Blockpolitiken i ny skepnad

 
Ända sedan franska revolutionen har den politiska arenan varit uppdelad på vänster och höger. De politiska folkrörelserna på sin tid hade en tydlig hemvist på den skalan. Det politiska etablissemang som tagit folkrörelsernas plats profilerar sig visserligen fortfarande efter högervänster, men skalan får allt mer skepnaden av en kuliss som den politiska klassen bara håller fram som slagord i sin marknadsföring. Bakom den kulissen formas sedan större delen av politiken i slutna rum utifrån politikerklassens egna intressen. Den förda politiken fjärmar sig för var dag mer och mer från folket.
 

Det politiska livet har trots den länge pågående degenereringen fungerat skapligt p.g.a. att vi haft en ekonomisk utveckling där det stora flertalet väljare upplevt att de fått det bättre. Problemen har kommit på senare tid när politikernas prioriteringar allt mer tagit i anspråk det ekonomiska utrymmet för ändamål som inte kommit folket – väljarna till del. Globaliseringen och medlemskapet i EU har riktat politikerklassens intresse bort från de egna väljarna och ut mot enormt väl arvoderade befattningar för dem själva i olika internationella sammanhang. Politikerna har därför mer utnyttjat landets resurser för att marknadsföra sig själva genom att vara ytterst generösa med våra skatter till allt annat än det som ligger i väljarnas intresse.

Det mest iögonenfallande exemplet på vad jag menar, var när regeringen Reinfeldt officiellt utmålade vårt land med det, i mina ögon, löjeväckande epitetet humanitär stormakt. Det storhetsvansinne hos vårt etablissemang som det är ett exempel på, kostar nu Sverige ofantliga belopp som gör att man nu måste gå till de internationella bankirerna och låna pengar. I mitt bakhuvud klingar Göran Perssons kloka or om att den som är satt i skuld är inte fri! Regeringen säljer nu vår frihet till angloamerikanska bankirer som Gerorge Soros m.fl. som aldrig brytt sig ett skvatt om lilla Sverige.

Ett annat iögonenfallande exempel är hur de pengar som svenska folket tänkt skulle gå till att försvara landet vid ofred, istället har gått åt till att köpa våra politiker en plats på den av USA:s oligarker styrda politiska arenan.  Vi hjälper numer till i Afghanistan, Afrika och är på väg in i Mellanöstern. Vår politiska elit ställer upp som USA-oligarkins advokater i deras starka påtryckningar för att tvinga in det patriarkala Turkiet i EU och landet ligger inte ens i Europa. Vi har redan med samma USA-påtryckningar medverkat till att ta in underutvecklade länder som Bulgarien och Rumänien.

Jag kan fortsätta sida upp och sida ner med uppräkningar av hur det politiska etablissemanget köper sig själva internationella positioner med väljarnas pengar. Samtidigt förfaller landets infrastruktur, energiförsörjning och vården av sjuka och äldre. Detta är nu inte bara ett svenskt fenomen, det är ett fenomen över hela västvärlden. Det politiska etablissemanget har helt enkelt tröttnat på sina folk och trivs bättre med att leka med varandra på den globala arenan med våra skattepengar.

Misstroendet bland vanliga människor mot etablissemanget har nu nått kokpunkten och vi ser nya politiska partier som adresserar detta misstroende växa som svampar ur jorden. Redan efter några få år leder många av dessa partier i opinionsundersökningar och de börjar ta sig in i parlament och andra valda församlingar. I Sverige blev SD tredje största parti i riksdagen för ett drygt år sedan och i flera opinionsundersökningar är man redan störst i opinionen.

Det politiska etablissemanget är gastkramade, efter valet förra året kastade man sina högervänsterkulisser och visade sitt rätta ansikte genom samgåendet i DÖ för att försöka stoppa SD:s framgång. Av allt att döma var det en helt misslyckad strategi och SD fortsätter växa. Den nya blockpolitiken var född - etablissemang mot antietablissemang.

Vi ser idag samma mönster i Storbritanniens senaste val, i den amerikanska presidentvalrörelsen och i de franska valen. Där vann antietablissemangspartiet Front National en överlägsen seger för en vecka sedan och blev klart största parti. Nu i en andra valomgång är allt vad högervänster heter kastat åt sidan och ett förenat etablissemang ställer upp mot antietablissemanget. Sannolikt räddar etablissemanget en större del av sin makt den här gången, men för varje val krymper marginalen.

Obönhörligen kommer antietablissemanget att fortsätta vinna mark så länge som politiken inte återgår till att i första hand tjäna väljarnas intressen. Det går inte som den naive Fredrik Reinfeldt hade för sig, att bygga en stabil politisk plattform genom att mana väljarna att öppna sina hjärtan. Så länge som våra gamla och sjuka för var dag får allt sämre vård och landet saknar försvar och en fungerande infrastruktur fortsätter utvecklingen. Det går inte att stoppa antietablissemanget genom att liera sig med de man påstår är ens politiska motståndare, det påskyndar bara maktskiftet som obönhörligen närmar sig.

Börja vänj er vid tanken på Jimmy Åkesson som statsminister (gäller även Nobelstiftelsens styrelse) och Marie le Pen som fransk president. Och vänj er vid att Storbritanniens folk väljer att lämna EU, som sedan faller ihop som det korthus det är utan folkligt stöd. EU har ju ändå visat sig helt värdelöst nu när vi svenskar för första gången skulle få något i utbyte mot alla de hundratals miljarder av våra skattepengar som etablissemanget slösat bort där.

Det finns ett alternativ. Moderaterna kan t.ex. återupprätta högervänsterskalan på riktigt och börja opponera mot vänsterns svaga minoritetsregering i samarbete med SD. Om inte de väljare som antietablissemangspartierna representerar visas vederbörlig demokratisk respekt, kommer antietablissemanget att fortsätta växa här och på andra håll i Europa, tills man når den punkt när dessa partier får egen majoritet. Då finns det ingen återvändo.

