Varför förlorar vi våra industrier?

Jag arbetar just nu tillsamman med några vänner inom näringslivet med en bok som försöker besvara den rubricerade frågeställningen. Ett antal Svenska industrigrenar med stark internationell position har försvunnit ut ur landet eller är på väg att försvinna. Låt mig bara nämna företag som Astra, Pharmacia, ASEA och bilindustrin som jag skrivit om här och här. Vad är orsakerna till denna olyckliga utveckling och vad kan vi göra för att vända trenden?

En frågeställning som är nära knuten till industrins utveckling är försvagningen av svenska energiföretag genom en utopistisk energipolitik, försäljningar till utlandet och genom dåliga förvärv i utlandet som den aktuella Nuon-affären.

Självklart är det även viktigt att analysera vad som utvecklats väl och varför just de företagen lyckats i en annars negativ utveckling.

Vilken betydelse har nya ägarroller och den förda politiken haft för hela näringslivets utveckling och vilken betydelse har skatterna? Har riskkapitalbolagen haft någon betydelse och i så fall vilken? Vad har medlemskapet i EU haft för betydelse?

Ni som känner att ni sitter på något som är viktigt att få fram för att belysa frågeställningen, sänd mig gärna ett mejl om det på adress larsbern@live.se. Om ni har något att peka på räcker det inte med bara egna åsikter, utan jag behöver källor där jag kan hämta material till den här boken.

Näringsliv | |
#1 - - Anders Rydén:

Väldigt grovt och förenklat, vi investerar vårt kapital i genusforskning och annan typ av ekonomisk förstörelseverksamhet.
Hela vår ekonomi är inställd på konsumtion i stället för att sätta av en tillräaclig del av vinsten för nyinvesteringar och kapitalaccumulering.

Det är knappt några som vet vad skillnaden är på investeringvaror och konsumtionsvaror längre.
De flesta som startar ett företag nu gör det för att sälja det dyrt av lånade pengar, maxa konsumtionen med andra ord.
Jag länkar till några böcker
http://www.mises.se/bibliotek/
Börja med Jonathan Godtrogen fortsätt sedan med Jag Pennan därefter kanske ni förstår vidden av vad vi har gjort för fel ända sedan 60 talet.

För övrigt har flera anställda på Astra sagt till mig att de festade mer eller mindre upp vinsten från Losec.

#2 - - Per Hellström:

Bästa Lars!

Denna kartläggning är mycket viktig! Det borde vara ett initiativ från vår Näringsminister och en het fråga för våra journalister!!! Lycka till i detta intressanta arbete!

MVH

#3 - - Bert Thuresson:

Den här länken ger en adekvat beskrivning av en innovatörs vedermödor. http://www.etn.se/index.php?option=com_content&view=article&id=58821
Jag kan fylla på med egna erfarenheter.

#4 - - Hans Iwan Bratt:

Jämför med Israel!

Stark bildningstraditionen
Höga krav på barnen
Barnen utvecklar stark tro på sig själva.
Hög standard på utbildningen
Lång värnplikt i högteknologisk miljö
Universiteten har speciella avledningar som hjälper
forskare starta företag. Om de inte lyckats tas verksamheten över efter två år och drivs då av professionella ledare
Utveckling av produkter inriktas från start på den amerikanska marknaden.
Stark finansiering från USA.
Stöd vid lansering på utländska marknader.
Snabba ägarskiften så företa får ledare som passar för den aktuella verksamheten.

Vi var i Israel under några veckor och skrev sedan en rapport. Men det var nog mer än 10 år sedan.

#5 - - mrhans:

En sådan genomgång och analys har jag väntat på!
Varför fick inte Koenigsegg ta över och köra SAAB vidare? Vad hände med Surahammars bruk?
Jag ser fram mot en genomgång som kan ge en fingervisning om vad som gjorts fel när Svensk bra industri schabblats bort!

#6 - - Lasse M:

Tack för en BRA blogg, äntligen...Det jag skulle vilja veta är ungefärlig ålder hos alla som kommenterar, är det en utdöende generation, kvarlevor från 50-talets industrialism ?
Frågan är helt filosofisk eller antroposofisk, undrar bara vem som ser tidens skeende, vilka generationer bryr sig egentligen.

