplysningen. Du och jag är väldiga eniga om att gissla klimathysterin och i den meningen slåss vi på samma barrikad. Men samtidigt har vi varit rejält oense om vilka slutsatser vår kritik leder fram till, speciellt vad gäller energibeskattningen. Om man menar att klimathotet är starkt överdrivet och påstår att CO2 är en tämligen ofarlig gas, så följer med logisk nödvändighet att straffskatten på koldioxid bör avvecklas. Att tala sanning är, som du vet, att berätta hela sanningen och inte bara delar av den.
Du tillhörde den falang inom SI som blev störd av mina synpunkter, men avstod själv från genmälen. Vad värre är, så reagerade du inte heller när Peter Stilbs och de andra bloggredaktörerna helt sonika valde att avbryta en pågående diskussionen genom att utan förvarning stänga av internetkontakten. Man valde munkavle framför dialog, precis det brott du kritiserar PK-pressen för. Vill du värna din trovärdighet som libertarian och det fria ordets förkämpe bör du nog förklara din tysta accept av dina censurvänners agerande.
Det kan ju t o m vara så att kålsuperiet går att ursäkta: ni kan ha varit lika trötta på mina inlägg som PK-pressen visat sig vara inför dina många artikelförslag. Här kan Thomas P kanske ha en liten poäng, men å andra sidan är det SI och inte pressen som skryter med sin sanningsetik. Själv delar jag dock din åsikt, att det systematiska refuserandet är avsiktliga bannbullor riktade mot personer och åsikter som saboterar nomenklaturans gosiga samregerande.
skriven
Själv hajade jag till när jag läste en religionshistorikern Eli Göndör. Han skrev i en SvD-kolumn länk 1) att miljöpartiet "undanhåller forskning som är skeptisk till alarmistiska påståenden om klimathotets omfattning."
Jag blev nyfiken och mejlade honom och frågade vad det är för forskning som MP försöker undanhålla. Jag undrade också hur starkt vetenskapligt stöd denna forskning har. Han hade dock inte tid att diskutera vad som "är eller inte är vetenskap" även om han "finner frågan intressant". Han hänvisade till länk 2. Jag mejlade då tillbaka och frågade om det är för mycket begärt att han kan ge ett enda konkret exempel på forskning som MP försökt undanhålla, men det blev bara sound of silence...
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/eu-valets-segrare-mp-sd-och-fi-har-en-sak-gemensamt_3650028.svd
http://joannenova.com.au/2009/11/the-cliff-of-political-oblivion-laws-based-on-fraud/
skriven
Nu tar du ett lite väl långt(avledande?) steg från ämnet om det fria ordet och debattetiken. Jag har ínte bett dig dra in Peter Stilbs i samtalet, men själv inbjudit honom att svara i ditt ställe, eftersom du inte hade med censuren på Climate Scam att skaffa. Och ingen personlig vänskap i världen borde kunna hindra dig från att som vän av fasta principer och yttrandefrihet ta avstånd från Stockholmsinitiativets ljusskygga tilltag.
Andra än Stilbs var för övrigt mer involverade, så det är redaktionen och SI som förtjänar kritik. Och jag tillägger gärna att motpolen Uppsalainitiativet sannerligen inte är något dygdemönster när det åsiktsfrihet och intellektuell redbarhet. Fast jag tycket inte att det är någon bra ursäkt.
I sakfrågan om vår energiframtid finns det givetvis mycket att återkomma till. Här nöjer jag mig med ett beriktigande, en invändning och ett instämmande:
Jag tar ingalunda generellt avstånd från kärnkraft, mina slutsatser gäller den SVENSKA kärnkraftens framtid, en viktig precisering som en välinformerad person som du borde ha noterat. Grundfelet är ju att vi har ett gigantiskt överskott av baslast, det räcker bra med vattenkraft och industriellt mottryck i den rollen.
Invändningen gäller din förhoppning om bättre rektorteknik. Sådana eventuella genombrott förändrar ingenting för SVERIGES vidkommande, av nyssnämnda skäl, men kan få betydelse för många andra länder som saknar fossila energikällor och/eller vattenkraft, t ex Indien.
Däremot är vi eniga om den fossila energins världsdominans under överskådlig framtid. Men det innebär också att du, liksom jag, tonar ner förväntningarna på kärnenergins konkurrensförmåga under det närmaste seklet (ett omtänkande från din sida, vad jag vill minnas).
Jag tror inte ens att en fortsatt ökad klimatpåverkan i dagens snigeltakt kullkastar denna prognos. Klimatnojan är rimligen en övergående farsot, som relativt snart kommer att förpassas till historiens skamvrå för feltänkta idéer. Tillsammans med gamla katastrofer som Concorde och riksdagen idiotier om en fossilfri bilflotta.
skriven
Det fria ordet garanterar inte att någon lyssnar eller att det automatiskt bereds plattformar för det. En viss relevans är av nöden och den kommer alltid förr eller senare fram.