Kära vänner inom det politiska etablissemanget, tänk er för innan det är för sent!

Demokrati | Decemberöverenskommelsen, EU,, Front National, Marie le Pen, NATO, Sverigedemokraterna, Trump, Åkesson | |
#1 - - Jonas:

Bra skrivet, men har svårt att förstå alternativet moderaterna - folk glömmer inte så lätt och dessutom finns risken att det så att säga börjar igen när man sugit på karamellen ett tag. Att återupprätta politikerföraktet tar lång tid och det först man borde göra är att återinföra tjänstemannaansvaret.

#2 - - Håkan Birke:

Moderaternas svek mot Sverige och sina väljare är monumentalt! Håller emellertid med om att enda vägen framåt är att M söker samarbete med SD.

#3 - - Göran:

Det jag finner en smula löjligt är att det s.k. antietablissemanget bara är en annan sida av etablissemanget. Vad har SD att erbjuda? Mer polis, mer övervakning, asylsökande som begår brott utvisas, personer utan svenskt medborgarskap som begår brott utvisas i större utsträckning, vi får vifta med svenska flaggan och gå i kyrkan på skolavslutningar, inga pengar till genusvetenskap osv. Förvisso en massa bra saker. Men, det jag anser viktigast: Hur ska de skapa mer jobb i Sverige? Hur ska utbildningen bli bättre? Där är de precis lika tomma som alla andra partier i riksdagen. Möjligen kan SD erbjuda en lite mindre lutande kurva rakt ner i misären.

#4 - - Lars Carlsson:

Utmärkt skrivet! Vill komplettera det du skriver med att tipsa om två blogginlägg av Dick Erixon rörande Trumps framgångar i USA, som jag tror också har bäring på situationen i Europa och Sverige. "Trump river åsiktskorridoren" http://erixon.com/blogg/2015/12/trump-river-asiktskorridoren/ och "Vänsterns hat: barn skriker ‘döda honom’ om Trump" http://erixon.com/blogg/2015/12/vansterns-hat-barn-skriker-doda-honom-om-trump/

#5 - - Sigvard Lindqvist:

@Jonas, och en författningsdomstol. Slut.

Har man en gång valt SD så stannar man nog kvar snarare än att springa tillbaka till några som sålt ut Sverige och svenskarna. Sveket är alldeles för stort.
Tänk bara på de tusen kvinnorna i Blekinge som inte får sina bröst undersökta p.g.a för hård belastning av invandrarkvinnor. Vilket enormt svek av 7-klövern.

Det finns inget som säger att inte M får ännu en galning på högsta pallen efter vindflöjeln K-Batra.
Bättre då att satsa på ett parti som vill väl för Sverige och svenskarna.

Att hjälpa på plats som SD förespråkat länge börjar nu få plats även i de hjärnor som tidigare inte kunnat förstå vitsen med det.

#6 - - ichthyostega:

"...men har svårt att förstå alternativet moderaterna."

Det har jag också. Det var ju trots allt moderaterna, under Reinfeldts ledning, som förvandlade Sverige till den mångkulturella krutdurk landet är idag. Jämför Sverige år 2006 när han tillträdde, med Sverige 2014, när han sa ajöss... Det är inte samma land. Och under Batras ledarskap har ju M klart visat att de är helt ointresserade av att vara ett oppositionsparti.

De anledningar jag kan hitta för att någon (inte jag) skulle kunna tro att M är framtiden för Sverige är:
•1 Partiet var någon form av högerparti för länge sedan. (Alltså innan Bildt. Bildt är ideologiskt en liberal folkpartist).
•2 I Sverige lyssnar man aldrig på vad som sägs, det enda man bryr sig om är vem som säger det. Eftersom SD är stigmatiserat så lyssnar "ingen" på dem, men det finns garanterat utrymme för andra accepterade partier att driva samma frågor som SD. Och M skulle, i teorin, kunna vara detta parti.

Lars Bern lyfter fram två scenarion: Ett önskvärt, där övriga partier tar någon form av ansvar och ett icke önskvärt, där protestpartier får egen majoritet.

Jag ser personligen ett tredje scenario: -Misskötseln av Sverige har redan förvandlat landet till en tidsinställd bomb: -Massinvandring som skapar olösbara sociala och ekonomiska konflikter, västvärldens sämsta skola vilket på sikt torpederar svensk industri, en vettlös bostadsmarknad, en galopperande naivitet bland den "fredsskadade" befolkningen etc, etc. När den tidsinställda bomben exploderar så rämnar allt. KABOOM!! Och det kommer att gå så fort att ingen hinner reagera.

...Och efteråt är det försent. Då spelar det ingen roll vilket parti som är störst. Vissa kallar mig för pessimist. Själv ser jag mig som realist. Objektivt sett ser jag inte hur Sverige skall kunna ta sig igenom dagens "utmaningar" utan att kollapsa.#7 - - Mikael Gnejsir:

För att de gamla partierna skulle kunna bli alternativ för folket måste alla ruttna broilers kastas ut ur dessa partier, vilket inte kommer att hända. Inga av dessa partier har några kommande politiker som arbetat mer än kanske sommarjobbat i bästa fall.

#8 - - Holger Gustavsson:

Lars! Du hade rätt om Obama.
Det första han sade efter klimatmötet: "Detta är en vändpunkt för jorden"

Ja, Vad skall man säga?

#9 - - Göran Fredriksson:

Det som behövs är att väljarna återtar den makt som politikerklassen har stulit från dem. Det behövs ett parti som bara tar på sig uppgiften att minska politikerklassens makt och öka väljarnas. Som har ett program för detta innehållande t.ex. att beslutande folkomröstningar skall hållas omgående om en stor andel väljare så begär och om riksdag, regering eller centrala statliga myndigheter fattar ett beslut som många väljare över partigränserna anser vara förkastligt. Vars ledning i huvudsak utgörs av personer med allmänt stort förtroende och som redan har en karriär utanför politiken eller har karriären bakom sig och som förklarar att de kommer att avgå när programmet är beslutat i riksdagen i samband med ett nytt val anordnas för att väljare från många partier skall kunna rösta fram dem.