Svar: Jag har ingen möjlighet att få fram något svar på din fråga, tyvärr!
Lars Bern

#7 - - Johan:

Hej, 48 år.

Jag välkomnar en kommission, typ Lindbeck-kommissionen eller varför inte en bok som du själv talar om. Jag kan för lite om enskilda händelser. Jag vill dock varna lite för en sådan utgångspunkt.

Ska man ha fram "bevis" och visa på enskilda händelser, vilket iofs är bra, blir det lätt som att skylla finanskrisen 2008 på Lehman Brothers eller första världskriget på skotten i Sarajevo.

Desto större och vidare du tittar, på trender, på stora skeenden, blir det mer korrekt men då kan du inte hänvisa till någon enskild konkret serie av händelser.

Jag har några spontana infall om du vill gå den vägen.

-Vänd på det. Fråga varför Sverige blev en industrigigant från början? Varför blev inte t.ex. Norge/Danmark/Belgien/ osv det. Hur skiljde sig Sverige från dem och hur har det utvecklats sedan dess?

-Går utvecklingen över huvud taget att stoppa när du har en internationalisering och specialisering? Är det inte en naturlig följd av detta på samma sätt som bruken lades ner och flyttade till större orter.

För de fall du tror att man kan göra något åt det

-Vad betyder det att vi i Sverige inte är stolta över Sverige längre? Vi nästan tävlar om att vara internationella och hylla det som inte är svenskt? Vad betyder det att vi inte är patrioter för viljan att bygga Sverige starkt?

-Vad innebär likriktningen i åsikter, skola, dagis, politiken, åsiktskorridoren för möjligheten att det ska komma fram tio "tokstollar" med galna idéer som sedan kan lyfta ett helt land? Hur påverkar det att uppgiften för skolan är att lära ut och inpränta "rätt" åsikter och kunskap och inte att lära barnen självständigt- och kritiskt tänkande?

Lite snabbt ser jag ett Sverige som relativt ensamt stod opåverkade efter två fruktansvärda krig som tillsammans med USA gynnades av det långa återuppbyggnadsarbetet. Då fanns inga Emerging Markets. Vi var ensamma!

Sedan har krigshärjade länder återhämtat sig och vi har fått EM som idag konkurrerar med oss och vi har valt att "sova". Vi har inte svaret på hur vi ska hitta en plats i framtidens hårda konkurrens. I takt med att världens samlade produktion stiger kommer som andel allt mindre tillfalla Sverige eftersom vår kompetens i relativa termer tappar i konkurrenskraft.


Svar: Bra, tack!
Lars Bern

#8 - - Carl Magnus:

Angående åldern på läsarna så vill jag meddela att jag är 39 år. Håller i stort med om de flesta slutsatser som dras i denna blogg. Det är minst sagt sorgligt att se hur stora delar av ryggraden i Sveriges industri försvinner.

#9 - - Björn i Bromma:

Mycket tror jag beror på att förut så leddes företagen av besjälade ingenjörer, tekniker och industriarbetare som intresserade sig djupt för sin verksamhet. Jag känner personligen en del invandrande industriarbetande italienare som kom till Sverige på 1960-talet och började direkt jobba hos Atlas Copco i Nacka. De är idag väldigt stolta över vad de var med om att gemensamt medverka till när det begav sig, tillsammans med ingenjörer och tekniker.
Sedan övertogs verksamheter i stor utsträckning av ekonomer och marknadsfolk, vilket troligen har inneburit att den grundläggande "själen" har blivit stukad.
"Lika barn leka bäst".
För ett tag sedan så gick det ett program på Discovery om hur det går till att utveckla en ny BMW-bilmodell. Marknadsfolk stod påtagligt på undantag. Det var ingenjörer, tekniker och montörer som bestämde väldigt mycket. Det skulle tex vara ett speciellt ljud på ett utstuderat sätt när man stängde en bildörr. Det skulle helt enkelt "låta" BMW när man stänger bildörren.
Det är på detta vis som man förmodligen skapar ett starkt varumärke över tiden.

Svar: Ligger mycket i det du skriver.
Lars Bern

Upp