En mandatperiod är en så lång tid att de valda politikerna hinner att åsamka Sverige oreparabel skada om väljarna inte kan agera under den tiden. Har det tyvärr visat sig.

Väljarna har ett långsiktigt perspektiv, de tänker på att hur det skall gå för deras efterkommande. Politikerklassen tänker i värsta fall inte ens på hur det skall bli nästa dag. Det vi saknar i politiken är främst det långsiktiga perspektivet.

#10 - - Björn i Bromma:

Bra LB !
Enligt en undersökning bland valda politiker på 1960-talet på frågan om vilka de representerade, så blev det dominerande svaret sin egen kommun och sitt eget län.
När samma undersökning gjordes på 1980-talet så blev svaret sitt eget parti.
Efter detta så har dito undersökning ej gjorts, men enligt en ledande statsvetare så skulle svaret idag bli "sig själva" som man representerade. Medborgarna struntar man således i, de är enbart valboskap. Detta ser vi ju onekligen höggradiga bevis för, snudd på dagligen i form av popcorn-politik, plakatpolitik samt tvätta sina händer med att "vi har varit naiva" och tom "jag är stolt över att ha varit naiv". Man tar sig onekligen för pannan !
Min Farfar skulle garanterat vrida sig flera varv per minut i sin grav om han fick vetskap om dagens högst beklämmande och sorgliga politiska tillstånd.
Återinför Riksrätt och tjänstemannaansvaret samt inför direktdemokrati såsom i Schweiz, tämligen prompt !

#11 - - EVA:

#3 Göran Din fråga: Hur ska de skapa mer jobb?
Kan en väg till detta vara: Efter inledande svenskundervisning för nyanlända får man obligatoriskt "prya" på företag, offentlig sektor m.m. halva dagar och resten fortsatt svenskundervisning. Att vara med svenskar gör att man lär sig språket fortare och kommer samtidigt in i det svenska samhället. Så småningom kan säkert personer med tidigare erfarenhet av eget företagande starta eget (kanske med stöd, mentor, av annan svensk egenföretagare i början). Många skulle kanske tycka det vore roligt att hjälpa till att få igång de som vill starta egna företag. Kanske också något slags "snabbspår" till branscher där det behövs arbetskraft och där de nyanlända har erfarenhet från hemlandet. Detta har ju diskuterats mycket men det är galet att det ska ta 7-8 år att komma till skott, eller? Undvik segregering!

#12 - - Mattias:

Göran#3 Har du missat något av det Bern skriver om?

#13 - - Tom Dahl:

Avståndet mellan politikerna och folket blir allt längre och längre. Så även fackpampar till deras medlemmar.

Sju-klövern har försatt vårt land i ett mycket allvarligt läge och har svikit både de äldre och våra barn.

För att få tillbaka min röst krävs det att det kommer in nytt folk med arbetslivserfarenhet och vanligt sunt bondförnuft. Politikerbroilers som armbågat sig fram genom ett ungdomsförbund betackar jag mig för.

Jag kan definitivt vänja mig vid tanken på Jimmie som kommande statsminister. Ju förr desto bättre

#14 - - Tege Tornvall:

Frånsett sin käpphäst (för många och fel invandrare för fort och på fel plats utan kontroll?) har SD vad jag sett ingen vettig politik att erbjuda. Med några få undantag uppvisar de en skrämmande historisk och kulturell obildning, precis som de rödgröna visar upp en lika skrämmande ekonomisk och naturvetenskaplig obildning.

Övriga partiers gemensamma ansvar och stora misstag är att från början inte ha erbjudit väljarna en trovärdig politik för att ta hand om stora skaror immigranter och rena flyktingar.

De hade chansen i god tid före 2014 års val men missade den - delvis av beröringsskräck mot SD och delvis (tror jag) av bristande kunskap om berörda länders politik, ekonomi, geografi och sociala och kulturella liv.

Det var en direkt följd av den självgoda svenska tron att vi skulle vara värda mer värda än andra. Att vi slapp båda världskrigen var blandat tur och politisk anpasslighet. När Gunder Hägg slog världsrekord, dog andra länders unga män i skyttegravar. Och nu har vi mage att döma dem efter vår egenrättfärdiga patentmoraliska måttstock!

Svar: SD är ett alternativ till det gamla etablissemang som tappat kontrollen, det kommer de att komma långt på, så underskatta inte kraften i deras framgång i folkopinionen.
Lars Bern

#15 - - Bengt Söderberg:

Just det, som Lars säger i svaret till Tege: underskatta inte kraften i SD´s framgång i folkopinionen. Medan de etablerade partierna ägnar sig åt att gynna sig själva är de på god väg att helt tappa kontrollen.

#16 - - Stefan.:

SD har ju erhållit en del erfarenhet om hur etablerade inom åsiktskorridoren prioriterar att fjärma sig från dem.
De får inte vara med att mingla i officiella sammanhang, men kanske är dom lika glada att slippa.

Jag tycker att alla medlemskap i odemokratiska, överstatliga, svindyra sammanslutningar är något som medborgaren helst borde få slippa.
I det avseendet skulle kanske SD kunna verka för en mer pragmatisk hållning, till medlemskap i alla möjliga och omöjliga intresseförbund.

Jag har svårt att se hur föreningar "för inbördes beundran" kan vara något att prioritera, för Sverige och dess medborgare.
Det finns mycket kreativitet att ta vara på i vårt land.
Låt den verka utan okets tyngd i form av överstatliga pålagor.
Arbetsuppgifter finns i överflöd, det är absolut inget som behöver skapas.
Det behöver "skapas" en tillit för eget ägande och nyttan av egna konstruktiva initiativ.
Tilltron för "överstatliga" organs möjlighet att bringa oss välstånd, befinner sig i närheten av den absoluta noll-punkten.

#17 - - Björn i Bromma:

#11
Och snart nog så har vi intelligenta robotar på banan...

#18 - - Ådärkomdenja:

DÖmokratin i Sverige har fått sin franska motsvarighet.

Vad beträffar Reinfeldt har en tragisk nyhet förmedlats idag i media:

"Toppjobb för Reinfeldt"
- Den förre statsministern Fredrik Reinfeldt har nominerats till ett internationellt toppjobb. Han blir ny ordförande för EITI, ett internationellt samarbete för ökad öppenhet i förvaltning av naturresurser, skriver expressen.se.

"Det är glädjande att jag har nominerats till ordförande i EITI för de kommande åren. Frågor om öppenhet, transparens och ansvar har alltid legat mig varmt om hjärtat", säger Reinfeldt i ett pressmeddelande. Fredrik Reinfeldt tillträder i samband med EITI:s konferens i Peru nästa år."

http://bohuslaningen.se/nyheter/sverige/1.4540397-toppjobb-for-reinfeldt

------

- Nu tillåts psykopaten ge sig in i området "naturrersurser", internationellt. Räcker det inte att han förstörde Sverige på alla tänkbara sätt?

#19 - - Mattias:

Beträffande politik har jag länge sedan kommenterat enda möjligheten till en ny blockpolitik i och med rådande situation. S, Mp, V och C kontra M, Sd och Kd. Fp väljer nog den sidan dom tror mest på. Och många väldigt bra genomtänkta kommentarer på denna blogg men vissa tenderar ej vilja begripa tråden som målas upp gång på gång på gång......

#20 - - Marianne:

Om skolan fortsätter förfalla, vilket den gör i accelererande hastighet, kommer demokratin inte fungera. Folk kommer sluta att rösta. Många kommer rösta bara för att få in sina egna företrädare i de partier som finns. Partierna kommer mest fungera som etablering för olika personer som vill driva igenom en grupps önskningar. Detta har redan börjat, då flera partier har islamister och andra troende med. Inom kommunalpolitiken har redan nu partierna mindre betydelse än personerna.
Vi får hoppas att något nytt parti, som SD nu, kanske kan hålla sig fria från sådant här inflytande.
Sunt förnuft måste verkligen få en nytändning i vårt land. Men med alla konstiga genusvetare och annat, så ser det mörkt ut. Men bistra tider föder kreativa och tänkande människor.

#21 - - Göran:

Re #11 EVA

Det var helt fel av mig att skriva "skapa jobb". Politiker kan inte skapa några jobb utan bara ta bort jobb. De kan däremot ta bort sådana åtgärder som de tidigare har infört så att företagandet minskar. Massor av onödiga regleringar. Alla politiker talar om att öka bostadsbyggandet och säger att det för mycket regleringar, men ingen gör något åt det. I stället så kommer det ännu mer regleringar på bostadsområdet hela tiden. I Stockholm är halva kostnaden för ett hus priset för marken. Ge bort marken om det behövs bostäder.

Sänk skatter också och det ordentligt. Inga pengar behöver tas från skola, sjukvård och omsorg utan nedskärningar i offentlig verksamhet ska ske på en massa onödiga myndigheter som helt enkelt ska läggas ned.

Jag hade inte någon tanke speciellt på invandrare utan alla som bor i landet. Men din tanke om att utbilda invandrarna får du nog ge upp lite. Enligt tyska undersökningar är 2/3-delar av syrierna analfabeter som har kommit till Tyskland. Det är en lång process att utbilda dem. Ska de gå i skola i 12 år och sedan gå ytterligare år innan de får jobb? Det är dessutom en myt att invandrare skulle vara speciellt kreativa av sig. De flesta somalier har så dåliga kunskaper att de inte ens vet vilken toalett de ska gå på då de inte kan tyda ett pictogram, dvs. skylten som förställer en kvinna och den som föreställer ett man. De flesta afghanistaner visste inte ens att USA existerade förrän USA invaderade dem för snart 15 år sedan.

Du tog inte upp skolan, men för att fixa den måste förbudet mot annan grundskoleutbildning än statens tas bort.

Kan du hitta något parti i riksdagen som en skulle drömma om något jag föreslår ovan? De flesta hatar företag och att individer själva ska få bestämma över sina liv.

#22 - - EVA:

#21 Göran
Jag håller med mycket av det du skriver men det finns nog en och annan nyanländ som är motiverad och som har kunskaper, förhoppningsvis. Det gäller nog mest de som är från Syrien. Det gäller också att försöka motivera våra svenska ungdomar i skolan. Hur? Att motivera våra lärare med bättre villkor, det är a och o för att lämpliga och kompetenta människor vill bli och fortsätta vara lärare. Det finns väl inget förbud mot friskolor i Sverige? De bästa skolorna lär dock vara skolor som INTE är segregerade vad jag förstått. Många ensamkommande ungdomar ÄR studiemotiverade men visst det är en enorm utmaning att få allt att fungera med lärarbrist m.m. men många skjuter upp sin pension för att hjälpa till...
Vad gäller politiska partier - här på bloggen finns massor av kloka personer som behövs i politiken. Om ALLA bestämmer sig och går med i t.ex SD så blir det ju en kompetensökning och var och en rekryterar flera så partiet får majoritet. Frågan är bara om man kan lita på SD (relativt "ungt" parti) - men vem kan man egentligen lita på? Eller så får man göra som i Tunisien - en slags samling av duktiga, erfarna människor från olika områden men det kanske bara kan bli aktuellt om samhället kollapsar totalt?

Svar: Och Eva vem skulle välja ut dem? Sedan är det inte bara att gå med i ett parti, man måste ju dela partiets grundvärderingar och sympatisera med det de gör. Går man in med ambitionen att påverka då blir man snabbt utfryst av alla som känner sin position hotad.
Lars Bern

#23 - - Robban:

#3 Göran När har politiker någonsin skapat några nya jobb? Ja, förutom till sina partivänner. Socialdemokraterna är förmodligen svenska mästare på att fylla våra folkrörelser med barlast.

#24 - - Elfyma+:

De fria opinionsbildarnas tid är snart ute - om regeringens "utredare" Olle Wästberg får som han vill.

Det gäller Lars Bern, Patrik Engellau, "Julia Caesar" och många andra (inkl. mig själv) som misstror gammelmedia och politiker.

Vi har blivit "säkerhetsrisker".
https://varjager.wordpress.com/2015/12/13/digitala-media-sakerhetsrisk-i-ny-utredning/

#25 - - Göran:

Re #22 - EVA

De nyanlända som är motiverade behöver vi inte hjälpa. De klarar sig ändå. Det enda vi behöver göra är att inte stjälpa dem. Jag hoppas du inte har gått på myterna om kompetensregnet. Läs Tino Sanandajis blogg (tino.us).

Friskolor är inga friskolor i egentlig bemärkelse. Det jag syftar på är att utbildning i grundskolan måste ske enligt en statlig läroplan. Det system vi har i Sverige är emot FN:s stadgar om de mänskliga rättigheterna. De säger att föräldrarna är ansvariga för sina barns utbildning vilket innebär att föräldrar är de som ska bestämma vilken läroplan deras barn ska följa och inte staten.

Framtidens utbildning är via Internet. De barn som kommer att prestera bäst, över lag, kommer att vara barn som utbildat sig via Internet. Ska vi ha förbud mot det i Sverige? SD gillar det förbudet. Alla partier gillar det förbudet. Det är bara Tyskland förutom Sverige i hela världen som har ett sådant förbud. Vad händer med föräldrar i Sverige idag som skulle ta sina barn ur skola och sätta i gång och utbilda dem själva och med hjälp av Internet. De kommer att beläggas med böter på hundratusentals kronor och hotas med omhändertagande av barnen. Sedan spelar det ingen roll om barnen mår psykiskt bättre och lär sig mer än sina motsvarande kompisar i statens skola. Dagens statliga skola kan sammanfattas med: När alla tänker lika, då tänker ingen.

#26 - - /lasse:

de franska socialdemokraterna reducerade sig själv till förmån för "ärkefienden" högern, detta för att stoppa en (folklig) kvinna med maktambitioner.
Men ändå inte riktigt jämförbart med den svenska DÖ-demokratin, folk valde själva detta på uppmaning av PS. Som det såg ut på ett par ställen så blev ställningen knappt 45 - 55. Det är en kraftig uppgång för FN.

SVT gjorde i går en hyggligt neutral rapportering där de noterade att PS avsagt sig deltagande inflytande genom att inte ställa upp medan FN får mandat även om inte majoritet. De visade även Le Pen som noterade framgången att de nu fått drygt 30% mot 9% i förra lokalvalen.
Sen såg jag TV4 nyheterna där man vinklade hårt för att få det till en stor förlust för FN och brassade på med främlingsfientligt och högerextremt.

Nu är ju det franska som det brittiska systemet så att partier kan ha stort folkligt stöd men få mager utdelning i de valda församlingarna

Om trenden med Front Nationals framgångar fortsätter är det inte osannolikt att nästa franska president heter Marine Le Pen.

#27 - - Stefan.:

#24
Japp! DDR 2.0
Utredningen i sig utgör en säkerhetsrisk.

#28 - - tipp:

Det låter säreget då människor inte vill rösta på "protestpartier". Då är de för enpartivälde och/eller DÖ-konstellationer, för i en reell demokrati är alla partier i ena eller andra läget protestpartier. Beträffande SDares bildning så var det någon som räknade ut att utbildningsnivån ökade i Riksdagen vid senaste valet då SDarna kom in. Riktigt illa blir det om tillräckligt många förr eller senare inte vill rösta på "protestpartier". Då får vi Olle Wästbergare (se #24 Elfyma+ s länk) som vill bestämma vad vi ska lyssna på. Vi är redan på lång väg in i ett Östtyskland. Värre blir det. För övrigt lyssnar jag gärna på RT.com och alla deras intervjuer med västerländska "protestanter". Kolla Sophie &Co och CrossTalk som motvikt till propagandacentralerna i västvärlden. Sophie Shevardnadze fick sin journalistutbildning i USA och var även TV-producent där. Peter Lavelle (CrossTalk) är amerikan.

#29 - - K. Pålman:

Den politik om förs just nu är så galet tokigt så en finner inte ord. Mp och kd, är en del av Sveriges regeringsmakt med opinionssiffror som är på gränsen att ens vara med i mandatfördelningen i riksdagen. Så skrämmande att den politiken öhv får komma till tals. Vi medborgare utnyttjas pga vår milda mentalitet. Vi körs över gång efter gång och någnstans tar det stopp. Vilket det verkar ha gjort nu och därmed växter partier som har smutsats ner till makalösa siffror.

Men Lars, många kommer att ha svårt med att glömma M med Reinfeldt i spetsen och det hutlösa föraktet och ignoransen mot folket under den tiden. Just nu känner iaf en annan att den politik M har ändrat sig tll spelar ingen roll, skadan är redan skedd och ett förlorat förtroende återskapas inte bara med ett fingerknäpp.

#30 - - K.Pålman:

#25 Göran
Skolorna har en statlig läroplan och de följer den noga ska du veta. I svenska läroplanen Lgr 11, står klara och tydiga regler, läroplan och kursplan som även är kopplade till skollagen 2010:800. Hela systemet bygger på FN stadgar om mänskliga rättigheter och barnkonventionen. Friskolorna har att följa samma statliga läroplan som kommunala skolorna. Skolan har ansvar för utbildning och även "värdegrunden" som menas att lära barnen etik, moral oh empati med varann. Föräldrarna har ansvar över sina barns egentliga uppfostan , skyldighet enligt lagen att ta hand om sina barn så de intefar illa, fast då är vi inne både på skollagen och sociallagen. Skola har en anmälningsplikt till sociala myndigheten vid misstanke om missskötsel och misshandel.

#31 - - Eschaton:

@Elfyma (#24)

Ja, skrämmande. Mer skicklighet i källkritik och att kunna genomskåda propaganda är väldigt bra. Men Denne Wästberg verkar själv vara en propagandist.

Han förespeglar t ex att propaganda bara kommer från vissa håll och nämner inte amerikansk propaganda, svensk statlig propaganda osv.

Dessutom använder han "konspirationsteori" som en pejorativ term vilket tyder på att han inte vill att hypoteser om konspirationer ska undersökas - en vanlig taktik från de som själva har dolda agendor.

Han verkar vara en riktig mörkerman.

Svar: Han är gammal folkpartist säkert förankrad i USA:s och CIA:s propagandaapparat. Idag är ju desinformationen störst från USA:s sida även om Ryssarna inte är helt rumsrena. De senare är dock betydligt skickligare på detta, USA:s lögner är ju så totalt uppenbara så man skäms å deras vägnar.
Lars Bern

#32 - - ericr45:

Tack Lars för ännu en avspänd och förnuftig krönika.
För som det heter, "problemet med vanligt sunt förnuft är att det numera inte är så vanligt".

Men MITT problem är att jag inget begriper av den dag-till-dag-politik som för i landet.
Var finns linjen? De raka besluten? Framtidsanalyserna?? Planerna?
De flesta partier (ffa till höger om (s)) tycks ha helt kapitulerat inför verkligheten?
En sällsynt virrig (m)-Ledare , en ännu värre d:o i (c), L och KD, finns de ens?
Hur Sverige ut om 10 år? 20?

#33 - - Kurt Lundström:

Bra artikel,

Pat Condell tar i sitt senaste alster upp bl.a detta fenomen på sitt mycket målande vis:

We Want The Truth
https://youtu.be/iHLcrfhwPtc

#34 - - Arga Socialdemokraten:

@ Lars,

mycket bra inlägg där!

@ #26

Håller med dig om att utvecklingen i Frankrike kan resultera i en Le Pen President, redan 2017!

Man får funderar på vad som egentligen skedde där i helgen två gånger innan man fattar det, socialdemokraterna, en av landets två etablerade och största partierna, drar sig tillbaka, enbart för att stoppa ett annat parti! Å ena sidan tycker jag att det var ädelt gjort, och andra sidan är det så klart också mycket farligt, då, som Lars skriver, de etablerade krafterna förenar sig. Precis som fallet DÖ, som du själv skriver om. Att detta är en dålig idé visste nog många i förväg, stora allianser är aldrig en bra strategi, då alternativen därmed krympar ännu mer. Då väljer i stället många väljare just alternativa, tyvärr också extremare partier. Man kan se samma tendens i Tyskland just nu, där kristdemokraterna och socialdemokraterna för ett antal år sedan bildade en så kallad stor koalition....det extremhöger partiet AfD skördar nu en hel del missnöjda väljare från alla håll, just pga denna koalition!

Hur farlig FN eller AfD verkligen är vet nog ingen än, de verkar iaf mycket mer extrema än vad SD här hemma i Sverige är, det kan man väl ändå vara glad för! Å andra sidan är det också skrämmande att det finns så pass extrema partier som växer sig så pass starka just nu!

Det som gör mig mest ledsen är att varken de konservativa eller socialdemokraterna försöker ändrar på sin politik. I stället körs det maövrar som hela tiden försämrar det politiska klimatet och som fortsätter undvika förändring, bort från nyliberalismen och mot väljarna!


Svar: Detta är speciellt farligt i nuvarande läge där missnöjet garanterat växer därför att folk får det sämre. Det innebär att antietablissemangspartierna kan sitta med armarna i kors och bara ta emot fler och fler väljare som SD gör nu.
Lars Bern

#35 - - Mattias:

Elfyma#24 Japp mycket tänkbart scenario.

#36 - - Peter Grafström:

Varning mot att som Tege Tornvall nedvärdera Sverige för dess roll under världskrigen. Det finns chans att just det synsättet motiverar Nato att försöka få Sverige att råka särskilt illa ut i händelse av att Usas vansinne leder till storkrig. Sanningen är att Sverige spelade precis den roll som passade in i angloamerikanernas planer. De behövde en neutral part för att nödtorftigt dölja att de försåg fienden med viktiga råvaror för att kunna fortsätta kriget. Bankirerna skulle genom de stora lånen till Europa ha gjort förluster vid ett kort krig. Detaljerna kan vi hoppa över här men ge inte näring åt nån ofördelaktig bild av Sverige rörande dess neutralitet.

#37 - - Anonym:

@Arga Socialdemokraten: märkligt att du aldrig pratar om extremvänstern och hur de under lång tid förstört och försvagat Sverige.

Extremvänstern har nu sett till att över tusen kvinnor i Blekinge kanske inte upptäcker sin cancer. De har också sett till i dagarna att våra pensionärer som byggde upp detta samhälle inte ens får kokt potatis.

Är det några som behöver varnas för så är det extremvänstern.

#38 - - Göran:

Re #30 K.Pålman

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna artikel 26 punk 3: "Rätten att välja utbildning för barnen tillkommer i första hand deras föräldrar"

Sverige följer inte det. Jag förstår inte syftet med ditt inlägg. Är du emot det du skrev eller är det något du stödjer? Jag är totalt emot det du skrev. Det är det som är orsaken till den dåliga skolan och en låg utbildningsnivå i Sverige. Vi ha gott om utbildade i Sverige men deras utbildning är av låg kvalité, med några undantag.

Dessutom har vi åtta partier i riksdagen med åtta olika åsikter om hur skolan ska vara och sedan har vi en befolkning på 10 miljoner som har sina åsikter om hur skolan ska vara. Jag brukar förslå att varje parti får inrätta en skola som de vill ha den. Vi får då SD-skolor, V-skolor, sosse-skolor, m-skolor osv. Nu kan föräldrar sätta sina barn i den skola den anser vara bra. Vi kommer även få se vilka skolor som fungerar minst dåligt. Varför ska vi tvinga på kommunistföräldrar att låta deras barn gå i moderatskolor eller tvärtom? Detta förslag blir sågas av alla. Slutsatsen är att skolan aldrig kommer att bli bra i Sverige så länge som staten och politiker ska bestämma över den.

Dessutom står det i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna att inge få hållas i slaveri. Att tvinga någon att gå i en skola såsom staten gör, är inte det en form av slaveri?

#39 - - Observator:

#36 - 2015-12-15 03:38:42 - Peter Grafström:
Håller med om att nedvärderingen av Sveriges politik i samband med världskrigen väl kan varnas för. Och Tege Tornvalls yttrande om att när Gunder Hägg slog världsrekord, dog andra länders unga män i skyttegravar, tycker jag innehåller en tvivelaktig association. Skyttegravskrig spelade väl under andra världskriget en mycket liten roll. Döden i skyttegravarna hör väl första världskriget till. Detta tog slut 1918 – samma år som Gunder Hägg föddes.

#40 - - Arga Socialdemokraten:

@ Göran

Vet inte om jag kan hålla med om att skol- och utbildningstvång kan ses som slaveri :) Positivt slaveri i så fall :)

@ Anonym

Ah, so we meet again! :)

Nu handlade ju, återigen, inlägget och debatten främst om högerpopulistiska partier. Men absolut så utgör den extrema vänstern också ett hot! Dock inte partipolitiskt, där finns det nästan inga partier som har större framgånger i Europa, förutom kanske Syriza i Grekland, som dock redan har anammat etablissemangets linje! Jag tror minnet från det kalla kriget och Sovjettiden är för färskt, vilket är bra, och folk tar mycket mer avstånd till extrema vänster- socialistiska och kommunistiska partier!

Jämförelsevis utgör alltså nationalistiska partier ett mycket större hot och det är helt klart dem vi ska varnas för! Däremot ska man absolut inte underskatta dem autonoma vänsterrörelserna, som faktiskt är mycket radikala och farliga! Där instämmer jag 100%igt!
Att sedan V hamnade med i regeringen med sina knappt 6% är också för mig en gåta och inte den rätta vägen, det var dåligt av socialdemokraterna!

#41 - - Sefast Tronde:

Den politiska kartan har totalt förändrats under de senaste två-tre decennierna. Milstolparna längs vägen och vad som varit de stora influenserna och trösklarna kan vi väl diskutters, men jag tror alla politiskt intresserade kan vara överens om att vi politiskt sett lever i uppånervända världen i många bemärkelser nu, mot för ett par decennier sedan.

En förändring, som är en huvudorsak till SDs framgångar, är att det konservativa fältet lämnats i stort sett öppet, efter att moderaterna nära nog fullständigt övergivit konservatismen som bärande ideologi, och att centern rensat ut allt vad värdekonservatism heter i sin ideologiska inriktning. De konservativa, som alltid burits av en ådra av positiv nationalism, har därvid blivit vilsna och allt mer upptäckt SD som det enda trovärdiga konservativa alternativet. Trots rasiststämplingar av media och övriga politiska partier, vilket fått konservativa sympatisörer att tveka och dröja med att ändra sig vid valurnorna.

Men, om man nu, såsom jag, studerat politik och väljarbeteenden under flera decennier (finns en rad bara studier fån USA) så vet man att det finns såväl långsiktiga som kortsiktiga trender. De långsiktiga trenderna är alltid starkast, därför att de bygger på värdeförändringar i kombination med förtroendevärden. SDs valframgångar bygger på en långsiktig trend som inte kommer att stanna av än på länge. Det finns nämligen ett mycket långsiktigt värderingsfundament, såväl till höger som vänster inom politiken (det breda folklagren), som till sin natur har en stark nationell och konservativ ådra. SD har det sista decenniet varit det parti som bäst uppfyllt detta vakuum.

#42 - - Björn i Bromma:

#40
Politiska partier kommer och går rent historiskt. På 1700-talet fanns både hatt-och mösspartiet i Sverige. Dessa finns ej längre kvar.
Det intressanta är att det alltid är de redan etablerade partierna som står för hela utvecklingen.

#43 - - Göran:

#40 Arga Socialdemokraten

"Vet inte om jag kan hålla med om att skol- och utbildningstvång kan ses som slaveri :) Positivt slaveri i så fall :)"

Ni socialdemokrater har alltid trott att ni vet bättre än individen. Att tvinga någon att studera A när individen kanske vill studera B det kallar jag för en form av slaveri. Och här vi ett problem. Om alla ska studera A vad händer då med alla B, C, D osv.? Vi som är lite äldre kanske kommer ihåg den tid då socialdemokraterna ville införa lagar som skulle förhindrade svenskar att få in norsk eller dans TV. Befolkningen kunde ju få konstiga tankar från utlandet.

Å andra sidan får du gärna förklara vad som hände med socialdemokraternas ideologi att arbetaren inte skulle vara beroende av staten till att bli näst intill totalt beroende av mamma staten idag? En vänliga fråga då du verkar insatt i socialdemokraternas historia.

#44 - - Dan:

#40: Det du kallar högerpartier är de som utgör hoppet för Europa och Sverige i synnerhet efter decennier av vänsterstyre. Detta vänsterstyre omfattar idag snart sagt alla delar av samhället och alla partier utom ett, vi ser dessutom hur greppet hårdnar efterhand. Eller har du glömt att vi saknar försvar, har en helt okontrollerad invandring, no-go-zoner, skola, sjukvård, åldringsvård i förfall, förortsupplopp, bil- och skolbränder med mera med mera. Allt detta är resultat av vänsterpolitik och vänsteråsikter. Försök hitta någon i någon morgonsoffa som ens erkänner problemen, och försök hitta någon utan vänsteråsikter. Och värre lär det bli på den fronten efter SVT:s senaste rekrytering, Jan Helin från Aftonbladet.
Kom inte dragande med några högerextremister, för sådana finns knappt. Vad är förresten högerextremism? Knappast nazism i alla fall eftersom det är och alltid varit en variant av socialism. Nationalsocialism, om du minns.
Du borde deviera din politiska kompass.

#45 - - JNN:

För mig börjar frågan allt mer ta etniska dimensioner. Hur säkerställa ett Sverige där muslimer, afrikaner, diverse "jordens fördömda" som 68-vänstern påstår, INTE blir i majoritet eller kommer till makten för att skada det svenska (icke-tredjevärlden) Sverige? Jag skiter i flagviftningen. Men, jag vill ha människor jag litar på som beslutsfattare. Är dom skitstövlar i övrigt må vara hänt. Men de ska inte ha lojaliteten hos främmande makt, typ USA-ambassaden (som nu dit svenska riksdagsledamoter springer), eller hos klåparna och islamisterna i Turkiet och Saudiarabien. Därför är svensk självständighet, med svenska intellektuella ambitioner utifrån ett (geografiskt) svenskt perspektiv av vikt. Allt djupare samarbete med MENA och i viss mån USA bär ses med skepsis och försiktighet.
"Flyktingarnas" och ffa muslimernas hemländer visar med all tydlighet hur illa det kan gå. Nej tack till barbari och USA-imperialism, civilisation och kultur ja tack.

#46 - - tipp:

Det talades om rysk television tidigare och då kan det ju vara intressant och se vad de rapporterar https://www.rt.com/news/326084-erdem-rt-interview-treason/
Det är kontrollerbara uppgifter för den händelse det finns journalister i det här landet. Men kan ju vara sant. Och det kan ju vara pinsamt om Västmakterna är ligger bakom giftgaserna i Syrien.

#47 - - Katarina Pålman:

#25 Göran
Där skriver du att utbildningen i grundskolan måste ske enligt statlig läroplan och jag svarar då att det finns en statlig läroplan, varken emot eller för ngt övh.

Sen i övrigt vet jag inte vad du menar alls då du talar om föräldrar om att ha ansvar för sina barns utbildning och att de ska bestämma läroplan? what? Vet du ens vad en läroplan är och hur den ser ut....låter som du inte vet vad du pratar om.

# 38 Göran
FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna artikel 26 punk 3: "Rätten att välja utbildning för barnen tillkommer i första hand deras föräldrar", Detta är ditt svar och på vilket vis har det med en läroplan att göra?? Detta handlar mer om utbildningen i stort och ingen läroplan. En läroplan är som en manual för vad som gäller i en färdig utbildning. Men du kanske menar att du vill skapa nya läroplaner med annat innehåll?

I örigt verkar du mest vara intresserad av att leka grindvakt över andras kommentarer, skriv egna ist.

#48 - - K.Pålman:

Göran
Förövrigt bygger en läroplan på kontakt med näringslivet över vad eleverna behöver för kunskap för att företagen/ samhället ska ha nytta av deras kunskaper utei arbetslivet. Vissa företag tillfrågas kontinuerligt i vad de efterfrågar för kunskaper. Så utifrån det samhälls behovet skapas en läroplan.

#49 - - Arga Socialdemokraten:

@Dan:

Nu sade du något alldeles fel, som ska rättas!

Vilket vänsterstyre är det du syftar på? Det verkar ju tyvärr vara ett alltför vanligt argument av högern att skylla allt på vänstern! Och det bästa är ju att hävda att all politik som förs är numera vänster politik...

En liten ekonomisk historieläxa här:

Den politiken som har förstört så pass mycket, och där håller jag fullt med dig, och som har varit den dominanta sedan 80-talet heter nyliberalismen, och den är, om man nu kan utgå från en klassisk höger-vänster skala, höger! I stort sätt alla regeringar, diktaturer och lagändringar härstammar från klassiska högerpolitiska falanger.

Det första nyliberala experimentet, som USA initierade, föddes i Chile, och hjälpte Pinochet till makten (nationalist). Fler exempel följde, innan Thatcher (konservativ höger) implementerade en rad nyliberala lagändringar i England under 80-talet. Samtidigt gjorde Reagan (republikan) samma sak i USA. SÅ mycket för vänster politik! Man måste ju också se hur mycket denna nya politik förstörde från den socialdemokratiska och keynesianska blandade ekonomin som härskade mellan 50- och 70-talet och som faktiskt var mycket social och den var faktiskt vänsterorienterad :)

Men som sagt, i dagen läge är det svårt att fortfarande snacka om klassiska höger-vänster mönster...den nyliberala politiken har lyckats med att radera ut, eller kanske helt enkelt sammanföra, som du säger, många politiska grupperingar!

Att dock extremhögern skulle kunna utgöra Europas sista hopp, det håller jag absolut inte med om!

#50 - - Katarina Pålman:

Lövens jultal, talar om rasismen som ska bekämpas. Jättebra, tummen upp, men tala då så folk förstår att rasismen finns mot ljus och blåögd också. De fem minoritetsgrupperna som ska ha lagstadgtat skydd som desutom är förstärkt 2010, dessa är också utsatta för rasism från grupper som tror att rasismen bara är mot mörk. Media har en skyldighet att klargöra dessa minoriteters skydd mot vardagsrasismen. GÖR ERT JOBB, MEDIA!

Upp